Lody truskawkowe na kilka sposobów
Nie dość, że lody, to na dodatek truskawkowe. Czy wyobrażasz sobie bardziej udany duet?
Sezon trwa!
Czerwone, soczyste, słodkie, apetyczne – po prostu najlepsze! Na truskawki czekamy cały rok. A kiedy w końcu zaczyna się sezon, ogarnia nas truskawkowe szaleństwo.
Jak lubimy jeść truskawki? Prosto z krzaka lub z łubianki, z cukrem lub bez, na słodko z ryżem i śmietaną lub w wytrawnej sałatce z sosem vinaigrette... Pysznych możliwości jest bez liku, ale jest jedna, z którą nic nie może się równać.
Lody truskawkowe
Niebo w gębie? Ktoś to wymyślił to określenie, chyba nigdy nie jadł lodów truskawkowych. Ponieważ to właśnie ich smak powinien być odnośnikiem do tego, co naprawę pyszne.
Skala pyszności według ekspertów z Fabryka Form:
niedobre <<< smaczne <<< niebo w gębie! <<<<<<<<<<< lody truskawkowe
Ale...
...kosmiczny smak to nie jedyny atut lodów truskawkowych. Spore znaczenie ma fakt, że truskawki to owoce miękkie, które są niezwykle łatwe w obróbce. Nie musimy ich ani obierać, ani kroić ostrym nożem. Wystarczy pozbyć się szypułek i rozgnieść zwykłym widelcem.
Sezon na truskawki trwa!
Jak długo trwa sezon na truskawki? To zależy od roku i pogody. Truskawki zazwyczaj pojawiają się już w drugiej połowie maja. Można na nie polować do końca lipca, a w dobrym roku – nawet do połowy sierpnia! Masa czasu na robienie lodów truskawkowych, prawda? ;)Domowe lody truskawkowe – sorbety
Jak zrobić lody truskawkowe w domu? Opcji jest kilka. Zacznijmy od przepisów na sorbety, czyli najprostsze lody domowe truskawkowe.
Sorbety to lody na bazie owoców, wody i słodzika. W przypadku sorbetów truskawkowych, ilość wody nie musi być duża. Dlaczego? Ponieważ truskawki są niezwykle soczystymi owocami – wyprzedzają je tylko arbuzy. Ponad 90% każdej truskawki to sama woda.
Przepis na domowe lody truskawkowe nr 1 – sorbet z 3 składników
Składniki (na ok. 1 litr lodów):
– truskawki 900 g (im dojrzalsze, tym lepiej!)
– cukier 70 g (polecamy zastąpić innym słodzikiem, np. miodem lub syropem z agawy)
– woda 100 ml (im mniej, tym intensywniejszy będzie smak lodów)
– listki mięty (opcjonalnie; w ramach dekoracji i dla maksymalnego orzeźwienia)
Przygotowanie:
1. Pozbawione szypułek, umyte truskawki umieść w garnku i zblenduj na gładką masę.
2. W rondelku rozpuść wodę z cukrem/innym słodzikiem tak, aby nie było grudek.
3. Truskawkową masę dokładnie wymieszaj/zblenduj ze słodkim syropem (nie może być ciepły).
4. Przełóż gotową masę do formy lub foremek do lodów (lody szybciej zamarzną w mniejszych foremkach). Włóż do zamrażalnika. Lody powinny być gotowe w ciągu trzech godzin. Masę w większej formie staraj się regularnie mieszać (na nią trzeba dłużej czekać).
5. ...i gotowe! Właśnie udało Ci się zrobić pyszne domowe lody truskawkowe. Przed podaniem, przełóż deser do pucharków.
Psst! Wiesz co jest sekretem udanych domowych lodów?
Częste mieszanie składników. Nieważne czy to sorbet czy nie – im lepiej wymieszane lody, tym ich konsystencja będzie atrakcyjniejsza. Bez regularnego mieszania zamrożonej masy, jedyne co uzyskasz to... nieapetyczna bryła lodu.Przepis na domowe lody truskawkowe nr 2 – sorbet dla wymagających
Składniki (na ok. 1 litr lodów):
– truskawki 900 g (im dojrzalsze, tym lepiej!)
– cukier 70 g (polecamy zastąpić innym słodzikiem, np. miodem lub syropem z agawy)
– woda 100 ml (im mniej, tym intensywniejszy będzie smak lodów)
– ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka, ale można go dodać mniej lub więcej)
– sok z cytryny 80 ml (podkręca smak truskawek, jak twierdzą Włosi, mistrzowie sorbetów)
– dodatki: czekoladowe groszki, listki mięty lub melisy, wiórki kokosowe, płatki migdałów...
Przygotowanie:
1. Pozbawione szypułek, umyte truskawki umieść w garnku i zblenduj na gładką masę.
2. W rondelku rozpuść wodę z cukrem/innym słodzikiem tak, aby nie było żadnych grudek ani kryształków.
3. Truskawkową masę dokładnie wymieszaj/zblenduj ze słodkim syropem (nie może być ciepły).
4. Najciekawszy etap! W foremkach do lodów umieść wybrane przez siebie dodatki. Radzimy, aby postarać się ułożyć je tak, aby były widoczne na powierzchni lodów po ich wyjęciu z foremek. Efekt "wow" gwarantowany!
5. Przełóż gotową masę do wypełnionych dodatkami foremek. Włóż do zamrażalnika, mieszaj co godzinę lub dwie. Czekaj cierpliwie – po około trzech godzinach, Twoje lody rzemieślnicze powinny być gotowe.
5. ...i gotowe! Możesz już się delektować pysznym sorbetem truskawkowym domowej roboty. Aby zaserwować go w ładnie uformowanych gałkach, użyj łyżki do nakładania lodów.
Nasza rada
Dodając do swoich truskawkowych lodów różnego rodzaju dodatki, pamiętaj, aby nie przesadzić (zwłaszcza z czekoladą), ponieważ deser wyjdzie zbyt słodki. Druga sprawa – dodatki warto umieścić zarówno na dnie foremki, przed nałożeniem masy, jak i bezpośrednio na nią. Wtedy wyciągnięty z foremki truskawkowy sorbet będzie wyglądał dobrze z każdej strony.Domowe lody truskawkowe – na śmietance/mleku
Oczywiście nie wszyscy muszą być miłośnikami sorbetów. Naturalne lody truskawkowe można przygotować także na śmietance lub mleku. Wymagają nieco więcej pracy, są też bardziej tłuste i kaloryczne, ale efekt końcowy może powalić na kolana!
Poniżej znajdziesz dwa proste przepisy na truskawkowe lody domowej roboty. Do dzieła!
Przepis na domowe lody truskawkowe nr 3 – bez mrożenia!
Składniki (na ok. 0,5 litra lodów):
– mrożone truskawki 450 g
– cukier 30 g (polecamy zastąpić innym słodzikiem, np. miodem lub syropem z agawy)
– śmietanka 36% 200 ml
– opcjonalnie – dodatki z poprzednich przepisów
Uwaga! Nie bój się eksperymentować z proporcjami składników! Każdy może mieć inne preferencje co do gęstości lodów czy ich słodkości.
Przygotowanie:
1. Dokładnie zmiksuj mrożone truskawki i słodzik.
2. Dodaj śmietankę i wymieszaj ponownie.
3. ...i gotowe! Pamiętaj, aby wszystkie czynności wykonać w jak najkrótszym czasie, aby lody nie rozpłynęły się. Gotowy deser nałóż do pucharków i serwuj od razu.
Przepis na domowe lody truskawkowe nr 4 – na mleku kokosowym
Składniki (na ok. 0,7 litra lodów):
– świeże, dojrzałe truskawki 2 szklanki
– mleko kokosowe 400 ml
– woda 125 ml
– cukier lub inny słodzik – ilość wedle uznania! Im mniej, tym zdrowiej :) Zwłaszcza w przypadku cukru.
Uwaga! Nie bój się eksperymentować z proporcjami składników! Każdy może mieć inne preferencje co do gęstości lodów czy ich słodkości.
Przygotowanie:
1. Pozbawione szypułek, umyte truskawki umieść w garnku i zblenduj na gładką masę.
2. Osobno zmiksuj mleczko kokosowe, wodę i cukier.
3. Obie masy połącz, wymieszaj, włóż do zamrażalnika.
4. Etap wymagający cierpliwości! Co godzinę lub dwie, należy wyjmować masę i dokładnie ją mieszać. Ile razy? To już zależy od Ciebie i Twojej cierpliwości :) Generalna zasada jest tak, że im dłużej lody są mrożone i częściej mieszane, tym ich konsystencja jest bardziej puszysta!