Rodzaje i właściwości szkła. Jak odróżnić szkło od kryształu?

Używamy go na co dzień, a ile tak naprawdę o nim wiemy? Gdy kupujesz szklany przedmiot, sprawa wydaje się prosta - w końcu jakie jest szkło, każdy widzi. Jednak to tylko pozory, a w szklanym gąszczu łatwo się zgubić! Tego, jak rozpoznać kryształowy kieliszek za pomocą zmysłów i jakie właściwości ma szkło borokrzemowe, dowiesz się z naszego tekstu.

Pierwsze ślady użytkowania szkła pochodzą z Mezopotamii i mają 4 tys. lat! Z kolei Pliniusz Starszy twierdził, że szkło odkryli przypadkiem feniccy kupcy ok 5000 lat przed naszą erą. Jakkolwiek początki szkła sięgają daleko w przeszłość, w powszechnym użytku jest dopiero od XIX wieku – wcześniej na szklane wyroby mogli sobie pozwolić nieliczni. Na szczęście dziś szklane salaterki czy wazony ze szkła można spotkać w każdym domu. Jeśli tak jak my masz parcie na szkło i lubisz szklane przedmioty, przygotowaliśmy dla Ciebie przewodnik po rodzajach i właściwościach szkła.

szklanki iittala turkusowe
wazony szklane różowe

Szkło sodowe

Najpopularniejszy w domach rodzaj szkła. Szkło sodowe wytwarzane jest z piasku kwarcowego z dodatkiem węglanu sodu (stąd nazwa) i tlenku wapnia. Jest łatwo dostępne, stosunkowo tanie, kruche, lekkie, a dodatkowo nie przyjmuje zapachów jedzenia. W procesie produkcji łatwo się barwi, dlatego wybory szklane wcale nie muszą być transparentne! Prawdopodobnie szklanki czy szklane salaterki w Twoim domu są właśnie wykonane ze szkła sodowego. 

Oczywiście szkło sodowe ma też swoje wady:

  • nie lubi zmian temperatur (wlanie wrzątku do schłodzonej szklanki może skończyć się popękaniem);
  • szybko się nagrzewa, więc trudno pić ze szklanki gorące płyny;
  • matowieje pod wpływem środków myjących.

Nie ma się jednak czym martwić, ponieważ na te problemy istnieją rozwiązania! Wykonane ze szkła sodowego szklanki i szklane naczynia w domu wykorzystuj jedynie do potraw i płynów zimnych lub w temperaturze pokojowej, a na specjalne okazje spraw sobie akcesoria wykonane z innych rodzajów szkła, np. brytfanny ze szkła żaroodpornego. Do gorących napojów używaj szklanek do herbaty, np. designerskich szklanek z koszyczkiem, jakich używano w PRL-u, a które dziś przeżywają drugą młodość. Na matowienie natomiast najlepsze są nabłyszczacze do zmywarki. 

Szkło borokrzemowe

Z laboratorium...

Szkło borokrzemowe to wysokiej jakości materiał używany m.in. w laboratoriach... i coraz częściej w naszych domach. Nie zawiera tlenku wapnia, za to ma domieszkę tlenku boru. Charakteryzuje się też bardzo niską rozszerzalnością cieplną, odpornością na wysokie temperatury (nawet do 230°C!),  czy właściwościami termicznymi – płyny w szklance ze szkła borokrzemowego nagrzewają się wolniej i wolniej stygną, dlatego to właśnie z tego tworzywa często robi się szklanki termiczne. Podwójne dno i ścianki szklanki jeszcze zwiększają efekt, dlatego takie naczynia długo utrzymują temperaturę płynu znajdującego się w środku. Latem możesz dłużej cieszyć się orzeźwiającą lemoniadą, a zimą – gorącą kawą.

... prosto na Twój stół!

Szkło borokrzemowe ma jednak jeszcze więcej plusów! Jest lekkie, nie traci blasku, ma większą odporność na zarysowania. Innymi słowy – to szkło nowej generacji.

Szkło kryształowe (ołowiowe)

Najbardziej elegancki i szykowny rodzaj szkła, słynny dzięki naczyniom i biżuterii szczególnej urody. Szkło kryształowe jest wzbogacone dużą ilością tlenku ołowiu, dzięki czemu jest bardziej plastyczne, a przy tym o wiele mocniej błyszczy i pięknie załamuje światło. Szkło ołowiowe zwykle przycina się i formuje w niezwykłe wzory, by jak najbardziej wyeksponować jego właściwości, stąd nazwa zapożyczona od kryształów górskich, które podobnie mienią się w słońcu. Naczynia z kryształu, takie jak kieliszki czy szklanki kryształowe, są bardzo eleganckie i doskonale nadają się na prezent! Tata na pewno ucieszy się z kryształowej karafki lub szklanek do whisky.

Ciekawostka

Szkło kryształowe wykorzystywane jest też w znanej biżuterii firmy Swarovski. Założyciel firmy i twórca legendy marki, Daniel Swarovski, sam produkował szkło kryształowe do swojej biżuterii, a jego autorska receptura jest tajna do dziś.
 
6 szt. Szklanka do long drinków 4071 6 szt.

237,00 zł

Szklanka do long drinków 4071 6 szt.

Huta Julia
6 szt. Szklanka do piwa lub soku Linea 6 szt.

354,00 zł

Szklanka do piwa lub soku Linea 6 szt.

Huta Julia
Karafka kryształowa Etno

564,00 zł

Karafka kryształowa Etno

Huta Julia
Karafka kryształowa do wina 3212

391,00 zł

Karafka kryształowa do wina 3212

Huta Julia (1)
zastawa kryształowa Huta Julia

Jak odróżnić kryształ od szkła?

Chociaż pozornie wydają się prawie identyczne, rozróżnienie szkła kryształowego i sodowego jest bardzo proste. Jak to zrobić? Wystarczy zwrócić uwagę na kilka czynników:

  • Waga – naczynia kryształowe są cięższe od tych zrobionych z tradycyjnego szkła ze względu na dużą wagę ołowiu, dlatego gdy weźmiesz do ręki dwa kieliszki tej samej wielkości, ten zrobiony z kryształu na pewno będzie cięższy.
  • Blask – gdy zobaczysz kryształową szklankę, od razu zrozumiesz różnicę. Dzięki domieszce ołowiu szkło kryształowe błyszczy o wiele mocniej niż szkło sodowo-wapniowe, a dodatkowo pięknie załamuje światło (refrakcja).
  • Przejrzystość – szkło sodowo-wapniowe jest mętne, co szczególnie rzuca się w oczy przy patrzeniu pod światło. Kryształ ma dużo większą przejrzystość, dlatego miłośnicy wina zwykle sięgają po kieliszki kryształowe, aby móc w pełni ocenić kolor i gęstość swojego ulubionego trunku.
  • Dźwięk – chyba najprostszy sposób rozpoznania rodzaju szkła. Jeśli chcesz się upewnić, że trzymasz w ręku kryształową szklankę, lekko ją uderz, a potem wsłuchaj się w dźwięk. Dźwięczny odgłos przypominający dzwonek oznacza, że masz do czynienia z kryształem, a niski, głuchy dźwięk – że trzymasz w ręku zwykle szkło. Trzask pękającego szkła oznacza z kolei, że uderzyłeś za mocno. ;)
  • Grubość – szkło z ołowiem ma niższą temperaturę topnienia, dzięki czemu łatwiej się je dmucha. W efekcie można uzyskać cieńsze i delikatniejsze ścianki naczynia.

Dowiedz się więcej

Więcej o kieliszkach dowiesz się z naszego Magazynu: Rodzaje kieliszków do wina. Jak odpowiednio połączyć wino ze szkłem?
 

Szkło bezołowiowe

Jeśli martwisz się, czy ołów w kryształach jest bezpieczny, uspokajamy, że według specjalistów tlenek ołowiu jest tak silnie związany w szkle, że nie reaguje z winem czy innymi płynami wlanymi np. do karafki. Jeśli jednak nie czujesz się przekonany, zawsze możesz sięgnąć po szkło bezołowiowe. Szkło bez żadnych ołowiowych domieszek ma w swojej ofercie m.in. firma Rosendahl, znana ze swojej eleganckiej zastawy stołowej. Stylowe, minimalistyczne naczynia zwracają uwagę zaokrąglonymi, delikatnymi liniami, a przy tym pięknie eksponują Twoje dania. Co więcej szkło marki Rosendahl doskonale do siebie pasuje. Warto zainwestować w zestaw szklanek lub szklane salaterki tej firmy, na pewno będą cieszyć oczy przez długie lata.

4 szt. Miseczka Grand Cru 15 cm szklana 4 szt.

120,00 zł

Miseczka Grand Cru 15 cm szklana 4 szt.

Rosendahl
4 szt. Miseczka deserowa Grand Cru szklana 4 szt.

120,00 zł

Miseczka deserowa Grand Cru szklana 4 szt.

Rosendahl
6 szt. Szklanki Eva Solo 6 szt.

115,00 zł

Szklanki Eva Solo 6 szt.

Eva Solo (10)
4 szt. Szklanki do kawy Latte Grand Cru Soft 4 szt.

120,00 zł

Szklanki do kawy Latte Grand Cru Soft 4 szt.

Rosendahl (5)
6 szt. Szklanka do wody Grand Cru 6 szt.

120,00 zł

Szklanka do wody Grand Cru 6 szt.

Rosendahl (4)
4 szt. Szklanki Rocking Glass 4 szt.

92,00 zł

Szklanki Rocking Glass 4 szt.

Normann Copenhagen (36)
Szklanka do drinków Festival

31,00 zł

Szklanka do drinków Festival

Spiegelau (1)
4 szt. Szklanki do kawy Grand Cru 4 szt.

120,00 zł

Szklanki do kawy Grand Cru 4 szt.

Rosendahl (3)

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Korzystamy z plików cookie, aby nasza strona działała niezawodnie i bezpiecznie. Możemy dzięki temu mierzyć jej skuteczność oraz lepiej dopasowywać jej działanie i reklamy do Twoich potrzeb. Polityka prywatności