Rozgrzewające zupy na jesień i zimę. Jakie termosy na zupę wybierać?

Okres jesienno-zimowy powoli się rozpoczyna, a to oznacza tylko jedno – sezon na aromatyczne, rozgrzewające zupy. Nie ma drugiego takiego posiłku, który byłby w stanie tak dobrze rozgrzać ciało – i duszę – w zimny, deszczowy i wietrzny dzień. Jeśli nie masz jeszcze ulubionego przepisu na zupę z sezonowych warzyw, a w Twojej kuchni brak jest odpowiednich naczyń do ich przechowywania, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie!

Zupy – żywieniowy numer jeden na jesień i zimę

Zupa to bez wątpienia jeden z tych posiłków, po które w okresie jesienno-zimowym sięgamy najchętniej. Latem sama myśl o misce pełnej parującej zawartości przyprawia niektórych o ból głowy, jednak w jesienne i zimowe dni nie istnieje nic lepszego niż porcja gorącej zupy. W tych chłodnych miesiącach roku warto stawiać zwłaszcza na te, które dzięki swoim składnikom dodatkowo rozgrzeją organizm i wspomogą utrzymanie prawidłowej odporności. Oto kilka sprawdzonych przepisów na zupy, które raz spróbowane na stałe zagoszczą w Twoim menu!

sok pomarańczowy
lunch na wynos

Aromatyczna zupa dyniowa – królowa jesieni

Zupa dyniowa – jesienią i zimą śmiało możemy nazwać ją królową wszystkich zup. W końcu to właśnie okres jesienny jest sezonem na to wyjątkowe warzywo – a z uwagi na jego zdrowotne właściwości naprawdę warto z tego sezonu korzystać. Poniższa propozycja zrobi furorę podczas każdego rodzinnego obiadu!

Składniki na 4 porcje:

• 800 g dyni (po obraniu 500 g);
• 250 g ziemniaków;
• 1 cebula;
• 2 ząbki czosnku;
• 25 g masła;
• 1 łyżeczka świeżego startego imbiru;
• 1 łyżeczka kurkumy w proszku;
• 1 pomidor/pół puszki krojonych pomidorów
• 1 i 1/2 szklanki bulionu;
• 1 szklanka mleka.

Przygotowanie:

1. Dynię obrać ze skórki, usunąć z niej nasiona, a miąższ pokroić w kostkę.
2. Ziemniaki oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek – obrać i pokroić na plasterki.
3. Cebulę i czosnek zeszklić na maśle na większej patelni lub w dużym garnku, a następnie dodać do nich dynię i ziemniaki.
4. Doprawić solą, kurkumą oraz imbirem.
5. Smażyć całość przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
6. Wlać do doprawionych warzyw gorący bulion, przykryć i doprowadzić do wrzenia,
a następnie – gotować na średnim ogniu przez około 10 minut.
7. Świeżego pomidora sparzyć, obrać i pokroić na ćwiartki, a z nich usunąć szypułki oraz nasiona.
8. Pomidorowy miąższ pokroić w kostkę i dodać do zupy (jeżeli wybraliśmy pomidory
z puszki, wystarczy od razu dodać je do bulionu z warzywami).
9. Całość wymieszać i gotować przez 5 minut, dopóki warzywa nie staną się miękkie.
10. Zmiksować wszystko z dodatkiem mleka.

To wszystko! Zupę możesz podawać z dodatkiem śmietany i/lub pestkami dyni czy słonecznika – najlepiej, jeśli uprażysz je lekko na suchej patelni. Do cebuli i czosnku możesz dodać także pokrojoną w plasterki marchew.

pojemnik na obiad
opakowanie termiczne

Dary jesieni do garnka, czyli tradycyjna zupa grzybowa

Prawdziwki, borowiki, maślaki, podgrzybki, kurki… - bez nich jesień nie byłaby jesienią! Grzyby to doskonała baza dla wielu jesienno-zimowych potraw – a absolutną podstawę menu o tej porze roku stanowi zupa grzybowa, najlepiej z własnoręcznie zebranych grzybów. Czas na przepis!

Składniki na 4 porcje:

• 450 g grzybów (borowiki, kurki);
• 2 marchewki;
• 5 ziemniaków;
• 1 cebula;
• 1 łyżka masła;
• 2 łyżki oleju roślinnego;
• 2 litry bulionu;
• 200 ml śmietany 18%;
• sól i pieprz dla smaku;
• odrobina koperku.

Przygotowanie:

1. Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki.
2. Cebulę pokroić w kosteczkę, a następnie poddusić ją na oleju, nie zapominając
o mieszaniu.
3. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchew, wymieszać i smażyć całość przez 3-4 minut.
4. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz łyżkę masła.
5. Całość podsmażać przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.
6. Dolać do warzyw gorący bulion i zagotować.
7. Po upływie 10 minut dodać pokrojone grzyby i ponownie zagotować.
8. Gotować całość przez około 10 minut, dopóki warzywa nie będą odpowiednio miękkie.
9. Doprawić zupę solą i pieprzem, dodać posiekany koperek, a po zmniejszeniu ognia dodać zaprawioną śmietanę.

Voilà– idealna zupa grzybowa gotowa! Może zagości na Twoim stole na najbliższym niedzielnym obiedzie?

owsianka z truskawką
musli

Zupa gulaszowa – bezpieczny i uwielbiany klasyk

Jeśli mowa o zupach idealnych na jesień czy zimę, nie możemy nie wspomnieć o zupie gulaszowej. To nie tylko rozgrzewający, ale i wyjątkowo syty posiłek, który z powodzeniem może zastąpić drugie danie. Stanowi ona idealny pomysł na rodzinne spotkanie przy stole lub na tydzień, w którym nie ma zbyt wiele czasu na gotowanie – dania jednogarnkowe przygotowane w większej ilości okazują się wtedy prawdziwym ratunkiem.

Składniki na 4 porcje:

• 300 g łopatki wieprzowej lub piersi z kurczaka;
• 700 g świeżych pomidorów/1 szklanka krojonych pomidorów z puszki;
• 1 czerwona papryka;
• 3 ziemniaki;
• 3 i pół szklanki bulionu;
• 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego;
• 2 łyżki masła;
• 1 cebula;
• 1 ząbek czosnku;
• 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku;
• szczypta papryki ostrej w proszku;
• 2 gałązki tymianku/1 łyżeczka suszonego tymianku;
• pół szklanki białego wina;
• natka pietruszki.

Przygotowanie:

1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i przekroić na pół, a następnie poddusić wszystko na maśle.
2. Dodać pokrojone w kostkę mięso i obsmażyć dokładnie z każdej strony.
3. Dodać paprykę w proszku, tymianek i smażyć przez chwilę, co jakiś czas mieszając.
4. Wlać wino i gotować przez 1-2 minuty, dolać gorący bulion i zagotować.
5. Dodać świeże, obrane i pokrojone w kostkę pomidory lub krojone pomidory z puszki wraz z koncentratem pomidorowym.
6. Doprawić solą i pieprzem, przykryć garnek pokrywą i gotować przez około półtorej godziny.
7. Następnie dodać pokrojone w kostkę paprykę i ziemniaki, wymieszać i gotować pod przykryciem przez kolejne pół godziny/dopóki ziemniaki nie będą wystarczająco miękkie.
8. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Zupa gulaszowa gotowa – smacznego!

szara torba
czarna pokrywka

Aromatyczne gorące zupy – jak je przechowywać?

Wiesz już, jak przygotować najlepsze zupy, które skutecznie rozgrzeją Cię w wietrzny, mroźny dzień. A gdybyś chciał zabrać taki posiłek do pracy lub na uczelnię? Nie obędzie się bez odpowiedniego termosu obiadowego! W asortymencie sklepu Fabryka Form czekają na Ciebie liczne propozycje, które sprawdzą się w wielu sytuacjach i pozwolą ogrzać się po długim spacerze w chłodniejszy dzień. Porcja domowej zupy to zdecydowanie lepszy wybór niż posiłek w przypadkowym lokalu lub fast-foodzie.

zupa ciepła
pojemnik stalowy

W czym przechowywać i transportować aromatyczne zupy, tak, aby po kilku godzinach wciąż dobrze rozgrzewały?

Jednym z godnych polecenia rozwiązań jest termos obiadowy Legendary Classic marki Stanley. To niezawodne naczynie do zadań specjalnych, które utrzyma temperaturę Twojej zupy nawet do 15 godzin – to zasługa podwójnie izolowanych ścianek. Termos jest wykonany z solidnej stali nierdzewnej 18/8 i zdaje egzamin w każdych warunkach – zarówno w pracy i w szkole, jak i podczas ekstremalnych zimowych wypadów. Inną ciekawą propozycję, która nie zawiedzie Cię w jesienno-zimowym okresie, stanowi termos obiadowy Classic tego samego producenta. Twoja zupa pozostanie w nim ciepła nawet przez 7 godzin. W zestawie z termosem znajduje się też praktyczny łyżkowidelec – nie musisz więc martwić się, jeśli zapomnisz sztućców z domu.

Co ciekawe!

Marka Eva Solo również nie zapomniała o miłośnikach rozgrzewających zup – jej termos obiadowy To Go okaże się równie dobrym wyborem co poprzednicy. Praktyczne wykończenie, pojemność aż 710 ml i wykonanie z wytrzymałej stali czynią go idealnym wyborem bez względu na sytuację. Na uwagę zasługują też termos obiadowy Black+Blum z praktyczną, profilowaną łyżeczką.

Wybierz swój obiadowy termos i ciesz się smakiem pysznych domowych zup niezależnie od tego, gdzie się znajdujesz! A jeśli oprócz gorącej zupy chcesz mieć zawsze przy sobie ulubiony aromatyczny napój, sprawdź naszą ofertę termosów i kubków termicznych na kawę lub herbatę – wybór jest naprawdę ogromny!

napis
owsianka

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Korzystamy z plików cookie, aby nasza strona działała niezawodnie i bezpiecznie. Możemy dzięki temu mierzyć jej skuteczność oraz lepiej dopasowywać jej działanie i reklamy do Twoich potrzeb. Polityka prywatności