Deser w słoiku – 5 prostych przepisów na słodką przekąskę

Desery najczęściej podaje się w estetycznych pucharkach i salaterkach. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by pyszny smakołyk zaserwować w ozdobnym słoiku! Tego typu naczynia nie dość, że cieszą oczy swym ciekawym i oryginalnym wyglądem, to mają jeszcze jedną zaletę. Można w nich przechować deser na później lub zabrać go ze sobą do pracy, szkoły, na piknik czy wycieczkę za miasto. Poznaj 5 sprawdzonych i szybkich przepisów na desery w słoikach!

Szybki deser w słoiku z truskawkami i płatkami owsianymi

Desery w słoikach są pyszne, proste i ekspresowe w przygotowaniu, czego najlepszym przykładem jest proponowany przez nas przepis na truskawkowy deser na szybko. Idealny na letnie, upalne dni!

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 6 łyżek miodu
  • 50 g mascarpone
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 g truskawek
  • ziarenka wydrążone z połowy laski wanilii

Przygotowanie:

  • Na suchą patelnię wsyp płatki owsiane, cały czas mieszając podgrzewaj do momentu, aż zacznie unosić się w powietrzu przyjemny, lekko orzechowy zapach. Płatki zalej 3 łyżkami miodu. Podgrzewaj i mieszaj przez około 3 minuty do czasu, aż miód zacznie się karmelizować. Płatki owsiane zdejmij z patelni. Przełóż je na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
  • Truskawki umyj, osusz, odszypułkuj i pokrój w plasterki. Z pomocą przychodzą akcesoria do przetworów, a dokładniej szczypce do szypułek, które znacznie usprawnią przygotowanie deseru.
  • Mascarpone zmiksuj z jogurtem naturalnym. Dodaj pozostałe 3 łyżki miodu i wydrążone ziarenka wanilii, dokładnie wymieszaj.
  • Składniki deseru układaj do słoików na przetwory warstwami: płatki owsiane, truskawki, jogurt z mascarpone, ponownie płatki owsiane, truskawki, jogurt z mascarpone i na końcu truskawki.
  • Tak przygotowany deser w słoiku będzie się jeszcze lepiej prezentował, jeśli na słoiczkach przykleisz ozdobną etykietę, na której napiszesz, np. nazwę przygotowanego smakołyku.
deser z truskawkami i płatkami owsianymi
truskawki i płatki owsiane deser

Pudding chia z musem jagodowo malinowym – świetny pomysł na zdrowy deser w słoiczku

Słoiki lub butelki na przetwory, oprócz swojego oczywistego zastosowania, można również wykorzystać do przygotowania innych smakołyków. W szczególności rozmaite słoiki i słoiczki doskonale sprawdzają się w roli efektownego i oryginalnego naczynia, w którym można zaserwować pyszny i szybki deser. Jedną z naszych propozycji jest pudding chia na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem pysznego musu ze świeżych jagód i malin oraz banana.

Składniki:

  • 4 łyżki nasion chia
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 0,5 szklanki jagód
  • 0,5 szklanki malin
  • 1 banan

Przygotowanie:

  • Dzień przed przygotowaniem deseru zalej nasiona chia jogurtem naturalnym, wymieszaj i wstaw do lodówki.
  • Następnego dnia do napęczniałych nasion dodaj miód i wymieszaj.
  • Banana podziel na dwie równe części.
  • Połowę banana zmiksuj blenderem na mus z jagodami, natomiast drugą połowę z malinami.
  • Warstwy deseru nałóż do słoika w następującej kolejności: pudding chia, połowa musu jagodowego, połowa musu malinowego, pozostały mus jagodowy i pozostały mus malinowy.
  • Fit deser w słoiku zajadaj długą łyżeczką do lodów.
pudding chia
pudding mus jagodowo malinowy

Deser w słoiku z mascarpone, wiśniami i karmelizowanymi bananami

Delikatny smak serka mascarpone, lekko kwaśne wiśnie i słodkie karmelizowane banany to jedno z naszych ulubionych połączeń. Ten szybki deser w słoiku to prawdziwa uczta dla zmysłów!

Składniki na deser:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 0,5 banana
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g mascarpone
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Składniki na sos wiśniowy:

  • 200 g wiśni
  • 1,5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • Na dobrze rozgrzaną patelnię wsyp brązowy cukier, dodaj masło i pokrojonego w plasterki banana. Smaż przez około 3 minuty.
  • Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj cukier waniliowy i przesiany cukier puder.
  • Przygotuj sos wiśniowy. W pierwszej kolejności wydryluj wiśnie. Wykonasz tę czynność dużo szybciej i łatwiej, jeśli zakupisz drylownicę. Wydrylowane wiśnie wrzuć do rondelka, wsyp cukier i podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika. Kiedy owoce puszczą sok, odlej kilka łyżek płynu i połącz go z mąką ziemniaczaną. Tak rozrobioną mieszankę wlej do rondelka, wymieszaj i zagotuj.
  • Deser podaj w kubku słoiku, układając składniki w następującej kolejności: skarmelizowane plasterki banana, masa serowo-śmietankowa i sos wiśniowy. Przy czym warto dodać, że przelanie sosu wiśniowego będzie dużo łatwiejsze, jeśli wyposażysz się w lejek do słoików, umożliwiający swobodne napełnianie tego typu naczyń, bez obawy o ubrudzenie ścianek czy rantów słoika.
deser z mascarpone wiśniami i bananami
deser w słoiku z wiśniami

