Jak przygotować sushi? To nie takie trudne!
Sushi – zachwyca formą i estetyką podania, jest zdrowe, lekkie i, co najważniejsze, oszałamiająco smaczne. Niestety regularne wizyty w restauracji, mimo ekscytujących doznań kulinarnych, potrafią znacząco uderzyć w stan portfela. Na szczęście sushi w prosty sposób można przyrządzić także w domowym zaciszu i to bez wyszukanych umiejętności kulinarnych. Wystarczy zapał i odrobina wiedzy, by tradycyjny japoński rytuał przenieść do własnego domu.
Japonia to nie tylko Kraj Kwitnącej Wiśni, ale słynna na cały świat kraina ryżu, której brzegi opływają wody pełne łowisk, m. in. łososi oraz skorupiaków. I chociaż w kraju nad Wisłą na polach króluje rzepak i pszenica, a popularnym owocem morza w Bałtyku jest raczej śledź, to Polacy umiłowali sobie jedno ze sztandarowych dań kuchni japońskiej. Jeśli Ty też należysz do grona miłośników sushi, świetnie trafiłeś. Dziś podpowiadamy, co jest potrzebne do zrobienia sushi w domu oraz jak je przygotować krok po kroku. Będziesz zaskoczony, jakie to proste!
Gdzie zjeść dobre sushi?
Najlepsza susharnia w mieście kryje się w twoim domu!
3 powody, dlaczego sushi przygotowane w domu smakuje lepiej
- Przygotowywanie sushi to świetna zabawa. Sushi jest trendy. Dzięki wspólnemu gotowaniu z przyjaciółmi staje się nie tylko sposobem na zaspokojenie głodu, ale przede wszystkim świetną zabawą. Wspólne przygotowywanie sushi doskonale sprawdzi się także we dwoje, podczas romantycznej randki w domu. W ten sposób przyjemność z jedzenia sushi może trwać nawet kilka godzin.
- Autorska kuchnia japońska – przygotuj sushi takie jak lubisz. Przyrządzając sushi w domu masz pewność, że produkty, których użyjesz, są świeże. Możesz też wykorzystać takie składniki, jakie lubisz najbardziej. Sushi z dodatkiem wędzonego suma, papryki albo borowików? Dlaczego nie!
- Sushi serwowane w restauracjach jest drogie. Z wysokiej ceny sushi doskonale zdają sobie sprawę Ci, którzy uwielbiają jego smak i często pozwalają sobie na taką przyjemność. Wysoka cena sushi wynika przede wszystkim z kosztów, jakie restauracje ponoszą na zakup świeżych ryb. Tańsze zestawy oferowane w mniej znanych lokalach budzą podejrzenie, że serwowane danie może być złej jakości lub nawet szkodliwe dla zdrowia. Gotując we własnym domu, masz szansę znacząca obniżyć cenę sushi tak, aby wysoki rachunek nikomu nie psuł apetytu.
Nasza rada
Nie wiesz, co podać na romantyczną kolację? Sushi będzie doskonałym wyborem! A perfekcyjny wieczór zorganizujesz z naszymi radami: Przepis na romantyczną kolację. Jak stworzyć odpowiedni klimat?

Wszystko czego potrzebujesz, aby zacząć przygotowywać sushi we własnym domu
Sushi to wykwintna i elegancka potrawa, o której smaku decydują detale. Dlatego przygotowanie sushi należy rozpocząć od zakupów. Koszt produktów potrzebnych do przygotowania sushi może wynieść nawet kilkaset złotych, należy jednak pamiętać, że w dużej mierze będą to składniki wielokrotnego użytku. A w porównaniu z wizytami w restauracji inwestycja szybko się zwróci.
Co jest potrzebne do zrobienia sushi w domu?
- ryż do sushi
Ryż to podstawowy składnik udanego sushi, sposoby jego przygotowywania mogą się różnić w zależności od przepisu, ale jest kilka zasad, których bezwzględnie należy przestrzegać. Jak przygotować ryż do sushi? Po pierwsze wybieramy ryż… do sushi – to ważne, ponieważ jego unikalna konsystencja i smak nie pozwalają na wykorzystanie jakiegokolwiek innego ryżu stosowanego w kuchni azjatyckiej. Po drugie, nie łączymy dwóch różnych gatunków ryżu. Jednym z najczęściej używanych typów ryżu w Polsce jest Shinode. Dobrej jakości ryżu warto poszukać w sklepach z orientalną żywnością. Po trzecie, dobrze przygotowany ryż powinien być klejący, ale nie rozgotowany i ciapowaty. Idealnym rozwiązaniem jest posiadanie specjalnego garnka do gotowania ryżu do sushi, jeśli go nie mamy, należy ściśle trzymać się przepisu.
- ocet ryżowy
Ocet ryżowy wykorzystywany jest do przygotowania zaprawy do sushi. Dzięki niej, niesolony podczas gotowania ryż nabiera smaku, a co najważniejsze, jego konsystencja pozwala na formowanie rulonów i kulek. W sytuacjach awaryjnych można spróbować zastąpić go octem winnym lub jabłkowym, jednak nie jest to zalecane. Sushi to potrawa, której smak bardzo łatwo zepsuć, a stosowanie nieodpowiednich składników to najprostsza droga do kulinarnej porażki.
- wasabi
Japoński odpowiednik tradycyjnego polskiego chrzanu. Nie należy ich jednak traktować jako zamienników. W Polsce wasabi dostępny jest w tubce lub w postaci proszku, gotowego do użycia po rozpuszczeniu w wodzie.
- sos sojowy
Dobrej jakości sos sojowy powinien zawierać tylko naturalne składniki. Serwowany do sushi nadaje mu bardziej wyrazistego charakteru. Ma słonawy posmak i doskonale komponuje się z wasabi. Jeśli nie masz zestawu specjalnych naczyń do sushi, podaj go w małych miseczkach lub salaterkach - sprawdzą się tak samo dobrze!
- nori
Nori, czyli wodorosty, dostępne są w różnych klasach jakości: od green i red, przez silver oraz gold, aż po diamond. Te pierwsze są najtańsze, ale niekoniecznie najgorsze. Doskonale sprawdzą się w rękach początkującego, ułatwiając mu formowanie rolek. Nori lubią wilgotnieć, dlatego ważne jest ich szczelne przechowywanie, w szczególności jeśli kupujemy większe opakowanie.
- mata bambusowa
To nie zwijanie sushi jest trudne, tylko brak odpowiedniej maty sprawia, że staje się ono niewykonalne. Tradycyjnie, do przygotowywania sushi używa się mat bambusowych, jednak nowoczesnym i bardzo praktycznym rozwiązaniem są maty silikonowe, które mniej się kleją i o wiele łatwiej utrzymać je w czystości.
- noże do sushi
Przygotowywanie sushi to sztuka. Tak jak malarz potrzebuje pędzla, tak sushi master, nawet ten domowy, koniecznie powinien posiadać nóż do sushi. Wykonany z wysoko gatunkowej stali węglowej nóż japoński do sushi jest droższy niż tradycyjne europejskie noże, ale jest to inwestycja w jakość na lata. Każdy nóż ma inne, ściśle określone przeznaczenie: do filetowania, krojenia ryb, szatkowania warzyw. I tak na przykład, nóż o wąskim i podłużnym ostrzu sprawdzi się do dzielenia mięsa i ryb na cienkie plastry, z kolei przypominające tasak noże Nakiri będą doskonałym wyborem do krojenia zarówno twardych, jak i miękkich warzyw. Noże japońskie powinny znaleźć się w kuchni każdego miłośnika gotowania nie tylko w kontekście przygotowywania sushi. Noże te charakteryzuje przede wszystkim twardość, ostrość, odporność na ścieranie i precyzja, dzięki której krojenie staje się naprawdę szybkie, a rozdrobnione kawałki mięsa, ryb czy warzyw – perfekcyjnie równe.
- pałeczki
Są metalowe, drewniane lub z tworzywa sztucznego, do wyboru w zależności od osobistych preferencji. Warto zaopatrzyć się w pałeczki z podstawką, aby zgrabnie móc je odłożyć podczas jedzenia. Można je zakupić w zestawach akcesoriów do sushi lub jako samodzielny produkt.
Jak zrobić sushi w domu? Przepisy krok po kroku
Dla początkującego miłośnika kuchni japońskiej świat sushi może wydawać się dość przerażający. W szczególności te wszystkie dziwnie brzmiące nazwy, które amatorowi niewiele mówią. Aby z łatwością odnaleźć się w każdej restauracji sushi oraz nauczyć się sposobów na przygotowanie sushi w domu, wystarczy nauczyć się japońskiego języka… Można też zajrzeć do naszego poradnika.
Najpopularniejsze rodzaje sushi:
1. Maki
Myśląc o sushi, zwykle mamy na myśli właśnie maki. To najpopularniejszy rodzaj sushi w Europie. Maki to po prostu ryż z dodatkami zawinięty w nori. Tak powstały rulon dzielony jest na mniejsze pasma. Uwaga, maki je się w całości, 1 plaster oznacza 1 kęs!
W zależności od ilości składników i sposobu zawijania maki dzielimy na:
- hosomaki
Maki z jednym dodatkiem. W Japonii określane są one mianem „gu”, a każdy z nich ma swoją odrębną nazwę. W ten sposób rozróżniamy na przykład sakemaki, czyli maki wypełnione łososiem czy tekkamaki – maki z tuńczykiem.
- futomaki
To tak zwane grube rolki. Są większe od hosomaków, bo wykonuje się je z minimum 4 składników. Wersja dla bardziej zaawansowanych.
- uramaki
Przygotowując uramaki, zamieniamy kolejność. Tzw. odwrócone maki od strony zewnętrznej otoczone są ryżem, na który najczęściej sypie się jeszcze sezam. Wewnątrz takiej rolki znajduje się gu, czyli np. łosoś lub tuńczyk, owinięte dodatkowo nori.
2. Nigiri
Podczas gdy Europejczyk zdecyduje się na przygotowanie maki, Japończyk wybierze raczej nigiri. To formowana ręką kulista lub podłużna porcja ryżu, na którą kładziony jest określony dodatek. Najczęściej wybierane są kawałki surowego lub wędzonego łososia albo owoce morza. W zależności od składników możemy spotkać się m.in. z:
- akami
Rodzaj nigiri najczęściej podawany z tuńczykiem. W języku japońskim wyrażenie „akami” tłumaczy się jako czerwone mięso.
- shiromi
Shiromi przygotowywane jest z dodatkiem ryb o białym mięsie. Zjemy je np. z dorszem.
- nimono
Mianem nimono określimy nigiri, którego składnik dodatkowy został wcześniej ugotowany. Będzie tak np. w przypadku owoców morza.

Sushi z łososiem – prosty przepis dla początkujących
Składniki:
1 szklanka ryżu do sushi
6 łyżek octu
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
wasabi
200 g łososia wędzonego na zimno
nori (około 5 płatów)
Pamiętaj, że sushi podaje się z sosem sojowym, wasabi oraz kawałkami marynowanego imbiru.
Krok 1
Ugotuj ryż
Przed ugotowaniem ryż należy wypłukać. W tym celu wsyp go do miski i zalej bieżącą wodą. Zamieszaj i odlej wodę. Czynność należy powtarzać, aż woda będzie przezroczysta. Po zakończeniu płukania odstaw ryż w wodzie na około 20-30 minut. Wolny czas możesz wykorzystać na wykonanie zaprawy do ryżu. Wlej ocet ryżowy do garnka, dodaj cukier. Na wolnym ogniu podgrzej zaprawę, delikatnie mieszając. Gotową zaprawę pozostaw do ostudzenia. Następnie wróć do ryżu, odcedź go i zalej świeżą wodą w proporcji 1 szklanka wody na 1 szklankę ryżu. Doprowadź ryż do wrzenia, następnie zmniejsz gaz i pozostaw na 13 minut. Wyłącz gaz i odstaw ryż jeszcze na kwadrans. Przez cały czas gotowania ryż musi pozostawać pod przykryciem. Ugotowany ryż wyłóż do miski i polej zaprawą.
Krok 2
Przygotuj swoje ulubione dodatki
Nasze sushi jest z plastrami wędzonego łososia, ale równie dobrze możesz wykorzystać np. tuńczyka. Możesz także rozbudować zawartość. Z wędzonym łososiem doskonale komponują się kawałki awokado lub świeżego ogórka.
Uwaga!
