Parada szparagów w FF! Gotujemy, smażymy, grillujemy
Nazywane szlachtą wśród warzyw, kochane przez najbardziej wybrednych smakoszów, gibkie, jędrne i niskokaloryczne.
Jak ich nie kochać?!
Szparagi już dawno podbiły nasze stoły. Początki były trudne, ponieważ większość z nas gotowała je w wodzie. A kto jest znawcą szparagów, doskonale wie, że istnieją znacznie ciekawsze metody ich przygotowania...
Kiedy jest sezon na szparagi?
Sezon na szparagi trwa od końca kwietnia aż do ostatnich dni czerwca. W tym roku można zobaczyć lekkie opóźnienie ze względu na długą zimę. Poza sezonem letnim także można znaleźć je na straganach, ale wtedy ich smak i świeżość pozostawiają wiele do życzenia. Dlatego korzystajmy, póki możemy!Dlaczego warto pamiętać o szparagach?
- Szparagi są niskokaloryczne. Jeden szparag zawiera około 6 kalorii. Co ważne, jest w nich dużo białka, więc należą do sycących warzyw. Ale uwaga! Dodatki takie jak masło czy olej mogą znacznie podwyższyć kaloryczność "szparagowego" posiłku.
- Szparagi są cennym źródłem witamin, minerałów i wartości odżywczych. Najwięcej korzyści ze spożywania szparagów będą miały kobiety w ciąży, ze względu na sporą dawkę kwasu foliowego zawartego w tych warzywach. Szparagi to także źródło witamin C, K oraz B.
- Szparagi można przyrządzić na kilkadziesiąt sposobów! Ten atut docenią w szczególności osoby będące na diecie, które często skarżą się na brak urozmaicenia w jadłospisie. Szparagi nie dość, że są niskokaloryczne, to na dodatek liczba przepisów na ich przygotowanie nieustannie rośnie! Na rynku są dostępne już nawet specjalne garnki do szparagów :)
Szparagowe ciekawostki
Czy wiesz, że istnieje ponad 200 odmian szparagów? Bez obaw, nie będziemy opisywać każdej z nich! W Fabryka Form uznajemy proste rozwiązania, dlatego dzielimy szparagi na trzy rodzaje: białe, zielone i fioletowe :) Te pierwsze uważana są za najszlachetniejsze, jednak trzeba trochę pomęczyć się z ich skórką, przyda się poprzeczna obieraczka do warzyw; zielone są najpopularniejsze; ostatnie, fioletowe, spotykane są na straganach raczej rzadko – wyróżniają się nieco słodkawym smakiem.Szparagowe inspiracje
Szparagi z grilla
Dla nas to numer jeden! Przypieczona skórka, chrupiący środek i soczysty kolor... Plusem jest błyskawiczne przygotowanie – szparagi nacieramy oliwą, ulubionymi przyprawami i ziołami (czosnek jest obowiązkowy!), a potem wrzucamy na kwadrans na ruszt lub grillową patelnię.
Szparagi gotowane na parze
Nie tylko dla tych, którzy się odchudzają! Gotowanie na parze nie zawsze dobrze się kojarzy. Część osób uważa, że ta metoda przygotowywania warzyw pozbawia ich smaku. Na szczęście, szparagów to nie dotyczy :) Szparagi wyróżniają się wykwintnym, szczególnym smakiem, jędrną konsystencją oraz apetycznym wyglądem. Gotowanie na parze nie pozbawia ich tych atutów. Miłośnikom tych szlachetnych warzyw szczególnie polecamy garnki do szparagów. Są one wysokie, na tyle wysokie, aby nie wystawały z nich szparagi; są też wyposażone w koszyczki, które znacznie ułatwiają proces gotowania na parze. Zobacz nasze garnki do szparagów >>>
Zobacz nasze aktualne promocje na kuchenne akcesoria, które pomogą przygotować Ci zdrowe i pyszne posiłki >>>
Szparagowe dodatki
Szparag lubi królować na stole, ale nie zawsze musi być daniem głównym. Jego obecność w postaci dodatku to także świetne rozwiązanie. Najczęściej spotyka się je w towarzystwie jajek w koszulkach lub w masie omletowej. Szparagi trafiają także na pizzę! Doskonałą propozycją przystawki są także szparagi zawinięte w ciasto francuskie. Mniam!