Jak zrobić ramen? Trzy sprawdzone przepisy

Ramen to jedna z najpopularniejszych zup w kuchni japońskiej. Przepis na zupę ramen przywędrował do Kraju Kwitnącej Wiśni z Chin. Obecnie istnieje wiele rozmaitych receptur na tę zupę, które różnią się między sobą rodzajem użytego mięsa, przypraw czy dodatków. Sprawdź, jak zrobić ramen.

Czym jest ramen?

Ramen...

to japońskie danie składające się z esencjonalnego bulionu, makaronu, wielu dodatków i przypraw, które są różne w zależności od konkretnej receptury. Zupa ramen przywędrowała do Japonii z Chin, co miało miejsce w XIX w., jednak popularność zyskała dopiero po II wojnie światowej. Nie sposób wskazać jednego, konkretnego przepisu na ramen, ponieważ wyróżnia się wiele jej typów, a ostateczny smak uzależniony jest od kulinarnych preferencji i kreatywności kucharza. Można jednak wymienić kilka składników, które najczęściej wykorzystuje się do przygotowania tego dania.

Miseczka Naomi
Miska Sandrine jasnoszara

Chiński makaron

Japońskie słowo ramen, oznacza rodzaj chińskiego makaronu pszennego, będącego jednym z głównym składników zupy. Obok makaronu, w ramen nie powinno zabraknąć esencjonalnego bulionu, który tradycyjnie przygotowuje się z mięsa wieprzowego. Oprócz tego, w składzie ramen można znaleźć ryby i owoce morza, rozmaite warzywa, takie jak kapusta pekińska, biała rzodkiew, pędy bambusa, kukurydza, cebula, a także mięso, zarówno wieprzowe, jak i drobiowe, wodorosty i gotowane na twardo jajka. Zwykle japońską zupę przyprawia się sosem sojowym, choć równie często można spotkać w jej składzie miso, czyli pastę ze sfermentowanej soi. Dla urozmaicenia smaku gotowy ramen można posypać ziarnami sezamu, szczypiorkiem lub świeżą kolendrą.

Zupę ramen podaje się w niewielkich miseczkach wraz z pałeczkami i łyżką. Dodatki zajada się pałeczkami, natomiast rosół można wypić bezpośrednio z miseczki lub zjeść go łyżką.

To tyle teorii! Najwyższa pora, by poznać konkretne przepisy na ramen – wegetariański, z kurczakiem i z wołowiną. Podane w przepisach proporcje wystarczą do przygotowania zupy dla 4 głodnych osób.

Miseczka Eutropia

311,00 zł

Miseczka Eutropia

Seletti
    Miseczka Eutropia

    311,00 zł

    Miseczka Eutropia

    Seletti
Miseczka 300 ml Taika czerwona

129,00 zł

Miseczka 300 ml Taika czerwona

Iittala (1)
2 szt. Miski Legio Nova 0,4 l 2 szt.

176,00 zł

Miski Legio Nova 0,4 l 2 szt.

Eva Solo
Miseczka 300 ml Taika

129,00 zł

Miseczka 300 ml Taika

Iittala

Dowiedz się!

Jednym z najważniejszych składników zupy ramen jest esencjonalny bulion. Jak przygotować aromatyczny, domowy rosół dowiesz się z Magazynu FF: Jak przygotować idealny domowy rosół? Nasze wskazówki krok po kroku.
    Misa Grace 25 cm
    Miseczka Despina
    Misa New Norm 21,5 cm

Zupa ramen wegetariański

Pyszny, wegetariański japoński rosół pełen zdrowych i wartościowych dla naszego organizmu składników. Przygotuj wegetariański ramen z tofu i dużą ilością chrupiących warzyw.

Składniki na warzywny wywar:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 1,5 łyżki soli
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 1 mały por
  • 1,5 litra wody

Pozostałe składniki:

  • 30 g suszonych grzybów shitake
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 20 g imbiru
  • 2,5 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki jasnej pasty miso
  • 1,5 łyżki oleju sezamowego
  • 4 jajka
  • 200 g wędzonego tofu
  • 150 g kukurydzy mini w kolbach
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 2 papryczki chili
  • 200 g makaronu ramen
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 3 łyżki podprażonego na suchej patelni sezamu

Przygotowanie:

  • Marchewki, pietruszki i selera obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka wlej wodę, wrzuć pokrojone warzywa, dodaj sól, ziele angielskie i liście laurowe.
  • Białą część pora pokrój w talarki, podsmaż na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodaj do wody z warzywami i przyprawami.
  • Grzyby namocz w ciepłej wodzie, a następnie pokrój w plasterki.
  • W osobnym garnku podsmaż obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę i imbir. Dodaj szklankę warzywnego wywaru. Odczekaj około 5 minut i wlej resztę wody z pokrojoną włoszczyzną.
  • Dodaj pokrojone grzyby, pastę z tamaryndowca i sos sojowy. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika. Całość gotuj pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
  • Po upływie powyższego czasu dodaj pastę miso i olej sezamowy.
  • Jaja ugotuj na twardo.
  • Tofu pokrój w plastry i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
  • Kukurydzę mini zblanszuj w gorącej wodzie, odcedź.
  • Kolendrę drobno posiekaj.
  • Papryczkę chili również drobno posiekaj i podsmaż na oleju.
  • Makaron przyrządź zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Do niewielkich miseczek porozkładaj makaron. Zalej go gorącym wywarem. Dodaj tofu, papryczkę chilli, kukurydzę mini i przekrojone na pół jajko. Całość posyp szpinakiem, kolendrą, a na koniec podprażonym sezamem.
ramen

Ramen z kurczakiem

Poniżej przedstawiamy przepis na ramen z kurczakiem – zupę o charakterystycznym aromacie i esencjonalnym smaku. Ramen z kurczakiem składa się z wywaru, bazy, która nadaje zupie ostrości i niepowtarzalnego smaku oraz wielu zdrowych i smakowitych dodatków. Potrawa jest prosta w przygotowaniu i bardzo pożywna.

Składniki na wywar:

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1,5 litra wody

Składniki na bazę zupy:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 papryczka chili
  • 20 g imbiru
  • 3 łyżki pasty miso
  • 4 łyżki sosu sojowego

Pozostałe składniki zupy ramen z kurczakiem:

  • 4 jajka
  • 200 g makaronu ramen
  • mała puszka pędów bambusa
  • 1 pęczek dymki (szczypiorku)
  • 2 łyżki kiełków fasoli mung

Przygotowanie:

  • Przyrządzanie zupy rozpocznij od przygotowania wywaru. Umyj pora, a marchewki i pietruszki obierz i także umyj. Nie musisz ich kroić na mniejsze kawałki. Do dużego garnka włóż oczyszczone udka, zalej wodą i zagotuj. Po upływie około 30 minut zbierz powstałą na powierzchni pianę, dodaj marchewki, pietruszki i pora oraz sól i pieprz. Wywar gotuj na najmniejszej mocy palnika przez 2 godziny.
  • Czas przygotować bazę zupy. W niewielkim garnuszku podgrzej olej rzepakowy i sezamowy, dodaj drobno posiekaną papryczkę chili, posiekany imbir, pastę miso oraz sos sojowy. Całość połącz ze sobą i odstaw na bok.
  • Jajka gotuj przez około 5 minut tak, by żółtko pozostało lekko płynne.
  • Udka z kurczaka wyjmij z wywaru i oddziel mięso od kości.
  • Makaron ramen ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Pędy bambusa pokrój na mniejsze części, a szczypiorek drobno posiekaj.
  • Przygotuj miseczki. Do każdej z nich dodaj 1 łyżeczkę bazy zupy, zalej wywarem, dodaj porcję ugotowanego makaronu, mięsa, jajko przekrojone na pół, kiełki fasoli, pędy bambusa oraz posiekany szczypiorek.
zupa ramen

Ramen z wołowiną

Odkryj przepis na wołowy rosół na bazie przesmażonego szpondra z dużą ilością wyśmienitych dodatków, który swój specyficzny i wyjątkowy smak zawdzięcza przede wszystkim takim składnikom, jak imbir, czosnek i sos sojowy.

Składniki na mięsny wywar:

  • 1 kg szpondra wołowego
  • 3 marchewki
  • pół selera
  • por
  • 1,5 litra wody

Składniki na bazę:

  • 2 papryczki chili
  • 20 g imbiru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku

Pozostałe składniki:

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 30 g suszonych grzybów mun
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • czerwona papryka
  • pęczek dymki (szczypiorku)
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Szponder obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • Umyte i obrane 2 marchewki, selera i zieloną część pora pokrój na mniejsze kawałki.
  • Do dużego garnka wlej wodę, dodaj mięso i warzywa, i całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 3 godziny. Pod koniec gotowania dodaj do bulionu sól i pieprz.
  • Przygotuj bazę na ramen. Posiekane papryczki chili, imbir, olej sezamowy, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmaż na oleju.
  • Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Grzyby mocz w gorącej wodzie przez 15 minut, następnie gotuj je przez 10 minut, ostudź i pokrój w paseczki
  • Jasną część pora pokrój w talarki, włóż do niewielkiej miseczki, zalej octem ryżowym.
  • Paprykę i marchewkę oczyść i pokrój w cienkie paski.
  • Bulion przecedź przez sito, a ugotowane mięso pokrój w grube plastry.
  • Szczypiorek drobno posiekaj.
  • Do klarownego bulionu dodaj bazę zupy. Całość wymieszaj.
  • Przygotuj 4 miseczki do zupy. Do każdej włóż porcję makaronu, pokrojoną paprykę i marchewkę, zamarynowanego w occie pora, grzyby oraz plastry wołowiny. Zawartość miski zalej bulionem. Przed podaniem posyp zupę szczypiorkiem.
Miseczka Despina

311,00 zł

Miseczka Despina

Seletti (1)
    Miseczka Despina

    311,00 zł

    Miseczka Despina

    Seletti(1)
Miseczka Kintsugi 2

203,00 zł

Miseczka Kintsugi 2

Seletti (1)

Ciekawe!

Skoro już mówimy o kuchni japońskiej, być może zainteresuje Cię Magazyn FF: Jak przygotować sushi? To nie takie trudne!

Liczymy na to, że nasz dzisiejszy wpis zainspirował Cię do przygotowania pysznej i aromatycznej zupy ramen. Może pokusisz się o przygotowanie własnej wersji ramen, zgodnej z Twoimi kulinarnymi upodobaniami? Przekonaj się sam, jakie to proste i pyszne!

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł