Deser w szklance. 5 prostych przepisów

Małe, słodkie, kolorowe – desery w szklance zachwycają swym smakiem i wyglądem, zarówno dużych, jak i małych, a do tego są proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli znudziły Ci się tradycyjne ciasta, koniecznie wypróbuj poniższe przepisy na desery w szklance.

Deser w szklance – kusi smakiem i wyglądem

Pod pojęciem deserów kryją się nie tylko ciasta i ciasteczka. Wiele słodkich pyszności można serwować w oryginalny sposób, np. w szklankach lub słoikach. To niebanalny i efektowny pomysł na podawanie deserów, który przyciąga wzrok i pobudza apetyt. Dlaczego warto robić desery w szklankach? Przezroczyste ścianki naczynia doskonale pokazują zawartość, eksponując w ten sposób walory deseru – jego kolory lub różne warstwy. Desery ze szklanki w wygodny sposób wyjada się łyżeczką, a te przygotowane w słoiku możesz zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę. To również świetny pomysł na coś słodkiego i lekkiego, gdy spodziewamy się gości. Przygotowanie małych słodkości nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu, a efekty są naprawdę doskonałe! Poniżej przedstawiamy 5 ciekawych i pysznych przepisów na desery w szklankach. Na pewno wybierzesz coś idealnego dla siebie.

    panna cotta
    strawberry desser

Tiramisu – pyszny deser we włoskim stylu

Tiramisu...

to pyszny, kremowy deser składający się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą, na które nakłada się aksamitny krem z serka mascarpone, a całość posypuje startą czekoladą lub kakao. By dobrze wyeksponować wszystkie warstwy deseru, należy go przygotowywać w przezroczystych naczyniach, dlatego szklanki – niezbyt wysokie i dość szerokie, to doskonały wybór! Przedstawiamy przepis na pyszne tiramisu w szklance, przygotowywane na bazie jajek z niesamowicie lekką i bardzo puszystą masą. Jesteśmy przekonani, że nie poprzestaniecie na jednej porcji!

Składniki na 6 porcji:

  • 500 g serka mascarpone
  • 3 duże jajka (osobno białka i żółtka)
  • 35 ml amaretto
  • 150 g podłużnych biszkoptów
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • ¾ szklanki świeżo zaparzonej i ostudzonej kawy
  • kakao do oprószenia deseru
  • zestaw szklanek

Przygotowanie:

  • Żółtka i cukier umieść w misie miksera i utrzyj na jednolitą, kremową i jasną masę. Stopniowo dodawaj mascarpone, cały czas ucieraj. Dodaj amaretto, zmiksuj.
  • W drugim naczyniu ubij na sztywno masę z białek. Następnie delikatnie wmieszaj ją w masę serową.
  • Do szklanek włóż biszkopty, polej je kawą. Następnie nałóż masę. Posyp kakao. Czynności te powtarzaj do momentu, aż szklanki się wypełnią. Powinny wyjść 2 lub 3 warstwy.
  • Szklanki z deserem włóż na kilka godzin do lodówki.
  • Bezpośrednio przed podaniem posyp wierzch deseru grubą warstwą kakao.
Szklanka Dressed

110,00 zł

Szklanka Dressed

Alessi
    Szklanka Dressed

    110,00 zł

    Szklanka Dressed

    Alessi
Szklanka do wody 2320 6 szt.

157,00 zł

Szklanka do wody 2320 6 szt.

Huta Julia
Szklanka z pokrywką French glass

17,00 zł

Szklanka z pokrywką French glass

Bloomingville (3)
Szklanki do wody Mami XL 2 szt.

60,00 zł

Szklanki do wody Mami XL 2 szt.

Alessi
Szklanki Rosendahl 4 szt. 300 ml

90,00 zł

Szklanki Rosendahl 4 szt. 300 ml

Rosendahl
Kubek Foster 2 szt.

135,00 zł

Kubek Foster 2 szt.

Stelton
Szklanka Christian 4 szt.

139,00 zł

Szklanka Christian 4 szt.

Viva Scandinavia

Mus czekoladowy z malinami

Lekki jak chmurka, puszysty, mocno czekoladowy mus, którego intensywny, słodki smak doskonale przełamuje warstwa malinowa wykładana na dno szklanek. Czekoladowy deser w szklance elegancko się prezentuje i doskonale smakuje.

Składniki na czekoladowy mus (na 4 porcje):

  • 300 ml śmietany kremówki 30 %
  • 3 żółtka
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej

Składniki na malinową warstwę:

  • 100 g malin
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 20 g zimnej wody

Przygotowanie:

  • Obydwie czekolady połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostudzenia.
  • Śmietankę ubij na sztywno.
  • W osobnej misce ubij żółtka.
  • Do ubitej śmietanki dodaj żółtka i rozpuszczoną czekoladę. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Czas zabrać się za warstwę z malinami. Żelatynę zalej zimną wodę, poczekaj aż napęcznieje. Następnie podgrzej żelatynę do rozpuszczenia.
  • Maliny z cukrem zmiksuj przy pomocy blendera, następnie wlej do nich ciepłą żelatynę i wymieszaj.
  • Maliny wyłóż na dno szklanek. Odstaw do lodówki do schłodzenia.
  • Czekoladowy mus przełóż na warstwę malinową. Gotowe desery wstaw na minimum 1 godzinę do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem udekoruj świeżymi malinami.
    mus czekoladowy maliny

Przeczytaj!

Niezastąpionym pomocnikiem w przygotowywaniu słodkich deserów jest robot planetarny. Odwiedź Magazyn FF: 3 desery, które mikser planetarny zrobi za Ciebie, by poznać jego funkcje, a także trzy świetne przepisy na słodkości z jego wykorzystaniem.

Eton Mess, czyli truskawkowy bałagan

Pokruszone bezy, bita śmietana i truskawki – brzmi pysznie prawda? Eton Mess to pyszny deser na zimno, idealny na upalne, letnie dni! Choć tradycyjnie Eton Mess podaje się z truskawkami, z powodzeniem możesz je zastąpić innymi owocami, np. malinami, borówkami czy jagodami. Będzie równie wyśmienicie!

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g truskawek
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • kilka sztuk dużych bez

Przygotowanie:

  • Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój na mniejsze kawałki i odstaw na bok.
  • Kremówkę ubij na sztywno.
  • Bezy pokrusz na dość duże kawałki, dodaj do ubitej śmietany, wymieszaj.
  • Deser układaj warstwami w wysokich szklankach lub słoikach. Układanie rozpocznij od truskawek, kolejno wyłóż śmietanę z bezami i tak do wykończenia składników. Wierzch deseru możesz udekorować kawałkami truskawek i pokruszonymi bezami.

Kolorowa galaretka z owocami

Smakowity i efektowny deser składający się z kilku warstw ułożonych pod skosem zadowoli niejedno podniebienie. Kolorowa galaretka z truskawkami i mango z pewnością zaskoczy swym wyglądem Twoich gości lub domowników. Deser ten proponujemy podać w kieliszkach do wina, w których pięknie zostaną wyeksponowane jego warstwy. Ten prosty w przygotowaniu deser doskonale będzie się prezentował postawiony na stole, np. w trakcie letniego przyjęcia w ogrodzie.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie galaretki przezroczystej
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 500 g truskawek
  • 1 mango
  • 100 g serka homogenizowanego waniliowego

Przygotowanie:

  • Galaretkę przezroczystą przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do ostudzenia. Wystudzoną galaretkę przelej do kieliszków i ustaw pod skosem w lodówce.
  • Truskawki umyj, odszypułkuj i zmiksuj blenderem.
  • Galaretkę truskawkową rozpuść w około 80 ml gorącej wody i odstaw, by ostygła.
  • Wystudzoną galaretkę dodaj do zmiksowanych truskawek. Wymieszaj.
  • Truskawkowy mus wylej na stężałą galaretkę przezroczystą. Wstaw do lodówki do stężenia.
  • Mango obierz, usuń pestkę i zmiksuj na gładki mus. Dodaj serek homogenizowany.
  • Na stężały mus truskawkowy wylej masę z mango. Ponownie wstaw do lodówki.
  • Przed podaniem udekoruj deser świeżymi listkami mięty.
    deser
    deser w kieliszku
    deser w słoiku

Kremowy deser z rabarbarem

Kremowy deser z rabarbarem na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone to jeden z tych deserów, któremu trudno się oprzeć. Połączenie delikatnego, puszystego, słodkiego kremu ze smakiem kwaśnego rabarbaru to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Poznaj przepis na szybki deser z rabarbarem w roli głównej.

Składniki na krem (na 4 porcje):

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki na warstwę z rabarbarem:

  • 400 g rabarbaru
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 4 okrągłe biszkopty
  • prażone płatki migdałowe do dekoracji

Przygotowanie:

  • W misie miksera umieść śmietanę, serek mascarpone i cukier puder. Ubij do powstania gęstego i jednolitego kremu.
  • Przygotuj warstwę rabarbarową. Rabarbar umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Przełóż do rondelka, dodaj cukier i gotuj przez około 10 minut, do momentu, aż rabarbar będzie całkowicie miękki. Zdejmij z palnika, dodaj ekstrakt waniliowy, wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
  • Na dnie każdej szklanki lub pucharka do lodów umieść po 1 biszkopcie. Następnie wyłóż warstwę z rabarbarem, a na koniec krem ze śmietany i mascarpone. Deser udekoruj prażonymi płatkami migdałowymi.

Ciekawe

Desery w szklankach są pyszne, jednak nic tak dobrze nie smakuje w letnie, upalnie dni, jak lody. W szczególności te domowe, bez konserwantów i sztucznych barwników. Mnóstwo ciekawych i szybkich przepisów na domowe lody znajdziesz w Magazynie FF: Lody dla wymagających. Bez cukru, bez jaj, bez laktozy lub bez glutenu.

Desery to prawdziwa gratka dla wielbicieli słodkości. Dlatego, jeśli chcesz zaserwować swoim domownikom oryginalną przekąskę na słodko, przygotuj smakowity deser w szklance. Smak i wygląd małych słodkości z pewnością pozytywnie ich zaskoczy. Lekko, kolorowo i pysznie!

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 150 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 13 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii, m.in. w celu zaprezentowania treści najbardziej odpowiadających zainteresowaniom użytkowników, a także w celach statystycznych i reklamowych. Więcej informacji w Polityce Prywatności