Jak prawidłowo przyrządzać herbatę? Każdą inaczej!

Wsypujemy, zalewamy i gotowe! Wielu z nas nie przywiązuje szczególnej wagi do sposobu przyrządzania tego naparu. Tymczasem nasz pospieszny rytuał przyprawiłby o ból głowy każdego herbaciarza. Bo choć daleko nam do japońskich ceremonii jej parzenia, to nie są już nowością herbaciane spotkania, kursy i warsztaty. Każdy jej gatunek wymaga bowiem odpowiedniego traktowania − gdy się o tym przekonamy, nawet poranny Earl Gray zachwyci nas wyjątkowym smakiem.

Woda to podstawa

Podstawą aromatycznego napoju jest oczywiście woda, która ma niebagatelny wpływ na jego jakość. Możemy użyć kranowej, choć w jej krystaliczną czystość przyjdzie nam wierzyć jedynie na słowo, a nawet śladowe ilości chloru mogą całkowicie zniekształcić smak ulubionej herbaty. Więc może butelkowana? Jak najbardziej, choć unikajmy średnio i wysokozmineralizowanych – ze względu na poziom twardości nie są stworzone do zaparzania. Najlepszym wyborem jest zakup wody źródlanej lub użycie zestawu filtrującego.

Gatunek herbaty ma znaczenie

Herbata czarna

Czarna herbata gości w naszych domach najczęściej. Bogata gama smaków i aromatów uczyniła ją niezwykle popularną. Aby napar zachował wszystkie swoje walory, zalewamy ją wodą o temperaturze bliskiej wrzenia – idealna to 96°C. Zbyt gorąca pozbawi ją aromatu, zbyt zimna zmniejszy jej ekstraktywność. Po 3-4 minutach jest gotowa do podania.

Herbata zielona

Choć odmiana zielona swoją popularność zawdzięcza głównie właściwościom odchudzającym, powinniśmy docenić również jej oryginalny posmak i liczne korzyści zdrowotne – zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, chroni nasze zęby, wzmacnia naczynia krwionośne. Zaparzajmy ją przez dwie minuty w temperaturze 80-60°C – jeśli nie posiadamy termometru, należy pamiętać, że po 13 minutach od wrzenia temperatura wody spada do około 75°C. W przypadku herbaty zielonej ten sam susz możemy parzyć nawet trzykrotnie.

Herbata biała

Subtelna i delikatna, zwana bywa także królową herbat. Biała, bo o niej mowa, swą szlachetność zawdzięcza młodym listkom rosnącym na szczytach herbacianych krzewów. Do jej przyrządzenia użyjmy wody o temperaturze 85°C i odczekajmy 7 minut, by cieszyć się wyszukanym aromatem i lekko orzeźwiającym smakiem. Do naparów ziołowych zastosujmy wrzątek i pozostawmy je pod przykryciem na kwadrans. Powinny być wypite w ciągu jednego dnia, choć wiadomo, że najsmaczniejsze są w formie ciepłego i rozgrzewającego napoju.

kubek Grand Cru Rosendahl
dzbanek do herbaty Viva Scandinavia

Herbaciany savoir vivre

Podobno kawa smakuje najlepiej w brązowych kubkach. W czym więc podać herbatę, by była najsmaczniejsza? Bez względu na wybrany gatunek, jej picie wymaga odpowiedniej oprawy. Oczywiście możesz podać ją w specjalnych szklankach do herbaty, np. szklankach termicznych. Przede wszystkim jednak zawładnęła światem filiżanek do herbaty – ich rozszerzony ku górze kształt pozwala wydobyć głębię aromatu. Zanim jednak napełnimy nią rodową porcelanę i wybierzemy porcelanowe filiżanki, musimy zaopatrzyć się w naczynie idealne do jej zaparzenia. Najlepszy będzie dzbanek, który uprzednio lekko podgrzewamy. Okrągły i pękaty kształt pozwoli, by herbaciane liście mogły swobodnie się rozwinąć.

Czajnik – do wyboru, do koloru

Jak czajnik będzie dla mnie najodpowiedniejszy? Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Przede wszystkim zastanów się czy chcesz czajnik elektryczny czy na gaz – to podstawowa kwestia do przepracowania. Jeśli miotasz się od jednego rozwiązania do drugiego, koniecznie przeczytaj nasz Magazyn: Czajnik elektryczny czy tradycyjny? Wady i zalety obu rozwiązań.

My szczególnie polecamy czajniki z regulacją temperatury. Są szczególnie przydatne w przypadku smakowania herbat różnych gatunków, które wymagają odpowiedniej temperatury parzenia. Jeśli lubicie staromodny design rodem z lat 50., zastanówcie się nad kupnem czajnik w stylu retro, a najlepiej z gwizdkiem – taki czajnik wprowadzi do kuchni niezwykle nostalgiczną atmosferę! Dla fanów nowoczesnego wzornictwa też coś mamy – czajnik ze stali nierdzewnej.

Najczęściej wyszukiwane przez Was kolory czajników to:

czajnik elektryczny czarny

czajnik elektryczny biały

czajnik elektryczny czerwony

Dużą popularnością cieszą się także czajniki Smeg oraz KitchenAid. W Fabryka Form mamy naprawdę szeroki wybór czajników, dlatego na pewno znajdziesz coś dla siebie!

kolekcja porcelany Hybrid Seletti

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 250 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 17 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Korzystamy z plików cookie aby nasza strona działała niezawodnie i bezpiecznie oraz aby mierzyć jej skuteczność i zapewnić lepsze spersonalizowanie doświadczeń zakupowych i personalizację reklam. Polityka Prywatności