Cud, lód, malina! Sposoby na letnie orzeźwienie

Przyznajemy z ręką na sercu – uwielbiamy kręcić lody.

Słony karmel...

O miłości do lodów napisano już wiele. Długo pracowaliśmy nad inwokacją godną najlepszego smaku lata, ale żadne słowa nie brzmiały wystarczająco dobrze. Bo lodami trzeba się po prostu cieszyć!

                                       

A co, jeśli ktoś powie...

Lody to są dobre na upały, a nie jak pada deszcz!

...stracciatella...

Wtedy musisz zwabić go do siebie, zamknąć w pokoju na klucz, iść do kuchni i ukręcić dla niego takie lody, żeby nigdy więcej podobne słowa nie przeszły mu przez gardło. 

Nie, to nie jest trudne. Aby zrobić lody w domu nie potrzebujesz specjalnych uprawnień, składników zaczynających się od "E" czy nawet maszynki do lodów. Brzmi fantastycznie, prawda?

W takim razie na pewno ucieszy Cię wiadomość, że...

-20% w krainie lodu...

Do 20 czerwca na wybrane artykuły z naszego asortymentu "do lodów" obowiązuje rabat w wysokości 20%!
    lód na bezowym tle
    lód na żółtym tle
    lód lody na ciemnym tle

Czego potrzebuję, aby zrobić domowe lody?

...waniliowe...

Składników. Tutaj obowiązuje jedna zasada – sky is the limit. Jeśli dotychczas wydawało Ci się, że wybór smaków w lodziarniach może przytłoczyć, pomyśl o tym, że w zaciszu własnej kuchni, możesz wyprodukować ich kilkanaście razy więcej!

Do przygotowania najprostszych domowych lodów potrzebujesz owoców, wody i słodziku. Po wymieszaniu i zmrożeniu owych składników, uzyskasz orzeźwiający sorbet.

sorbet chia kiwi
sorbet nicolas vahe foremki

...czekoladowe...

Dodatkowych składników wymagają tradycyjne, gęste lody. Najczęściej są to żółtka, mleko i śmietanka.

  • Lody francuskie. Najbogatsze w składniki, ale i dość ciężkie oraz bardziej skomplikowane do przygotowania niż inne lody. Ich bazę stanowią żółtka i śmietanka. Uwaga! Jeśli nie masz wprawy, lody francuskie mogą wyjść Ci zbyt tłuste.
  • Lody filadelfijskie. Pozbawione żółtek, przygotowywane na bazie śmietanki i mleka. To propozycja dla osób, które przystaną na mniej puszystą konsystencję lodów, o ile będą lżejsze i mniej kaloryczne.

Lody dla wymagających

Czy to możliwe, aby zrobić lody bez cukru, bez jaj, bez laktozy lub bez glutenu? Jasne! Na dodatek takie lody mogą być naprawdę pyszne. Sprawdź wybrane przepisy w naszym Magazynie o lodach dla wymagających.
lody kaktusy foremki lato

Foremki do lodów w Fabryka Form przybierają różne, ciekawe i często urocze kształty, którym trudno się oprzeć!

Mistrzowskie serwowanie

...truskawkowe...

O ile nie zjesz wszystkich lodów zanim przyjdą goście, warto zadbać o eleganckie podanie deseru. Potrzebujesz:

  1. Łyżki do nakładania lodów – aby uzyskać piękne, okrągłe gałki rodem z lodziarni.
  2. Stylowych pucharków na lody. Wtedy smakują one zdecydowanie lepiej!
  3. Łyżeczek do lodów, aby goście mogli dokładnie wyskrobać pucharki po Twoim smakowitym deserze.
koki łyżka do lodów alessi
pucharki grand cru

Fabryka... Foremek!

...jagodowe...

A może lody w wersji "To Go"? Jeśli spotkanie ma nieco mniej zobowiązujący charakter, sprawdzą się lody zaserwowane prosto do ręki. A takie uzyskamy dzięki foremkom do lodów.

W FF jest ich bez liku! Szczególnie bogatą ofertę posiada marka Lekue

Stay frosty!

Nie tylko lody, ale i lemoniada oraz mrożona herbata są doskonałym sposobem na orzeźwienie. Sprawdź wszystkie produkty, które przeceniliśmy, aby ułatwić Ci przetrwanie letnich upałów. A w najbliższych tygodniach spodziewaj się sporej dawki przepisów i receptur na wszelkiego rodzaju lodowe desery, soczyste lemoniady oraz mrożone herbaty.

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Korzystamy z plików cookie, aby nasza strona działała niezawodnie i bezpiecznie. Możemy dzięki temu mierzyć jej skuteczność oraz lepiej dopasowywać jej działanie i reklamy do Twoich potrzeb. Polityka prywatności