Lody dla wymagających. Bez cukru, bez jaj, bez laktozy lub bez glutenu

Najsmaczniejsze lody to te przygotowywane w zaciszu własnego domu, ponieważ w swym składzie zawierają tylko naturalne składniki i mogą mieć taki smak, jaki sobie wymarzysz. Pyszny zimny deser podany w pucharku, kruchym wafelku czy na patyku każdego przyjemnie ochłodzi i orzeźwi. W dzisiejszym Magazynie przedstawiamy smakowite, proste i szybkie przepisy na lody bez cukru, bez jaj, bez laktozy i bez glutenu. Sprawdź sam, jak zrobić lody w domu.

Jak zrobić lody bez cukru?

Do przygotowania pysznych lodów domowej roboty nie potrzebujesz cukru. Istnieje wiele zdrowszych jego zamienników, które możesz dodać do lodów bez obawy o utratę ich wybornego smaku. Do ich posłodzenia wykorzystaj miód, fruktozę, ksylitol, stewię lub syrop z agawy. Dodatek bardzo dojrzałego, miękkiego banana lub masła daktylowego również sprawi, że lody będą smakowały wybornie.

Foremki do lodów Kaktus XL 4 szt.

Wegańskie lody truskawkowe bez cukru

Lody truskawkowe...

bez dodatku cukru możesz przygotować na kilka sposobów. Najprostszym z nich jest zmiksowanie blenderem mieszanki słodkich, soczystych truskawek z dojrzałym bananem, przełożenie do foremki i zamrożenie. Jednak przepis ten można odrobinę wzbogacić, dodając dodatkowo daktyle oraz masło z orzechów nerkowca, dzięki któremu lody po zamrożeniu mają aksamitną, kremową konsystencję. Poznaj przepis na lody domowe bez cukru.

Składniki:

  • 4 szklanki truskawek
  • 2 banany
  • 0,5 szklanki orzechów nerkowca
  • garść suszonych daktyli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  • Orzechy i daktyle zmiksuj blenderem na gładkie masło.
  • Do kielicha blendera dodaj truskawki, banany i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec miksowania dodaj przygotowane wcześniej masło orzechowo-daktylowe.
  • Przygotowany deser przełóż do foremki do lodów, a następnie wstaw do zamrażalnika i zamrażaj przez około 3 godziny. W tym czasie co 30 minut mieszaj lody, by zapobiec ich krystalizacji.
  • Po upływie powyższego czasu nakładaj lodowy deser przy pomocy łyżki do lodów i zajadaj.
Forma do lodów Nicolas Vahe
Pucharki Grand Cru Soft 4 szt.

Przepis na domowe lody jogurtowe

Lody domowe na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem ulubionych owoców to deser, któremu nie oprze się nawet największy łasuch!

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka ulubionych owoców, np. truskawek, malin, bananów, brzoskwiń, jagód
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • foremki do lodów na patyku

Przygotowanie:

  • Do kielicha blendera wrzuć owoce, dodaj jogurt i miód lub syrop z agawy. Zmiksuj na gładką i kremową masę.
  • Każdą foremkę na lody wypełnij do ¾ wysokości. Wbij patyczek i zamrażaj przez około 2 godziny.

Jak zrobić domowe lody bez jaj?

Lody tradycyjne przygotowuje się na bazie śmietany kremówki lub mleka z gotowanymi żółtkami z dodatkiem cukru i rozmaitych dodatków, nadających ich smak. To dodatek żółtek sprawia, że w lodach nie tworzą się kryształki lodu i po zamrożeniu są one miękkie i bez problemu można je nakładać do pucharków. Jednak podobnie, jak w przypadku cukru, tak i w przypadku jajek składnik ten można z powodzeniem zastąpić innymi produktami. Jakimi? Przekonaj się sam, sprawdzając poniższe przepisy na lody bez jajek.

    Łyżka do lodów Dimple
    Łyżeczki Happy Spoons Susi 4 szt.
    Puchar na lody z łyżeczką Big Love

Lody bananowo-kakaowe

Jednym z sekretnych składników, dzięki któremu lody po przyrządzeniu są gęste i mają aksamitną, kremową konsystencję są banany. Musimy jednak pamiętać, by do przygotowania domowych lodów wybierać bardzo dojrzałe owoce, tj. mocno żółte z nakrapianą, lekko brązową skórką. Zobacz, jak w łatwy sposób zrobić pyszne, domowe lody bez maszynki i to tylko z dwóch składników!

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • silikonowe foremki do lodów

Przygotowanie:

  • Banany obierz, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i włóż do zamrażalnika na około 60 minut.
  • Po tym czasie banany przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj kakao. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Masę przełóż do silikonowych foremek i wstaw do zamrażarki na około 2 godziny.
  • Podawaj z sezonowymi owocami.

 

Domowe lody śmietankowe

Lody śmietankowe

Doskonałe kremowe, śmietankowe lody o lekko karmelowym posmaku, do przyrządzenia których potrzebujesz tylko dwóch prostych składników. Jajka w tym przepisie zastępuje skondensowane mleko słodzone. Z kolei dodatek śmietany kremówki sprawia, że lody po zamrożeniu mają aksamitną konsystencję i z łatwością formują się w kulki. Poniżej przedstawiamy przepis na lody – prosty w wykonania, bez użycia maszyny i bez konieczności mieszania masy w trakcie mrożenia. Proponowaną przez nas recepturę na lody bez jajek możesz dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki, np. owoce, bakalie, orzechy, ciastka czy czekoladę.

Składniki:

  • 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego słodzonego
  • 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 30 %

Przygotowanie:

  • Śmietanę ubij na sztywno.
  • Dodaj mleko skondensowane, krótko wymieszaj, tylko do połączenia się składników.
  • Masę przelej do foremki na lody i włóż do zamrażalnika na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Zamrożonymi lodami napełnij pucharki do lodów, posyp orzechami lub udekoruj świeżymi owocami, a następnie chwyć za łyżeczkę i rozkoszuj się smakiem pysznych, domowych lodów.
4 szt. Pucharki Grand Cru Soft 4 szt.

Nowa cena:142,20 zł
Stara cena:158,00 zł Rabat:-10%

Pucharki Grand Cru Soft 4 szt.

Rosendahl
  • 4 szt.
    Pucharki Grand Cru Soft 4 szt.

    Nowa cena:142,20 zł
    Stara cena:158,00 zł Rabat:-10%

    Pucharki Grand Cru Soft 4 szt.

    Rosendahl
Miseczka Tse

Nowa cena:271,80 zł
Stara cena:302,00 zł Rabat:-10%

Miseczka Tse

Lyngby
    Miseczka Tse

    Nowa cena:271,80 zł
    Stara cena:302,00 zł Rabat:-10%

    Miseczka Tse

    Lyngby
3 szt. Łyżeczki Armilla 3 szt.

253,00 zł

Łyżeczki Armilla 3 szt.

Seletti
Łyżka do lodów Magic Edition

Nowa cena:98,10 zł
Stara cena:109,00 zł Rabat:-10%

Łyżka do lodów Magic Edition

Fissler

Jak przygotować lody bez laktozy?

Wskazuje się, że nietolerancja laktozy, czyli cukru mlecznego, to jedna z najczęściej występujących nietolerancji pokarmowych, która objawia się głównie przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Osoby zmagające się z tą przypadłością zmuszone są wyeliminować ze swojej diety wszelkie produkty zawierające laktozę, do których należą m.in. mleko, sery, jogurty, ale też lody. Na szczęście istnieje wiele prostych przepisów na lody niezawierające w swym składzie laktozy, których smakiem, bez obawy o swoje zdrowie, mogą rozkoszować się osoby nietolerujące tego związku. Zastanawiasz się, jak robić w lody w domu? Poznaj proponowane przez nas receptury na lody bez cukru mlecznego i zobacz, jakie to proste!

lody bez laktozy

Orzechowe lody wegańskie

Wyborne w smaku lody orzechowe przyrządza się na bazie zamrożonych bananów. Nie zastanawiaj się dłużej tylko już dziś przygotuj pyszne, domowe lody naturalne, w przepisie których nie znajdziesz cukru oraz składników zawierających laktozę. Szybko, prosto i pysznie!

Składniki:

  • 5 dojrzałych bananów
  • 4 daktyle
  • ¾ szklanki orzechów laskowych
  • ½ szklanki orzechów nerkowca
  • 1,5 łyżeczki kakao

Przygotowanie:

  • Dzień wcześniej obierz banany ze skórki, podziel na mniejsze kawałki i włóż do zamrażarki na całą noc.
  • Na drugi dzień wyjmij banany z zamrażarki i do kielicha blendera wrzuć owoce, daktyle, orzechy oraz kakao i zmiksuj na gładką masę.
  • Tak przygotowane lody możesz od razu nakładać do pucharków lub włożyć na około 30 minut do zamrażarki.

Lody śmietankowo-truskawkowe

Czy wiesz, że lody, zbliżone smakiem do tych tradycyjnych, przygotowywanych na śmietanie kremówce możesz również przyrządzić w wersji bez laktozy? Wystarczy, że zamiast kremówki użyjesz śmietany wegańskiej, przygotowywanej na bazie mleka sojowego i oleju. Dodatkowo proponowane przez nas śmietankowo-truskawkowe lody na patyku możesz przyrządzić bez cukru, zastępując go ksylitolem, stewią lub syropem z agawy. Przygotowane w atrakcyjnej foremce zaskoczą domowników swym smakiem i wyglądem. Foremka do lodów w kształcie truskawki, kaktusa, a może ananasa? W której z nich przygotujesz pyszne lody śmietankowo-truskawkowe?

Składniki:

  • ¾ szklanki słodkich truskawek
  • ¼ szklanki mocno schłodzonego mleka sojowego
  • ¼ oleju
  • 2 łyżki cukru, ksylitolu, stewii lub syropu z agawy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  • Mleko wlej do wysokiego naczynia i miksuj na najwyższych obrotach miksera do momentu aż się spieni.
  • Zmniejsz obroty miksera, dolej olej, cały czas miksując.
  • Dodaj cukier lub inną substancję słodzącą, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj masę.
  • Truskawki pokrój na mniejsze kawałki.
  • Do każdej foremki włóż kilka kawałków truskawek, wlej masę śmietankową i wbij patyczek.
  • Lody wstaw do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

W jaki sposób przyrządzić lody bezglutenowe?

Wprawdzie w sklepie bez problemu można dostać lody bez glutenu, jednak często zawierają one w swym składzie wiele chemicznych dodatków, dlatego lepiej przygotować taki deser w domu, z samych naturalnych składników – bez zbędnych konserwantów, barwników czy sztucznych wzmacniaczy smaków. Nie wiesz, jak robić lody bezglutenowe? To nic trudnego! Poniżej przedstawiamy dwie receptury na lody rzemieślnicze bez dodatku glutenu – proste i szybkie w przygotowaniu.

lody śmietankowe
lody dla wymagających

Bezglutenowe lody kokosowe z czekoladą

Pyszne, aksamitne lody domowej roboty przygotowywane na bazie kaszy jaglanej i banana z dodatkiem syropu daktylowego i musu kokosowego, dzięki któremu lody po zamrożeniu są idealnie gładkie, kremowe i mocno kokosowe.

Składniki:

  • 450 ml mleka roślinnego
  • 200 g musu kokosowego
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki syropu daktylowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  • Kaszę jaglaną gotuj przez około 20 minut w mleku roślinnym, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  • Do ostudzonej kaszy dodaj rozpuszczony mus kokosowy, kakao, syrop daktylowy i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj przy pomocy blendera na jednolitą i gładką masę.
  • Lody przełóż do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i włóż do zamrażalnika na około 2 godziny.

Bezglutenowe lody Mojito z awokado

Niezwykle energetyzujące i orzeźwiające lody, których bazą jest… awokado! Jednak gwarantujemy, że jest ono w tym deserze całkowicie niewyczuwalne. To przepis na pyszne, wegańskie, bezglutenowe lody bez dodatku cukru, które umilą i ochłodzą każdy upalny dzień!

Składniki:

  • 2 mocno dojrzałe awokado
  • sok wyciśnięty z 3 limonek
  • skórka otarta z 3 limonek
  • dwie garści świeżych liści mięty
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka rumu
  • śmietana z 1 puszki mleka kokosowego o wadze 400 g
  • 100 g ksylitolu

Przygotowanie:

  • Awokado przekrój na pół, pozbaw pestki. Wyjmij z owoców miąższ i przełóż do kielicha blendera.
  • Do awokado dodaj sok z limonki, skórkę otartą z limonek, liście mięty, ekstrakt waniliowy i rum. Całość miksuj blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Śmietanę ubij z ksylitolem na sztywną masę.
  • Do ubitej śmietany dodaj masę z awokado. Delikatnie wymieszaj.
  • Masę przełóż do pojemnika na lody i wstaw do zamrażarki na około 3 godziny. By lody były aksamitne i kremowe, mieszaj je co 30 minut.

Robienie domowych lodów to świetna zabawa! Dlatego nie czekaj dłużej, tylko już dziś zaopatrz się w niezbędne akcesoria do lodów i rozpocznij w swoim domu produkcję smakowitych, naturalnych i zdrowych deserów lodowych.

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 250 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 17 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Korzystamy z plików cookie aby nasza strona działała niezawodnie i bezpiecznie oraz aby mierzyć jej skuteczność i zapewnić lepsze spersonalizowanie doświadczeń zakupowych i personalizację reklam. Polityka Prywatności