Grzane wino – 5 przepisów na zimowego „grzańca”

Wraz z nadejściem mroźnych, zimowych, długich wieczorów poszukujemy sposobów na rozgrzanie organizmu i poprawę humoru. Naszą propozycją jest grzane wino. To pyszny, aromatyczny i wspaniale rozgrzewający trunek, który sprawi, że żaden mróz i zimno nie będą Ci straszne! Grzaniec jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Tylko kilka prostych składników wystarczy, by móc rozkoszować się smakiem wyśmienitego napoju. Jak zrobić grzańca z wina?

Grzaniec niejedno ma imię

Wino grzane to rozgrzewający napój alkoholowy, którego przygotowanie polega na podgrzaniu najczęściej czerwonego wina z aromatycznymi, korzennymi przyprawami i innymi dodatkami. Historia przyrządzania grzańca sięga czasów starożytnego Rzymu. Wówczas przygotowywano grzane wino z przyprawami korzennymi i miodem. Do Europy tradycja picia grzańca przywędrowała dopiero w czasach nowożytnych.

Na przestrzeni wieków każdy z krajów wypracował swój własny przepis na grzańca. W Niemczech popularne jest Glühwein, które przygotowuje się na bazie czerwonego wina z dodatkiem cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i skórki pomarańczowej. Jego receptura najbardziej przypomina polskiego grzańca. Z kolei w Anglii przyrządza Mulled Wine, natomiast w Skandynawii grzane wino nazywane jest Glögg, które tradycyjnie serwuje się z rodzynkami, krojonymi migdałami i często wzmacnia odrobiną wódki lub brandy.

grzaniec1
grzaniec2

W naszym kraju najbardziej znany jest grzaniec galicyjski, tj. gotowe wino grzane wymagające tylko podgrzania, które występuje w kilku kompozycjach smakowych: tradycyjny grzaniec z przyprawami korzennymi, grzane wino z miodem i wino grzane bezalkoholowe.

Grzaniec – podstawowe składniki

1. Jakie wino do grzańca?

Czas przejść do konkretów. Jakie wino do grzańca wybrać? Najbardziej polecanymi są wina czerwone, najlepiej półwytrawne lub półsłodkie. Doskonale sprawdzają się wina węgierskie, włoskie, portugalskie, hiszpańskie i chilijskie. Grzańca możesz też przygotować z wina białego, jednak jest to dość mało popularne rozwiązanie, które wymaga zastosowania odpowiednich przypraw, by wino po podgrzaniu było wyraziste i aromatyczne.

2. Przyprawy do grzańca

Kolejnym nieodłącznym elementem grzańca są przyprawy. Najważniejsze są przyprawy korzenne, a wśród nich: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, anyż czy goździki, ale też laska wanilii, która daje przyjemną słodycz oraz pieprz i ziele angielskie, wprowadzające do grzańca odrobinę pikantnego smaku.

3. Ważne dodatki

Ważne są również dodatkowe składniki decydujące o smaku grzańcu. Składnikiem znajdującym się w niemal każdym przepisie na grzańca są plasterki świeżej, najlepiej słodkiej pomarańczy, świetnie przełamującej gorycz grzanego wina. Innym dodatkiem może być sok malinowy, jabłka, cytryna, żurawina, rodzynki czy suszone śliwki. Nie można również zapomnieć o cukrze, najlepiej trzcinowym czy miodzie, którymi warto dosłodzić grzańca w szczególności, jeśli przygotowujemy je z wina półwytrawnego.

grzaniec3
grzaniec4

Po przygotowaniu grzaniec serwujemy w… No właśnie, w czym? Jakie naczynia najlepiej sprawdzają do podawania grzanego wina? Idealny wybór to duże kubki do grzańca wykonane z ceramiki, kamionki czy gliny, ponieważ te materiały przez długi czas utrzymują ciepło trunku. Warto wybierać kubki do grzanego wina o baryłkowatym kształcie doskonale dopasowujące się do dłoni, którą przy okazji można ogrzać.

Kubek do grzanego wina to nie jedyna propozycja naczynia, w którym możesz serwować ten aromatyczny trunek. Doskonale w tej roli sprawdzą się również szklanki do piwa. W efektowny sposób eksponują one piękną barwę grzańca, a także aromatyczne przyprawy korzenne i pyszne dodatki. Skoro już wiesz jakich składników nie może zabraknąć w grzanym winie oraz w czym serwować ten napój, najwyższa pora, żebyś poznał nasze ulubione i sprawdzone przepisy na grzane wino.

Grzane wino – przepis na aromatycznego grzańca z jabłkami

Czym najlepiej rozgrzać się zimową porą, kiedy za oknem mróz i śnieg? Grzanym winem z jabłkami i aromatycznymi korzennymi przyprawami, których zapach podczas gotowania będzie unosił się w każdym pomieszczeniu w domu.

Składniki:

  • 1 litr wina czerwonego półsłodkiego
  • 50 ml rumu
  • 2 jabłka
  • 3 owoce kardamonu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 10 sztuk goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Do garnka wlej wino do grzańca, dodaj rum, pokrojone jabłka i miód. Z pojemnika na przyprawy wyjmij kardamon, anyż, goździki i cynamon, i także wrzuć do garnka. Całość podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika. Co jakiś czas przemieszaj zawartość garnka. Wino mocno podgrzej, ale uważaj, by nie doprowadzić go do wrzenia. Należy je podgrzać maksymalnie do 80 stopni Celsjusza, w przeciwnym razie straci swój smak i aromat.
  3. Gotowego grzańca przelej do kubków z muminkami.
grzaniec5
grzaniec6

Przepis na grzane wino z pomarańczą i żurawiną

Idealnym dopełnieniem chłodnego wieczoru spędzanego w ulubionym fotelu pod puszystym kocem z dobrą książką lub serialem będzie kubek grzanego wina z pomarańczą i świeżą żurawiną. Sekretem tego przepisu jest przygotowanie w pierwszej kolejności syropu, dzięki czemu cukier łatwiej i lepiej się rozpuszcza, a przyprawa do grzanego wina w postaci mieszanki anyżu, goździków, cynamonu i kardamonu staje się jeszcze bardziej aromatyczna i wyrazista.

Składniki:

  • 750 ml wina czerwonego półwytrawnego
  • 2 małe pomarańcze
  • 1 szklanka świeżej żurawiny
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 8 goździków
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 2 laski cynamonu
  • 2 owoce kardamonu

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności przygotuj syrop z pomarańczy. Pomarańczę dokładnie wyszoruj, obierz ze skórki i wyciśnij z niej sok.
  2. Ze skórki wytnij białą gorzką część, po czym skórkę wraz z sokiem z pomarańczy umieść w garnku. Dodaj również cukier i przyprawy. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 3 minuty, po czym dodaj żurawinę, gotuj przez kolejne 3 minuty, często mieszając. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić, a syrop zgęstnieć. Syrop odstaw na bok na około 15 minut, by lekko przestygł.
  3. Do syropu wlej wino oraz pozostałą i pokrojoną na mniejsze kawałki pomarańczę. Całość podgrzewaj na najmniejszej mocy palnika. Wino musi być bardzo ciepłe, ale nie wrzące.
  4. Parujący napój przelej do kieliszków do wina wraz z kawałkami pomarańczy, żurawiną i przyprawami.
grzaniec7
grzaniec8

Jak zrobić grzane wino z sokiem malinowym?

Kiedy na dworze zimno, mroźno i śnieżno przygotuj aromatycznego grzańca z sokiem malinowym, który otuli Cię swym wyjątkowym, korzennym smakiem oraz rozgrzeje po ciężkim, długim dniu.

Składniki:

  • 750 ml wina czerwonego półsłodkiego
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki soku malinowego
  • 3 łyżki miodu
  • 8 ziaren goździków
  • 4 plasterki obranego imbiru
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu

Przygotowanie:

  1. Pomarańczę dokładnie umyj i pokrój w plastry.
  2. Do garnka wlej wino, dodaj plastry pomarańczy, sok malinowy, miód i przyprawy. Mieszankę podgrzewaj na małym ogniu, co pewien czas mieszając. Nie doprowadź do wrzenia.
  3. Gorący napój przelej do kubków lub szklanek.
grzaniec9
grzaniec10
Kubek Jules

77,00 zł

Kubek Jules

Bloomingville (3)
    Kubek Jules

    77,00 zł

    Kubek Jules

    Bloomingville(3)
Kubek Heather

63,00 zł

Kubek Heather

Bloomingville (2)
    Kubek Heather

    63,00 zł

    Kubek Heather

    Bloomingville(2)
2 szt. Kufel do piwa Grand Cru 2 szt.

117,00 zł

Kufel do piwa Grand Cru 2 szt.

Rosendahl (4)

Wskazówka

Jeśli oprócz grzanego wina masz ochotę wypróbować innych drinków o właściwościach rozgrzewających, zajrzyj do Magazynu FF: 5 przepisów na rozgrzewające zimowe drinki, w którym znajdziesz świetne przepisy na drinki na zimę.

Grzaniec bezalkoholowy – sprawdzony przepis

Grzaniec bez alkoholu? Czy to w ogóle możliwe? Pewnie, że tak! Wystarczy jedynie odpowiednio zestawić ze sobą składniki, by uzyskać pyszny, aromatyczny i rozgrzewający napój, którego smakiem będą rozkoszować się wszyscy, także osoby nieprzepadające za alkoholem. Proponujemy grzaniec bezalkoholowy na bazie soku wiśniowego z dodatkiem pomarańczy i dużą ilością przypraw. Ten napój każdemu poprawi humor i przyjemnie rozgrzeje. Ponadto grzaniec bez alkoholu niesamowicie pachnie, ale jeszcze lepiej smakuje.

Składniki:

  • 500 ml soku wiśniowego
  • 1 pomarańcza
  • 10 sztuk goździków
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 owoc kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

  1. Pomarańczę dokładnie wyszoruj i pokrój w plasterki. Kilka kawałków odłóż na bok – posłużą do dekoracji kubka.
  2. Resztę plasterków pomarańczy, wszystkie przyprawy oraz cukier przełóż do rondelka, zalej sokiem wiśniowym.
  3. Mieszankę podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut. Uważaj, by nie dopuścić do zagotowania.
  4. Gotowy napój przelej do kubków. Udekoruj pozostawionymi plastrami pomarańczy.
grzaniec11
grzaniec14
Kubek Kendra

63,00 zł

Kubek Kendra

Bloomingville (1)
    Kubek Kendra

    63,00 zł

    Kubek Kendra

    Bloomingville(1)

Grzaniec z wina z dodatkiem pomarańczy, rodzynków i migdałów

Poszukujesz sprawdzonego przepisu na grzańca, które każdego zachwyci swym wyjątkowym smakiem? Poznaj recepturę na niezwykle aromatyczne grzane wino z dodatkiem pomarańczy, rodzynków i migdałów. To wyśmienity trunek, który umili Ci każdy chłodny dzień.

Składniki:

  • 750 ml wina czerwonego półsłodkiego
  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki rodzynków
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 10 sztuk goździków
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 2 laski cynamonu

Przygotowanie:

  1. Pomarańczę wyszoruj i pokrój w plasterki.
  2. Do garnka wlej wino, dodaj plasterki pomarańczy, płatki migdałowe, rodzynki i przyprawy. Mieszankę odstaw na bok na minimum 1 godzinę.
  3. Wino z dodatkami dość mocno podgrzej, ale nie dopuść do zagotowania.
  4. Grzane wino rozlej do szklanek do piwa lub kubków.
grzaniec12
grzaniec13

A może herbata?

Grzane wino wolisz zamienić na rozgrzewający napój bezalkoholowy? Daj się zainspirować i zajrzyj do Magazynu FF: Herbata, imbir, miód… Przepisy na rozgrzewające jesienne napary, w którym zebraliśmy sprawdzone przepisy na zimowe herbaty.

Sezon na grzane wino czas zacząć! Dobra butelka czerwonego wina, korzenne przyprawy do grzańca, kilka dodatków i odpowiednie naczynia do serwowania wystarczą, by rozgrzać się, poprawić sobie humor i zwyczajnie rozkoszować się smakiem aromatycznego trunku podczas mroźnych, zimowych wieczorów.

grzane wino przepisy

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł