Jak wybrać idealną paterę do ciasta?

Jednym z podstawowych kryteriów wyboru patery jest styl, w jakim urządzamy nasze mieszkanie: powinna ona korespondować z wystrojem całości. Możliwości mamy wiele – obecnie w ofercie wielu marek znajdziemy patery w stylu romantycznym, art déco czy shabby chic.

Pamiętajmy o stylu

Jednym z podstawowych kryteriów wyboru patery jest styl, w jakim urządzamy nasze mieszkanie: powinna ona korespondować z wystrojem całości. Możliwości mamy wiele – obecnie w ofercie wielu marek znajdziemy patery w stylu romantycznym, art déco czy shabby chic.

Niezwykle elegancko wyglądają  bogato zdobione porcelanowe naczynia, które świetnie prezentują się w klasycznych wnętrzach. Ciekawym przykładem jest tu patera Vassoio z kolekcji Hybrid marki Seletti, będąca połączeniem całkowicie odrębnych wzorów i wykończenia rantów – doskonale nadaje się do podawania dwóch rodzajów ciast.

Do nowocześnie urządzonego mieszkania lepiej wybrać paterę o geometrycznych kształtach, z małą ilością zdobień. O atrakcyjności tych naczyń w dużej mierze decydują materiały, z których są wykonane – może to być na przykład polerowana stal nierdzewna. Ich forma zresztą też nie musi być nudna, czego przykładem jest etażerka Anna Gong. Naczynie to jest o tyle atrakcyjne, że można je składać: staje się wówczas ciekawym elementem dekoracyjnym mieszkania, zaś po rozłożeniu służy podawaniu drobnych ciasteczek, ciast i tortów.

W wyborze naczynia na ciasto, istotne jest również, by pasowało do pozostałych elementów zastawy stołowej. Chociażby trzypoziomowa patera Traditional dzięki porcelanowym i metalowym elementom pięknie skomponuje się zarówno z talerzami, jak i sztućcami.

Oczywiście, jeśli jest utrzymana w podobnym stylu co zastawa, taca na łakocie nie musi koniecznie być wykonana z tego samego materiału.

Patera na ciasto Vassoio

418,00 zł

Patera na ciasto Vassoio

Seletti
Etażerka Anna Gong

745,00 zł

Etażerka Anna Gong

Alessi (1)
Etażerka Floating Earth

1865,00 zł

Etażerka Floating Earth

Officina Alessi
    Pokrywa na ciasto Dome M Koziol
    Patera na ciasto Tiffany Guzzini

Płaska, a może piętrowa?

Wielość kształtów, zdobień i rozmiarów pozwala nam na wybranie jednej lub kilku pater wedle naszego gustu i preferowanego stylu. Warto jednak wiedzieć, że o formie tego naczynia decyduje również rodzaj serwowanego na nim ciasta. Torty i podobne im okazałe wypieki najlepiej prezentują się na podstawce okrągłej i zaopatrzonej w nóżkę, takiej jak drewniana patera Dressed, zaprojektowana przez Marcela Wandersa dla marki Alessi, która zachwyca nas subtelnymi zdobieniami.

Właściwe dobranie zestawu pozwoli nam nie tylko na odpowiednią ekspozycję różnych rodzajów ciast, ale i wpłynie na prezencję całego stołu. Niecodzienny wygląd zapewni mu z pewnością czteropoziomowa etażerka Floating Earth, która swym kształtem przypomina drzewo.

Tego typu patery najlepiej nadają się do podawania ciasta już pokrojonego lub małych ciastek. Jednocześnie są one bardzo praktyczne, ponieważ zabierają niewiele miejsca na stole, a same są bardzo pojemne.

Gdy planujemy urządzić wystawne przyjęcie ze szwedzkim bufetem, przydać nam się może patera z pokrywą, jak ta z kolekcji Tiffany –  wykonana z transparentnego tworzywa w pastelowej kolorystyce. Podane na niej ciasto nie straci świeżości w trakcie wielogodzinnej zabawy.

Możemy oczywiście układać smakołyki na tacach czy talerzach, ale to nie to samo, co zaprezentowanie pysznego (i pięknie udekorowanego) wypieku na paterze stworzonej właśnie do tego celu. Poza tym, takie piękne przedmioty codziennego użytku, umilają nam spotkania towarzyskie i mogą stać się pretekstem do ciekawej rozmowy. Mogą też nadać uroczystego charakteru chwilom, kiedy w samotności pragniemy rozkoszować się kawałkiem ciasta zachowanego „na później”.

    Patera na ciasto TIFFANY

Podziel się

Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii, m.in. w celu zaprezentowania treści najbardziej odpowiadających zainteresowaniom użytkowników, a także w celach statystycznych i reklamowych. Więcej informacji w Polityce Prywatności