Kiedy i jak podawać fondue? Na deser, przystawkę i wystawne danie
Tradycyjne fondue serowe wywodzi się ze Szwajcarii, ale często bywa kojarzone z kuchnią francuską - to właśnie tam zdobyło największą popularność. Spotkamy je w wersji mięsnej, na przykład po burgundzku, lub na słodko – z czekoladą i owocami. Fondue to danie stworzone do jedzenia w większym gronie. Zastanówmy się zatem, jak przygotować i z czym podawać fondue w domu, oraz w jaki sposób wykorzystać jego towarzyski potencjał.
Spotkaj się z przyjaciółmi przy fondue
Fondue jako ciekawy pomysł na imprezową przekąskę
Historia powstania fondue jest bezpośrednio związana z oszczędnym i gospodarnym podejściem do gotowania. Legenda głosi, że danie zostało wymyślone przez szwajcarskich górali jako sposób na praktyczne wykorzystanie wysuszonych kawałków sera. Jednak dziś zaserwowanie fondue podczas spotkania lub przyjęcia spotyka się z dużym entuzjazmem także w elitarnym gronie. Maczanie kawałków bagietki, mięsa, owoców lub warzyw we wspólnym naczyniu z pyszną, gorącą masą stanowi doskonałą rozrywkę, a z dodatkiem butelki wina może być także zmysłowym elementem wieczoru we dwoje. Aby jednak przyrządzenie i podanie fondue wyglądało efektownie, potrzebne jest odpowiednio przygotowane zaplecze kuchenne. Jak wybrać odpowiedni garnek do fondue? Co jeszcze jest potrzebne, aby przygotować fondue w domu?
Domowy zestaw do fondue – jaki wybrać?
Ceramiczny zestaw do fondue czekoladowego czy trwały garnek stalowy? Przy wyborze garnka do fondue ogromne znaczenie ma rodzaj materiału, z jakiego został wykonany. Najwyższą jakość i odporność prezentuje garnek żeliwny, jednak ze względu na wysoką skłonność do pochłaniania zapachów nie będziemy mogli używać go do różnych rodzajów fondue. W przeciwnym razie uzyskamy np. fondue mięsne z delikatną nutą sera, problem stanie się jeszcze większy, jeśli po kilkukrotnym podaniu wytrawnego fondue, zechcemy zaserwować je w wersji na słodko.
Poniżej małe zestawienie, która pomoże Wam zdecydować, jaki garnek do fondue wybrać oraz przedstawi nasze rekomendacje dotyczące materiału, z jakiego powinien być wykonany garnek do poszczególnych rodzajów fondue.
Rodzaj garnka | Zalety | Wady | Do jakiego fondue? |
---|---|---|---|
Rodzaj garnkastalowy | Zalety- szybko się nagrzewa - długo utrzymuje temperaturę, dzięki czemu potrawa może cały czas wrzeć | Wady- wymaga ręcznego mycia - mało elegancki design | Do jakiego fondue?fondue mięsne, fondue serowe |
Rodzaj garnkażeliwny | Zalety- nie przypala się - wysoka jakość - bardzo trwały i odporny na uszkodzenia - dobrze przewodzi ciepło | Wady- wchłania zapachy - trudno go doczyścić - może być stosowany tylko do jednego rodzaju fondue- wysoka cena | Do jakiego fondue?uniwersalny |
Rodzaj garnkaceramiczny | Zalety- łatwy go wyczyścić - nie wchłania zapachów - niska cena - oryginalny design - wiele wersji kolorystycznych | Wady- przy zbyt dużym ogniu łatwo go przypalić - podatność na pęknięcia - brak odporności na wysokie temperatury | Do jakiego fondue?fondue czekoladowe (małe zestawy ceramiczne z podgrzewaczem zamiast palnika), fondue serowe, |
Ciekawym tworzywem, z jakiego może być wykonany garnek do fondue, jest także Silargan – to połączenie stali nierdzewnej i ceramiki. Taki garnek będzie idealnym rozwiązaniem dla alergików, ponieważ nie posiada w swoim składzie niklu. Jest bardzo trwały i łatwo utrzymać go w czystości.
Już na etapie zakupu warto zastanowić się, dla ilu osób będziemy przygotowywać fondue. Zależy od tego zarówno pojemność garnka, jak i wielkość całego zestawu wzbogaconego o widelczyki, a czasem także miseczki. Im bardziej pojemny garnek, tym więcej fondue uda nam się przygotować, ale czas jego ogrzewania będzie dłuższy.
Oprócz naczynia i sztućców w zestawie do fondue znaleźć musi się także palnik (najczęściej na specjalną pastę lub paliwo do fondue) oraz stojak podtrzymujący kociołek nad ogniem. Czekoladowe fondue nie wymaga tak silnego ognia, dlatego do jego przygotowania najczęściej używa się mniejszych ceramicznych zestawów wyposażonych w podgrzewacze, które powoli roztapiają czekoladę. W sprzedaży możemy znaleźć także pojemniki i akcesoria do fondue umożliwiające jego przygotowanie w kuchence mikrofalowej.
Wytrawne i na słodko. Przepis na fondue serowe, mięsne i czekoladowe
Mówi się, że wspólne gotowanie przysparza mnóstwo frajdy i pozytywnych emocji, jednak w przypadku fondue to jedzenie stanowi kulminacyjny punkt wieczoru.
Szwajcarskie fondue serowe – pomysłowe danie na imprezę domową
Jak przyrządzić fondue serowe? Najlepiej w specjalnym zestawie do fondue serowego!
Składniki:
- 300 g sera Gruyere
- 300 g sera Emmentaler
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- pieprz czarny
Pamiętaj! Do fondue możesz wykorzystać różne gatunki sera, należy jednak połączyć dwa odmienne – dojrzały o ostrzejszym smaku oraz młody i delikatny.
Przygotowanie fondue serowego jest bardzo proste. Najpierw zetrzyj na grubej tarce oba gatunki sera. Garnek do fondue natrzyj jednym ząbkiem czosnku. Wlej wino i wymieszaj. Dodaj ser i zacznij podgrzewać, mieszając. W osobnym naczyniu w niewielkiej ilości wina rozpuść mąkę ziemniaczaną i dodaj ją do roztopionego sera. Całość dopraw pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie podgrzewaj do momentu uzyskania całkowicie gładkiej masy.
Ważne!
Aby ser zbyt mocno nie zgęstniał, powinien cały czas pozostawać w stanie wrzenia. W wersji tradycyjnej najlepiej podać fondue w podgrzewanym palnikiem lub elektrycznym garnku do fondue. Jeśli go nie posiadasz, możesz przelać fondue ze zwykłego garnka do mniejszego naczynia do fondue opalanego podgrzewaczem. Eleganckim sposobem podania będzie także wykorzystanie miseczek z podgrzewanymi podkładkami.A z czym podawać szwajcarskie serowe fondue? Polecamy zaserwować je po francusku ze świeżą bagietką lub z podgrzanym w tosterze białym pieczywem. Można też przygotować bogate w witaminy fondue w wersji wiosennej z chrupiącymi warzywami: marchewką, papryką, kawałkami selera czy ogórkiem, także tym konserwowym.
Fondue mięsne – niebanalna przekąska na wieczorne spotkanie
Tradycyjne fondue jest potrawą serową, jednak w przypadku wieczornych spotkań wielu osobom zależy, aby na stole pojawiło się danie lub przekąski z mięsem. Do fondue mięsnego używa się głównie wołowiny, ale zwolennicy drobiu mogą wykorzystać do tego celu również mięso z kurczaka. W obu przypadkach należy je jednak odpowiednio przygotować.
Fondue po burgundzku – przepis
Składniki:
- 600 g polędwicy wołowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- ulubione przyprawy: tymianek, czosnek, oregano, bazylia
Przygotowanie mięsa należy rozpocząć minimum 4 godziny przed planowanym spotkaniem, a jeśli mamy taką możliwość, najlepiej zrobić to nawet dzień wcześniej, pozostawiając mięso w marynacie przez całą noc. Wołowinę dokładnie myjemy, następnie osuszamy i kroimy w pasma o wielkości od 2 do 3 cm. Mięso polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przykryte folią wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Do oliwy można dodać też nieco wina lub przygotować mięso z ulubioną marynatą.
Mięsne fondue powstaje bezpośrednio podczas spotkania. Na środku stołu umieszcza się garnek do fondue wypełniony olejem do około połowy wysokości. Można do niego dodać również aromatyczne przyprawy takie jak tymianek, czosnek, oregano czy bazylię. Rozgrzanym olejem bardzo łatwo się poważnie poparzyć, dlatego aby uniknąć nieszczęśliwego wypadku podczas wspólnego biesiadowania, należy zachować ostrożność. Każdy z gości nabija kawałek mięsa na widelec i smaży go tak jak lubi.
Dipy do mięsnego fondue
Sekretem fondue po burgundzku są sosy, dzięki którym mięso nabiera oryginalnego i wyrazistego smaku. Podczas spotkania ze znajomymi doskonale sprawdzą się popularne sosy takie jak: barbecue, sos tatarski, chrzanowy lub pomidorowy. Większość z nich przygotowywana jest na bazie majonezu, przez co stanowią prawdziwą bombę kaloryczną. Dla osób dbających o sylwetkę warto przygotować również sos w wersji light. Można to zrobić w bardzo prosty sposób.
Przepis na dietetyczny sos czosnkowy
Składniki:
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 180 g)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- bazylia lub oregano
Do miseczki przelej małe opakowanie jogurtu naturalnego (180 g). Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dopraw solą, pieprzem oraz świeżą bazylią lub oregano. I gotowe!
Romantyczny wieczór we dwoje – z czekoladowym fondue
Czekolada to nie tylko dobrze znany afrodyzjak, ale dla wielu osób również smak dzieciństwa, który wprowadza nastrój rozluźnienia i beztroski. Jeśli szukasz pomysłu na spędzenie romantycznego wieczoru z ukochaną lub ukochanym, czekoladowe fondue będzie doskonałym rozwiązaniem. Tym bardziej, że jego przygotowanie jest banalne, a przyjemność ze wspólnego poczęstunku nieporównywalnie większa.
Czekoladowe fondue – przepis
Składniki:
- 150 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 200 g śmietany kremówki
- ulubione owoce: truskawki, winogrona, maliny, banany, gruszki
Jak roztopić czekoladę do fondue?
Czekoladowe fondue możesz przyrządzić w tym samym specjalnym garnku do fondue, który wykorzystujesz do wykonania serowej oraz mięsnej wersji przysmaku. Możesz ją także roztopić w kąpieli wodnej. W tym celu zagotuj wodę w większym garnku i włóż do niego mniejszy. Wlej śmietankę, a następnie powoli dodawaj czekoladę. Aby uniknąć grudek, najlepiej zetrzyj ją wcześniej na tarce lub połam na małe kawałki. Podobnie jak ser, pozbawiona wysokiej temperatury czekolada szybko zgęstnieje. Dlatego od razu po przygotowaniu gładkiej masy przelej ją do specjalnego zestawu do czekoladowego fondue. Są one dostępne w wielu różnorodnych kolorach i wzorach, dzięki czemu stanowią nie tylko praktyczne urządzenie, ale także fantastyczną dekorację stołu. Najbardziej elegancko prezentuje się wykonany z porcelany zestaw do czekoladowego fondue, idealny podczas klimatycznego wieczoru z drugą połówką.
Aby wspólnie spędzone chwile mogły być naprawdę słodkie i pełne uroku, nie wystarczy czekolada, potrzebny będzie jeszcze odpowiedni nastrój. Koniecznie zgaście światło i zapalcie świece, które doskonale skomponują się z blaskiem podgrzewacza. O tym, jakie owoce dobierzecie do czekoladowego fondue, może zdecydować już tylko Wasza wyobraźnia. W tej roli doskonale sprawdzą się truskawki, winogrona, maliny, a także pokrojone gruszki czy banany. Będzie pysznie!