5 sprawdzonych przepisów na wielkanocne ciasta

Pyszne, wspaniale pachnące i pięknie udekorowane ciasta wielkanocne to smakołyki, których tuż obok jajek, żurku czy pasztetu, nie może zabraknąć na świątecznym stole. Poznaj nasze propozycje wypieków na nadchodzące święta wielkanocne.

Babka wielkanocna – przepis

Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole – mowa oczywiście o dostojnej babie drożdżowej, piaskowej, marmurkowej, cytrynowej, jogurtowej… Babka wielkanocna powinna gościć w domu podczas nadchodzących świąt, ponieważ wedle wierzeń, jej obecność zapewnia domownikom dobrobyt, pomyślność i powodzenie. Proponujemy przepis na tradycyjną babę drożdżową oblaną lukrem, która tuż obok mazurka i babeczek, będzie stanowiła jadalną dekorację stołu.

Składniki na babkę:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • 1 szklanka rodzynków
  • 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
  • szczypta soli
  • 125 g roztopionego i ostudzonego masła

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Forma do babki Angel Food
Forma do babki Heritage

Przygotowanie:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i mleko. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, cukier, żółtka, jajko, rodzynki, ekstrakt oraz szczyptę soli. Ciasto krótko wyrób, po czym dodaj rozpuszczone masło.
  • Wyrabiaj ciasto przez około 15 minut, do momentu aż będzie miękkie i elastyczne.
  • Ciasto uformuj w kulę, przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj bawełnianą ściereczkę i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, by wyrosło.
  • Po upływie powyższego czasu ponownie wyrób ciasto.
  • Jedną dużą lub dwie mniejsze formy do babki wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Jeśli używasz silikonowych form do pieczenia, pomiń tę czynność, ponieważ nie wymagają one przygotowania do pieczenia.
  • Ciasto przełóż do przygotowanych foremek, ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, tym razem na około 1 godzinę.
  • Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz przez około 30 minut.
  • Babki pozostaw do ostudzenia, a następnie wyjmij z foremek.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny.
  • Ostudzone babki polej przygotowanym lukrem.

Wielkanocny mazurek - przepis

Mazurek wielkanocny, tuż obok babki, jest jednym z najpopularniejszych wypieków świątecznych. Składa się z kruchego, biszkoptowego lub marcepanowego ciasta i słodkiego nadzienia, np. czekoladowego, orzechowego czy kajmakowego. Nieodzownym elementem tego wypieku są również ozdoby. Zwykle do ich dekoracji wykorzystuje się orzechy i bakalie, z których układa się wzory jajek, kurczaczków czy wielkanocnych baranków. Poznaj nasz sprawdzony przepis na pyszny mazurek kajmakowy.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 150 g miękkiego masła
  • 500 g masy kajmakowej
  • dodatkowo do dekoracji, np. orzechy, migdały w płatkach, kropelki czekoladowe, suszone morele, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiej, dodaj masło i szybko posiekaj nożem. Dodaj cukier puder, żółtka, śmietanę i sól. Szybko zagnieć. Ciasto uformuj w kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
  • Dwie keksówki lub formę prostokątną wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasto rozwałkuj, przenieś na blaszkę, dokładnie wylep spód, wyrównaj. Nadmiar ciasta odkrój.
  • Z resztek ciasta uformuj wałeczki i wylep nimi brzegi.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Miękkie masło ubij na puch, następnie stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj masę kajmakową, cały czas miksując. Gotowy krem rozsmaruj na ostudzonym kruchym spodzie i dowolnie udekoruj - mogą tu pomóc specjalne akcesoria do dekorowania wypieków.
    Narzędzie do dekorowania
    Szpatuły silikonowe
    Uchwyt i rękawy cukiernicze

Makowiec na kruchym spodzie

Ciężki, wilgotny, najeżony bakaliami makowiec na kruchym cieście to kolejna propozycja ciasta na wielkanocny stół. Sekret idealnego, pysznego makowca tkwi w masie makowej. Dlatego warto przygotować ją samodzielnie, z dobrej jakości składników. To naprawdę nic trudnego. Przekonaj się sam!

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  •  4 łyżki cukru pudru

Składniki na masę makową:

  • 500 g maku
  • 2 duże jabłka
  • 175 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1/3 szklanki kaszy manny
  • 1/3 szklanki rodzynków
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  •  2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Przygotowanie:

  • Składniki na kruchy spód szybko zagnieć. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
  • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj na kształt przygotowanej formy. Przełóż na blachę.
  • Ciasto ponownie włóż do lodówki, tym razem na 30 minut.
  • Ciasto przed pieczeniem gęsto ponakłuwaj widelcem.
  • Formę z kruchym spodem wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
  • Przygotuj masę makową. Mak zalej wrzącą wodą, ostudź, odsącz i dwukrotnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  • Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Masło z cukrem utrzyj na puch. Dodaj żółtka, utrzyj. Kolejno dodaj mak, jabłka, kaszę, bakalie i ekstrakt. Krótko zmiksuj.
  • Białka ubij na sztywną pianę, i przy pomocy szpatułki, delikatnie wmieszaj w masę makową.
  • Przygotowaną masę makową wyłóż na podpieczony spód.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
  • Ostudzone ciasto udekoruj lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Narzędzia do modelowani lukru

37,00 zł

Narzędzia do modelowani lukru

Tala
Forma do ciasta baran 3D

Na wielkanocnym stole zawsze powinno być miejsce na sympatycznego baranka.

Babeczki wielkanocne Leśny Mech

Urocze, zielone, wiosenne babeczki wielkanocne będą stanowiły wspaniałą dekorację świątecznego stołu. Poznaj nasz sprawdzony przepis na proste i szybkie w przygotowaniu babeczki z dodatkiem szpinaku, które urzekają swym smakiem i wyglądem.

Składniki:

  • 400 g świeżego szpinaku
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem śmietankowy z mascarpone:

  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  •  2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • borówki amerykańskie
  • liście świeżej mięty
    Papilotki Crinckle
    Forma do babki mini anniversary
    Papilotki Cottage Garden

Przygotowanie:

  • Szpinak rozdrobnij blenderem.
  • Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę.
  • Cienkim strumieniem wlej olej, cały czas miksując.
  • Dodaj rozdrobniony szpinak, skórkę z cytryny i krótko zmiksuj.
  • Do masy szpinakowej przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj szpatułką.
  • Foremki do babeczek wyłóż jednorazowymi formami do pieczenia (papilotkami).
  • Papilotki wypełnij ciastem. Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Po ostudzeniu babeczek odkrój z nich górkę. Ciasto pokrusz i pozostaw do dekoracji.
  • Przygotuj krem śmietankowy z mascarpone. Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem.
  •  Przy pomocy rękawa cukierniczego udekoruj babeczki przygotowanym kremem. Wierzch kremu posyp okruchami ciasta. Babeczki ozdób borówkami amerykańskimi i listkami mięty.

Przepis na świąteczny sernik wiedeński

Klasyczny sernik wiedeński z dużą ilością bakalii to ciasto, które wraz z pozostałymi wypiekami uświetni wielkanocny stół. Tradycyjny sernik wielkanocny każdego zachwyci swym wyjątkowym smakiem i aromatem.

Składniki:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • 3 łyżki rodzynków
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę.
  • Cały czas miksując wbijaj jajka, jedno po drugim.
  • Wciąż ucierając, stopniowo dodawaj twaróg.
  • Do ciasta wmieszaj przesiane mąki, ekstrakt, rodzynki i skórkę pomarańczową.
  • Dno formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza, po czym od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz przez około 1,5 godziny,
  • Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik do całkowitego ostudzenia.
  • Przed podaniem oprósz sernik cukrem pudrem.

Zainspiruj się!

Poszukujesz nowej, eleganckiej zastawy, która uświetni wielkanocny stół? A może efektownej formy do ciasta 3D w kształcie króliczków lub baranka?

Świąteczny sernik, dostojna baba, a może baranek wielkanocny z kruchego ciasta? Jakie ciasta zagoszczą na Twoim stole podczas tegorocznych świąt wielkanocnych? Mamy nadzieję, że zaprezentowane przez nas przepisy zainspirowały Cię i już wiesz, jakie upiec ciasta na Wielkanoc. Pieczenie i dekorowanie świątecznych smakołyków będzie jeszcze łatwiejsze i przyjemniejsze, jeśli wyposażysz się w formy i foremki wielkanocne. Kilka prostych składników, dobre akcesoria do wypieków i odrobina chęci wystarczą, by móc rozkoszować się smakiem pysznych wypieków.

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł