Deser w słoiku – 5 prostych przepisów na słodką przekąskę
Desery najczęściej podaje się w estetycznych pucharkach i salaterkach. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by pyszny smakołyk zaserwować w ozdobnym słoiku! Tego typu naczynia nie dość, że cieszą oczy swym ciekawym i oryginalnym wyglądem, to mają jeszcze jedną zaletę. Można w nich przechować deser na później lub zabrać go ze sobą do pracy, szkoły, na piknik czy wycieczkę za miasto. Poznaj 5 sprawdzonych i szybkich przepisów na desery w słoikach!
Szybki deser w słoiku z truskawkami i płatkami owsianymi
Desery w słoikach są pyszne, proste i ekspresowe w przygotowaniu, czego najlepszym przykładem jest proponowany przez nas przepis na truskawkowy deser na szybko. Idealny na letnie, upalne dni!
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 6 łyżek miodu
- 50 g mascarpone
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 g truskawek
- ziarenka wydrążone z połowy laski wanilii
Przygotowanie:
- Na suchą patelnię wsyp płatki owsiane, cały czas mieszając podgrzewaj do momentu, aż zacznie unosić się w powietrzu przyjemny, lekko orzechowy zapach. Płatki zalej 3 łyżkami miodu. Podgrzewaj i mieszaj przez około 3 minuty do czasu, aż miód zacznie się karmelizować. Płatki owsiane zdejmij z patelni. Przełóż je na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
- Truskawki umyj, osusz, odszypułkuj i pokrój w plasterki. Z pomocą przychodzą akcesoria do przetworów, a dokładniej szczypce do szypułek, które znacznie usprawnią przygotowanie deseru.
- Mascarpone zmiksuj z jogurtem naturalnym. Dodaj pozostałe 3 łyżki miodu i wydrążone ziarenka wanilii, dokładnie wymieszaj.
- Składniki deseru układaj do słoików na przetwory warstwami: płatki owsiane, truskawki, jogurt z mascarpone, ponownie płatki owsiane, truskawki, jogurt z mascarpone i na końcu truskawki.
- Tak przygotowany deser w słoiku będzie się jeszcze lepiej prezentował, jeśli na słoiczkach przykleisz ozdobną etykietę, na której napiszesz, np. nazwę przygotowanego smakołyku.
Pudding chia z musem jagodowo malinowym – świetny pomysł na zdrowy deser w słoiczku
Słoiki lub butelki na przetwory, oprócz swojego oczywistego zastosowania, można również wykorzystać do przygotowania innych smakołyków. W szczególności rozmaite słoiki i słoiczki doskonale sprawdzają się w roli efektownego i oryginalnego naczynia, w którym można zaserwować pyszny i szybki deser. Jedną z naszych propozycji jest pudding chia na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem pysznego musu ze świeżych jagód i malin oraz banana.
Składniki:
- 4 łyżki nasion chia
- 125 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 0,5 szklanki jagód
- 0,5 szklanki malin
- 1 banan
Przygotowanie:
- Dzień przed przygotowaniem deseru zalej nasiona chia jogurtem naturalnym, wymieszaj i wstaw do lodówki.
- Następnego dnia do napęczniałych nasion dodaj miód i wymieszaj.
- Banana podziel na dwie równe części.
- Połowę banana zmiksuj blenderem na mus z jagodami, natomiast drugą połowę z malinami.
- Warstwy deseru nałóż do słoika w następującej kolejności: pudding chia, połowa musu jagodowego, połowa musu malinowego, pozostały mus jagodowy i pozostały mus malinowy.
- Fit deser w słoiku zajadaj długą łyżeczką do lodów.
Deser w słoiku z mascarpone, wiśniami i karmelizowanymi bananami
Delikatny smak serka mascarpone, lekko kwaśne wiśnie i słodkie karmelizowane banany to jedno z naszych ulubionych połączeń. Ten szybki deser w słoiku to prawdziwa uczta dla zmysłów!
Składniki na deser:
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 0,5 banana
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 100 g mascarpone
- 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
Składniki na sos wiśniowy:
- 200 g wiśni
- 1,5 łyżki cukru
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Na dobrze rozgrzaną patelnię wsyp brązowy cukier, dodaj masło i pokrojonego w plasterki banana. Smaż przez około 3 minuty.
- Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj cukier waniliowy i przesiany cukier puder.
- Przygotuj sos wiśniowy. W pierwszej kolejności wydryluj wiśnie. Wykonasz tę czynność dużo szybciej i łatwiej, jeśli zakupisz drylownicę. Wydrylowane wiśnie wrzuć do rondelka, wsyp cukier i podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika. Kiedy owoce puszczą sok, odlej kilka łyżek płynu i połącz go z mąką ziemniaczaną. Tak rozrobioną mieszankę wlej do rondelka, wymieszaj i zagotuj.
- Deser podaj w kubku słoiku, układając składniki w następującej kolejności: skarmelizowane plasterki banana, masa serowo-śmietankowa i sos wiśniowy. Przy czym warto dodać, że przelanie sosu wiśniowego będzie dużo łatwiejsze, jeśli wyposażysz się w lejek do słoików, umożliwiający swobodne napełnianie tego typu naczyń, bez obawy o ubrudzenie ścianek czy rantów słoika.
Orzechowo-daktylowy deser w słoiczku – idealna propozycja dla wegan
Poszukujesz przepisów na smakowite desery bez pieczenia? Mamy dla Ciebie świetną propozycję! To wegański deser składający się z trzech warstw: jaglano-orzechowej, orzechowo-daktylowej i czekoladowej, który można zajadać bez żadnych wyrzutów sumienia, ponieważ został on przygotowany tylko ze zdrowych i naturalnych składników.
Składniki na warstwę jaglano-orzechową:
- 50 g płatków jaglanych
- 1 łyżka stewii
- 1 łyżka masła orzechowego
- ¼ szklanki wody
Składniki na mus daktylowo-orzechowy:
- 75 g daktyli
- 1 łyżka masła orzechowego
- ¼ szklanki wody
Składniki na polewę czekoladową:
- 0,5 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka kakao
- 0,5 łyżeczki stewii
- 1 łyżka ulubionego mleka roślinnego
- dodatkowo: garść orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
- Płatki jaglane zalej gorącą wodą i odstaw na około 10-15 minut, by napęczniały.
- Do kielicha blendera przełóż płatki jaglane, stewię i masło orzechowe. Całość zmiksuj na gładki, jednolity krem.
- Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na 45 minut. Daktyle wyjmij z wody, przełóż do kielicha blendera. Dodaj masło orzechowe oraz ¼ szklanki wody pozostałej po moczeniu daktyli. Zmiksuj na gładki mus.
- Olej kokosowy roztop w kąpieli wodnej. Dodaj kakao, stewię i łyżkę wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
- Orzeszki ziemne posiekaj na mniejsze kawałki.
- W słoiku Weck czy Kilner ułóż poszczególne warstwy deseru. Najpierw połowę warstwy jaglanej, kolejno orzeszki ziemne, następnie mus daktylowo-orzechowy, pozostałą część warstwy jaglanej, a na końcu polewę czekoladową i orzeszki ziemne.
Wskazówka
Więcej pomysłów na desery, które możesz zaserwować w słoiku znajdziesz w Magazynie FF: Deser w szklance. 5 prostych przepisów.Przepis na serniczki z owocami lata
W letnie, upalne dni najczęściej sięgamy po lody i wszelkiego rodzaju desery na zimno. Dlatego przedstawiamy przepis na serniczki bez pieczenia z owocami lata, czyli truskawkami, jagodami i malinami. Kolorowo i pysznie!
Składniki na masę serową:
- 350 g dwukrotnie zmielonego twarogu
- 0,5 szklanki śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
Składniki na sos truskawkowy:
- 150 g truskawek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 100 g jagód
- 100 g malin
- Około 80 g pokruszonych ciastek owsianych
Przygotowanie:
- Ser biały zmiksuj ze śmietaną kremówką, cukrem i wanilią.
- Przygotuj sos truskawkowy. Truskawki rozgnieć widelcem, dodaj do rondelka. Dodaj również cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zagotuj i pozostaw do ostudzenia.
- Na dno słoików wsyp pokruszone ciastka, wyłóż warstwę jagód, kolejno sernik, maliny i ponownie masę sernikową. Na wierzchu deseru wyłóż sos truskawkowy. Desery udekoruj listkami świeżej mięty.
Słoiki i akcesoria do przetworów to niezbędne wyposażenie w każdej kuchni, które jak się okazuje, przydaje się nie tylko do przygotowywania sezonowych przetworów. Słoiki ozdobne można wykorzystać do przygotowania deseru, ale też pożywnej i zdrowej sałatki, którą w takim wydaniu bez problemu zabierzesz ze sobą do pracy czy na piknik.
Informacja
Zajrzyj do Magazynu FF: Wiosenna sałatka w słoiku – 5 przepisów, by poznać proste i szybkie przepisy na sałatki w słoikach.Desery w słoiczku to modny i oryginalny sposób na serwowanie słodkich smakołyków, których smak i wygląd zaskoczy każdego.