Pamiętaj, że nie wszystkie ryby można jeść na surowo. Dotyczy to na przykład węgorza, który w wersji na surowo jest trujący!Krok 3
Zawiń
Rozłóż matę bambusową przed sobą i połóż na niej nori. Matowa strona wodorostów powinna być zwrócona do góry. Na powierzchni nori równomiernie rozłóż cienką warstwę ryżu, pozostawiając nieco wolnego miejsca po brzegach. W części środkowej ułóż plasterek wędzonego łososia. Nie zapomnij o wasabi! Możesz dodać odrobinę pomiędzy kawałek ryby a powierzchnię ryżu lub posmarować nim krawędź nori. Zwijanie odbywa się w kierunku do środka, pamiętaj, żeby za każdym razem docisnąć zawartość tak, jakbyś chciał ją zakleić.
Uwaga!
Wilgotne ręce pomogą Ci poradzić sobie z klejącym się ryżem. Pamiętaj jednak, aby nie zamoczyć wodorostów.Krok 4
Pokrój
Jeśli masz w domu profesjonalny nóż do sushi – sukces gwarantowany. Jeśli nie, wybierz ten najostrzejszy i pozbawiony ząbków. Krój uważnie, żeby nie uszkodzić wodorostów. Kawałki sushi mają być niewielkie, tak aby można było brać je do ust w całości.
Gotowe!


Jak jeść sushi? Domowa etykieta
Sushi to jedna z tych potraw, którą chętnie je się także oczami. Związana z japońską tradycją wymaga nie tylko odpowiedniego przygotowania, ale także zachowania zasad i standardów, które sprawią, że wieczór czy popołudnie z sushi nie będzie tylko zwykłym posiłkiem, ale zamieni się w prawdziwą ucztę dla zmysłów.
Estetyka podania – jak serwować sushi w domu?
Sushi powinno być serwowane w schludny i estetyczny sposób. Precyzyjnie pokrojone kawałki sushi należy starannie ułożyć na desce lub półmisku tak, aby nie zabrudzić wolnego miejsca pomiędzy nimi. Wybierz atrakcyjną wizualnie deskę, korzystając z naszych podpowiedzi: Nie tylko do krojenia... 5 sposobów na użycie deski kuchennej. Obok półmiska powinny znaleźć się osobne miseczki na wasabi i imbir. Składniki takie jak sos sojowy o wiele taniej można zakupić w dużych opakowaniach. Wielka butelka nie będzie się jednak ładnie prezentować na stole. Dlatego jeśli planujemy zaprzyjaźnić się z tradycyjną japońską kuchnią na dłużej, warto zainwestować w profesjonalny dozownik do sosu sojowego. Sushi często podaje się podczas romantycznego wieczoru we dwoje lub w ramach spotkania ze znajomymi. Chcąc zadbać o odpowiednią dekorację i nastrój, warto pokusić się o zakup oryginalnego zestawu do sushi, złożonego z drewnianej podstawy oraz pasujących do niej i stabilnie ułożonych pojemników ceramicznych oraz pałeczek. Dla zwiększenia komfortu gości niedoświadczonych w jedzeniu sushi, zamiast pałeczek zastosować można wygodne szczypce.
Wskazówka
Domowe sushi będzie gwiazdą każdego spotkania ze znajomymi! Więcej o tym, jak przygotować udane przyjęcie, przeczytasz w Magazynie: Domowe przyjęcie z winem i przekąskami.Savoir vivre przy stole – tego nie rób!
- Nie zmuszaj gości do jedzenia pałeczkami. Sushi to jedna z niewielu potraw, którą wypada jeść rękami.
- Nie gryź kawałków sushi, należy je wziąć do ust w całości i delektować się pełnią smaku wszystkich składników.
- Nie mocz ryżu w sosie sojowym, bo natychmiast wchłonie go zbyt dużo. Zanurz w nim kawałek ryby.
- Nie mieszaj wasabi z sosem sojowym, umieść je bezpośrednio na kawałku ryby.
- Nie traktuj imbiru jako dodatku do kawałków sushi, jego zadaniem jest neutralizowanie smaku pomiędzy jedną a drugą porcją.
- Nie opowiadaj zbyt dużo o tym, jak zrobiłeś swoje sushi, tylko zabierz się do jedzenia. Sushi zawsze najlepiej smakuje na świeżo, tuż po przygotowaniu.
Smacznego!
