Herbata po skandynawsku

W 1977 roku duński projektant Erik Magnussen zaprojektował zaparzacz do kawy EM77, który szybko zyskał wielu wiernych fanów. Marka Stelton, z którą współpracuje projektant, postanowiła niedawno poszerzyć swoją ofertę o równie innowacyjny dzbanek termiczny do herbaty. Jak zaparzać herbatę po skandynawsku? Dowiecie się poniżej!

Funkcjonalny minimalizm

Erik Magnussen to duński projektant, laureat prestiżowej nagrody Red Dot Design Award, który łączy w swoich projektach piękno i estetykę z funkcjonalnością w minimalistycznym wydaniu. Z wykształcenia ceramik, przez wiele lat współpracował z firmą Bing & Grřndah, by następnie związać się zawodowo z marką Stelton. To właśnie dla tej firmy stworzył ikoniczne dzbanki termiczne, wyposażone w podwójne ścianki i tłoki, które sprawiają, że parzenie herbaty i kawy jest niezwykle efektywne.

Erik Magnussen Stelton
zaparzacz do herbaty EM

Innowacyjny sposób zaparzania herbaty

W swoim projekcie termicznego dzbanka do herbaty z zaparzaczką połączył trwałość szlachetnie wykończonego tworzywa sztucznego z prostą formą i stuprocentową funkcjonalnością. Innowacyjność tego dzbanka polega nie tylko na tym, że długo utrzymuje on wysoką temperaturę zawartości, ale również wyposażony jest w tłokowy mechanizm, pozwalający na zaparzanie herbaty przez pożądaną ilość czasu. Dzięki temu zaparzaczowi możesz pożegnać się zatem ze zbyt mocną gorzką herbatą!

zaparzacz do herbaty EM instrukcja

W jaki sposób zaparzać herbatę w dzbanku EM?

Zaparzacz do herbaty EM przeznaczony jest do zaparzania herbaty liściastej, zarówno czarnej, zielonej, jak i Roiboos i owocowej.

- W celu uzyskania najlepszych rezultatów zawsze zalewaj herbatę świeżą wodą, zagotowaną do temperatury 100°C.
- W przypadku parzenia herbaty czarnej, możesz użyć świeżo zagotowanej wody, jednak do herbaty zielonej należy użyć wody o temperaturze 80°C.
- Umieść 4-5 g (2-3 małe łyżeczki) herbaty w stalowym koszyczku zaparzaczki.
- Zalej wodą o odpowiedniej temperaturze do wysokości 4 cm pod brzegiem dzbanku. Pozwól herbacie zaparzyć się przez 4-6 minut.
- Ustaw pokrywkę dzbanka w pozycji otwartej i naciśnij wolno tłok tak, aby herbata została wciśnięta w dolną część zaparzaczki. Dzięki temu przestanie się ona zaparzać.

Herbata jest gotowa do picia! Dzbanek mieści 1 l wody, zatem pysznej aromatycznej herbaty starczy na ok. 8 filiżanek. Dzbanek dostępny jest w trzech stonowanych kolorach, które pięknie będą prezentowały się w skandynawskiej kuchni. Pamiętaj, że herbata najpiękniej wygląda w specjalnych filiżankach do herbaty – szerokich i płytkich, dzięki czemu może uwolnić się pełny aromat.

Dzbanek EM należy do serii Classic, której cechami charakterystycznymi są minimalizm i funkcjonalność. Wchodzące w jej skład dzbanki-termosy oraz kubki termiczne nadają się zarówno do użytkowania w domu, jak i w podróży. Są one doskonałe na prezent dla wszystkich wielbicieli herbaty, którzy cenią sobie skandynawskie wzornictwo.

filiżanki seria Classic Stelton

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł