Deser w słoiku – 5 prostych przepisów na słodką przekąskę

Desery najczęściej podaje się w estetycznych pucharkach i salaterkach. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by pyszny smakołyk zaserwować w ozdobnym słoiku! Tego typu naczynia nie dość, że cieszą oczy swym ciekawym i oryginalnym wyglądem, to mają jeszcze jedną zaletę. Można w nich przechować deser na później lub zabrać go ze sobą do pracy, szkoły, na piknik czy wycieczkę za miasto. Poznaj 5 sprawdzonych i szybkich przepisów na desery w słoikach!

Szybki deser w słoiku z truskawkami i płatkami owsianymi

Desery w słoikach są pyszne, proste i ekspresowe w przygotowaniu, czego najlepszym przykładem jest proponowany przez nas przepis na truskawkowy deser na szybko. Idealny na letnie, upalne dni!

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 6 łyżek miodu
  • 50 g mascarpone
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 g truskawek
  • ziarenka wydrążone z połowy laski wanilii

Przygotowanie:

  • Na suchą patelnię wsyp płatki owsiane, cały czas mieszając podgrzewaj do momentu, aż zacznie unosić się w powietrzu przyjemny, lekko orzechowy zapach. Płatki zalej 3 łyżkami miodu. Podgrzewaj i mieszaj przez około 3 minuty do czasu, aż miód zacznie się karmelizować. Płatki owsiane zdejmij z patelni. Przełóż je na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
  • Truskawki umyj, osusz, odszypułkuj i pokrój w plasterki. Z pomocą przychodzą akcesoria do przetworów, a dokładniej szczypce do szypułek, które znacznie usprawnią przygotowanie deseru.
  • Mascarpone zmiksuj z jogurtem naturalnym. Dodaj pozostałe 3 łyżki miodu i wydrążone ziarenka wanilii, dokładnie wymieszaj.
  • Składniki deseru układaj do słoików na przetwory warstwami: płatki owsiane, truskawki, jogurt z mascarpone, ponownie płatki owsiane, truskawki, jogurt z mascarpone i na końcu truskawki.
  • Tak przygotowany deser w słoiku będzie się jeszcze lepiej prezentował, jeśli na słoiczkach przykleisz ozdobną etykietę, na której napiszesz, np. nazwę przygotowanego smakołyku.
deser z truskawkami i płatkami owsianymi
truskawki i płatki owsiane deser
26 szt. Etykiety do przetworów Kilner czarne

25,00 zł

Etykiety do przetworów Kilner czarne

Kilner (3)
Łyżeczka Big Love

35,00 zł

Łyżeczka Big Love

A di Alessi (35)
    Łyżeczka Big Love

    35,00 zł

    Łyżeczka Big Love

    A di Alessi(35)

Pudding chia z musem jagodowo malinowym – świetny pomysł na zdrowy deser w słoiczku

Słoiki lub butelki na przetwory, oprócz swojego oczywistego zastosowania, można również wykorzystać do przygotowania innych smakołyków. W szczególności rozmaite słoiki i słoiczki doskonale sprawdzają się w roli efektownego i oryginalnego naczynia, w którym można zaserwować pyszny i szybki deser. Jedną z naszych propozycji jest pudding chia na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem pysznego musu ze świeżych jagód i malin oraz banana.

Składniki:

  • 4 łyżki nasion chia
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 0,5 szklanki jagód
  • 0,5 szklanki malin
  • 1 banan

Przygotowanie:

  • Dzień przed przygotowaniem deseru zalej nasiona chia jogurtem naturalnym, wymieszaj i wstaw do lodówki.
  • Następnego dnia do napęczniałych nasion dodaj miód i wymieszaj.
  • Banana podziel na dwie równe części.
  • Połowę banana zmiksuj blenderem na mus z jagodami, natomiast drugą połowę z malinami.
  • Warstwy deseru nałóż do słoika w następującej kolejności: pudding chia, połowa musu jagodowego, połowa musu malinowego, pozostały mus jagodowy i pozostały mus malinowy.
  • Fit deser w słoiku zajadaj długą łyżeczką do lodów.
pudding chia
pudding mus jagodowo malinowy
3 szt. Łyżeczki Armilla 3 szt.

284,00 zł

Łyżeczki Armilla 3 szt.

Seletti

Deser w słoiku z mascarpone, wiśniami i karmelizowanymi bananami

Delikatny smak serka mascarpone, lekko kwaśne wiśnie i słodkie karmelizowane banany to jedno z naszych ulubionych połączeń. Ten szybki deser w słoiku to prawdziwa uczta dla zmysłów!

Składniki na deser:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 0,5 banana
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g mascarpone
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Składniki na sos wiśniowy:

  • 200 g wiśni
  • 1,5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • Na dobrze rozgrzaną patelnię wsyp brązowy cukier, dodaj masło i pokrojonego w plasterki banana. Smaż przez około 3 minuty.
  • Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj cukier waniliowy i przesiany cukier puder.
  • Przygotuj sos wiśniowy. W pierwszej kolejności wydryluj wiśnie. Wykonasz tę czynność dużo szybciej i łatwiej, jeśli zakupisz drylownicę. Wydrylowane wiśnie wrzuć do rondelka, wsyp cukier i podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika. Kiedy owoce puszczą sok, odlej kilka łyżek płynu i połącz go z mąką ziemniaczaną. Tak rozrobioną mieszankę wlej do rondelka, wymieszaj i zagotuj.
  • Deser podaj w kubku słoiku, układając składniki w następującej kolejności: skarmelizowane plasterki banana, masa serowo-śmietankowa i sos wiśniowy. Przy czym warto dodać, że przelanie sosu wiśniowego będzie dużo łatwiejsze, jeśli wyposażysz się w lejek do słoików, umożliwiający swobodne napełnianie tego typu naczyń, bez obawy o ubrudzenie ścianek czy rantów słoika.
deser z mascarpone wiśniami i bananami
deser w słoiku z wiśniami
Drylownica Cuisipro

84,90 zł

Drylownica Cuisipro

Cuisipro (2)
Lejek 3w1 Cuisipro

74,90 zł

Lejek 3w1 Cuisipro

Cuisipro (4)
Lejek Weck

85,20 zł

Lejek Weck

Weck
    Lejek Weck

    85,20 zł

    Lejek Weck

    Weck

Orzechowo-daktylowy deser w słoiczku – idealna propozycja dla wegan

Poszukujesz przepisów na smakowite desery bez pieczenia? Mamy dla Ciebie świetną propozycję! To wegański deser składający się z trzech warstw: jaglano-orzechowej, orzechowo-daktylowej i czekoladowej, który można zajadać bez żadnych wyrzutów sumienia, ponieważ został on przygotowany tylko ze zdrowych i naturalnych składników.

Składniki na warstwę jaglano-orzechową:

  • 50 g płatków jaglanych
  • 1 łyżka stewii
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • ¼ szklanki wody

Składniki na mus daktylowo-orzechowy:

  • 75 g daktyli
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • ¼ szklanki wody

Składniki na polewę czekoladową:

  • 0,5 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 0,5 łyżeczki stewii
  • 1 łyżka ulubionego mleka roślinnego
  • dodatkowo: garść orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

  • Płatki jaglane zalej gorącą wodą i odstaw na około 10-15 minut, by napęczniały.
  • Do kielicha blendera przełóż płatki jaglane, stewię i masło orzechowe. Całość zmiksuj na gładki, jednolity krem.
  • Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na 45 minut. Daktyle wyjmij z wody, przełóż do kielicha blendera. Dodaj masło orzechowe oraz ¼ szklanki wody pozostałej po moczeniu daktyli. Zmiksuj na gładki mus.
  • Olej kokosowy roztop w kąpieli wodnej. Dodaj kakao, stewię i łyżkę wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
  • Orzeszki ziemne posiekaj na mniejsze kawałki.
  • W słoiku Weck czy Kilner ułóż poszczególne warstwy deseru. Najpierw połowę warstwy jaglanej, kolejno orzeszki ziemne, następnie mus daktylowo-orzechowy, pozostałą część warstwy jaglanej, a na końcu polewę czekoladową i orzeszki ziemne.
deser w słoiku orzechowo daktylowy
orzechowo daktylowy deser w słoiku

Wskazówka

Więcej pomysłów na desery, które możesz zaserwować w słoiku znajdziesz w Magazynie FF: Deser w szklance. 5 prostych przepisów.

Przepis na serniczki z owocami lata

W letnie, upalne dni najczęściej sięgamy po lody i wszelkiego rodzaju desery na zimno. Dlatego przedstawiamy przepis na serniczki bez pieczenia z owocami lata, czyli truskawkami, jagodami i malinami. Kolorowo i pysznie!

Składniki na masę serową:

  • 350 g dwukrotnie zmielonego twarogu
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii

Składniki na sos truskawkowy:

  • 150 g truskawek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 100 g jagód
  • 100 g malin
  • Około 80 g pokruszonych ciastek owsianych

Przygotowanie:

  • Ser biały zmiksuj ze śmietaną kremówką, cukrem i wanilią.
  • Przygotuj sos truskawkowy. Truskawki rozgnieć widelcem, dodaj do rondelka. Dodaj również cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zagotuj i pozostaw do ostudzenia.
  • Na dno słoików wsyp pokruszone ciastka, wyłóż warstwę jagód, kolejno sernik, maliny i ponownie masę sernikową. Na wierzchu deseru wyłóż sos truskawkowy. Desery udekoruj listkami świeżej mięty.
serniczki z owocami w słoiku
serniczki z owocami lata
Słoik Hübsch 9 cm z zakrętką

30,00 zł

Słoik Hübsch 9 cm z zakrętką

Hübsch
Łyżeczka do lodów Caccia

75,00 zł

Łyżeczka do lodów Caccia

Alessi

Słoiki i akcesoria do przetworów to niezbędne wyposażenie w każdej kuchni, które jak się okazuje, przydaje się nie tylko do przygotowywania sezonowych przetworów. Słoiki ozdobne można wykorzystać do przygotowania deseru, ale też pożywnej i zdrowej sałatki, którą w takim wydaniu bez problemu zabierzesz ze sobą do pracy czy na piknik.

Informacja

Zajrzyj do Magazynu FF: Wiosenna sałatka w słoiku – 5 przepisów, by poznać proste i szybkie przepisy na sałatki w słoikach.

Desery w słoiczku to modny i oryginalny sposób na serwowanie słodkich smakołyków, których smak i wygląd zaskoczy każdego.

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł