Jak używać noży do sera?

Wydawałoby się, że pokrojenie sera nie należy do kłopotliwych czynności. W końcu jedyne co musimy zrobić, to wziąć do ręki nóż i kroić. Jednak czy jakikolwiek nóż wystarczy, by pokroić wykwintny i wymagający produkt, jakim jest ser? Dlaczego wybór odpowiedniego noża do sera jest tak ważny? Dowiedz się, jak i czym kroić sery.

Klasyfikacja i rodzaje serów

Ser...

to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych na świecie. Rodzaje sera różnią się między sobą składem, sposobem produkcji, a także rodzajem mleka, z którego zostały wytworzone. 

Podstawową klasyfikacją serów jest rodzaj użytego mleka. Na tej podstawie wyróżnia się sery z mleka krowiego, owczego i koziego. 

Produkcja serów na początkowym etapie, niezależnie od rodzaju, zawsze wygląda tak samo i polega na wyrównaniu zawartości tłuszczu w mleku oraz jego pasteryzacji. Następnie dodaje się do mleka odpowiednie bakterie. Kolejne etapy produkcji uzależnione są od gatunku sera. Ze względu na produkcję, wyróżnia się cztery główne rodzaje sera:

  • sery podpuszczkowe – do mleka dodaje się podpuszczkę;
  • sery kwasowe – ukwaszane kulturami bakterii mleka;
  • sery kwasowo-podpuszczkowe – produkcja tych serów łączy obydwa wyżej wymienione sposoby;
  • sery zwarowe – powstają ze zwaru.
    Nóż do sera miękkiego Cheesy Amsterdam
    Nóż do sera Grand Cru

Sery podpuszczkowe

Sery podpuszczkowe można podzielić na sery twarde, półtwarde i miękkie. Sery kwasowe to różnego rodzaju sery twarogowe, natomiast sery kwasowo-podpuszczkowe znajdziemy pod postacią serków homogenizowanych i wiejskich, natomiast najpopularniejszym przykładem sera zwarowego jest ricotta.

Ser to wyśmienity specjał, który spożywamy w różnej formie. Zestaw do fondue pozwala rozkoszować się smakiem roztopionego, ciągnącego się, pysznego sera. Drobno startym serem możemy podkreślać smak dań z makaronem czy sałatek. Z kolei tradycyjna, francuska deska serów wymaga podania różnych gatunków sera pokrojonych na równe i estetycznie prezentujące się kawałki. Porcjowanie i serwowanie serów będzie łatwiejsze i wygodniejsze, jeśli wyposażymy się w specjalistyczne noże do serów. Do różnych rodzajów sera przeznaczone są inne noże do sera, których kształt dopasowany jest do konsystencji oraz formy produktu. Dlatego narzędzia do krojenia można podzielić na dwie grupy: noże do serów miękkich oraz noże do serów twardych i półtwardych. Ponadto z pomocą przychodzą noże strunowe, krajalnice do sera czy strugi. Strugi do sera to doskonała pomoc w pokrojeniu produktu na cienkie plastry czy dowolnie wybrane kształty. 

Ciekawe!

Więcej na temat deski serów i zasadach jej kompozycji dowiesz się z Magazynu FF: Jak przygotować deskę serów?

Noże do serów twardych i półtwardych

Jak sama nazwa wskazuje, sery twarde to produkty o zwartym, jędrnym miąższu i najczęściej wytrawnym smaku. Sery twarde można podzielić na dwie kategorie:

  • sery twarde typu chevrette, grana padano, rubin, parmezan czy pecorino romano;
  • sery półtwarde, wśród których wymienia się następujące gatunki: gouda, cheddar, edam, mimolette.

W produkcji wyżej wymienionych serów oddziela się większość serwatki, dlatego zarówno sery twarde, jak i półtwarde charakteryzuje zawartość wody poniżej 50%. Tego typu sery dojrzewają od 2 do 36 miesięcy, a niektóre gatunki jeszcze dłużej. To właśnie od czasu dojrzewania uzależniona jest intensywność ich smaku. Sery długo dojrzewające są kruche i aromatyczne, z kolei te, które dojrzewają krócej – bardziej delikatne i kremowe.

    Nóż i obieraczka do sera Tomorrows Kitchen

Dlatego nóż do sera twardego musi przede wszystkim charakteryzować się dobrej jakości ostrzem, tj. takim, który poradzi sobie z porcjowaniem i krojeniem na mniejsze kawałki nawet tych najtwardszych gatunków sera. Noże do serów twardych i półtwardych posiadają trzonek dłuższy od ostrza i często mają ostry czubek, umożliwiający wkłucie się w ser oraz podważanie pokrojonych już plastrów. Niektóre modele posiadają niewielki, prostokątny otwór w klindze. Nóż do serów twardych i półtwardych zwykle występuje w formie tasaka lub trójkątnej łopatki.

Noże do sera Nicolas Vahe w zestawie 3 szt.

89,00 zł

Noże do sera Nicolas Vahe w zestawie 3 szt.

Nicolas Vahe
Noże do serów Milky Way Minor 4 szt.

500,00 zł

Noże do serów Milky Way Minor 4 szt.

Alessi
Nóż i obieraczka do sera Tomorrows Kitchen

39,00 zł

Nóż i obieraczka do sera Tomorrows Kitchen

Tomorrows Kitchen
Noże do sera Twin w zestawie 3 szt.

378,00 zł

Noże do sera Twin w zestawie 3 szt.

Zwilling
Noże do sera Copenhagen Mini 4 szt.

69,90 zł

Noże do sera Copenhagen Mini 4 szt.

Boska
Krajacz do sera Copenhagen

39,90 zł

Krajacz do sera Copenhagen

Boska
Nóż do sera twardego Oslo No.6

49,90 zł

Nóż do sera twardego Oslo No.6

Boska
Nóż do sera twardego Copenhagen

39,90 zł

Nóż do sera twardego Copenhagen

Boska

Trzeba też podkreślić, że nie bez znaczenia jest to, w jaki sposób pokroimy dany gatunek sera. Dlaczego? Ponieważ sery, w zależności od kształtu, dojrzewają w inny sposób. Smak oraz konsystencja sera różni się w obrębie jednego kawałka. Inny smak i strukturę ma ser przy skórce, a inny w środku. Sery twarde i półtwarde zwykle występują w postaci wąskich klinów bądź grubszych plastrów. Sery te należy kroić od środka w kierunku skórki. Jeśli zostanie nam jeden podwójny kawałek, wówczas kroimy go prostopadle do krawędzi. Dzięki temu zabiegowi nie pozostanie nam na końcu sama skórka.

Nóż do sera twardego z pewnością przyda Ci się do porcjowania i podawania tego produktu na desce serów. Jednak sery twarde często dodaje się do potraw w startej postaci. W tym wypadku przyda Ci się tarka do sera, przy pomocy której w szybki i wygodny sposób zetrzesz ser do spaghetti czy risotto.

Tarka do sera Tomorrows Kitchen

54,00 zł

Tarka do sera Tomorrows Kitchen

Tomorrows Kitchen
Tarka do sera Forma

210,00 zł

Tarka do sera Forma

Alessi
Tarka obrotowa do sera Parmigiano Reggiano

74,00 zł

Tarka obrotowa do sera Parmigiano Reggiano

Boska

Noże do serów miękkich

Proces dojrzewania serów miękkich przebiega od powierzchni do środka, pod wpływem odpowiednich pleśni i bakterii. Wyróżnia się trzy typy serów miękkich:

  • z porostem pleśniowym – pokryte białą, pleśniową skórką; do najpopularniejszych gatunków należy brie i camembert.
  • z przerostem pleśniowym – sery te posiadają wewnątrz sieć niebiesko-zielonych żyłek, np. gorgonzola, rokpol, roquefort, fromage blue.
  • pomazankowe – wyrabiane z mleka owczego, np. bryndza.

Sery miękkie są trudne do pokrojenia, co wynika z ich konsystencji. Zawierają one w swym składzie dużą ilość wody, przez co podczas krojenia przyklejają się do ostrza lub nieestetycznie się odkształcają. Dlatego nóż do serów miękkich charakteryzuje się dość specyficzną konstrukcją. Czubek tego typu narzędzi ma specjalne rozwidlenie, a ostrze jest ząbkowane na całej długości bądź części noża. Posiadają również wiele otworów w klindze, dzięki którym sery nie przyklejają się do głowni noża, co znacznie ułatwia ich porcjowanie na równe i ładnie prezentujące się kawałki.

Nóż do serów miękkich Stockholm Aquatic

202,00 zł

Nóż do serów miękkich Stockholm Aquatic

Stelton
Nóż do sera Grand Cru

103,00 zł

Nóż do sera Grand Cru

Rosendahl
Nóż do sera Global

335,00 zł

Nóż do sera Global

Global
Krajacz do sera miękkiego Copenhagen

39,90 zł

Krajacz do sera miękkiego Copenhagen

Boska
Nóż do sera Collective Tools

147,00 zł

Nóż do sera Collective Tools

Iittala
Nóż do sera Brie Amsterdam

49,90 zł

Nóż do sera Brie Amsterdam

Boska
Nóż do sera miękkiego Cheesy Amsterdam

49,90 zł

Nóż do sera miękkiego Cheesy Amsterdam

Boska

Tak jak w przypadku serów twardych i półtwardych, tak i w przypadku serów miękkich, ważny jest sposób krojenia sera. Sery miękkie zwykle występują w postaci płaskiej i okrągłej. Taki ser należy kroić jak ciasto, przykładając nóż do środka sera i kierując się na zewnątrz. Jeśli kupujemy tylko kawałek dużego, okrągłego sera, otrzymujemy ser trójkątny. W tym wypadku należy uważać, by przy porcjowaniu nie obcinać noska sera, ponieważ to właśnie on jest najbardziej kremowy i delikatny. Wyjęty z pojemnika na ser specjał należy kroić wzdłuż najdłuższego boku po to, by każdy mógł skosztować aromatyczny środek. Z kolei sery z niebieską pleśnią, które sprzedaje się w mniejszych kawałkach, trzeba kroić od środka, kierując się ku mniejszej krawędzi. Po pokrojeniu ser powinien przypominać wachlarz.

    Tarka do sera Forma
    Tarka do sera Tomorrows Kitchen
    Krajacz do sera Stelton

Krajalnice do serów i noże strunowe

Wysokiej jakości noże to nie jedyne narzędzia, przy pomocy których można w szybki i wygodny sposób pokroić ser. Z pomocą przychodzą krajalnice do sera ze struną. Pomiędzy metalową ramą krajalnicy rozpięty jest mocno naprężona, cienka struna, którą w bezproblemowy sposób można ciąć ser. Na podobnej zasadzie działa nóż strunowy składający się ze stelaża i bardzo ostrej żyłki, pozwalającej precyzyjnie pokroić ser półtwardy i miękki na plastry czy mniejsze kawałki. Posługując się, czy to krajalnicą czy nożem strunowym, należy być bardzo ostrożnym, ponieważ są to bardzo ostre narzędzia.

Krajalnica do sera Froma

149,00 zł

Krajalnica do sera Froma

Blomus (2)
Nóż strunowy do serów Pebble

90,00 zł

Nóż strunowy do serów Pebble

Normann Copenhagen (1)
Nóż strunowy do sera Stockholm Aquatic

202,00 zł

Nóż strunowy do sera Stockholm Aquatic

Stelton
Krajacz do sera Stelton

306,00 zł

Krajacz do sera Stelton

Stelton

Zadbaj o wygodne porcjowanie i serwowanie serów i już dziś zaopatrz się w specjalistyczny nóż do sera wykonany z najwyższej jakości materiałów.

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 150 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 13 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii, m.in. w celu zaprezentowania treści najbardziej odpowiadających zainteresowaniom użytkowników, a także w celach statystycznych i reklamowych. Więcej informacji w Polityce Prywatności