Kącik konesera – jak pić whisky?

Uznawana za najbardziej męski alkohol na świecie, będący atrybutem każdego gentlemana. Czy wiesz o jakim trunku mowa? O whisky – popularnym i ekskluzywnym napoju alkoholowym, którego picie to prawdziwa sztuka! Jak i z czym pić whisky, by wydobyć z niej wszystko to, co najlepsze, czyli całą złożoną paletę smaków i aromatów? Wszystkiego dowiesz się z naszego dzisiejszego magazynu.

Whisky czy whiskey?

Whisky...

to popularny alkohol powstający na skutek destylacji zacieru zbożowego, do wytworzenia którego wykorzystuje się zboże, drożdże i wodę. Destylat dojrzewa w drewnianych, głównie dębowych, beczkach odznaczających się wyjątkowymi właściwościami. Przede wszystkim są szczelne i nie przeciekają, ale jednocześnie pozwalają whisky oddychać. Co to oznacza? Znajdujący się w beczce destylat ma kontakt z przenikającym przez pory drewna powietrzem, dzięki czemu może dojrzewać. Warto dodać, że samo słowo whisky wywodzi się z języka gaelickiego, w którym zapisuje się je jako uisge beatha, co oznacza woda życia i takim mianem często określa się również złoty trunek. Alkohol ten produkowany jest w wielu miejscach na świecie, dlatego whisky whiskey nierówna.

Generalnie różnica między whisky a whiskey sprowadza się do składników używanych w procesie ich produkcji. Pod nazwą whisky trunek ten produkowany jest w Szkocji, ale też Kanadzie i Japonii. Tradycyjna szkocka whisky to alkohol tworzony ze słodu jęczmiennego, dwukrotnie destylowany, który musi leżakować w dębowych beczkach przez co najmniej 3 lata. Wskazuje się też, że whisky powinna mieć bardziej torfowy smak, aniżeli whiskey.

Z kolei whiskey to alkohol podobny do whisky tyle, że produkuje się go głównie w Ameryce i Irlandii. Amerykanie robią ją z kukurydzy, natomiast whiskey irlandzka produkowana jest ze słodu jęczmiennego i poddawana trzykrotnej destylacji.

Rodzaje whisky

Można wymienić kilka rodzajów whisky, które różnią się między sobą sposobem produkcji i rodzajem produktów użytych do ich destylacji.

  • Single Malt Whisky czyli whisky słodowa, to alkohol pochodzący z jednej gorzelni, który produkuje się ze słodu jęczmiennego, bez dodatku innego ziarna. Niezwykle ważnym elementem w procesie produkcji Single Malt Whisky, wpływającym na jej smak, jest suszenie słodu jęczmiennego na torfowych paleniskach. Whisky kilka lat dojrzewa w drewnianych, najczęściej dębowych beczkach, w których wcześniej leżakowały inne trunki, takie jak sherry, porto czy burbon.
  • Single Cask Whisky to whisky słodowa z jednej beczki ‒ co oznacza, że trunek ten pochodzi tylko z jednej beczki, jednej wytwórni i jednego destylatu. Ten rodzaj whisky jest bardzo rzadko spotykany i bardzo drogi.
  • Blended Malt Whisky, czyli whisky słodowa, zwana też Pure Malt, to nic innego jak mieszanina słodowych whisky pochodzących z różnych destylarni.
  • Grain Whisky to alkohol, który powstaje przynajmniej z jednego rodzaju zboża, ale innego niż słód jęczmienny. Zwykle do jej produkcji używa się pszenicy, żyta lub kukurydzy.
  • Blended Whisky to whisky mieszana, będąca zdecydowanie najpopularniejszym rodzajem whisky na całym świecie. Trunek ten powstaje w wyniku połączenia, od kilku do nawet kilkudziesięciu gatunków, Single Malt Whisky z dodatkiem Grain Whisky.
Karafka kryształowa Polski Stół

Jak podawać i degustować whisky?

Serwując whisky, powinniśmy zadbać o jego odpowiednią oprawę. By uczynić z picia złocistego trunku prawdziwy rytuał, warto wyposażyć się w akcesoria, które sprawią, że jego smak będzie jeszcze lepszy, a spożywanie wody życia stanie się czystą przyjemnością. Zatem, jak pić whisky?

Szklanki do whisky...

Po pierwsze – w odpowiednich szklankach. Nie powinniśmy o tym zapominać, ponieważ szkło, w którym podajemy bursztynowy trunek, ma ogromny wpływ na jego smak. Odpowiednie szklanki wydobędą z whisky wszystko to, co najlepsze ‒jego niebywały zapach i wszelkie walory smakowe. Szklanki do whiskyniskie i zwykle mają kształt czary – są szerokie na dole i zwężają się ku górze. Ponadto posiadają grube dno o kwadratowym lub okrągłym kształcie. Tego typu szklanki doskonale zamykają w swym wnętrzu aromat alkoholu. Dużą popularnością cieszą się kryształowe szklanki do whisky. Koneserzy uważają, że złocisty napój alkoholowy w kryształowym szkle smakuje inaczej niż w zwykłej szklance. Bez wątpienia whisky prezentuje się w kryształach nad wyraz dobrze.

2 szt. Szklanka do whisky Normann Copenhagen 2 szt.

207,00 zł

Szklanka do whisky Normann Copenhagen 2 szt.

Normann Copenhagen (29)
Szklanka do whisky Eva Solo

132,00 zł

Szklanka do whisky Eva Solo

Eva Solo
4 szt. Szklanka do whisky Grand Cru 4 szt.

117,00 zł

Szklanka do whisky Grand Cru 4 szt.

Rosendahl (6)

W jakiej temperaturze pić whisky? Wskazuje się, że trunek ten najlepiej smakuje, jeśli jest podawany w temperaturze pokojowej. Wówczas cały smak i aromat jest doskonale wyczuwalny.

Prawdziwy koneser wody życia powinien przechowywać ją w karafce. Karafka do whisky to idealny i niezwykle efektowny zamiennik zwykłej butelki, który wspaniale wyeksponuje whisky na stole czy w domowym barku. Wybierając to eleganckie naczynie, postawmy na model wyposażony w korek, by uchronić alkohol przed zwietrzeniem. Warto postawić szczególnie na  karafki szklane lub tradycyjne, gustownie prezentujące się karafki kryształowe.

Karafka Black Terracotta
Karafka szklana Norm 1,4 l

Wiesz już, w czym pić whisky i w jakiej temperaturze je podawać, zatem najwyższy czas przejść do degustacji, którą rozpocznij od przyjrzenia się kolorowi trunku. Im dłużej whisky leżakowała w beczce, tym jej kolor będzie bardziej intensywny – od bursztynowego aż po rubinowy. Następnie delikatnie poruszaj szklanką i zwróć uwagę, w jaki sposób alkohol spływa po jego ściance. Jeśli szybko, to oznacza, iż nasza whisky jest dość młoda. Starsze whisky będą spływać znacznie wolniej. Następnie zaangażuj zmysł powonienia i delikatnie powąchaj trunek, próbując poczuć całe bogactwo smaków whisky – od owocowych, miodowych, kwiatowych aż po morskie, ziołowe i torfowe. No i wreszcie przyszedł czas na kosztowanie! Weź łyka, rozprowadź go po całym języku i zacznij rozkoszować się smakiem aromatycznego alkoholu.

W ulubionym trunku dobrze jest móc rozsmakowywać się w różnych sytuacjach, nie tylko w domowym zaciszu. Będzie to możliwe, jeśli zaopatrzysz się w piersiówkę. Najbardziej klasyczne modele są prostokątne i lekko zakrzywione ‒ po to, by dobrze dopasowywać się do ciała.

    Piersiówka Churchill
    Piersiówka Cool
    Piersiówka St. Moritz

Zapoznaj się!

Czasem zamiast whisky, wolisz sięgnąć po kieliszek dobrego wina? Zapoznaj się z Magazynem FF: Degustacja - sztuka czytania wina, by dowiedzieć się, jak serwować i pić wino.

Z czym pić whisky?

Zapewne wielu z Was od razu nasunęła się myśl – z colą! I słusznie, w końcu whisky z colą to prawdziwa klasyka, choć nie tylko z tym napojem, złocisty trunek smakuje wybornie. Whisky, mimo że ma bardzo specyficzny i rozpoznawalny aromat, doskonale wypada w wielu rozmaitych połączeniach smakowych. Zatem, z czym jeszcze pić whisky?

  • z sokami, nektarami i napojami owocowymi;
  • z napojami gazowanymi, takimi jak m.in. Sprite, tonik;
  • z syropami owocowymi;
  • z likierami owocowymi, np. blue curacao, triple sec, likierem, wiśniowym, melonowym, czy porzeczkowym;
  • z likierami ziołowymi, takimi jak, np. Sambuca, czyli włoskim likierem anyżkowo-owocowo-ziołowym czy Jagermeister, tj. niemieckim likierem ziołowo-korzennym;
  • z szampanem;
  • z mlekiem;
  • ze słodką śmietanką.

Zimowe drinki

Jeśli chcesz poznać receptury na zimowe, rozgrzewające drinki z whisky i nie tylko, odwiedź Magazyn FF: 5 przepisów na rozgrzewające zimowe drinki.

Whisky równie dobrze smakuje podana tylko z lodem. Przygotowywanie kostek lodu będzie łatwiejsze, jeśli wyposażysz się w akcesoria do lodu. Choć warto uważać, by nie przesadzić z ilością lodowych kostek, które mogą rozwodnić naszą whisky, co niewątpliwie obniży jej walory smakowe. Dlatego świetną alternatywą dla tradycyjnych kostek, niewymagającą użycia wody, są kamienie do whisky. Wystarczy włożyć je do zamrażarki, poczekać aż osiągną do odpowiedniej temperatury, po czym wrzucić do szklanki z whisky. To niezwykle prosty i praktyczny gadżet, który przez długi czas utrzymuje przyjemnie niską temperaturę złocistego napoju.

Szczypce do lodu Loft

Kolekcja Loft to kolekcja minimalistycznych i eleganckich akcesoriów barowych marki WMF.

A może skusisz się na whisky z odrobiną wody? W łączeniu whisky z wodą nie ma nic złego ‒w szczególności, jeśli sięgamy po naprawdę mocny jej gatunek. Dodatek wody obniża zawartość alkoholu, a jednocześnie sprawia, że związki aromatyczne znajdujące się w wodzie życia stają się bardziej wyczuwalne. Zaleca się, by taka mieszanka zawierała 1/3 wody i 2/3 whisky.

Z kolei poniższych połączeń lepiej unikajmy. Whisky nie pijemy z:

  • wódką,
  • rumem,
  • koniakiem,
  • brandy,
  • ginem,
  • tequilą.

O whisky wiesz już niemal wszystko! Zatem kup dobrą butelkę wody życia, rozsiądź się wygodnie w ulubionym fotelu, weź do ręki szklankę z bursztynowym trunkiem i zaangażuj swoje zmysły: wzroku, węchu i smaku. Najpierw zacznij delektować się barwą, potem zapachem, a następnie próbuj, kosztuj i rozkoszuj się smakiem oraz aromatem wybornego, szlachetnego trunku.

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł