5 pomysłów na szybki i zdrowy lunch do pracy

Zamiast drugiego śniadania jemy lunch, pora więc, by bułkę z serem zastąpić zdrowym i pożywnym posiłkiem. Zamiast biegać do baru lub korzystać z drogiego cateringu, przygotuj jedzenie samodzielnie. Poznaj nasze przepisy i zacznij gotować! Dzięki poręcznym pudełkom Twój lunch zmieści się w każdej torebce.

Zupa szpinakowa z ciecierzycą

Składniki:

- 1,5 litra warzywnego wywaru
- szklanka suchej ciecierzycy
- 300 g świeżego pokrojonego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- passata pomidorowa
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka.

Przygotowanie:

Ciecierzycę przepłukujemy, a następnie moczymy w chłodnej wodzie dzień przed planowanym gotowaniem (przez co najmniej 8 godzin). Drugiego dnia gotujemy ją do miękkości i odcedzamy. Dodajemy do warzywnego wywaru wraz z posiekaną, usmażoną wcześniej cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprowadzamy do wrzenia i wlewamy passatę pomidorową.

Po 10 minutach odlewamy 1/3 zupy i miksujemy na gładko. Zmiksowaną zupę wlewamy z powrotem do garnka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy, trzymając na ogniu jeszcze przez około 20 minut. Gotową zupę podajemy z jajkiem gotowanym na twardo.

Taka zupa to zupa idealna dla osób dbających o sylwetkę, które stawiają na zdrowy styl życia w rytmie fit.

Wartości odżywcze

Cieciorka to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. W 100 g ugotowanych ziaren znajdziesz niemal 9 g cennego białka. To także kopalnia witamin, zwłaszcza tych z grupy B. W połączeniu z równie bogatym w witaminy (K, C, E, PP) oraz błonnik szpinakiem, tworzą pyszny i zdrowy duet.
 
zupa z ciecierzycy
słój House Doctor

Kurczak na parze i ryż z warzywami

Pyszny i pożywny lunch nie tylko doda Ci sił do pracy, ale poprawi humor i sprawi, że dzień będzie jeszcze lepszy!

Składniki:

- 2 torebki ryżu
- pierś z kurczaka
- warzywa: marchew, brokuł, kukurydza, kalafior
- przyprawy: sól, pieprz, curry.

Przygotowanie:

Ryż przepłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie wsypujemy do podstawki, umożliwiającej gotowanie na parze. Umieszczamy ją na górnym piętrze garnka/parowaru i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie obok ryżu kładziemy pokrojone warzywa, a na dolnym piętrze umieszczamy kurczaka podzielonego na porcje i obsypanego przyprawami. Całość parujemy jeszcze przez około 25 minut. Danie możemy podawać z ziołowym sosem na bazie jogurtu.

Do pracy zapakuj je w poręczne pudełko z dołączonym widelcem. Wybierz takie, którego można używać w kuchence mikrofalowej.

Wartości odżywcze

Warzywa są zdrowe – co do tego nikt nie ma wątpliwości. Jakie wartości odżywcze znajdziemy natomiast w kurczaku? Jego mięso to cenne źródło witaminy B oraz składników mineralnych, takich jak cynk, selen, fosfor oraz magnez. Z kolei ryż dostarcza nam węglowodanów, błonnika, białka i wielonasyconych tłuszczy. W połączeniu ze sobą stworzą pyszny, syty, zdrowy posiłek.
pojemnik na lunch Foodbox Alfi

Sałatka z soczewicy, cukinii i papryki

Jednorazowe pojemniki zastąp praktycznym lunchboxem wielokrotnego użytku

Składniki:

- puszka soczewicy
- czerwona papryka
- cukinia
- kilka pomidorków cherry
- 3 ząbki czosnku
- jogurt naturalny
- natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka.

Przygotowanie:

Soczewicę odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Umytą, suchą cukinię oraz paprykę kroimy w drobną kostkę. Wraz z soczewicą wrzucamy je do miski, dodajemy posiekaną natkę. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie doprawimy solą, pieprzem i słodką papryką. Całość mieszamy. Sałatkę dekorujemy przekrojonymi na pół pomidorkami.

Do zapakowania przyda Ci się pudełko zamykane na wygodne klipsy, np. takie jak dwupoziomowy pojemnik na lunch marki Oxo.

Wartości odżywcze

Taka sałatka to idealny posiłek, zwłaszcza dla wegetarian oraz osób dbających o sylwetkę. Majonez i oliwę zastąpiliśmy niskokalorycznym jogurtem naturalnym. Przy okazji jest on także źródłem bakterii Lactobacillus, niezbędnych do utrzymania prawidłowej flory jelitowej. Zachęcamy Was również do zaprzyjaźnienia się z soczewicą, która zawiera sporo białka – podobnie, jak cieciorka.
Pojemnik na lunch Lunch Box Rectangle

Kanapki ze stekiem i sałatą

Składniki:

- 2 bułki ciabatta
- 2 steki z rostbefu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka majonezu
- kilka liści sałaty lodowej
- czerwona cebula.

Przygotowanie:

Steki wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię, smażymy przez 4 minuty z każdej strony. Odkładamy mięso na deskę i pozostawiamy na około 5 minut. W międzyczasie przygotowujemy bułki – smarujemy musztardą i majonezem, dodajemy pokrojoną cebulę oraz liście sałaty. Steki kroimy w paski, a następnie umieszczamy na kanapce. Przed pokrojeniem mięso możemy lekko doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Pyszne kanapki zabierz ze sobą do pracy. Zapakuj je do pojemnika, który można myć w zmywarce.

Wartości odżywcze

Surowy stek z rostbefu ważący około 70 g dostarczy nam blisko 110 kalorii. Poza tym mięso wołowe jest bogate w składniki mineralne – fosfor, żelazo, cynk oraz selen. Stanowi również cenne źródło witamin z grupy B. Warto więc zastąpić nim niedzielnego schabowego, przynajmniej od czasu do czasu.
tace do serwowania Nicolas Vahe
stek z grilla Hoefats

Krewetki po tajsku ze smażonym ryżem

Składniki:

- 100 g ryżu
- 200 g krewetek
- 1 mango
- 1 łyżka oleju kokosowego-
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki pasty curry
- 2 szalotki
- papryczka chilli, świeża kolendra, szczypiorek.

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrojone cebulki smażymy na patelni, dodając do nich oczyszczone krewetki. Całość zostawiamy na ogniu przez około 2 minuty. Dorzucamy obrane i pokrojone w podłużne kawałki mango oraz ryż. Smażymy, cały czas mieszając. Wlewamy sok z cytryny, sos rybny oraz pastę curry. Na koniec posypujemy szczypiorkiem, posiekaną papryczką chilli oraz kolendrą.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze ryżu już znamy, skupmy się więc na drugim z głównych składników tego dania. Krewetki – dlaczego warto je jeść? Poza tym, że świetnie smakują, są też lekkostrawne i zawierają niewiele tłuszczu. Mają za to sporą ilość witamin z grupy B, jod, selen, fluor oraz wapń. Razem z nimi wprowadzimy do swojej diety również niewielkie ilości magnezu, cynku i żelaza.

Lunch po japońsku w bento box

Azjatyckim odpowiednikiem lunchboxa jest Bento Box. Jego nazwa pochodzi od słowa bento, co w języku japońskim oznacza porcję posiłku na przygotowanego na wynos.
 
krewetki po tajsku

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Korzystamy z plików cookie, aby nasza strona działała niezawodnie i bezpiecznie. Możemy dzięki temu mierzyć jej skuteczność oraz lepiej dopasowywać jej działanie i reklamy do Twoich potrzeb. Polityka prywatności