Cud, lód, malina! Sposoby na letnie orzeźwienie
Przyznajemy z ręką na sercu – uwielbiamy kręcić lody.
Słony karmel...
O miłości do lodów napisano już wiele. Długo pracowaliśmy nad inwokacją godną najlepszego smaku lata, ale żadne słowa nie brzmiały wystarczająco dobrze. Bo lodami trzeba się po prostu cieszyć!
A co, jeśli ktoś powie...
Lody to są dobre na upały, a nie jak pada deszcz!
...stracciatella...
Wtedy musisz zwabić go do siebie, zamknąć w pokoju na klucz, iść do kuchni i ukręcić dla niego takie lody, żeby nigdy więcej podobne słowa nie przeszły mu przez gardło.
Nie, to nie jest trudne. Aby zrobić lody w domu nie potrzebujesz specjalnych uprawnień, składników zaczynających się od "E" czy nawet maszynki do lodów. Brzmi fantastycznie, prawda?
W takim razie na pewno ucieszy Cię wiadomość, że...
-20% w krainie lodu...
Do 20 czerwca na wybrane artykuły z naszego asortymentu "do lodów" obowiązuje rabat w wysokości 20%!Czego potrzebuję, aby zrobić domowe lody?
...waniliowe...
Składników. Tutaj obowiązuje jedna zasada – sky is the limit. Jeśli dotychczas wydawało Ci się, że wybór smaków w lodziarniach może przytłoczyć, pomyśl o tym, że w zaciszu własnej kuchni, możesz wyprodukować ich kilkanaście razy więcej!
Do przygotowania najprostszych domowych lodów potrzebujesz owoców, wody i słodziku. Po wymieszaniu i zmrożeniu owych składników, uzyskasz orzeźwiający sorbet.
...czekoladowe...
Dodatkowych składników wymagają tradycyjne, gęste lody. Najczęściej są to żółtka, mleko i śmietanka.
- Lody francuskie. Najbogatsze w składniki, ale i dość ciężkie oraz bardziej skomplikowane do przygotowania niż inne lody. Ich bazę stanowią żółtka i śmietanka. Uwaga! Jeśli nie masz wprawy, lody francuskie mogą wyjść Ci zbyt tłuste.
- Lody filadelfijskie. Pozbawione żółtek, przygotowywane na bazie śmietanki i mleka. To propozycja dla osób, które przystaną na mniej puszystą konsystencję lodów, o ile będą lżejsze i mniej kaloryczne.
Lody dla wymagających
Czy to możliwe, aby zrobić lody bez cukru, bez jaj, bez laktozy lub bez glutenu? Jasne! Na dodatek takie lody mogą być naprawdę pyszne. Sprawdź wybrane przepisy w naszym Magazynie o lodach dla wymagających.Mistrzowskie serwowanie
...truskawkowe...
O ile nie zjesz wszystkich lodów zanim przyjdą goście, warto zadbać o eleganckie podanie deseru. Potrzebujesz:
- Łyżki do nakładania lodów – aby uzyskać piękne, okrągłe gałki rodem z lodziarni.
- Stylowych pucharków na lody. Wtedy smakują one zdecydowanie lepiej!
- Łyżeczek do lodów, aby goście mogli dokładnie wyskrobać pucharki po Twoim smakowitym deserze.
Fabryka... Foremek!
...jagodowe...
A może lody w wersji "To Go"? Jeśli spotkanie ma nieco mniej zobowiązujący charakter, sprawdzą się lody zaserwowane prosto do ręki. A takie uzyskamy dzięki foremkom do lodów.
W FF jest ich bez liku! Szczególnie bogatą ofertę posiada marka Lekue.