.

W Tłusty Czwartek wszystko Ci się upiecze

Tłusty Czwartek tuż tuż, więc i my postanowiliśmy zadbać o to, by było Wam słodko. Mamy dla Was pyszne przepisy, formy i foremki do pieczenia ciast, akcesoria do dekorowania słodyczy i wszystko, czego potrzebujecie, aby osłodzić sobie koniec karnawału!

Pączki, donuty, churrosy... jak pięknie to brzmi!

Tłusty Czwartek to wspaniały dzień. Na mieście aż roi się od słodkości, zapach pączków dochodzi do nas zewsząd, a my odliczamy tylko godziny, aż wrócimy do domu i zabierzemy się za swoje wypieki.
Nie potrafisz piec – żaden problem! To może być idealny dzień, żeby wystartować z tematem.
Poniżej wrzucamy proste przepisy na pączki, ale też i inne okołopączkowe historie, bo nie ma to jak rozszerzanie swoich kulinarnych horyzontów!

Prosty przepis na pączki

Wierzymy, że dobre przepisy to takie, które są proste, szybkie i każdy sobie z nimi poradzi. Taki przepis dla Was mamy na pączki, które wyjdą nawet bez drożdży. Przepis pochodzi ze strony haps.pl, dziękujemy!

Potrzebne składniki:

  • 120 ml maślanki
  • 180 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 40 g roztopionego masła
  • odrobina soli
  • olej do smażenia
  • marmolada lub dżem do nadziewania

Szybkie pączki bez drożdży - jak je zrobić?

  1. Przed wykonaniem pączków zadbaj, by maślanka miała temperaturę pokojową. W małym rondelku rozpuść masło, ale nie doprowadź do wrzenia.
  2. Przygotuj 2 miseczki. Do większej przesiej mąkę, dodaj resztę suchych składników, czyli cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.
  3. Do drugiej, mniejszej miseczki wlej maślankę oraz rozpuszczone masło i przez chwilę miksuj. Następnie maślankę wymieszaną z masłem ostrożnie wlej do miski z suchymi składnikami i miksuj mikserem na średnich obrotach, do połączenia się całości w jednolitą masę.
  4. W szerokim garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Ciasto na pączki formuj w kształt kulki o średnicy ok. 5 cm. Ostrożnie kładź je na rozgrzany olej i smaż na apetyczny złoty kolor z obu stron.
  5. Usmażone pączki osusz ręcznikiem papierowym i za pomocą strzykawki cukierniczej nadziej swoje pączki ulubionym nadzieniem i udekoruj lukrem lub cukrem pudrem.
mikser
robot

Hiszpańskie churrosy

Nie tylko my kochamy smażone słodkie ciasto. Co prawda Południowcy preferują inne kształty niż nasze okrągłe kule, ale hej, czyż churros, który jest podłużnym wypiekiem, posypanym cukrem pudrem i moczonym w gorącej czekoladzie, nie brzmi jak bajka i marzenie? Zabawmy się w hiszpańskiego cukiernika i spróbujmy!

Churros są bardzo proste w wykonaniu, a ciasto przygotowuje się jedynie z mąki, wody i odrobiny tłuszczu (lub masła). Są smażone na głębokim oleju, więc nie jesteśmy pewni, czy pani Chodakowska byłaby zachwycona...

Składniki

  • 2 szklanki wody (500 ml)
  • 2 szklanki mąki pszennej typu 500 (300 gramów)
  • pół łyżeczki soli (ok. 3 gramów)
  • 2 łyżeczki masła (30 gramów)
  • 1 litr oleju (do smażenia) 
  • rękaw cukierniczy/strzykawka o przekroju gwiazdy.
  1. Ciasto przygotowujemy jedynie z mąki i wody oraz odrobiny masła.Woda i mąka objętościowo powinny mieć proporcję 1:1 (1 szklanka wody na 1 szklankę mąki).
  2. Patelnię ustawiamy na dużym ogniu i wlewamy na nią dwie szklanki wody (500 ml) i wsypujemy pół łyżeczki soli (ok. 3 gramy).
  3. Dodajemy dwie łyżeczki (ok. 30 gramów) masła, które szybko powinno się rozpuścić.
  4. Kiedy woda zacznie wrzeć, wyłączamy ogień i wsypujemy do niej dwie szklanki (ok. 290 gramów) mąki.
  5. Całość intensywnie mieszamy i ugniatamy szpatułką, aż oba składniki się ze sobą połączą i mąka nie będzie widoczna w masie.
  6. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, strzykawki lub innego urządzenia, którym będziemy je nakładać.
  7. Na patelni rozgrzewamy litr oleju rzepakowego do około 180 stopni.
  8. Ciasto możemy wycisnąć wcześniej w formie prętów np. na papier do pieczenia i przenieść je na olej, gdy ten osiągnie odpowiednią temperaturę.
  9. Możemy wycisnąć je też bezpośrednio nad olejem, tworząc jedną wielką spiralę (tak robione są churros za pomocą churrery).
  10. Churrosy smażymy w temperaturze 180 stopni. Czas smażenia to 2-3 minuty, aż będą z zewnątrz złote. Po usmażeniu, churros powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku
  11. Po usmażeniu wyciągamy churros na kratkę do grillowania z piekarnika, aby obciekły z tłuszczu.
    Możemy użyć też papierowego ręcznika (tylko wycieramy, nie zostawiamy ich na nim, bo mogą zaparować od dołu i rozmięknąć).Jeśli smażymy w formie spirali, to tniemy ją na mniejsze kawałki za pomocą nożyczek.
  12. Churros obtaczamy w cukrze lub innej posypce według uznania. Podajemy z kawą lub gorącą czekoladą. (Przepis pochodzi ze strony roadtripbus.pl)
babeczki
syfon

Muffinki

Chociaż trudno nam w to uwierzyć, to podobno istnieją ludzie, którzy nie kochają tłustych, pełnych lukru i nadzienia pączków! Tak głosi legenda miejska. Ale mamy też coś dla nich. Dobrą i szybką alternatywą dla pączków są muffinki. Można je zrobić na różne sposoby – na wytrawnie, na słodko, można zrobić też siostrzaną, bardziej wystawną wersję, czyli tzw. cupcakes.
Przygotowaliśmy więc specjalny magazyn o tym jak upiec muffinki, magdalenki, tartaletki i rurki z kremem.

Bez akcesoriów ani rusz

Przepis to jedno, ale żaden prawdziwy cukiernik-amator nie może istnieć bez porządnych akcesoriów!

Wałkując temat

Każdy miłośnik wypieków wie, że największą sztuką jest przygotowanie idealnego ciasta! Dobrze wyważony, wygodny wałek, praktyczna stolnica do rozwałkowywania, funkcjonalne szpatułki cukiernicze, dzięki którym idealnie rozmieszasz i zagarniesz ciasto... wszystko to powinno się znaleźć w Twojej kuchni. Najlepsza stolnica to taka, która nie zajmuje dużo miejsca i łatwo się czyści – na przykład silikonowa! Podczas wyboru wałka weź pod uwagę, do czego ma służyć; wałki marmurowe doskonale sprawdzą się do kruchego ciasta dzięki utrzymywaniu niskiej temperatury, będą natomiast złym wyborem do ciasta drożdżowego, które potrzebuje od nas trochę ciepła.

ozdobny wałek
wałkowanie ciasta

Kuchenny pomocnik

XXI wiek przyniósł nam wiele dobrego – między innymi fajne seriale i roboty kuchenne, które wykonują za nas całą brudną robotę. No i jeszcze świetnie się prezentują w kuchni, a to też ważne, umówmy się. W kwestii seriali nie mamy wiele do powiedzenia, ale w sprawie stylowych pomocników kuchennych już tak!

Ciasto w formie

Wszyscy chcielibyśmy trzymać formę, jednak to wyjątkowo ważne, gdy chodzi o Twoje wypieki! Formy do pieczenia mogą przybrać fantazyjne kształty, które pozwolą Ci zaserwować gościom niebanalne i pyszne ciasta czy torty. Nieważne, czy rozglądasz się za formami do babki czy tortownicami na wyrafinowany piętrowy tort – na pewno znajdziesz u nas kształt, którego szukasz.

Forma do ciastek Sf058 Gugelhopf silikonowa

51,00 zł

Forma do ciastek Sf058 Gugelhopf silikonowa

Silikomart (3)
Forma do ciastek Puff silikonowa

85,00 zł

Forma do ciastek Puff silikonowa

Silikomart
6 szt. Foremka do muffinek kolorowa 6 szt.

40,00 zł

Foremka do muffinek kolorowa 6 szt.

Lekue (3)

Dla ozdoby

Gdy już upieczesz idealne ciasteczka czy ciasto, pozostaje jeszcze kwestia dekoracji. Może myślisz, że brak Ci umiejętności, by wykonać ozdoby z czekolady, lukru czy kremu, jednak z odpowiednimi pomocnikami poradzisz sobie z każdym wyzwaniem! A gdy już znajdziesz odpowiednie akcesoria do dekorowania, wystarczy odrobina wyobraźni i Twoje wypieki będą piękne jak nigdy dotąd. Sprawdź naszą ofertę narzędzi do dekorowania słodyczy: szpryc cukierniczych, narzędzi do lukru czy szablonów do dekoracji i przekonaj się, jakie to proste.

lizak
filiżanki

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 400 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 25 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Korzystamy z plików cookie aby nasza strona działała niezawodnie i bezpiecznie oraz aby mierzyć jej skuteczność i zapewnić lepsze spersonalizowanie doświadczeń zakupowych i personalizację reklam. Polityka Prywatności