Sprawdzone przepisy na pomidorowe przetwory
Kochasz pomidory iście włoską miłością? To zajadaj się, póki możesz! Idzie zima, a wraz z nią - warzywa bez smaku. Co zrobić, by zachować smak pomidorów przez cały rok? Oczywiście zamknąć je w słoiku!
Jeśli nie wiesz, od czego zacząć kręcenie przetworów, na ratunek idą przyjaciele Fabryki Form z Instagrama: @makebentonotwar, @pysznieczyprzepysznie oraz @obiaddlataty. Na naszych łamach dzielą się prostymi przepisami na pyszne sosy i marynowane warzywa, które podbiją Twoją spiżarnię, a zimą - kubki smakowe, przywołując smak lata. Zachęciliśmy Cię? To słoiki Weck w dłoń i do pracy!
Nasza rada
Słoiki Weck to kultowe i bardzo praktyczne naczynie na przetwory. Ważne jednak, by odpowiednio ich używać - więcej o tym, jak stosować słoiki typu 'wek', napisaliśmy tu: Pasteryzacja słoików Weck w 6 krokach.Sos pomidorowy z pieczonych warzyw
Malwina i Wojtek z @makebentonotwar, którzy podesłali nam przepis i wykonali zdjęcia poniżej, zdradzili nam, że to ich ulubiony sos na zimę. Świetnie rozgrzewa i pozwala na przygotowanie ekspresowego obiadu – wystarczy wymieszać go z makaronem i z warzywami, jakie akurat macie pod ręką, i gotowe! Będzie też pyszną bazą do szakszuki, sprawdzi się do ryżu i kaszy. Czy nie brzmi idealnie? A smakuje jeszcze lepiej.
Składniki:
- 2 kg dojrzałych pomidorów lima
- 750 g cukinii
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 duża główka czosnku
- 2 cebule
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2-3 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
- 3-4 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
1. Pomidory myjemy, kroimy wzdłuż na pół, układamy na blasze skórą do dołu. Cukinię kroimy w grubsze plastry lub kostkę, dokładamy do pomidorów. Cebule obieramy, kroimy na cztery części. Do warzyw dokładamy cebule i główkę czosnku (czosnku nie obieramy). Warzywa polewamy 2-3 łyżkami oliwy. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
2. Paprykę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne. Układamy na drugiej dużej blasze skórą do góry. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem. Pieczemy przez około pół godziny lub dłużej, aż skóra na papryce mocno się pomarszczy i ściemnieje.
3. Zdejmujemy skórę z pomidorów i wyrzucamy. W dużym garnku umieszczamy obrane pomidory, cukinię, cebulę. Wyciskamy ząbki czosnku z łupinek i dodajemy do pomidorów. Paprykę obieramy ze skórki i dodajemy do garnka. Wszystko dokładnie miksujemy przy pomocy blendera. Dodajemy do warzyw przyprawy oraz ocet, mieszamy. Sos powinien być już wystarczająco gęsty, dlatego wystarczy go bardzo mocno podgrzać (jeśli tak nie jest, należy go gotować do osiągnięcia preferowanej konsystencji). Uwaga! Sos będzie pryskać, uważajcie aby się nie poparzyć. Gorący sos nakładamy do suchych, wcześniej wyparzonych ozdobnych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 20-25 minut od zagotowania wody.
Pomidorki koktajlowe w słodko-kwaśnej zalewie octowej
Marynowane pomidorki? Czemu nie! Oryginalne przetwory będą świetnym dodatkiem do dań warzywnych i mięsnych, ale też pyszną i niebanalną przekąską na zimowe dni. Swój przepis zdradziła nam Sylwia, która prowadzi na Instagramie konto @obiaddlataty i jest też autorką zdjęć zamieszczonych poniżej.
Składniki:
- Ok 1 kg pomidorków koktajlowych
Składniki zalewy:
- 2l wody,
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli kamiennej
- 2 łyżki ziarenek czarnego pieprzu
Dodatkowo do każdego słoika:
- 1 ząbek czosnku
- świeże lub suszone zioła ( np.bazylia, oregano, tymianek)
- kilka ziarenek gorczycy
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu.
2. W słoikach ciasno układamy umyte i osuszone pomidorki koktajlowe.
3. Do słoików dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry, wsypujemy gorczycę, zioła i wlewamy do każdego słoiczka łyżkę oleju. Zalewamy ciepłą zalewą.
4. Słoiki pasteryzujemy ok 7-9 min od momentu zagotowania. Na dno garnka dobrze położyć ściereczkę, dzięki czemu zamortyzujemy uderzenia słoika o dno. Należy pamiętać, że słoików marki Weck nie stawiamy do góry dnem!
Włoski sos pomidorowy
Monika z @pysznieczyprzepysznie przygotowała dla nas przepis na pyszny włoski sos pomidorowy, który sprawdzi się do wszystkiego! Do pizzy, lasagne, makaronu czy wraz z podsmażonym mięsem mielonym jako sos bolognese. To szybki i prosty przepis, który zaoszczędzi Ci pracy podczas gotowania zimowych obiadów, a sos będzie smakował jak z soczystych pomidorów zdjętych prosto z krzaczka :)
Składniki:
- 2 kg pomidorów Lima
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1. Pomidory umyć, naciąć skórkę i zalać wrzącą wodą. Tak zalane pomidory zostawić na 5 minut, wodę odlać, zdjąć skórkę i pokroić na mniejszą kotkę.
2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i podsmażyć aż się delikatnie zeszkli. Dodać czosnek i smażyć ok 10 sekund.
3. Na patelnię dodać pokrojone pomidory i smażyć na średnim ogniu około 20 minut aż pomidory zmiękną a woda trochę odparuje. Do podsmażonych pomidorów dodać cukier, sól, suszone przyprawy i wymieszać.
4. Słoiki umyć i wyparzyć. Sos nakładać do słoików, wytrzeć do sucha górę do której przylegać będzie guma. Nałożyć dekielki i zapiąć po dwie spinki na każdy słoik. Tak przygotowane słoiki można pasteryzować.
5. Do dużego garnka na spód wyłożyć ściereczkę bawełnianą, ułożyć słoiki i zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Garnek przykryć pokrywką i ustawić na małym ogniu. Pasteryzować około 20 minut od zagotowania.
6. Słoiki wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej do wystudzenia. Podpisać etykiety. Tak przygotowane słoiki można przechowywać do 9 m-cy.
Wszystkie przetwory zostały zrobione w słoikach Weck. Jeśli szukasz akcesoriów, które pomogą Ci w wekowaniu, sprawdź naszą ofertę akcesoriów do przetworów i Magazyn: Weki na wieki. Zakręć lato w słoiku. Udanego wekowania!