Prosto z pieca – pachnące domowe chleby i bułeczki z FF

Prawie na całym świecie podstawowym produktem spożywczym jest chleb. Istnieje wiele jego gatunków, wypieka się je z różnych składników i na liczne sposoby. Jednakże te kupione w sklepie nie umywają się nawet do pieczywa, które zrobimy własnoręcznie. Świeży domowy wypiek wypełni swym zapachem całe mieszkanie, ucieszy także naszych bliskich. A z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet adepci kulinarnej sztuki.

Pieczywo w dobrej formie

By stać się domowym mistrzem piekarnictwa, wcale nie potrzebujemy profesjonalnego pieca, czy skomplikowanych urządzeń. Wystarczy poczciwy domowy piekarnik oraz odpowiednia forma do chleba. Świetnie sprawdzają się np. silikonowe formy do pieczenia, do których nie przykleja się ciasto, a po wyciągnięciu chleba można je wrzucić do zmywarki.

Doskonały swojski bochenek chleba upieczemy w specjalnie do tego zaprojektowanym naczyniu. W nim również odmierzymy składniki, a nawet wyrobimy ciasto. Na koniec wystarczy je zamknąć, włożyć do pieca i cierpliwie czekać. Jedyny minus to ten wspaniały zapach, który spotęguje apetyt, wystawiając na próbę naszą cierpliwość.

Z pewnością wystarczy także czasu, by przygotować pyszne kajzerki lub bagietki, które będą w sam raz na rodzinne śniadanie. Bez dokładki zapewne się nie obejdzie! Na szczęście w sprytnych formach do bułek upieczemy po kilka sztuk naraz. Możemy też pójść o krok dalej i przygotować pyszne bajgle. Oczywiście najlepiej smakują posypane sezamem.

Tradycyjny chleb na zakwasie

Nawet jeśli dopiero rozpoczynamy swoją przygodę z wyrobem domowego pieczywa, na pewno poradzimy sobie z przygotowaniem tradycyjnego chleba. Wystarczy zaledwie kilka składników, które wymieszamy łyżką, bez żmudnego wyrabiania. Nie taki diabeł straszny, jak go malują. Więc do dzieła!

Składniki:

- 5 łyżek zakwasu żytniego,
- 30 dag mąki żytniej razowej (typ 2000),
- 30 dag mąki pszennej luksusowej (typ 550),
- 10 dag pestek słonecznika (sezamu, kminku, dyni),
- 600 ml ciepłej wody,
- 1 dużą łyżkę soli.

Sposób przyrządzenia:

Mąkę żytnią łączymy z pszenną, a następnie dodajemy resztę składników. Dużą łyżką wyrabiamy ciasto – powinno być dość klejące. Przekładamy masę do formy, owijamy ściereczką bądź folią spożywczą, dając jej czas, aby wyrosła. Trwa to zazwyczaj od 4 do 6 godzin. Następnie wkładamy całość do uprzednio rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny.

Uwielbiasz chrupiącą skórkę? Zanim ciasto trafi do pieca, posmaruj jego wierzch pomadą: pół szklanki wody ugotuj ze szczyptą soli oraz łyżką mąki. Ważne, by była gorąca!

deska do krojenia Bollard

Może bagietkę do tego?

Tradycyjne długie bagietki to już prawdziwy rarytas. Jeśli w pobliskim sklepiku królują jedynie okrągłe buły, spróbujmy upiec je sami. Przygotowanie ich zajmie mniej czasu, niż wyprawa na zakupy!

Składniki:

- 270 g mąki pszennej,
- 180 ml letniej wody,
- 10 g drożdży,
- 6 g soli.

Sposób przyrządzenia:

Z wody i drożdży przygotujmy rozczyn. Gdy będzie gotowy, dodajmy go do mąki wymieszanej z solą. Zagniatajmy ciasto, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawmy na 30 minut, aby podwoiło swoją objętość. Teraz wystarczy już tylko zapakować je do formy i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni pieca. Pieczemy około 15 minut, aż bagietki uzyskają złocisty kolor. Voilà, podano do stołu!

Powiew Toskanii – tradycyjna włoska focaccia

Wspominasz niesamowity urlop w Wiecznym Mieście? Mamy coś lepszego niż plik zakurzonych fotografii. Pyszna włoska focaccia sprawi, że na chwilę przeniesiesz się na jedną z malowniczych rzymskich uliczek.

Składniki:

- 200 g mąki pszennej,
- 25 g drożdży,
- 200 ml ciepłej wody,
- 200 g koktajlowych pomidorków,
- 3 gałązki rozmarynu.

Sposób przyrządzenia:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie i czekamy, aż rozczyn będzie gotowy. Dodajemy go do mąki wymieszanej ze szczyptą soli. Zgniatając wrzućmy odrobinę rozmarynu. Gładkie ciasto odstawimy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłóżmy je na blaszkę, posypmy pozostałym rozmarynem i przekrojonymi na pół pomidorkami. Pieczmy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego!

Forma owalna do chleba KAISER
Forma do pieczenia minibagietek perforowana

...a do krojenia

Świeże pieczywo nie jest łatwe do pokrojenia, dlatego odpowiednia deska do krojenia oraz nóż z piłką to niezbędne akcesoria w kuchni każdego, kto zabiera się za własnoręczne wyrabianie i pieczenie chleba, bułeczek i bagietek. W Fabryka Form znajdziecie również deski, które zintegorwane są z pojemnikami na pieczywo.


Jak przechowywać pieczywo, aby było świeże? Dowiesz się tutaj!

pojemnik na pieczywo z deską do krojenia Pantry

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 250 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 17 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Korzystamy z plików cookie aby nasza strona działała niezawodnie i bezpiecznie oraz aby mierzyć jej skuteczność i zapewnić lepsze spersonalizowanie doświadczeń zakupowych i personalizację reklam. Polityka Prywatności