Orzechowo-daktylowy deser w słoiczku – idealna propozycja dla wegan

Poszukujesz przepisów na smakowite desery bez pieczenia? Mamy dla Ciebie świetną propozycję! To wegański deser składający się z trzech warstw: jaglano-orzechowej, orzechowo-daktylowej i czekoladowej, który można zajadać bez żadnych wyrzutów sumienia, ponieważ został on przygotowany tylko ze zdrowych i naturalnych składników.

Składniki na warstwę jaglano-orzechową:

  • 50 g płatków jaglanych
  • 1 łyżka stewii
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • ¼ szklanki wody

Składniki na mus daktylowo-orzechowy:

  • 75 g daktyli
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • ¼ szklanki wody

Składniki na polewę czekoladową:

  • 0,5 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 0,5 łyżeczki stewii
  • 1 łyżka ulubionego mleka roślinnego
  • dodatkowo: garść orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

  • Płatki jaglane zalej gorącą wodą i odstaw na około 10-15 minut, by napęczniały.
  • Do kielicha blendera przełóż płatki jaglane, stewię i masło orzechowe. Całość zmiksuj na gładki, jednolity krem.
  • Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na 45 minut. Daktyle wyjmij z wody, przełóż do kielicha blendera. Dodaj masło orzechowe oraz ¼ szklanki wody pozostałej po moczeniu daktyli. Zmiksuj na gładki mus.
  • Olej kokosowy roztop w kąpieli wodnej. Dodaj kakao, stewię i łyżkę wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
  • Orzeszki ziemne posiekaj na mniejsze kawałki.
  • W słoiku Weck czy Kilner ułóż poszczególne warstwy deseru. Najpierw połowę warstwy jaglanej, kolejno orzeszki ziemne, następnie mus daktylowo-orzechowy, pozostałą część warstwy jaglanej, a na końcu polewę czekoladową i orzeszki ziemne.
deser w słoiku orzechowo daktylowy
orzechowo daktylowy deser w słoiku

Wskazówka

Więcej pomysłów na desery, które możesz zaserwować w słoiku znajdziesz w Magazynie FF: Deser w szklance. 5 prostych przepisów.

Przepis na serniczki z owocami lata

W letnie, upalne dni najczęściej sięgamy po lody i wszelkiego rodzaju desery na zimno. Dlatego przedstawiamy przepis na serniczki bez pieczenia z owocami lata, czyli truskawkami, jagodami i malinami. Kolorowo i pysznie!

Składniki na masę serową:

  • 350 g dwukrotnie zmielonego twarogu
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii

Składniki na sos truskawkowy:

  • 150 g truskawek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 100 g jagód
  • 100 g malin
  • Około 80 g pokruszonych ciastek owsianych

Przygotowanie:

  • Ser biały zmiksuj ze śmietaną kremówką, cukrem i wanilią.
  • Przygotuj sos truskawkowy. Truskawki rozgnieć widelcem, dodaj do rondelka. Dodaj również cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zagotuj i pozostaw do ostudzenia.
  • Na dno słoików wsyp pokruszone ciastka, wyłóż warstwę jagód, kolejno sernik, maliny i ponownie masę sernikową. Na wierzchu deseru wyłóż sos truskawkowy. Desery udekoruj listkami świeżej mięty.
serniczki z owocami w słoiku
serniczki z owocami lata

Słoiki i akcesoria do przetworów to niezbędne wyposażenie w każdej kuchni, które jak się okazuje, przydaje się nie tylko do przygotowywania sezonowych przetworów. Słoiki ozdobne można wykorzystać do przygotowania deseru, ale też pożywnej i zdrowej sałatki, którą w takim wydaniu bez problemu zabierzesz ze sobą do pracy czy na piknik.

Informacja

Zajrzyj do Magazynu FF: Wiosenna sałatka w słoiku – 5 przepisów, by poznać proste i szybkie przepisy na sałatki w słoikach.

Desery w słoiczku to modny i oryginalny sposób na serwowanie słodkich smakołyków, których smak i wygląd zaskoczy każdego.

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 250 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 17 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Korzystamy z plików cookie aby nasza strona działała niezawodnie i bezpiecznie oraz aby mierzyć jej skuteczność i zapewnić lepsze spersonalizowanie doświadczeń zakupowych i personalizację reklam. Polityka Prywatności