Gotowanie zgodnie z planem. Jak planować posiłki?

Czasem myślimy, że planowanie posiłków to czasochłonne zajęcie. Tak naprawdę jednak oszczędza mnóstwo czasu i pieniędzy, a do tego sprawia, że zawartość Twojej lodówki nie ląduje w koszu, tylko tam gdzie powinna - w Twoim brzuchu :) Zadanie wydaje się skomplikowane, ale od czego masz redakcję Magazynu FF? Tłumaczymy krok po kroku, jak przejąć kontrolę nad swoim jadłospisem, by nakarmić swój portfel i oszczędzić czas.

Planowanie = oszczędzanie

Jak to możliwe? Może Ci się wydawać, że gdy gotujesz spontanicznie z tego, co masz w lodówce, oszczędzasz czas – w końcu nie poświęcasz go na robienie planów. Jest jednak dokładnie odwrotnie! Na czym oszczędzasz czas, przygotowując jadłospis z wyprzedzeniem?

  1. Nie tracisz czasu na gorączkowe szukanie przepisu, dzięki któremu wykorzystasz to, co masz w lodówce – gdy wchodzisz do kuchni, doskonale wiesz, co masz ugotować, i możesz od razu wziąć się do pracy.
  2. Nie biegasz do sklepu, bo okazało się, że zabrało jajek czy makaronu – u Ciebie czekają już w lodówce, bo kupiłaś je wcześniej.
  3. Rzadziej robisz zakupy i trwają krócej – masz listę wszystkich potrzebnych Ci składników, więc możesz zrobić zakupy za jednym razem. W sklepie wybierasz tylko to, co wcześniej zaplanowałeś, więc nie krążysz po alejkach z nadzieją, że widok produktów podsunie Ci pomysł na jakąś potrawę.

Dodatkowo dbasz też o zawartość Twojego portfela i środowisko: nie wyrzucasz jedzenia do kosza i nie kupujesz niepotrzebnych Ci rzeczy. Brzmi dobrze? I jest prostsze, niż się wydaje, wymaga tylko odrobiny wprawy i przygotowania!

    kanapki i przekąski
    pieczona marchewka

Po pierwsze: stwórz bazę

Wiesz już, że na pewno warto, tylko... jak zacząć? Jak zawsze: od zastanowienia smile Zadaj sobie pytania:

  • Dla ilu osób będziesz planować posiłki? Tylko dla siebie? Dla dzieci? Dla Ciebie i partnera/partnerki? Gotowanie dla większej liczby osób wymaga wzięcia pod uwagę ich preferencji, ale ma też plusy: możesz podzielić zadania między zainteresowanych.
  • Ile masz czasu na gotowanie? Jeśli masz na głowie mnóstwo spraw, nie rozpisuj skomplikowanego jadłospisu, bo szybko się zniechęcisz. Weź pod uwagę swoje realne możliwości.
  • Chcesz jeść codziennie co innego czy nie masz problemu z jedzeniem przez dwa dni tego samego obiadu? Wolisz codziennie wygospodarować chwilę na urzędowanie w kuchni czy zrobić to raz na kilka dni, ale gotować dłużej?
  • Jadasz regularnie na mieście? Dzieci mają obiady w szkole? Ustal, które posiłki trzeba zaplanować, a które nie są na Twojej głowie.
  • Lubisz eksperymentować w kuchni czy wolisz sprawdzone potrawy? Wybierz częstotliwość, z jaką sięgniesz po coś nowego.

Jeśli znasz już odpowiedzi na wszystkie te pytania, czas zabrać się do pracy! Z własnego doświadczenia polecam zacząć od tworzenia planu na tydzień – kto wie, może z czasem uda Ci się rozpisywać jadłospis nawet na miesiąc? Na początek jednak lepiej wyznaczać sobie mniejsze cele, a tygodniowy plan łatwiej utrzymać w ryzach. 

Pierwszy krok to stworzenie podstawowej bazy ulubionych przepisów. Rozpisz sobie posiłki i dopisz do nich Twoich/Waszych ulubieńców. Wystarczy już po 15 pozycji na śniadanie czy kolację, a 20-30 na obiad, by móc układać wiele różnorodnych jadłospisów tylko na podstawie Twojej bazy! Zaznacz te, które są naprawdę ekspresowe i proste w przygotowaniu. Będą idealne na czas, gdy jesteś wyjątkowo zapracowany.

    Zapasy produktów suchych w kuchni

Warto mieć w domu zapasy sypkich produktów, by w razie potrzeby ekspresowo przyrządzić coś do jedzenia. Pamiętaj, by odpowiednio je przechowywać!

Po drugie: zrób zapasy

Zerknij teraz na swoją listę. Wiele z Waszych ulubionych dań wymaga użycia jajek? Uwielbiasz suszone pomidory, a może nie wyobrażasz sobie, że w domu nie ma makaronu lub cieciorki? Stwórz listę tych składników, które zawsze się przydadzą i powinny być w domu niezależnie od okoliczności. Co może znaleźć się na tej liście?

  • produkty sypkie: kasze, makarony, ryż, mąka
  • słoiki z przetworami, pesto, suszone pomidory, oliwki i inne marynowane warzywa
  • składniki w puszce, np. kukurydza, fasola, cieciorka, tuńczyk
  • mrożonki - warzywa, owoce czy mięso
  • produkty świeże, które trzeba regularnie uzupełniać, takie jak jajka czy mleko

Zaopatrz się w odpowiednie pojemniki kuchenne do przechowywania, by jak najdłużej utrzymać świeżość składników. Listę aktualizuj przy każdych zakupach, pilnując, żeby zapas tych rzeczy zawsze znajdował się w Twojej kuchni.

Nasza rada

Więcej o przechowywaniu jedzenia tak, by jak najdłużej było świeże, pisaliśmy w Magazynie: Pojemniki kuchenne - recepta na brak spiżarki.

Po trzecie: czas na plan

Gdy masz już bazę, układanie planu jest banalnie proste! Warto zaopatrzyć się w dobry planer lub notes, który pomoże Ci uporządkować wszystkie posiłki i sprawy z nimi związane. Układanie jadłospisu najlepiej omówić na przykładzie. Załóżmy więc, że gotujesz tylko dla siebie z częstotliwością raz na dwa dni, układasz plan na tydzień, jesz 4 posiłki dziennie, a co najmniej raz w tygodniu jesz obiad na mieście. Zostaje Ci do wybrania... zaledwie 3 przepisów obiadowych, a do tego śniadania, kolacje i przekąski. Nie brzmi tak źle, prawda? Możesz korzystać tylko ze swojej bazy lub dodawać np. raz w tygodniu nowy przepis do przetestowania.

Sporządź listę zakupów potrzebnych do zrealizowania Twojego planu, dzięki temu unikniesz impulsywnych, zbędnych zakupów. Weź też pod uwagę swoje plany na tydzień - kiedy wracasz późno i nie masz siły na długie gotowanie, a kiedy masz wolny wieczór i możesz godzinę spędzić w kuchni. Rzut oka w kalendarz przy sporządzaniu planu przyda się też, gdy chcesz zaoszczędzić jeszcze więcej cennego czasu: powiedzmy, że dziś gotujesz obiad, a jutro masz w planach sałatkę makaronową na kolację. Przy okazji przyrządzania obiadu możesz też ugotować makaron, a oszczędzisz sobie pracy następnego dnia.

Planer miesięczny

77,00 zł

Planer miesięczny

Design Letters
    Planer miesięczny

    77,00 zł

    Planer miesięczny

    Design Letters
Planer tygodniowy Design Letters

60,00 zł

Planer tygodniowy Design Letters

Design Letters
Notes Passion Journal Recipe

77,00 zł

Notes Passion Journal Recipe

Moleskine (1)
Notes To Do List

43,00 zł

Notes To Do List

Cinqpoints
    Notes To Do List

    43,00 zł

    Notes To Do List

    Cinqpoints
Notes na przepisy My best Recipes

151,00 zł

Notes na przepisy My best Recipes

Design Letters
Notes My Plans This Week

86,00 zł

Notes My Plans This Week

Design Letters
Notes z długopisem Todd

49,00 zł

Notes z długopisem Todd

Philippi

Po czwarte: idź na zakupy

Gdy dysponujesz listą wszystkich potrzebnych Ci w danym tygodniu produktów spożywczych, duże zakupy możesz zrobić raz na tydzień – na przykład przez internet. W tygodniu zostanie Ci tylko dokupowanie na bieżąco pieczywa czy świeżych warzyw i owoców. Rozejrzyj się w okolicy pracy lub domu za małą, dobrą piekarnią i bazarkiem. Kupisz tam produkty zdrowsze i smaczniejsze niż w supermarkecie! Warto zabrać ze sobą własną torbę na zakupy, by generować mniej odpadów, a przy okazji ciągle wyglądać elegancko – nawet ze szczypiorkiem wystającym z torebki wink Jeśli szkoda Ci miejsca w torebce czy plecaku, wybierz np. torby LOQI, które zwijają się w małą kulkę i mieszczą do kieszeni, gdy ich nie potrzebujesz. 

    pojemniki na lunch
    lunchbox Koziol

Po piąte: odpowiednio zapakuj

Gdy planujesz posiłki, pamiętaj, że nie wszystkie będziesz jeść w domu. Przeanalizuj swój plan dnia i sprawdź, ile posiłków przypada na moment, kiedy jesteś w pracy lub na uczelni. Jeśli więcej niż jeden, wybierz lunchbox z pięterkami, które pozwalają oddzielić poszczególne dania. Fani zup czy sosów powinni zaopatrzyć się w pojemnik, który będzie 100% szczelny. Nie masz jak podgrzać jedzenia na mieście? Sięgnij po termos obiadowy wysokiej jakości, który utrzyma wysoką temperaturę posiłku nawet cały dzień. Więcej o tym, jak wybrać idealne pudełko dla siebie, pisaliśmy w Magazynie: Jaki lunchbox wybrać do pracy i do szkoły?

Po szóste: gotuj z wyprzedzeniem

Jeśli masz niewiele czasu w tygodniu, możesz gotować z kilkudniowym, lub nawet tygodniowym wyprzedzeniem! Nadwyżki lub posiłki przygotowane na przyszły tydzień możesz mrozić. Warto zawsze mieć w zamrażarce kilka zapasowych obiadów na momenty, gdy gotowanie jest ostatnie na liście priorytetów. Wszystko, co trzeba wiedzieć o mrożeniu jedzenia, zebraliśmy dla Ciebie w Magazynie: Jak mrozić jedzenie? Sprawdzone sposoby. Do mrożenia świetnie sprawdzą się plastikowe pojemniki kuchenne i słoiki, z kolei wybór odpowiednich pojemników do przechowywania jedzenia w lodówce pomoże Ci dłużej zachować ich świeżość. Warzywa i owoce z kolei pozostaną dłużej w świetnej formie, gdy włożysz je do pojemnika z wkładem węglowym. Aby jak najdłużej utrzymać świeżość gotowych dań przechowywanych w lodówce, zadbaj o kilka rzeczy:

  • Pojemniki zamykaj dopiero wtedy, gdy potrawa całkiem wystygnie, inaczej parująca z niego para wodna skropli się na wieczku i będzie skapywać na danie, co przyśpiesza jego psucie.
  • Po ugotowaniu podziel jedzenie na mniejsze porcje lub przestaw w chłodniejsze miejsce, by szybciej wystygło – nie przetrzymuj jedzenia poza lodówką dłużej niż 2-3 godziny po ugotowaniu.
  • Korzystaj ze świeżych, dokładnie umytych produktów.
  • Podgrzewaj tylko taką porcję, jaką jesteś w stanie zjeść – odgrzewanie dania i ponowne umieszczenie go w lodówce sprawi, że jedzenie szybciej się zepsuje.

Wiesz już wszystko, co przyda Ci się do pracy nad pierwszym (i na pewno nie ostatnim) planem posiłków. Nie zniechęcaj się za szybko – aby móc oszczędzać czas dzięki doskonałej organizacji, często trzeba jej najpierw poświęcić trochę... czasu :) Powodzenia!

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w 2 sklepach stacjonarnych gratis
ponad 150 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 13 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii, m.in. w celu zaprezentowania treści najbardziej odpowiadających zainteresowaniom użytkowników, a także w celach statystycznych i reklamowych. Więcej informacji w Polityce Prywatności