La Pavoni - kultowa marka dla koneserów kawy

La Pavoni to kultowa włoska marka, którą kocha całym sercem każdy prawdziwy koneser kawy... Trudno się temu dziwić, skoro marka od ponad 100 lat tworzy profesjonalne ekspresy do kawy tak piękne, że jeden z nich stoi nawet jako eksponat w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku! Wejdź do świata La Pavoni z nami...

La Pavoni

Przy Via Privata Gorizia 7 w Lombardii mieści się nowoczesna fabryka, w której powstają niezwykłe ekspresy do kawy, zachwycające koneserów tego trunku na całym świecie od ponad 100 lat. No dobrze, najpierw była malutka manufaktura, a ekspresy zachwycały w Mediolanie i okolicach, gdzie powstawały, ale były tak perfekcyjnie wykonane, że ich renoma poszła szybko w świat, a dziś nazwa La Pavoni wywołuje miły dreszczyk emocji wśród kawoszy.

Nazwa marki wzięła się od nazwiska włoskiego biznesmena i wytwórcy Desiderio Pavoniego, który w swojej małej pracowni w Mediolanie opracował swój pierwszy barowy ekspres do kawy.

car
faktoria

La Pavoni. Dal 1905 macchine per il caffè


Oto hasło reklamowe marki La Pavoni - Ekspresy do kawy od 1905 roku. Czy potrzeba czegoś więcej? Hasło jest kwintesencją tego, co ważne. W końcu La Pavoni to ekspresy. Perfekcyjne w formie. Za którymi stoi 100 lat doświadczenia w przyrządzaniu kawy. Jeśli produkt nie jest dobry, to żadne wyrafinowane hasło reklamowe mu nie pomoże!

Ekspresowe espresso

Historia espresso to historia... ekspresu ciśnieniowego. W 1901 rok włoch Luigi Bezzera stworzył swój pierwszy ekspres do przygotowania espresso. Oznaczało to przepuszczenie 25-35 mililitrów gorącej wody pod ciśnieniem (8.5-9.5 bara) przez drobno zmielone i ubite ziarna kawowca. W 1903 patent odkupił od niego znany nam już Pavoni, dzięki któremu espresso wypłynęło na szerokie wody. Jednak dopiero w 1947 roku udało się innemu włoskiemu inżynierowi Giovaniemu Gaggi rozwiązać problem zmiany smaku kawy przez obecną w ekspresie parę. Wymyślił on inny system podgrzewania i nic już nie stało na przeszkodzie, żeby espresso podbiło cały świat.

kubek z kawą
filiżanka z kawą

A skąd wzięła się słynna nazwa?

Tłumaczy się to na dwa sposoby. Po włosku "presso" to tłoczenie, wyciskanie i prasowanie, czyli metody przygotowywania tej kawy. Ale legenda głosi, że "espresso" były również nazywane ekspresy produkowane przez Pavoniego, gdyż były w stanie w ekspresowym tempie przygotować ponad 150 filiżanek tego esencjonalnego wywaru w ciągu godziny. A co najważniejsze był to napój gotowy do spożycia, w przeciwieństwie do wcześniejszej maszynerii, która jedynie dostarczała wodę, wlewaną później do kawy.

Przed erą Pavoniego w tradycyjnych kawiarniach i sklepach z espresso kawa była przyrządzana w dosyć mało efektywny (choć może i efektowny) sposób – nad filiżanką umieszczało się mały filtr z kawą, do którego wlewało się wrzącą wodę. Działanie tych filtrów było jednak powolne, więc woda szybko traciła swoją temperaturę i finalnie kawa stawała się słaba i niezbyt gorąca.

Jakość tak, ale wygląd też!

Czar i siła marki La Pavoni polega na tym, że w jednym produkcie połączyła precyzyjne, inżynieryjne podejście do parzenia kawy z polotem i fantazją przynależną artystycznym, designerskim projektom.

Marka La Pavoni szybko zaczęła współpracować przy wzornictwie swoich ekspresów z czołowymi włoskimi projektantami, aby ekspresy zachwycały nie tylko treścią, ale też formą! W tamtych czasach nie było to oczywiste podejście, stawiano akcent głównie na funkcjonalność, wygląd miał drugorzędne znaczenie. Jako Fabryka Form zdecydowanie się nie zgadzamy z takim myśleniem i cieszymy się, że La Pavoni również!

Warto też podkreślić, że to myślenie bardzo się marce opłaciło – jeden z ich ekspresów (model Professional) od 1974 roku stoi jako eksponat i przykład dobrego dizajnu w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku!

Od samego początku marka była również doceniana w różnych konkursach, lokalnych i międzynarodowych. Zdobyła złoty medal na targach w 1906 roku w Mediolanie oraz dwa lata później w Marsylii, Grand Prix w Paryżu w 1910 roku, honorowy dyplom w Buenos Aires w tym samym roku i rok później Grand Prix w Brukseli. A to wszystko raptem kilka lat po powstaniu firmy...

W domu i w kawiarni – równie doskonała kawa

Kolejnym kamieniem milowym marki La Pavoni było przeniesienie profesjonalnych ekspresów z kawiarni (dla których marka tworzyła na początku i robi to zresztą do dziś!) do domów ludzi, którzy kochają dobrą kawę, ale nie mieli narzędzi, by w domowych warunkach przyrządzić sobie "kawę jak z kawiarni". Oczywiście na rynek komercyjny marka tworzyła ekspresy profesjonalne, automatyczne, półautomatyczne i modele elektroniczne z dozowaniem wolumetrycznym, a w domowych warunkach ekspresy mogły być prostsze i mniejsze, ale równie skuteczne!

W tej chwili w ofercie marki znajdziemy domowe ekspresy kolbowe i dźwigniowe (w których możemy siłą własnych mięśni ręcznie sterować ciśnieniem przepływającej wody, dzięki czemu każda filiżanka ma unikalny smak!), półprofesjonalne i profesjonalne ekspresy czy młynki do kawy. W linii komercyjnej jest również bardzo duży wybór ekspresów do zastosowań w mniejszych i większych kawiarniach.

barista
dom

Pan Pavoni to sprawny marketingowiec

Gdy Desiderio Pavoni przejmował schedę po Luigim Bezzero był już uznanym biznesmenem, który posiadał prosperujące biznesy – był właścicielem kawiarni Caffè Commercio w Piazza Duomo oraz kilku kin w Mediolanie. Dobrze więc wiedział, że fajny produkt to nie wszystko, trzeba jeszcze potrafić go sprzedać. Dlatego swój pierwszy ekspres nazwał "Ideale", tak aby dać potencjalnym klientom w prosty sposób do zrozumienia, że jest to urządzenie idealne do przygotowania znakomitej kawy. Ekspres "Ideale" szybko zaczął odnosić sukces na rynku – dziennie sprzedawał się co najmniej jeden dziennie. Produkt był dostępny w różnych wielkościach i wersjach, szybko też znalazł swoich nabywców za granicą, we francuskich katalogach pojawił się już w 1912 roku.

reklama
plakat

Kto stoi w miejscu, ten się cofa...

Firma La Pavoni zapewne dobrze to wie, bo nie osiadła na laurach. Od połowy lat 80-tych bada nowe rozwiązania technologiczne, pomysły i testuje nowe materiały termoplastyczne, które znacznie przyspieszają cały proces produkcyjny. Jak się bowiem okazuje, aby osiągnąć ideał potrzeba ciężkiej pracy...

W Fabryce Form wyznajemy zasadę "Our tastes are simple. We are easily satisfied with the best" dlatego też jesteśmy zachwyceni marką i cieszymy się, że możemy pokazać Wam jej produkty! Czujecie już zapach świeżo parzonej kawy w powietrzu? ;)

Tutaj znajdziecie wszystkie produkty tej marki dostępne u nas. Stylowe, prawda?

brown
nowoczesny ekspres

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł