Jak mrozić jedzenie? Sprawdzone sposoby

Mrożonki to popularny, zdrowy i znany od wieków sposób przechowywania, utrwalania i magazynowania żywności. Mrozić można nie tylko warzywa, owoce i mięso, ale także pieczywo i wiele dań gotowych. By mrożona żywność zachowała swe cenne właściwości odżywcze, a także smak i aromat, należy wiedzieć, jak mrozić i rozmrażać poszczególne produkty spożywcze, a także, które z nich nie nadają się do mrożenia. Tego wszystkiego dowiesz się z naszego dzisiejszego Magazynu. Zapraszamy do lektury!

Zalety mrożenia żywności

Zamrażanie...

czyli zabieg utrwalający żywność polegający na jej gwałtownym oziębieniu, to bardzo zdrowy sposób konserwacji pożywienia spowalniający proces psucia się produktów i zapobiegający namnażaniu się drobnoustrojów. Trzeba podkreślić, że mrożenie pozwala zachować, zbliżone do produktów świeżych, wartości odżywcze i właściwości fizyczne jedzenia. Utracie ulega tylko od 10 do 30 procent walorów odżywczych, co jest naprawdę znikomym odsetkiem w porównaniu do tego, ile tracimy, np. w czasie gotowania czy smażenia. Jednak trzeba pamiętać, że zamrożoną żywność należy przechowywać w temperaturze około -18 stopni Celsjusza i w odpowiednich, szczelnie zamkniętych pojemnikach. Tylko wtedy jedzenie zachowa swoje cenne właściwości i doskonały smak.

    Pojemnik na warzywa i owoce z filtrem węglowym Greensaver
    Pojemniki kuchenne Nest Storage 6 szt.

Najważniejsze korzyści mrożenia

Nie ulega wątpliwości, że przygotowywanie mrożonek jest łatwe i pozwala nam zaoszczędzić mnóstwo czasu. Zdecydowanie wygodniej jest pojechać do sklepu raz w tygodniu, kupić mięso i zamrozić je, niż tracić czas na codzienne zakupy.

Oczywiście mrożenie to również świetny sposób, by zachować świeżość produktów na dłużej, a co za tym idzie – ograniczyć marnowanie żywności. Zamiast wyrzucać nadwyżkę jedzenia z obiadu, lepiej ją zamrozić i zjeść w innym czasie.

Mrożone owoce i warzywa pozwolą nam również poczuć odrobinę lata w środku zimy. Dzięki mrożonkom przez cały rok możesz rozkoszować się smakiem sezonowych warzyw i owoców. Jeśli w styczniu najdzie Cię ochota na bób z masłem i koperkiem lub ciasto z truskawkami, wystarczy tylko sięgnąć po zapasy z zamrażarki.

Mrożenie warzyw, owoców i ziół? To prostsze, niż myślisz!

By owoce i warzywa zachowały swe cenne wartości odżywcze, a także smak i strukturę, należy je przed mrożeniem w odpowiedni sposób przygotować. W pierwszej kolejności, zebrane lub kupione produkty trzeba dokładnie przejrzeć. Owoce spleśniałe, zepsute czy obite nie nadają się do mrożenia. Następnie warzywa i owoce myjemy i dokładnie osuszamy.

Ponadto większość warzyw przed zamrożeniem wymaga zblanszowania, które polega na zanurzeniu na około 1 minutę lub przelaniu wrzątkiem jarzyn, a następnie chłodzenie ich przez kilka minut w lodowatej wodzie. Dzięki temu zamrożone warzywa zachowują swoją barwę i aromat, ale też są łatwiejsze w obróbce po rozmrożeniu. Warzywa, które należy blanszować, to: marchew, por, szpinak, jarmuż, brokuł, kalafior, fasola szparagowa i groszek. Z kolei papryka, pieczarki, cukinia, bób i czosnek nie wymagają blanszowania.

A jak mrozić grzyby i czy wszystkie ich gatunki się do tego nadają? Podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kozaki, kurki, rydze i kanie, czyli grzyby o zwartym miąższu można mrozić, przy czym przed zamrożeniem należy je pokroić na mniejsze kawałki i także zblanszować.

Blanszowania wymagają tylko warzywa. Owoce bezpośrednio po przygotowaniu są gotowe do mrożenia. Jakie owoce można mrozić? Maliny, truskawki, jeżyny, jagody, wiśnie, winogrona, agrest, porzeczki, poziomki, czereśnie, a także morele, brzoskwinie, nektarynki, śliwki, gruszki i jabłka, ale też banany, które po rozmrożeniu warto wykorzystać do przygotowania koktajlu czy deseru.

    Pojemnik do przechowywania jedzenia Dial

Jak mrozić warzywa i owoce?

Niewielkie sztuki możesz mrozić w całości, większe zaś warto pokroić na mniejsze kawałki. By małe owoce, jak maliny czy jagody, nie posklejały się, warto najpierw ułożyć je na tackach, a dopiero po całkowitym zamrożeniu przesypać do plastikowego lub szklanego pojemnika na żywność. Warzywa i pozostałe owoce także należy mrozić w specjalnych, odpornych na działanie niskiej temperatury, szczelnych pojemnikach. Niewiele osób wie, że warzywa i owoce, ale też posiekane zioła, np. natkę pietruszki lub koperek, można mrozić w ogólnodostępnych i tanich słoikach. Przy czym należy pamiętać, by dane produkty przed włożeniem do słoika dokładnie osuszyć ‒ po to żeby po zamrożeniu były sypkie, a nie zbite w jedną bryłę.

Jeśli zastanawiasz się, jak mrozić szpinak lub jarmuż – mamy dla Ciebie świetną podpowiedź. Wykorzystaj do tego foremki do lodu! To bardzo praktyczne akcesoria, które wbrew pozorom nie służą tylko do mrożenia wody. Wspomniane warzywa wystarczy zmiksować blenderem na gładkie puree, a następnie przełożyć do foremek. W ten sam sposób można też postępować z innymi warzywami i owocami.

Wskazówka

Foremki na lód to świetny patent na przechowywanie świeżych ziół. Wystarczy je posiekać, przełożyć do foremek, a następnie zalać odrobiną wody. Pojemniki na lód możesz też wykorzystać do mrożenia bulionu, a nawet wina, kawy lub herbaty!
 
Foremka do lodu Non-Spill Good Grips

64,00 zł

Foremka do lodu Non-Spill Good Grips

Oxo
Foremki do lodu Straw Cubes

34,00 zł

Foremki do lodu Straw Cubes

Vacu Vin
Forma do lodu delfiny

23,00 zł

Forma do lodu delfiny

Lekue
Forma do lodu muszelki

23,00 zł

Forma do lodu muszelki

Lekue
Foremka do lodu XL Ball

34,00 zł

Foremka do lodu XL Ball

Lekue
    Foremka do lodu XL Ball

Kula lodowa w rozmiarze XL! Prezentowana tu foremka XL Ball z oferty marki Lekue pozwoli stworzyć kostki, a właściwie kulki lodu o niepowtarzalnym kształcie dużej, perforowanej piłki, przypominającej piłkę do golfa.

Jak mrozić mięso?

Mrożenie mięsa...

Mrożenie mięsa to świetny sposób na przedłużenie jego przydatności do spożycia. Jakie mięso można mrozić? Każde, przy czym trzeba pamiętać, że mięso przed mrożeniem należy odpowiednio przygotować. Większość opakowań, w których jest ono sprzedawane, nie nadaje się do zamrożenia. Tacka i cienka folia są podatne na zniszczenia, a zatem nie chronią dostatecznie mięsa, co może przełożyć się na jego jakość. Dlatego po zakupie, w pierwszej kolejności należy wyjąć mięso z fabrycznego opakowania, oczyścić je oraz podzielić na mniejsze części, dzięki czemu rozmrozimy tylko taką porcję, jaką będziemy potrzebowali. Dodatkowo mniejsze kawałki szybciej się rozmrożą. Następnie każdą porcję zaleca się owinąć w specjalną folię lub papier do mrożenia po to, by zapobiec sklejeniu się poszczególnych kawałków. Dopiero tak przygotowane mięsiwo, przekładamy do szczelnych i nieprzepuszczających wilgoci pojemników przeznaczonych do lodówki i zamrażarki. Pamiętaj też o opisaniu przygotowanego do zamrożenia pojemnika z mięsem. Powinna się na nim znaleźć informacja o dacie mrożenia, rodzaju mięsa i jego wadze.

Mrożenie gotowych dań

Istnieje wiele rodzajów gotowych dań i potraw, które z powodzeniem można mrozić. Mrożenie doskonale znoszą zupy, rozmaite potrawki i inne półpłynne dania, przy czym tego typu potrawy zaleca się mrozić bez wcześniejszego zagęszczania i zaprawiania. Procesowi temu można też gulasze i bigos, które dzięki zabiegowi mogą nawet zyskać na smaku.

Jak mrozić pierogi, kopytka, kluski śląskie lub paszteciki? Te produkty zaleca się umieścić na tacce w niewielkich odstępach, by zapobiec ich sklejeniu, przykryć folią i włożyć na około godzinę do zamrażarki. Kiedy produkty już lekko podmarzną, przekładamy je do odpowiedniego naczynia. Warto dodać, że można mrozić zarówno ugotowane, jak i surowe pierogi.

Jakie jeszcze dania można mrozić?

Kotlety, krokiety, naleśniki, pieczone mięsa, ryby i spody do pizzy bądź już upieczone domowe pizze, a także ciasto francuskie lub kruche. Ale to nie wszystko! Do zamrażarki możemy włożyć większość wypieków, takich jak serniki, babki czy ucierane ciasta. Oprócz tego można mrozić każdy rodzaj pieczywa – zarówno chleb, jak i bułki. Przy czym chleb przed zamrożeniem warto pokroić na kromki i każdą z nich przełożyć papierem do mrożenia, by uniknąć posklejania.

Wszystkie gotowe dania należy poporcjować i przełożyć do specjalnych, szklanych lub plastikowych pojemników do przechowywania żywności w lodówce i zamrażarce. Przy czym należy pamiętać, by potrawy płynne i półpłynne wlewać mniej więcej do ¾ wysokości pojemnika lub słoika, ponieważ mrożona ciecz zawsze zwiększa swą objętość.

Pomysły i inspiracje

Pieczywo w chlebaku zdążyło sczerstwieć, zanim zdecydowałeś się je zamrozić? Zajrzyj do naszego Magazynu FF: Co zrobić ze starym pieczywem?, gdzie znajdziesz wiele ciekawych pomysłów i inspiracji na wykorzystanie czerstwego chleba i bułek.
 

Jakich produktów nie wolno zamrażać?

Warto wiedzieć, że istnieje pewna grupa produktów spożywczych, które nie powinny być mrożone. Do zamrażarki nie wolno wkładać warzyw i owoców zawierających w swym składzie duże ilości wody. Powstające w trakcie zamrażania kryształki lodu powodują, że owoce tracą swą jędrność i chrupkość, a po rozmrożeniu po prostu się rozpadną. Wycieka z nich również sok, co znacznie obniża walory odżywcze takich warzyw i owoców. Dlatego warzywa, których nie powinniśmy mrozić to: pomidory, sałata, kapusta, ogórki, rzodkiewki i seler naciowy. Natomiast wśród owoców nienadających się do mrożenia należy wymienić: pomarańcze, grejpfruty, limonki, cytryny, arbuza, melona, kiwi, jabłka oraz winogrona.

Do mrożenia nie nadają się również produkty, takie jak: jogurty, mleko czy miękkie sery, np. ricotta lub mascarpone, a także śmietana i majonez. Tego typu produkty przechowywane w temperaturze poniżej 0 stopni Celsjusza ulegają bardzo mocnemu zmrożeniu, a po rozmrożeniu rozwarstwiają się i tracą swą kremową i aksamitną konsystencję.

    Foremka do lodu Non-Spill Good Grips
    Misa szklana do przechowywania Top Serve
    Pojemniki kuchenne Nest Lock 3 szt.

Zapamiętaj!

Nie wolno też mrozić jajek w skorupce, ponieważ pod wpływem niskiej temperatury mogą pęknąć.

Jeszcze jednej grupy produktów nie powinniśmy mrozić, a należą do niej ugotowane ziemniaki, makaron i ryż. Dlaczego? Otóż ugotowane i zamrożone produkty skrobiowe po wyjęciu z zamrażalnika nie nadają się do spożycia. Stają się miękkie i wyglądają oraz smakują tak jakby były bardzo mocno rozgotowane.

Zamrażanie wcześniej rozmrożonych produktów – czy jest dozwolone? 

Warto wiedzieć, że absolutnie nie wolno ponownie w takiej samej postaci mrozić produktów, które zostały już wcześniej rozmrożone, ponieważ zawarte w nich bakterie w trakcie mrożenia nie giną, tylko zostają uśpione. Przy rozmrażaniu drobnoustroje budzą się i zaczynają gwałtownie namnażać . Z tego też powodu ponowne zamrożenie i ponowne rozmrożenie danego produktu prowadzi do nagromadzenia się jeszcze większej ilości szkodliwych dla zdrowia bakterii. Wyjątkiem jest ponowne mrożenie żywności, która została poddana obróbce termicznej. Wysoka temperatura zabija bakterie, więc nie stanowią one już zagrożenia.

Nie wolno też mrozić produktów gorących – mogłoby to doprowadzić do zepsucia zamrażarki.

Sposoby rozmrażania żywności

Wskazuje się, że najlepszym i najbezpieczniejszym sposobem rozmrażania żywności, ale też najbardziej czasochłonnym, jest umieszczenie zamrożonego produktu na najniższej półce w lodówce. Dzięki temu proces rozmrażania będzie trwał powoli, a w produkcie nie nagromadzą się drobnoustroje. Żywność rozmrażamy w szczelnych pojemnikach, by woda i soki z nich wydzielające się nie zalały innych produktów znajdujących się w lodówce.

Dobrym i szybszym sposobem jest rozmrażanie mięsa i innych produktów spożywczych w zimnej wodzie. Wówczas należy włożyć mięso w pojemniku lub woreczku do garnka wypełnionego wodą, przy czym ciecz trzeba zmieniać co 20-30 minut.

Dobrym pomysłem jest również rozmrażanie w mikrofali. Zamrożone produkty można włożyć do urządzenia w tym pojemniku, w którym mroziliśmy żywność, ponieważ większość tego typu naczyń przeznaczona jest również użytku w kuchenkach mikrofalowych. Wyjątkowo dobrze taki sposób rozmrażania znoszą wszelkiego rodzaju kotlety, krokiety, naleśniki, gulasze, zupy czy bigos.

Z kolei ciasta, a także pieczywo, można rozmrażać w temperaturze pokojowej. Jeśli jednak nie masz czasu na rozmrażanie chleba w taki sposób, z powodzeniem możesz włożyć zamrożone bułki lub kromki chleba do piekarnika.

    Foremka do lodu Ice Cube Giant
    Foremka do lodu Quick Snap z pokrywką

Jak rozmrażać warzywa i owoce? 

Jeśli dane warzywo lub owoc chcesz poddać obróbce termicznej, od razu po wyjęciu z zamrażarki wrzuć je do gorącej wody. Jeśli jednak nie chcesz ich przetwarzać w wysokiej temperaturze, lepiej rozmrażaj je w lodówce, niż w temperaturze pokojowej. Dzięki temu zapobiegniesz rozwojowi pleśni i grzybów, zminimalizujesz też straty witaminy C.

Z kolei zamrożony gulasz, zupę czy inną półpłynną potrawę w celu rozmrożenia można włożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu. Natomiast zamrożone pierogi czy kopytka wystarczy wrzucić na osolony wrzątek.

Sprawdź!

Jeśli chcesz się dowiedzieć, w jaki sposób przechowywać żywność w lodówce i kuchennych szafkach, odwiedź Magazyn FF: Pojemniki kuchenne – recepta na brak spiżarki.

Mrożenie to wygodny i bezpieczny dla zdrowia sposób utrwalania i przechowywania żywności, który pozwala zaoszczędzić wiele czasu i ogranicza marnowanie jedzenia. Wystarczy, że będziemy stosować się do kilku podstawowych zasad, a zamrożone produkty i potrawy nie stracą swych wartości odżywczych i konsystencji, a po rozmrożeniu będą nadal aromatyczne i wyśmienite w smaku.

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 150 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 13 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii, m.in. w celu zaprezentowania treści najbardziej odpowiadających zainteresowaniom użytkowników, a także w celach statystycznych i reklamowych. Więcej informacji w Polityce Prywatności