Jak zrobić domowy twaróg? To prostsze, niż myślisz!
Pajda swojskiego chleba, konfitura własnej roboty, a do tego świeży twaróg – oczywiście wykonany przez Ciebie – brzmi smacznie? Nie bez powodu coraz częściej sięgamy po produkty domowej roboty, wyróżnia je bowiem wyjątkowa jakość. Poznaj kilka tajników, dzięki którym zrobiony przez Ciebie ser okaże się rajem dla podniebienia.
Bogata historia twarogu
Biały ser...
czyli twaróg, jest znany od wielu lat niemal na terenie całej Polski. Dawniej przyrządzały go nasze babcie, dzisiaj to my możemy stać się mistrzami w jego przygotowywaniu. Twaróg jest produktem niezwykle wartościowym. Jego znaczną część stanowi woda, zaś głównym składnikiem suchej masy jest łatwostrawne białko zwierzęce, czyli ważny budulec tkanek oraz kości. Ze względu na zawartość tłuszczu wyróżniamy trzy rodzaje białego sera: chudy, półtłusty oraz tłusty.
Twaróg - zrób go sam!
Nie od dziś wiadomo, że produkty ze sklepowych półek prawie nigdy nie smakują tak dobrze jak te, które przyrządzimy w domowym zaciszu. Ponadto spożywając wyroby własnej roboty, mamy gwarancję ich jakości – wiemy, że użyliśmy zdrowych, świeżych produktów. Jednak samodzielne wykonanie białego sera to przede wszystkim ogromna satysfakcja! Już dziś skorzystaj ze sprawdzonych przepisów, które przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie, i dowiedz się, jak zrobić twaróg – najlepszy i najsmaczniejszy!
Pamiętaj o mleku!
Istotą dobrego twarogu jest wykorzystanie prawdziwego mleka od krowy albo zwykłego pasteryzowanego, nie nadaje się jednak te z napisem UHT. Zawartość tłuszczu również nie powinna być mniejsza niż 3,2%.
Składniki:
- 3 l mleka (min 3,2%, najlepiej niepasteryzowane)
- ¼ łyżeczki soli
- 120 ml soku z cytryny lub 75 ml octu
Przygotowanie:
- Pamiętaj, że użycie octu zamiast cytryny sprawi, że konsystencja Twojego twarogu będzie nieco twardsza. Najlepiej przygotuj ser w obu wersjach i sam się przekonaj, który Ci bardziej zasmakuje.
- Mleko podgrzej do odpowiedniej temperatury – 92°C (w tym celu użyj termometru).
- Następnie ściągnij mleko z kuchenki i wymieszaj razem z sokiem z cytryny bądź octem. Odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie powoli przecedź serwatkę, czyli półprzezroczysty płyn, który jest pozostałością po całkowitym ścięciu się mleka.
- Tak przygotowany twaróg włóż do specjalnego zestawu do sera. Pojemnik należy trzymać co najmniej dwie godziny w lodówce, najlepiej jednak zostawić go na całą noc i rano cieszyć się pyszną kanapką z twarogiem.
Spróbuj z dodatkami!
Możesz też samodzielnie przygotować twaróg z dodatkami. Wystarczy zastosować się do powyższego przepisu i trochę go zmodyfikować.
Dodatkowe składniki:
- łyżka czarnuszki
- szczypta soli albo kolorowego pieprzu
Przygotowanie:
- Gdy mleko się zetnie, dodaj około 1 łyżkę czarnuszki i szczyptę soli.
- Dalej postępuj dokładnie tak samo jak w przepisie powyżej.
Pamiętaj, że nie musisz wyrzucać serwatki! Spróbuj ją zmiksować z ulubionymi owocami bądź użyć do ciastek i gofrów. Białka serwatek uchodzą za te o najwyższej wartości odżywczej, przez co nasz układ trawienny dobrze sobie z nimi radzi. To bogate źródło fosforu, wapnia oraz licznych witamin.
Twaróg ze zsiadłym mlekiem!
Kolejnym sekretem wyśmienitego twarogu jest wyłączne użycie zsiadłego mleka. Tę opcję należy wybrać, kiedy lubujemy się w kwaśnym smaku sera.
Składniki:
- 3 l zsiadłego mleka (możesz kupić w sklepie bądź przygotować samodzielnie – takie smakuje jeszcze lepiej!)
Przepis:
- Zsiadłe mleko przełóż ostrożnie do garnka, tak aby nie rozdrobnić skrzepu.
- Skrzep powolnie podgrzewaj do temperatury 36-39°C. Pamiętaj, że im niższa temperatura, tym Twój twaróg okaże się delikatniejszy.
