Tarta w pięciu odsłonach: przepisy na tartę na słodko i słono
Tarta to rodzaj wypieku wywodzącego się z kuchni francuskiej, który doskonale smakuje na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Podstawą tarty jest kruche, drożdżowe lub francuskie ciasto, które wypieka się w niskiej, o fałdowanych brzegach formie do pieczenia. Jak zrobić tartę na słodko i na słono? Poniżej znajdziesz 5 sprawdzonych przepisów na smakowite tarty.
Tarta – na słodko i na słono, na deser i na obiad
Tarta...
to jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej, składające się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i słodkiego lub wytrawnego nadzienia. Na bazie jednego ciasta można przygotować dużą liczbę pysznych wypieków. Tarta na słodko – z owocami, czekoladą, bitą śmietaną to doskonała propozycja na deser, z kolei tarta na ciepło z mięsnym i warzywnym nadzieniem to świetny pomysł na obiad lub kolację.
Do przygotowania francuskiego wypieku potrzebna jest dobra forma do tarty charakteryzująca się niskim, karbowanym brzegiem. Klasyczne formy do tarty posiadają okrągły kształt, ale na rynku bez trudu można znaleźć formy kwadratowe i prostokątne. Blachy do tarty różnią się też materiałem wykonania, spośród których największą popularnością cieszą się formy metalowe. Na uwagę zasługują także silikonowe formy do pieczenia tarty, które nie wymagają użycia papieru do pieczenia czy wysmarowania masłem przed pieczeniem.
Tarta z kruchego ciasta to szybkie i proste w przygotowaniu danie, uwielbiane przez małych i dużych. Zastanawiasz się, jak przygotować tartę? Sprawdź proponowane przez nas przepisy i przekonaj się, jakie to proste!



Tarta na słodko – czekoladowa z malinami
Rozpływająca się w ustach tarta na kruchym i czekoladowym spodzie z intensywnym kremem czekoladowym i malinami, doskonale przełamującymi słodycz czekolady, to wypiek, któremu nikt się nie oprze.
Składniki na kruche ciasto:
- 1 szklanki mąki pszennej
- 3,5 łyżki kakao
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2/3 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
Składniki na krem czekoladowy:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- ¼ szklanki wody
Przygotowanie:
- Na stolnicę przesiej mąkę i kakao. Dodaj masło i szybko posiekaj nożem do momentu, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę.
- Dodaj jajko, cukier, sól i szybko zagnieć.
- Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 45 minut.
- Formę do tarty wysmaruj masłem i oprósz mąką pszenną. Jeżeli używasz silikonowej formy do pieczenia tarty pomiń ten krok, ponieważ formy z silikonu nie wymagają wcześniejszego przygotowania do pieczenia.
- Schłodzone ciasto na tartę rozwałkuj na grubość około 3 mm i wyłóż nim formę.
- Ponownie włóż do lodówki na około 30 minut.
- Schłodzone ciasto oprósz mąką pszenną, wyłóż na nie papier do pieczenia, na papier wsyp kulki ceramiczne obciążające ciasto.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
- Przygotuj krem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostudzenia.
- Żelatynę zalej wodą i pozostaw do napęcznienia, a następnie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
- Śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywny krem. W kilku partiach dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj.
- Cienkim strumieniem wlej żelatynę, cały czas mieszając masę.
- Krem wyłóż na kruchy spód i wstaw do lodówki na około 3 godziny.
- Gotową tartę przekładamy na etażerkę lub paterę na ciasto i dekorujemy świeżymi malinami.
Przepis na tartę z jabłkami
Tradycyjna tarta na cienkim, kruchym cieście niewymagającym wcześniejszego podpiekania, z pyszną masą jabłkową, to delikatny i smakowity deser. Krucha i aromatyczna tarta z owocami najlepiej smakuje w towarzystwie filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty.
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 220 g masła
- 2 żółtka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
Składniki na masę jabłkową:
- 1,5 kg jabłek
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki soku z cytryny
- dodatkowo: około 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i szybko posiekaj nożem do momentu, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę.
- Dodaj żółtka, cukier, sól, wodę i szybko zagnieć.
- Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 45 minut.
- Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój na dość duże kawałki i wrzuć na patelnię razem z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Gotuj przez kilka minut do czasu, aż jabłka staną się miękkie. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
- Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj i wyłóż na dno i boki formy. Ciasto oprósz bułką tartą i wyłóż na jabłka. Drugą część ciasta także rozwałkuj i połóż na wierzch jabłek. Ciasto nakłuj widelcem.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut.
- Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.
- Tartę z jabłkami podawaj na talerzyku deserowym wraz z widelczykiem do ciasta.
Ciekawe!
Jeśli poszukujesz przepisów na inne wypieki niż tarta, odwiedź Magazyn FF: Muffinki, babeczki, ciastka… 5 przepisów na małe słodkości, z którego dowiesz się m.in. jak przygotować babeczki marchewkowe, tartaletki czy rurki z kremem.

Tarta na słono, czyli tarta ze szpinakiem, fetą i boczkiem
Pomysł na obiad
Tarta ze szpinakiem, serem feta i wędzonym boczkiem to świetny pomysł na pyszny obiad lub kolację.
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka zimnej wody
Składniki na farsz szpinakowy:
- 200 g świeżych liści szpinaku
- 100 g wędzonego boczku
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sera feta
- 200 g śmietany 18%
- 2 jajka
- 100 g żółtego sera
- przyprawy: sól i pieprz
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekaj nożem. Dodaj żółtka, wodę i szybko zagnieć ciasto.
- Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i przełóż do formy na tartę. Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut.
- Ciasto nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekaj przez około 15 minut, do delikatnego zarumienienia.
- Przygotuj farsz. Boczek pokrój i krótko podsmaż na suchej patelni. Dodaj masło i posiekaną drobno cebulę. Smaż przez około 5 minut. Dodaj szpinak, smaż przez 3 minuty. Na patelnię dorzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj, a następnie dodaj pokrojony ser feta. Całość podsmażaj przez 5 minut.
- Śmietanę wymieszaj z jajkiem. Dodaj do masy szpinakowej, wymieszaj i zdejmij z ognia. Dorzuć starty żółty ser i wymieszaj. Masę dopraw solą i pieprzem.
- Masę szpinakową wyłóż na podpieczony spód.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Quiche – klasyka kuchni francuskiej
Quiche to rodzaj placka przygotowywanego na słono, składającego się z kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia, które zalewa się masą śmietanowo-jajeczną. Poniżej prezentujemy przepis na słynną wytrawną tartę quiche lorraine, zwaną również plackiem lotaryńskim, która doskonale sprawdza się w roli przystawki.
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 200 g wędzonego boczku
- 150 g sera gruyère
- 330 ml śmietanki 36 %
- 4 jajka
- przyprawy: sól i pieprz
Przygotowanie:
- Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj jajko, wodę, sól i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i przełóż na 30 minut do lodówki.
- Boczek pokrój w cienkie paseczki i podsmaż na suchej patelni, by stał się chrupiący.
- Jajka połącz ze śmietaną, dodaj sól i pieprz.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę. Ciasto przykryj papierem od pieczenia, na wierzch którego wysyp ceramiczne kulki.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i podpiekaj przez 15 minut.
- Na podpieczony spód wyłóż kolejno boczek i starty ser. Całość zalej masą śmietanowo-jajeczną.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Przeczytaj
Zastanawiasz się, czym kierować się przy wyborze formy do tarty i innych wypieków? Zajrzyj do Magazynu FF: Ciasto w formie – jak wybrać formę do ciasta?, w którym dokonaliśmy przeglądu blach do pieczenia.
Tarta wytrawna prosto z Alzacji, czyli tarta flambee
Przepis na tartę flambee różni się od klasycznego przepisu na tartę, bowiem bazą wywodzącej się z Alzacji tarty flambee nie jest kruche ciasto, tylko ciasto chlebowe. Klasyczna tarta flambee składa się z boczku, cebuli i kwaśnej śmietany. To świetna propozycja na lunch lub przystawkę.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki letniej wody
Pozostałe składniki:
- 150 g wędzonego boczku
- 1 mała cebula
- 180 ml kwaśnej śmietany 18%
- 50 ml jogurtu naturalnego
- przyprawy: sól i pieprz
Przygotowanie:
- Do miski dodaj mąkę, oliwę z oliwek i sól. Wymieszaj. Dodaj wodę i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto zawiń w folię i odstaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
- Śmietanę wymieszaj z jogurtem. Dopraw solą i pieprzem.
- Boczek pokrój w paski, a cebulę w pióra.
- Ciasto cienko rozwałkuj na kształt okrągłego placka.
- Rozwałkowane ciasto posmaruj sosem śmietanowym, Wyłóż boczek i cebulę.
- Tartę przełóż na blachę wysmarowaną oliwą z oliwek, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Nie zastanawiaj się dłużej, tylko pędź do kuchni i zabierz się za przygotowywanie pysznej tarty na obiad, kolację lub deser.