Grzane wino – 5 przepisów na zimowego „grzańca”
Wraz z nadejściem mroźnych, zimowych, długich wieczorów poszukujemy sposobów na rozgrzanie organizmu i poprawę humoru. Naszą propozycją jest grzane wino. To pyszny, aromatyczny i wspaniale rozgrzewający trunek, który sprawi, że żaden mróz i zimno nie będą Ci straszne! Grzaniec jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Tylko kilka prostych składników wystarczy, by móc rozkoszować się smakiem wyśmienitego napoju. Jak zrobić grzańca z wina?
Grzaniec niejedno ma imię
Wino grzane to rozgrzewający napój alkoholowy, którego przygotowanie polega na podgrzaniu najczęściej czerwonego wina z aromatycznymi, korzennymi przyprawami i innymi dodatkami. Historia przyrządzania grzańca sięga czasów starożytnego Rzymu. Wówczas przygotowywano grzane wino z przyprawami korzennymi i miodem. Do Europy tradycja picia grzańca przywędrowała dopiero w czasach nowożytnych.
Na przestrzeni wieków każdy z krajów wypracował swój własny przepis na grzańca. W Niemczech popularne jest Glühwein, które przygotowuje się na bazie czerwonego wina z dodatkiem cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i skórki pomarańczowej. Jego receptura najbardziej przypomina polskiego grzańca. Z kolei w Anglii przyrządza Mulled Wine, natomiast w Skandynawii grzane wino nazywane jest Glögg, które tradycyjnie serwuje się z rodzynkami, krojonymi migdałami i często wzmacnia odrobiną wódki lub brandy.
W naszym kraju najbardziej znany jest grzaniec galicyjski, tj. gotowe wino grzane wymagające tylko podgrzania, które występuje w kilku kompozycjach smakowych: tradycyjny grzaniec z przyprawami korzennymi, grzane wino z miodem i wino grzane bezalkoholowe.
Grzaniec – podstawowe składniki
1. Jakie wino do grzańca?
Czas przejść do konkretów. Jakie wino do grzańca wybrać? Najbardziej polecanymi są wina czerwone, najlepiej półwytrawne lub półsłodkie. Doskonale sprawdzają się wina węgierskie, włoskie, portugalskie, hiszpańskie i chilijskie. Grzańca możesz też przygotować z wina białego, jednak jest to dość mało popularne rozwiązanie, które wymaga zastosowania odpowiednich przypraw, by wino po podgrzaniu było wyraziste i aromatyczne.
2. Przyprawy do grzańca
Kolejnym nieodłącznym elementem grzańca są przyprawy. Najważniejsze są przyprawy korzenne, a wśród nich: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, anyż czy goździki, ale też laska wanilii, która daje przyjemną słodycz oraz pieprz i ziele angielskie, wprowadzające do grzańca odrobinę pikantnego smaku.
3. Ważne dodatki
Ważne są również dodatkowe składniki decydujące o smaku grzańcu. Składnikiem znajdującym się w niemal każdym przepisie na grzańca są plasterki świeżej, najlepiej słodkiej pomarańczy, świetnie przełamującej gorycz grzanego wina. Innym dodatkiem może być sok malinowy, jabłka, cytryna, żurawina, rodzynki czy suszone śliwki. Nie można również zapomnieć o cukrze, najlepiej trzcinowym czy miodzie, którymi warto dosłodzić grzańca w szczególności, jeśli przygotowujemy je z wina półwytrawnego.
Po przygotowaniu grzaniec serwujemy w… No właśnie, w czym? Jakie naczynia najlepiej sprawdzają do podawania grzanego wina? Idealny wybór to duże kubki do grzańca wykonane z ceramiki, kamionki czy gliny, ponieważ te materiały przez długi czas utrzymują ciepło trunku. Warto wybierać kubki do grzanego wina o baryłkowatym kształcie doskonale dopasowujące się do dłoni, którą przy okazji można ogrzać.
Kubek do grzanego wina to nie jedyna propozycja naczynia, w którym możesz serwować ten aromatyczny trunek. Doskonale w tej roli sprawdzą się również szklanki do piwa. W efektowny sposób eksponują one piękną barwę grzańca, a także aromatyczne przyprawy korzenne i pyszne dodatki. Skoro już wiesz jakich składników nie może zabraknąć w grzanym winie oraz w czym serwować ten napój, najwyższa pora, żebyś poznał nasze ulubione i sprawdzone przepisy na grzane wino.
Grzane wino – przepis na aromatycznego grzańca z jabłkami
Czym najlepiej rozgrzać się zimową porą, kiedy za oknem mróz i śnieg? Grzanym winem z jabłkami i aromatycznymi korzennymi przyprawami, których zapach podczas gotowania będzie unosił się w każdym pomieszczeniu w domu.
Składniki:
- 1 litr wina czerwonego półsłodkiego
- 50 ml rumu
- 2 jabłka
- 3 owoce kardamonu
- 3 gwiazdki anyżu
- 10 sztuk goździków
- 2 laski cynamonu
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Do garnka wlej wino do grzańca, dodaj rum, pokrojone jabłka i miód. Z pojemnika na przyprawy wyjmij kardamon, anyż, goździki i cynamon, i także wrzuć do garnka. Całość podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika. Co jakiś czas przemieszaj zawartość garnka. Wino mocno podgrzej, ale uważaj, by nie doprowadzić go do wrzenia. Należy je podgrzać maksymalnie do 80 stopni Celsjusza, w przeciwnym razie straci swój smak i aromat.
- Gotowego grzańca przelej do kubków z muminkami.
Przepis na grzane wino z pomarańczą i żurawiną
Idealnym dopełnieniem chłodnego wieczoru spędzanego w ulubionym fotelu pod puszystym kocem z dobrą książką lub serialem będzie kubek grzanego wina z pomarańczą i świeżą żurawiną. Sekretem tego przepisu jest przygotowanie w pierwszej kolejności syropu, dzięki czemu cukier łatwiej i lepiej się rozpuszcza, a przyprawa do grzanego wina w postaci mieszanki anyżu, goździków, cynamonu i kardamonu staje się jeszcze bardziej aromatyczna i wyrazista.
Składniki:
- 750 ml wina czerwonego półwytrawnego
- 2 małe pomarańcze
- 1 szklanka świeżej żurawiny
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 8 goździków
- 4 gwiazdki anyżu
- 2 laski cynamonu
- 2 owoce kardamonu
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności przygotuj syrop z pomarańczy. Pomarańczę dokładnie wyszoruj, obierz ze skórki i wyciśnij z niej sok.
- Ze skórki wytnij białą gorzką część, po czym skórkę wraz z sokiem z pomarańczy umieść w garnku. Dodaj również cukier i przyprawy. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 3 minuty, po czym dodaj żurawinę, gotuj przez kolejne 3 minuty, często mieszając. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić, a syrop zgęstnieć. Syrop odstaw na bok na około 15 minut, by lekko przestygł.
- Do syropu wlej wino oraz pozostałą i pokrojoną na mniejsze kawałki pomarańczę. Całość podgrzewaj na najmniejszej mocy palnika. Wino musi być bardzo ciepłe, ale nie wrzące.
- Parujący napój przelej do kieliszków do wina wraz z kawałkami pomarańczy, żurawiną i przyprawami.
Jak zrobić grzane wino z sokiem malinowym?
Kiedy na dworze zimno, mroźno i śnieżno przygotuj aromatycznego grzańca z sokiem malinowym, który otuli Cię swym wyjątkowym, korzennym smakiem oraz rozgrzeje po ciężkim, długim dniu.
Składniki:
- 750 ml wina czerwonego półsłodkiego
- 1 pomarańcza
- 3 łyżki soku malinowego
- 3 łyżki miodu
- 8 ziaren goździków
- 4 plasterki obranego imbiru
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 laska cynamonu
Przygotowanie:
- Pomarańczę dokładnie umyj i pokrój w plastry.
- Do garnka wlej wino, dodaj plastry pomarańczy, sok malinowy, miód i przyprawy. Mieszankę podgrzewaj na małym ogniu, co pewien czas mieszając. Nie doprowadź do wrzenia.
- Gorący napój przelej do kubków lub szklanek.
Wskazówka
Jeśli oprócz grzanego wina masz ochotę wypróbować innych drinków o właściwościach rozgrzewających, zajrzyj do Magazynu FF: 5 przepisów na rozgrzewające zimowe drinki, w którym znajdziesz świetne przepisy na drinki na zimę.Grzaniec bezalkoholowy – sprawdzony przepis
Grzaniec bez alkoholu? Czy to w ogóle możliwe? Pewnie, że tak! Wystarczy jedynie odpowiednio zestawić ze sobą składniki, by uzyskać pyszny, aromatyczny i rozgrzewający napój, którego smakiem będą rozkoszować się wszyscy, także osoby nieprzepadające za alkoholem. Proponujemy grzaniec bezalkoholowy na bazie soku wiśniowego z dodatkiem pomarańczy i dużą ilością przypraw. Ten napój każdemu poprawi humor i przyjemnie rozgrzeje. Ponadto grzaniec bez alkoholu niesamowicie pachnie, ale jeszcze lepiej smakuje.
Składniki:
- 500 ml soku wiśniowego
- 1 pomarańcza
- 10 sztuk goździków
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 owoc kardamonu
- 1 laska cynamonu
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
- Pomarańczę dokładnie wyszoruj i pokrój w plasterki. Kilka kawałków odłóż na bok – posłużą do dekoracji kubka.
- Resztę plasterków pomarańczy, wszystkie przyprawy oraz cukier przełóż do rondelka, zalej sokiem wiśniowym.
- Mieszankę podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut. Uważaj, by nie dopuścić do zagotowania.
- Gotowy napój przelej do kubków. Udekoruj pozostawionymi plastrami pomarańczy.
Grzaniec z wina z dodatkiem pomarańczy, rodzynków i migdałów
Poszukujesz sprawdzonego przepisu na grzańca, które każdego zachwyci swym wyjątkowym smakiem? Poznaj recepturę na niezwykle aromatyczne grzane wino z dodatkiem pomarańczy, rodzynków i migdałów. To wyśmienity trunek, który umili Ci każdy chłodny dzień.
Składniki:
- 750 ml wina czerwonego półsłodkiego
- 1 pomarańcza
- 4 łyżki rodzynków
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 10 sztuk goździków
- 4 gwiazdki anyżu
- 2 laski cynamonu
Przygotowanie:
- Pomarańczę wyszoruj i pokrój w plasterki.
- Do garnka wlej wino, dodaj plasterki pomarańczy, płatki migdałowe, rodzynki i przyprawy. Mieszankę odstaw na bok na minimum 1 godzinę.
- Wino z dodatkami dość mocno podgrzej, ale nie dopuść do zagotowania.
- Grzane wino rozlej do szklanek do piwa lub kubków.
A może herbata?
Grzane wino wolisz zamienić na rozgrzewający napój bezalkoholowy? Daj się zainspirować i zajrzyj do Magazynu FF: Herbata, imbir, miód… Przepisy na rozgrzewające jesienne napary, w którym zebraliśmy sprawdzone przepisy na zimowe herbaty.Sezon na grzane wino czas zacząć! Dobra butelka czerwonego wina, korzenne przyprawy do grzańca, kilka dodatków i odpowiednie naczynia do serwowania wystarczą, by rozgrzać się, poprawić sobie humor i zwyczajnie rozkoszować się smakiem aromatycznego trunku podczas mroźnych, zimowych wieczorów.