- Wciąż mieszaj i utrzymuj stałą temperaturę – przez około 0,5 do godziny.
- Odstaw całość do wystudzenia na około 2-3 godziny.
- Następnie kawałki skrzepu umieść w specjalnej chuście serowarskiej umieszczonej w sitku – pozostaw do momentu aż ocieknie (możesz również wykorzystać sitko wyłożone gazą).
- Ciesz się najlepszym twarogiem na świecie!
Bez specjalnych narzędzi ani rusz
Sukcesem wyśmienitego twarogu są odpowiednie naczynia do serów. Na uwagę zasługuje specjalny zestaw do przygotowywania twarogu, który z pewnością niezwykle ułatwi i usprawni Twoją pracę. Taki zestaw powinien składać się z durszlaku, dzięki któremu jesteś w stanie ser przecedzić, a także z pokrywki z miarką do odmierzania octu bądź soku z cytryny. Nieocenione są specjalne formy do serów, a także mniejsze akcesoria, jak chociażby termometr, dzięki któremu sprawdzisz temperaturę mleka.
Do krojenia i serwowania twarogu użyj noża
Dla smakoszy serów idealnymi akcesoriami mogą okazać się specjalne noże do sera – dzięki nim nie tylko lepiej pokroisz twaróg, ale zjesz go z jeszcze większą przyjemnością. Przecież noże potrafią być naprawdę piękne! Drewniana rękojeść i stalowe ostrza bardzo dobrze spełniają swoje zadania –noże do sera bowiem nadają się nie tylko do krojenia, ale również do serwowania.
Dobrze przechowuj twaróg
Kiedy cieszysz się z własnego wyrobu, nie zapominaj, aby odpowiednio o niego zadbać. W końcu masz przed sobą kulinarne dzieło! Postaw na niezawodne pojemniki na ser, dzięki którym uchronisz swój twaróg przed utratą świeżości. Na szczególną uwagę zasługują klosze na ser, zwłaszcza te posiadające poręczny uchwyt czy też gumową powierzchnię – w ten sposób podstawa pojemnika się nie ślizga. Zaletą używania kloszy jest również ochrona przed intensywnym serowym zapachem. Przy ich wyborze kierujmy się solidnością wykonania – przezroczysty klosz umożliwi nam szybkie rozpoznanie znajdującego się w środku sera.
Swój twaróg zaserwuj po mistrzowsku!
Aby twaróg wyjątkowo się prezentował, warto skorzystać ze specjalnej deski do serów. Możesz postawić na praktyczną deskę drewnianą czy też na elegancką, wykonaną z marmuru. Zarówno jedna, jak i druga nada Twojemu daniu niepowtarzalnego charakteru. Wisienką na torcie może okazać się kształt deski – sam zdecyduj, czy wolisz bardziej kształty owalne, prostokątne czy też nieregularne. Pamiętaj, że każda deska serów, to prawdziwa uczta – zarówno dla domowników, jak i zaproszonych gości.
Przeczytaj!
Przeczytaj nieco więcej na temat serwowania serów w Magazynie FF: Jak przygotować deskę serów?Nieziemskie desery z twarogiem, których trzeba spróbować
Twaróg jest wyjątkowym produktem, który zasługuje na jeszcze bardziej wyjątkowe wykorzystanie. Wyobraź sobie sernik na zimno z twarogu domowej roboty. Takie ciasto musi mieć zupełnie inny smak – dużo lepszy niż ten wykonany z wykorzystaniem sera kupnego. A jakież pyszne potrafią być babeczki z twarogiem – bardzo wilgotne i niezwykle aromatyczne. Na niemniejszą uwagę zasługują naleśniki z białym serem, które w towarzystwie syropu klonowego i sezonowych owoców tworzą duet idealny.
Na śniadanie, obiad i kolację
Nie bój się improwizować w kuchni – wykorzystaj biały ser do dań, na które akurat masz ochotę. Zarówno kanapka z twarogiem i szczypiorkiem, jak i twarogową pastą z jajkiem, to idealne danie o poranku. Na obiad możesz przygotować zapiekankę z białym serem – w towarzystwie wachlarzu warzyw i aromatycznych przypraw. Kolacja to zwieńczenie całego dnia, przywitanie pory nocnej, dlatego również zasługuje na zrobienie specjalnego dania. Spróbuj lekkostrawnej sałatki z chudym twarogiem – dodaj kawałki grillowanego łososia albo kurczaka.
***
Nie czekaj tylko już dziś zabieraj się do pracy i stwórz twaróg domowej roboty. Przekonasz się, jakie to proste. A jakie pyszne!