Trzy przepisy na dania, które wykonasz w naczyniach żaroodpornych

Lubisz eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki? Zaopatrz się w naczynia żaroodporne, które pozwolą na przygotowanie szybkiego i pysznego obiadu dla całej rodziny. Poznaj kilka łatwych przepisów, które zaskakują swoją prostotą i wyjątkowym smakiem.

Naczynia żaroodporne to kuchenne akcesoria, które warto mieć przede wszystkim ze względu na swoją praktyczność. Pozwalają przyrządzić wiele „jednogarnkowych” dań – idealnych zarówno na codzienny, jak i świąteczny obiad czy kolację. Warto przy tym podkreślić, że dostępne w sprzedaży naczynia żaroodporne wyróżniają się atrakcyjnym designem – mogą więc stanowić jednocześnie doskonałą ozdobę każdego stołu.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

To proste i szybkie danie, którego przygotowanie zajmie Ci zaledwie 40 minut (łącznie z pieczeniem).

Składniki:

150 g makaronu, np. penne lub kokardki
400 g fileta z kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 średnia cukinia
400 g pomidorów z puszki (bez pestek i skórek, pokrojonych w kostkę)
150 g sera mozzarella

Sposób przyrządzenia:

Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C oraz przygotuj składniki. Fileta z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw do smaku i smaż krótko na patelni, a następnie odstaw na talerz. Teraz zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, a pod koniec smażenia dodaj pokrojony w cienkie plastry czosnek. Za chwilę dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, a po 2-3 minutach paprykę pokrojoną w kostkę. Wymieszaj z przyprawami (np. oregano, curry, paprykę, kurkumę) i smaż przez 3 minuty. Dodaj pomidory i dopraw solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki umieść w naczyniu żaroodpornym i dokładnie wymieszaj. Przykryj i wstaw do piekarnika. Po 20 minutach posyp tartą mozzarellą i piecz jeszcze przez 5 minut – już bez przykrycia.

naczynia do zapiekania Cook Serve Rig-Tig

Kalafior zapiekany z makaronem

To oryginalna w smaku zapiekanka – idealna dla osób lubiących kulinarne niespodzianki. Jej przygotowanie zajmuje do 30 minut.

Składniki:

1 szklanka makaronu penne
1/2 główki kalafiora
300 ml mleka
2 łyżki masła
25 g mąki pszennej
100 g startego sera cheddar
3 łyżki płatków migdałów

Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodaj kalafior podzielony na różyczki. Odcedź i przełóż składniki do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzej do 200°C. W tym czasie na patelni roztop masło, dodaj mąkę i smaż przez 1-2 minuty na średnim ogniu. Wlewaj stopniowo mleko i mieszaj aż powstanie gęsty sos. Dodaj starty ser i odrobinę soli – mieszaj do rozpuszczenia sera. Sosem o gładkiej konsystencji polej składniki w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut – do zarumienienia sosu. W połowie pieczenia dodaj płatki migdałów.

naczynie do zapiekania Nicolas Vahe

Kasza gryczana zapiekana z kurkami i pestkami dyni

To szybka i dość nietypowa w smaku (z uwagi na obecność kaszy gryczanej) zapiekanka. Będzie prawdziwą przyjemnością dla podniebienia.

Składniki:

100 g kaszy gryczanej
1 średnia cebula
1 kostka bulionu grzybowego
2 garście kurek
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 łyżka tartego sera (najlepiej parmezanu)
garść pestek dyni
125 ml śmietanki 18%
sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Kaszę ugotuj w wodzie z bulionem przez ok. 15 minut. Na suchej patelni podpraż pestki dyni i dodaj do kaszy. Następnie pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmaż i także dodaj do kaszy. Kurki umyj pod bieżącą wodą, delikatnie osusz i smaż przez kilka minut – w połowie czasu smażenia dodaj masło. Usmażone grzyby umieść w misce z kaszą. Wymieszaj całość z parmezanem, dopraw odrobiną soli i pieprzu. Na patelni, na której smażyły się kurki, wlej śmietanę i zagotuj na małym ogniu. Jak tylko sos zgęstnieje przelej do dzbanuszka. Wstaw naczynie żaroodporne do nagrzanego piekarnika (180°C) i zapiekaj przez 15 minut. Przed podaniem polej sosem śmietanowym. Podawaj z chlebem żytnim.


To zaledwie kilka inspiracji, które pozwolą wykorzystać naczynia żaroodporne. Zainwestuj zatem w akcesoria dobrej jakości, by służyły Ci przez wiele lat w kuchni.

Brytfanna szklana Grand Cru

352,00 zł

Brytfanna szklana Grand Cru

Rosendahl (1)
naczynia żaroodporne Cook Serve Rig-Tig

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł