Pyszne przekąski na plażę czy piknik

Lubimy jedzenie szybkie, proste i pyszne. A kiedy jest jedzone w pięknym otoczeniu - na przykład w parku albo na plaży, wtedy smakuje jeszcze lepiej!

Poprosiliśmy nasze ulubione twórczynie, działające w sieci jako @obiaddlataty, @smyk_w_kuchni_blog oraz @pysznieczyprzepysznie, o ich pomysły na piknikowe przekąski, które można zabrać ze sobą nad jezioro, do parku, na plażę... Smakowite przepisy znajdziecie poniżej!

Tarta z rabarbarem i budyniowym kremem

Pyszna tarta z rabarbarem z przepisu @smyk_w_kuchni_blog nie wymaga użycia budyniu z torebki! Jeśli chcesz przygotować ją na wypad na plażę, najlepiej przechowywać ją w torbie termicznej – dzięki temu pozostanie apetyczna i świeża nawet wtedy, gdy Ty będziesz wylegiwać się na słoneczku ;-)

Składniki:

Ciasto:

  • 160 g masła
  • 2 jajka
  • 340 g maki pszennej
  • 120 g cukier
  • 1/2 łyżeczki Proszek do pieczenia

Krem waniliowy:

  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 200 ml mleka + 50 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka czubata mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

1. Przygotuj ciasto: zagnieć ciasto z podanych składników, owiń folią i wstaw na 30 min do lodówki. Następnie schłodzonym ciastem wylep formę do pieczenia i piecz przez 17 minut w temp 180°C.

2. Mleko, masło i  cukier umieść w rondelku i zagotuj.

3. W 50 ml mleka rozmieszaj mąki i dodaj do gotującej się masy, ciągle mieszając.

4. Zdejmij rondelek z ognia i dodaj żółtka, wprowadź je do masy za pomocą rózgi. Całość zagotuj.

5. Wylej na podpieczony spod tarty i dodaj rabarbar na wierzch wedle uznania.

6. Całość piecz 25-30 minut w temp. 170-180°C (grzałka góra-dół). 

Studzimy i gotowe. Smacznego!

    tarta budyniowa na piknik
    przepis na tartę z rabarbarem
    przepis na tartę budyniową z rabarbarem

Włoskie paluszki grissini

Monika znana na Instagramie jako @pysznieczyprzepysznie zaproponowała przypominające paluszki włoskie pieczywo grissini, które idealnie sprawdza się jako przekąska zarówno w towarzystwie innych dodatków, jak i samodzielnie.

Składniki:

  • 165 ml wody
  • 10 g drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 300 g mąki pszennej typ 550
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki suszonego oregano

Przygotowanie:

1. W letniej wodze rozmieszać drożdże oraz cukier. Dodać mąkę pszenną, oliwę, sól oraz suszone zioła.

2. Wyrobić ciasto za pomocą robota kuchennego lub rękami przez 10 min. 

3. Ciasto przełożyć do miski, nakryć ściereczką bawełnianą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. 

4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 6 części. Każdą część zrolowana blacie na bardzo cienki wałek. Wałek podzielić na 20 cm mniejsze wałeczki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę odstawić na czas nagrzewania się piekarnika. Piekarnik nagrzać do 200*C z termoobiegiem.

5. Grissini piec przez 10-15 min i studzić na kratce.

 

    grissini
    przepis na grissini
    przekąski na piknik grissini

Szaszłyki na zimno w dwóch wersjach

I to bez grillowania! Idealnie sprawdzą się na przekąskę na pikniku czy na plaży, a wygodna forma ułatwi zajadanie się nawet bez talerzyków. Propozycję przekąski i zdjęcia przygotowała dla nas Sylwia @obiaddlataty.

Na słono:

Ser camembert, pomidorki koktajlowe, winogrona, szynka parmeńska lub salami – a to wszystko oprószone świeżo zmielonym pieprzem i sosem balsamico.

Na słodko:

Truskawki, melon, kuleczki mozzarelli, plastry cukinii.

Smacznego!

szaszłyki na słono
szaszłyki na słodko

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł