Po wiedeńsku czy po turecku? Różne sposoby parzenia herbaty

Herbata czarna, zielona, a może herbata czerwona? Serwowana po angielsku, rosyjsku czy turecku? Ile krajów, tyle sposobów podawania jednego z najpopularniejszych napojów. Poznaj tradycje i zwyczaje picia herbaty w różnych miejscach na świecie.

Krótka historia herbaty

Czy wiesz, że...

‒ według jednej z legend ‒ początki herbaty sięgają 2737 roku p.n.e.? Podobno odkrył ją chiński Cesarz Shennong, któremu pewnego razu, podczas picia gorącej wody w ogrodzie, wpadło do szklanki kilka liści nieznanego dotąd krzewu. Jak się później okazało, woda z dodatkiem liści miała niezwykle przyjemny smak i aromat. Herbatę zaczęto wówczas traktować jak szlachetny napój, a smak herbacianych liści przypadł do gustu Chińczykom na tyle, że przygotowywano z nich nawet potrawy, np. zupę herbacianą. Na początku naszej ery herbata przywędrowała do Japonii, gdzie uznawano ją za świętość, a jej picie stało się prawdziwym rytuałem. 

Do Europy herbata przybyła dopiero około XVI w. Najpierw do Rosji, później do Holandii, a około 1660 r. – do Anglii, gdzie szybko zyskała na popularności. Wprawdzie początkowo wśród elit, jednak wraz z upływem czasu stawała się coraz to powszechniejsza i wreszcie w XVIII w. trafiła do Polski.

    Dzbanek do zaparzania herbaty Bjorn
    Dzbanek do zaparzania herbaty Infusion

Obecnie herbaciany napój cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. My również uwielbiamy rozkoszować się smakiem herbaty zaserwowanej w estetycznych naczyniach. Filiżanki do herbaty odznaczają się pękatym, rozszerzonym ku górze kształtem, który pozwala wydobyć z herbacianego napoju pełnię smaku i aromatu. Największą popularnością cieszą się filiżanki porcelanowe, czyli wykonane z cienkiego, delikatnego i szybko nagrzewającego się tworzywa, doskonale podkreślającego smak esencjonalnego naparu. Zanim jednak rozlejemy herbatę do filiżanek, musimy ją zaparzyć. Zaparzacze do herbaty, a także dzbanki i termosy to doskonałe naczynia do parzenia herbacianego napoju. Herbata przygotowana w dzbanku z podgrzewaczem lub termosie pozwoli nam rozkoszować się rozgrzewającym napojem przez długi czas.

Jednak co kraj, to obyczaj. Dlatego w zależności od konkretnej kultury i rodzaju herbaty, napój ten serwuje się w nieco odmienny sposób. Sprawdź, w jaki sposób pije się herbatę w innych krajach.

Herbata po angielsku, czyli słynna five o’clock

Herbata to aromatyczny napój kojarzony głównie z Wielką Brytanią, a wszystko to dzięki księżnej Bedford Annie Marii Russel, która wprowadziła rytuał popołudniowego spożywania tego popularnego napoju. Księżna zapraszała przyjaciół na podwieczorki, właśnie na godzinę piątą. Od tego czasu sposób picia herbaty po angielsku jest znany na całym świecie.

Five o'clock

Podczas five o’clock Anglicy piją zwykle herbaty wschodnioindyjskie, charakteryzujące się wyrazistym aromatem i wysoką zawartością teiny. Herbatę po angielsku zawsze podaje się z dodatkiem mleka lub śmietanki, co doskonale wydobywa i podkreśla intensywny smak suszu herbaty. Jak przygotować ten napój? Do czajniczka trzeba wsypać tyle łyżeczek suszu, ile ma być filiżanek i dodatkowo jeszcze jedną łyżeczkę. Należy odczekać 5 minut, a następnie rozlać aromatyczny napój do filiżanek. Ale uwaga! Do filiżanki w pierwszej kolejności należy wlać mleko, a dopiero potem herbatę. Taka kolejność dodawania poszczególnych składników jest głęboko zakorzeniona w tradycji i jej zmiana jest wysoce niestosowna. Oprócz tego, dzięki wlewaniu herbaty do mleka, napój zyskuje ładniejszy kolor, lepiej się go miesza, a herbata nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.

Niewielki dzbanek do herbaty to doskonałe naczynie do parzenia herbaty po angielsku. Z kolei do jej serwowania z pewnością przyda Ci się estetyczny i elegancki zestaw filiżanek.

Herbata po japońsku – uroczyste picie i parzenie zielonej herbaty

Parzenie herbaty po japońsku to prawdziwy rytuał! Już od XV wieku istnieje w tym kraju ceremonia nazywana Drogą Herbaty (chanoyu). Wedle japońskiej tradycji rytuał ten odbywa się w ogrodowym pawilonie zbudowanym według specjalnych zasad. Droga prowadząca do pawilonu powinna być stworzona tak, by zapewnić atmosferę piękna, spokoju i wyciszenia.

Zielona herbata matcha to napój, który podaje się w trakcie ceremoniału. W pierwszej kolejności gospodarz, czyli mistrz ceremonii, rozciera ją w specjalnym moździerzu na proszek, a następnie wsypuje do miseczki lub kulistego czajnika uprzednio podgrzanego do 60 stopni Celsjusza, po czym zalewa wodą podgrzaną do temperatury 50-60 stopni Celsjusza i ubija przy pomocy bambusowej trzepaczki. Wszyscy zebrani na ceremonii piją herbatę matcha z jednego naczynia. Następnie każdemu uczestnikowi podaje się w maleńkiej filiżance herbatę usucha, czyli nieco słabszą matchę. Celem japońskiego ceremoniału picia herbaty jest odczucie harmonii, spokoju i oderwanie się od codziennych trosk i problemów.

    Dzbanek do zaparzania herbaty Amelia

Herbata po turecku – mocna i wyrazista w smaku

Wbrew panującemu przekonaniu to właśnie Turcy, a nie Brytyjczycy, piją najwięcej herbaty na świecie. Spożywają ją do śniadania, po obiedzie, w pracy, na ulicy czy w trakcie spotkań towarzyskich. Do przygotowania herbaty po turecku potrzebujesz specjalnego czajniczka składającego się z dwóch części: dolnej na wodę, górnej na esencję. Do górnego czajniczka wsyp herbaciany susz i polej go niewielką ilością wody. Woda gotująca się w dolnym czajniczku wytwarza parę, ogrzewając tym samym liście. Po zagotowaniu się wody trzeba zalać wrzątkiem susz, ponownie napełnić dolny czajnik wodą i poczekać aż się zagotuje. Na małym ogniu może to trwać nawet około 20 minut, jednak dzięki temu herbata zyska niesamowity, bursztynowy kolor i niepowtarzalny aromat.

Herbatę po turecku podaje się w szklankach do herbaty z cienkiego szkła, przypominających swym kształtem kwiaty tulipana – jednego z symboli Turcji. Do szklanki należy wlać odrobinę esencji i uzupełnić ją wodą. To dość mocny napój, dlatego dla złagodzenia smaku zwykle serwuje się go z kostkami cukru. 

    Dzbanek do zaparzania herbaty Globe
    Dzbanek do zaparzania herbaty Jaimi
    Dzbanek do herbaty Raami

Herbata po wiedeńsku – z mlekiem, konfiturami, a może rumem?

Herbatę po wiedeńsku podaje się w dwóch dzbankach: w jednym znajduje się wrzątek, w drugim natomiast – zaparzony napar. Austriacy ogromną rolę przywiązują do sposobu podawania herbaty. Dlatego najlepszym naczyniem do jej serwowania są filiżanki porcelanowe. Nieodłącznym elementem są również odpowiednio dobrane kształtem i wyglądem spodki do filiżanek, na których kładzie się łyżeczkę i plasterek cytryny. Oprócz tego w osobnych, porcelanowych naczyniach podaje się dodatkowo: mleko, śmietankę, sok, konfitury, a także rum. Dzięki temu można samodzielnie skomponować najbardziej odpowiadający nam smak herbaty.

Dzbanek do herbaty Teiera

484,00 zł

Dzbanek do herbaty Teiera

Seletti
Dzbanek do herbaty Raami

385,00 zł

Dzbanek do herbaty Raami

Iittala
Filiżanka do herbaty All-Time

40,00 zł

Filiżanka do herbaty All-Time

A di Alessi (2)
Filiżanka do herbaty ze spodkiem Zenobia

220,00 zł

Filiżanka do herbaty ze spodkiem Zenobia

Seletti
Spodek Taika Siimes

61,00 zł

Spodek Taika Siimes

Iittala
Spodek pod filiżankę do herbaty Dressed

70,00 zł

Spodek pod filiżankę do herbaty Dressed

Alessi (2)

Dowiedz się!

Zastanawiasz się, jak długo i w jakiej temperaturze parzyć poszczególne rodzaje herbat? Dowiesz się tego z Magazynu FF: Jak prawidłowo przyrządzać herbatę? Każdą inaczej!

Herbata po rosyjsku – mocny i słodki napój z samowara

Wyrazistą w smaku i mocną herbatę po rosyjsku przyrządza się w samowarze, czyli specjalnym urządzeniu, w którym przygotowuje się esencję. Do głównej części samowara wlewa się wodę, a gdy ta zaczyna szumieć w górnej części stawia się czajnik z suszem zalanym niewielką ilością wrzątku. Herbatę parzy się około 5 minut. Gotową esencję przelewa się do filiżanek i uzupełnia wrzątkiem. Herbata po rosyjsku powinna być mocna i aromatyczna. Tradycyjnie podaje się ją w szklankach z koszyczkiem, z dodatkiem cytryny i substancji słodzących – cukru w kostkach, miodu lub konfitur.

Nie posiadasz samowara, a chcesz skosztować herbaty po rosyjsku? Nie martw się! Z pomocą przychodzą zaparzacze do herbaty, w których możesz odtworzyć proces parzenia herbaty po rosyjsku.

Dzbanek do herbaty Ottagonale

500,00 zł

Dzbanek do herbaty Ottagonale

Alessi
Czajnik i dzbanek do herbaty Cha

540,00 zł

Czajnik i dzbanek do herbaty Cha

Alessi
Dzbanek do zaparzania herbaty Cortica

159,00 zł

Dzbanek do zaparzania herbaty Cortica

Viva Scandinavia
Czajnik Nathalie&George

120,00 zł

Czajnik Nathalie&George

Kristoff
Zaparzacz do herbaty Theo

450,00 zł

Zaparzacz do herbaty Theo

Stelton
Filiżanka śniadaniowa MGDT 2 szt.

455,00 zł

Filiżanka śniadaniowa MGDT 2 szt.

Alessi

Kombucha – herbata pełna zdrowia

Kombucha, zwana również grzybkiem herbacianym lub japońskim, to kolonia bakterii i specjalnej kultury drożdży, na bazie której przyrządza się prozdrowotny napój. Pierwsze wzmianki o grzybku herbacianym pochodzą sprzed 2000 lat z Dalekiego Wschodu i to właśnie stamtąd kombucha przywędrowała do Europy. 

Kombucha ma postać galaretowatej masy. Po dodaniu jej do posłodzonej herbaty rozpoczyna się proces fermentacji, w wyniku której powstaje prozdrowotny napój z kombuchy. Dlatego do jego przygotowania, oprócz rzecz jasna kombuchy, potrzebujemy również cukru i herbaty. Jakiej herbaty użyć? Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. Doskonale sprawdza się czarna, biała, jak i czerwona herbata, a także herbata matcha, jaśminowa czy rooibos. Do kombuchy możesz również dodać kilka rodzajów ulubionej herbaty.

Sfermentowana herbata, przygotowywana na bazie galaretowatego grzybka, jest nie tylko smaczna, ale też bogata w szereg witamin i składników mineralnych. Spożywanie napoju z kombuchy przyczynia się przede wszystkim do wzmocnienia odporności i zachowania równowagi kwasowo-zasadowej, co powoduje, że jego picie korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu.

Poznaj ciekawe przepisy

Na letnie, upalne dni polecamy herbatę mrożoną! Przepisy na orzeźwiające koktajle z herbatą Kusmi znajdziesz w Magazynie FF: Zimno, zimniej… mrożona herbata!

Herbata po angielsku, rosyjsku, a może wiedeńsku? Który sposób picia herbaty najbardziej przypadł Ci do gustu?

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 150 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 13 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii, m.in. w celu zaprezentowania treści najbardziej odpowiadających zainteresowaniom użytkowników, a także w celach statystycznych i reklamowych. Więcej informacji w Polityce Prywatności