10 szybkich przekąsek na grilla

Słońce, lekki podmuch wiatru i kwitnące wokół rośliny tylko zachęcają do przebywania na świeżym powietrzu. Stąd też warto wykorzystać sprzyjające warunki pogodowe, spędzając czas wolny pod chmurką, na przykład przy grillowaniu! Jak się bowiem okazuje, grill to nie tylko idealny pomysł dla osób jedzących mięso. Dzisiaj prezentujemy przekąski sprawdzające się również w diecie wegetarian – ponadto szybkie i proste w przygotowaniu.

1. Pomidory z niespodzianką

W sklepach, szczególnie wiosną i latem, znajdziemy przepyszne, soczyste pomidory. Warto je wykorzystać i stworzyć szybkie przekąski, które zasmakują zarówno smakoszom mięsa, jak i zieleniny.

Składniki:

- 5 pomidorów

- 1 opakowanie sera feta

- garść orzeszków pinii

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżki ulubionych ziół, na przykład bazylia i oregano

Przygotowanie:

Na początku umyj pomidory, odkrój wierzchnią część i pokrój w kosteczkę. Resztę pomidorów wydrąż. Do miski włóż ser feta i rozdrobnij widelcem. Następnie dodaj pokrojone pomidory i wcześniej obrane, wyciśnięte na tarce ząbki czosnku. Wszystko to razem zmieszaj, dodaj zioła oraz orzeszki pinii. Masę nałóż do wydrążonych pomidorów i każdy oddzielnie zawiń w folię aluminiową. Piecz na grillu około 20 minut, by niedługo potem móc się zajadać pysznymi pomidorami.

Kamień do pieczenia Eva Solo

220,00 zł

Kamień do pieczenia Eva Solo

Eva Solo
3 el. Komplet narzędzi do grilla Acacia 3 el.

188,00 zł

Komplet narzędzi do grilla Acacia 3 el.

Nicolas Vahe
Ruszt do paleniska Cube
Nóżki do paleniska Triple 90 cm

2. Grillowane szparagi

Oczywiście nie zapomnieliśmy o przysmakach mięsnych, a możliwości ich przygotowania jest naprawdę wiele. Zawijanie warzyw w mięso to bardzo prosty, ale efektowny sposób na przekąski z grilla. W ten sposób możemy przygotować chociażby szparagi z szynką parmeńską.

Składniki:

- 30 zielonych szparagów

- 30 plasterków szynki parmeńskiej

- 2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie:

Opłucz szparagi, a zdrewniałe końce odłam i wyrzuć. Łodygi obierz na 1/4 wysokości od dołu. Wysmaruj masłem i owiń szynką. Tak przygotowane szparagi połóż na ruszcie – grilluj do momentu, aż szynka się zarumieni. Taka przekąska smakuje idealnie z chrupiącą bagietką!

Sprawdź

Szparagi w roli głównej? Czemu nie! Sprawdź nasze inspiracje w Magazynie FF: Parada szparagów w FF! Gotujemy, smażymy, grillujemy.
    Płyta do grilla z rusztem Eva Solo
    kiełbaski z grilla
    Deska do paleniska Cube

3. Bakłażany z serem

Kolejnym rarytasem podczas rodzinnego spotkania mogą okazać się grillowane bakłażany, które nie dosyć, że pięknie wyglądają, to jeszcze lepiej smakują.

Składniki:

- 3 bakłażany

- 4/5 łyżki bułki tartej

- 4 ząbki czosnku

- 5 łyżki startego żółtego sera

- 2 łyżki ulubionych ziół

- sól według uznania

- oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Bakłażany umyj i pokrój wzdłuż w plastry o grubości około 1 centymetra. Dopraw solą według uznania oraz ulubionymi ziołami. Piecz przez 15 minut na naoliwionym ruszcie, a w tym czasie połącz posiekany czosnek z serem, bułką tartą i 4 łyżkami oliwy z oliwek. Zdejmij bakłażana z rusztu i posmaruj przygotowaną panierką po niegrillowanej części. Piecz je do momentu, aż ser nabierze koloru. Gwarantujemy, że efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wybrednych.

Deska do grilla węglowego Cone
Ruszt do paleniska Helios

4. Ziemniaczki w koszulce

Hit na grilla!

Cenimy przekąski w 5 minut, dlatego grillowym hitem okazują się też ziemniaczki owinięte w boczku.

Składniki:

- 8 młodych ziemniaków, najlepiej niezbyt dużych

- 8 plastrów boczku

- 1 łyżka majeranku

- sól i pieprz według uznania

- wykałaczki

Przygotowanie:

Najpierw dokładanie wymyj ziemniaki, a następnie ugotuj w osolonej wodzie prawie do miękkości. Po wyjęciu obtaczaj w przygotowanych wcześniej przyprawach. Na końcu owiń plastrem boczku i zepnij wykałaczką. Grilluj do momentu, aż boczek się wyraźnie zarumieni. To naprawdę szybkie danie, które raz przygotowane zagości na dłużej.

Ruszt do paleniska Ellipse
Grill węglowy Cone

3676,00 zł

Grill węglowy Cone

Hoefats

Warto przeczytać!

Drogi Czytelniku, o tym jak sprawić, by nasze danie ładnie wyglądało przeczytasz w Magazynie FF: Na czym zaserwować przekąski? Tace, etażerki i miseczki.
    Pojemnik na pieczywo w zestawie do przekąsek Bread & Dip
    Miseczka na przekąski ze świecznikiem Callampa
    Deska do serwowania z łupka Nicolas Vahe prostokątna

5. Gruszka w najlepszej postaci

Grillowane przekąski...

to coś, w czym możesz się zakochać. Na pewno nie przejdziesz obojętnie obok gruszek na chrupiącej grzance – to po prostu niebo w gębie! Danie te jest tak efektowne, że warto do jego podania wykorzystać specjalne akcesoria do przekąsek, chociażby drewnianą deskę do serwowania.

Składniki:

- 4 świeże gruszki

- 2 bagietki

- garść rukoli albo innej ulubionej sałaty

- 80 g sera pleśniowego

- garść orzechów nerkowca

- 10 łyżek oliwy z oliwek

- ocet winny

- 2 ząbki czosnku

- przyprawa do grilla według uznania

Przygotowanie:

Gruszki obierz, wytnij gniazda, a następnie pokrój w ósemki. Około 2 łyżki oliwy połącz z przyprawą do grilla. Do tak przygotowanej marynaty włóż na klika minut gruszki. Następnie rozłóż je na rozgrzanym ruszcie i grilluj przez około 6-8 minut. Bagietkę przetnij pod skosem – tak aby powstały kromki, mniej więcej o dwucentymetrowej grubości. Do pozostałej oliwy dodaj posiekany czosnek, czym następnie nasmaruj kromki z obu stron. Na koniec ułóż na każdej bagietce porcję rukoli lub innej sałaty, grillowaną gruszkę oraz pokruszony ser pleśniowy. Tak przygotowana przekąska nadaje się do położenia na ruszcie na około 5 minut. Należy ją jednak bacznie kontrolować, gdyż bagietki nietrudno przypalić. Gotowe zdejmij z grilla, a całość posyp rozdrobnionymi wcześniej orzechami.

6. Ananas w towarzystwie kurczaka

Tradycyjne szaszłyki goszczą niemalże podczas każdego grillowania i nie bez powodu cieszą się dużym zainteresowaniem. Teraz możesz jeszcze bardziej zaskoczyć swoich gości i przygotować mini szaszłyki z soczystym, aromatycznym ananasem.

Składniki:

- 4 pojedyncze piersi kurczaka

- 1/2 ananasa

- 2 czerwone papryki

- 2,5 łyżeczki tymianku

- sól według uznania

- 1/3 oliwy z oliwek

- drewniane patyczki na szaszłyki

Przygotowanie:

Na początku opłucz piersi z kurczaka, osusz, odetnij tłuste części i kostki. Mięso pokrój na kawałki (około 3 cm). Do oliwy dodaj sól oraz tymianek – do marynaty dodaj mięso i wymieszaj. Najlepiej na chwilę odstawić, a w tym czasie ananasa i paprykę pokroić w kostkę. Przetnij patyczki na pół i nadziewaj naprzemiennie – raz ananasa, raz paprykę, a raz pierś z kurczaka. Grilluj aż do momentu, gdy mięso będzie gotowe w środku. Takie mini szaszłyki to idealne grillowane przekąski, którymi można zajadać się bez sztućców.

Ruszt do Beer Box

Prezentowany ruszt przekształci stalową skrzynię Beer Box w funkcjonalny grill!

7. Niepozorne marchewki

Każdy je dobrze zna, ale niekoniecznie w tak smacznej postaci! Przygotuj grillowane marchewki i zaskocz pomysłowością swoich najbliższych.

Składniki:

- 6 marchewek, najlepiej młodych

- naturalny serek kanapkowy

- 2 pęczki koperku

- garść ulubionych przypraw

- pieprz i sól według uznania

Przygotowanie:

Na początku zagotuj wodę z odrobiną soli. Włóż do garnka obrane marchewki i gotuj do czasu, aż będą miękkie. Serek kanapkowy wymieszaj razem z posiekanym koperkiem i dodaj przyprawy do smaku: pieprz, sól oraz wybrane zioła. Marchewki przetnij na pół i przykryj wcześniej przygotowanym serkiem. Tę przekąskę pokochają nawet najmłodsi!

Szpadki jednorazowe do szaszłyków i burgerów Nicolas Vahe 150 szt.

Pamiętaj!

Pamiętaj, by dobrze przygotować się do grillowania – używaj tacek, regularnie czyść ruszt. Więcej na ten temat pisaliśmy w Magazynie: Plenerowa jadalnia FF. Grillowanie z dobrym smakiem!

8. Tradycyjna kiełbaska – pozycja obowiązkowa

Piknik i grill to wydarzenia, podczas których nie może zabraknąć polecanego przez nas dania – kiełbasek z prażoną cebulą! Przekłute wykałaczką mogą stworzyć naprawdę smaczną i szybką przekąskę.

Składniki:

- 500 g kiełbasy na grilla, na przykład śląskiej

- 2 cebule

- 40 g bułki tartej

- 40 g parmezanu

- oliwa z oliwek

- przyprawa do grilla

Przygotowanie:

Kiełbaski natnij na całej długości, a następnie posyp przyprawą do grilla. Pokrój cebule w niewielkie plasterki i podsmaż na patelni – również dopraw według uznania. Kiedy farsz nieco ostygnie, włóż go do naciętej kiełbasy i posyp pomieszaną wcześniej bułką tartą z serem. Tak przygotowane przekąski grilluj przez około 30 minut. Na ostateczny efekt trzeba nieco poczekać, jednak samo przygotowanie jest naprawdę mało wymagające, a przecież bez kiełbasek.. nie ma prawdziwego grilla!

Ruszt do paleniska Cube

230,00 zł

Ruszt do paleniska Cube

Hoefats
8 el. Sztućce do steków Hoefats

322,00 zł

Sztućce do steków Hoefats

Hoefats (1)

9. Serek z roztopionym środkiem

Kiedy mamy naprawdę niewiele czasu, to idealną przekąską okaże się grillowany ser camembert. Nic wcześniej bowiem nie musimy przygotowywać, wystarczy kupić wybrane produkty. Możemy też poszukać misy na przekąski, w których każde danie prezentuje się wyśmienicie.

Składniki:

- jeden krążek serka camembert

- konfitura ze śliwek

- kilka orzechów nerkowca

- ocet winny do skroplenia

Przygotowanie:

Krążek sera camembert ułóż na ruszcie i grilluj przez kilka minut – tak aby w środku ser był roztopiony. Gotowy połóż na talerzu, a obok kilka łyżeczek konfitury – wszystko posyp rozdrobnionymi wcześniej orzechami nerkowca. Na koniec całość skropl octem winnym. Gwarantujemy, że tak przygotowany serek po prostu rozpływa się w ustach.

10. Frankfurterka jak u Górala

Przekąski na grilla mogą być naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. Zaś frankfurterki po góralsku to jedne z tych dań, o których tak łatwo nie da się zapomnieć. Ładnie podane zachwycą i uzależnią niejednego smakosza.

Składniki:

- 10 frankfurterek

- 4 oscypki

- 2 ogórki kiszone

- 20 plastrów wędzonego boczku

- przyprawa do grilla

- wykałaczki

Przygotowanie:

Frankfurterki natnij do połowy, a w nacięte miejsce włóż kawałek sera i plasterek ogórka kiszonego. Całość posyp przyprawą do grilla, a następnie zawiń w plasterek boczku i nakłuj wykałaczką. Kiełbaski grilluj przez około 15 minut, cały czas obracając. Najlepiej podawać z ulubionym sosem i surówką ze świeżych warzyw.

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł