Muffinki, babeczki, ciastka… 5 przepisów na małe słodkości

Imprezy urodzinowe, letnie przyjęcia w ogrodzie czy popołudniowa kawa w gronie rodziny lub znajomych nie mogą się obyć bez słodkich przekąsek. Małe słodkości nie dość, że wyśmienicie smakują, to jeszcze stanowią świetną ozdobę stołu. Poznaj sprawdzone przepisy na muffinki, babeczki i inne małe pyszności.

Małe słodkości – niezastąpione podczas imprez i spotkań

Chyba każdy z nas uwielbia małe, słodkie przekąski, które doskonale sprawdzają się podczas imprez urodzinowych, letnich przyjęć w ogrodzie czy spotkań ze znajomymi. Muffinki, babeczki, tartaletki stanowią również główny element candy baru, czyli imprezowego słodkiego bufetu. Ozdobione pysznymi kremami i dekoracjami nie tylko wspaniale smakują, ale też cieszą oko i stanowią ciekawą dekorację stołu.

Do wypiekania małych, niepowtarzalnych słodkości niezbędne są specjalne formy do muffinek i ciastek, dzięki którym przekąski na słodko uzyskują dekoracyjny kształt i pięknie się prezentują. Poznaj 5 przepisów na słodkie przekąski, które umilą i osłodzą każdą imprezę.

Zestaw do pieczenia muffinek Muffins & Kids
Foremki do muffinek Mastrad Mini 12 szt.

Magdalenki – biszkoptowe ciasteczka prosto z Francji

Magdalenki...

to małe ciastka wywodzące się z Francji, przypominające swym kształtem muszelkę. Charakterystyczny, muszelkowaty kształt magdalenek uzyskuje się dzięki wykorzystaniu do ich pieczenia specjalnych foremek z wgłębieniami. Poznaj prosty przepis na delikatne w smaku, biszkoptowe magdalenki.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 100 g masła

Przygotowanie:

  • Białka oddziel od żółtek. 
  • Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier, cały czas ubijając. Dodaj żółtka i krótko zmiksuj, tylko do momentu połączenia się składników. 
  • Do masy jajecznej delikatnie wmieszaj przesianą mąkę, skórkę z pomarańczy oraz rozpuszczone i ostudzone masło. 
  • Formy do magdalenek wypełnij ciastem do ¾ ich wysokości. 
  • Formy wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
Forma do magdalenek Performance

91,00 zł

Forma do magdalenek Performance

Tala (8)
Forma do magdalenek Easy Baking

98,00 zł

Forma do magdalenek Easy Baking

Birkmann

Przepis na muffinki jogurtowe – miękkie i puszyste

Wilgotne, miękkie, ekspresowe w przygotowaniu muffinki jogurtowe, których smak z pewnością przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym. 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 100 g masła
  • skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie:

  • W jednej misce połącz ze sobą składniki suche: mąkę, cukier i sodę. 
  • W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj jogurt, rozpuszczone i ostudzone masło oraz skórkę z cytryny. 
  • Suche składniki dodaj do mokrych i wymieszaj łyżką. 
  • Przygotowaną masą wypełnij silikonowe foremki do muffinek, do ¾ ich wysokości.
  • Silikonowe formy do pieczenia muffinek wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut (do suchego patyczka).
  • Muffinki możesz polać lukrem cytrynowym lub polewą z białej czekolady.
ciasteczka

Babeczki marchewkowe z kremem śmietanowym i mascarpone

Wspaniale pachnące korzennymi przyprawami babeczki marchewkowe z bakaliami, wykończone kremem śmietanowym z mascarpone podbiją niejedno podniebienie.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki startej marchewki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki bakalii, np. orzechów włoskich, rodzynek, żurawiny
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • szczypta imbiru

Składniki na krem śmietanowy z mascarpone:

  • 100 ml śmietany kremówki 30 %
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  • W misce wymieszaj startą marchewkę z olejem, jajkami, cukrem i bakaliami.
  • W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kardamonem i imbirem. 
  • Ciasto przełóż do foremek na babeczki, wypełniaj je do ¾ wysokości.
  • Formy do pieczenia babeczek wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. 
  • Przygotuj krem. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj, łyżka po łyżce, krem mascarpone, cały czas miksując.
  • Ostudzone babeczki udekoruj kremem śmietanowym z mascarpone. Z pomocą przychodzą akcesoria do pieczenia i dekorowania słodyczy, wśród których znajdziesz rękawy cukiernicze niezbędne do wykonywania różnorodnych, dekoracyjnych wzorów na pysznych wypiekach.

Przeczytaj!

Jeśli zamiast małych słodkości wolisz przygotować jedną, dużą blachę ciasta, zajrzyj do Magazynu FF: Ciasto w formie – jak wybrać formę do ciasta?, w którym podpowiadamy, czym kierować się przy wyborze blachy do pieczenia.
    Forma do muffinów Easy Baking 12 ciastek
    Rękaw do dekorowania silikonowy w zestawie z akcesoriami
    Forma do muffinów Crusty Bake

Tartaletki z kremem śmietanowym i truskawkami

Wspaniale pachnące tartaletki składające się z ciasta kruchego, pysznego budyniu waniliowego i świeżych truskawek to wypiek, któremu nikt się nie oprze.

Składniki na kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

Składniki na krem śmietanowy:

  • 330 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
  • dodatkowo: 400 g truskawek

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiej, dodaj masło i szybko posiekaj nożem do czasu, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. 
  • Dodaj jajko, cukier, sól i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
  • Foremki do tartaletek wysmaruj masłem i oprósz mąką pszenną. Jeśli używasz silikonowych foremek pomiń ten krok, ponieważ nie wymagają one przygotowania do pieczenia.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 3 mm. Wyłóż nim foremki i ponownie wstaw do lodówki, tym razem na 30 minut.
  • Foremki wyjmij z lodówki. Ciasto oprósz mąką pszenną, połóż na nie papier do pieczenia, a na papier wysyp kulki ceramiczne obciążające ciasto.
  • Foremki z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 12 minut. Po tym czasie wyjmij foremki z piekarnika, zdejmij papier z kulkami, ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez około 8 minut, do zarumienienia. Ciasto pozostaw do ostudzenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Stopniowo dodawaj serek mascarpone, cały czas miksując. 
  • Truskawki pokrój na mniejsze kawałki.
  • Tartaletki wypełnij przygotowanym kremem. Na wierzchu poukładaj pokrojone truskawki. Odstaw na kilka godzin do lodówki, do schłodzenia.
4 szt. Forma do tartaletek Performance 4 szt.

81,00 zł

Forma do tartaletek Performance 4 szt.

Tala
Kulki ceramiczne do wypieków Tala

50,00 zł

Kulki ceramiczne do wypieków Tala

Tala (7)

Przepis na rurki z kremem waniliowym

Delikatne, półkruche rurki wspaniale pachnące podczas pieczenia masłem i śmietaną, nadziane kremem waniliowym uatrakcyjnią każdy imprezowy stół.

Składniki na rurki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła 
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

Składniki na krem waniliowy:

  • 1 litr mleka
  • ziarenka wydrążone z 2 lasek wanilii
  • 50 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Zimne masło pokrój w kostkę. Mąkę, masło, kwaśną śmietanę i sól połącz ze sobą i szybko zagnieć ciasto półkruche. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. 
  • Ciasto wyjmij z lodówki i bardzo cienko rozwałkuj - najlepiej wałkiem z regulacją grubości ciasta. Pokrój w grube paski, o szerokości mniej więcej 1,5 cm i długości 8 cm. Foremki do rurek wysmaruj masłem. Na każdą foremkę nawijaj paski ciasta, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej.
  • Foremki z ciasta ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
  • Przygotuj krem waniliowy. Mleko zagotuj z ziarenkami wanilii i masłem.
  • Jajka i żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodaj mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj. Dodaj 0,5 szklanki wrzącego mleka z masłem, ponownie zmiksuj.
  • Masę jajeczną wlej do pozostałego mleka w garnku i wymieszaj. Garnek postaw na średnią moc palnika i cały czas mieszając, gotuj do momentu uzyskania gęstego budyniu. Pozostaw do wystudzenia.
  • Ostudzony krem krótko zmiksuj. Przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego i napełnij kremem rurki. 
  • Przed podaniem posyp rurki cukrem pudrem.
foremka na tartę
magdalenki

Dowiedz się!

Babeczki, muffinki czy tartaletki to pyszności, które osłodzą każdą imprezę urodzinową. Jednak w tym dniu najważniejszym wypiekiem jest smakowity tort. Jak zrobić pyszny i piękny tort, dowiesz się z Magazynu FF: Jak wyczarować tort urodzinowy dla dziecka?

Przygotuj na imprezę urodzinową lub spotkanie w gronie znajomych słodkie przekąski, które świetnie będą prezentować się na stole i zachwycą Twoich gości nie tylko smakiem, ale też ciekawym, przykuwającym wzrok wyglądem.

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł