Jak zrobić sorbet? Proste przepisy na lody owocowe

Kto z nas nie lubi przyjemnie chłodzących i orzeźwiających lodów? Domowe sorbety są bardzo zdrowe, wegańskie i całkowicie naturalne. W dzisiejszym Magazynie podpowiadamy, jak zrobić pyszne, domowe lody sorbetowe.

Dlaczego warto jeść sorbety?

Soczyste, chłodzące, owocowe sorbety to doskonała, beztłuszczowa alternatywa dla tradycyjnych lodów. Owocowe sorbety są lekkie i niskokaloryczne, dlatego możemy się nimi rozkoszować nawet w czasie diety. Ich głównym składnikiem są owoce, dzięki czemu lody sorbetowe stanowią dodatkowe źródło błonnika pokarmowego – składnika wspomagającego przemianę materii i ułatwiającego trawienie. Warto dodać, że sorbety są wegańskie, ponieważ nie zawierają w swym składzie mleka ani jajek. Ponadto doskonale chłodzą i orzeźwiają, dając nam odrobinę wytchnienia, kiedy żar leje się z nieba.

Lody sorbetowe warto przygotowywać w zaciszu własnego domu. Ich samodzielne zrobienie jest niezwykle proste i szybkie, i daje nam gwarancję, że w ich składzie nie znajdują się żadne chemiczne dodatki, takie jak konserwanty, sztuczne barwniki czy wzmacniacze smaku. Tylko kilka prostych składników i praktyczne akcesoria do lodów wystarczą, by rozpocząć w swojej kuchni produkcję domowych, naturalnych sorbetów.

Wskazówka

Zajrzyj do Magazynu FF: Lody dla wymagających. Bez cukru, bez jaj, bez laktozy lub bez glutenu, w którym znajdziesz wiele przepisów na lody bez dodatku cukru, jajek, laktozy bądź glutenu.

Sorbet truskawkowy – przepis na lody domowe

Pojawienie się na targu pierwszych truskawek to doskonała okazja do tego, by przygotować orzeźwiające, lekkie i soczyste lody truskawkowe. Ich przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu, a smakiem pysznego deseru będziesz mógł rozkoszować się już po około 6 godzinach od przyrządzenia. Potrzebujesz tylko blendera i kilku prostych składników. Dodatek soku z cytryny w lodach sprawia, że sorbet zachowuje swój piękny, czerwony kolor. Z kolei wódka zapobiega powstawaniu się kryształków lodu, jednak można z niej zrezygnować. A jeśli zastanawiasz się czym zastąpić biały cukier – spieszymy z podpowiedzią! Zamiast niego możesz dosłodzić truskawkowe lody sorbetowe cukrem trzcinowym, ksylitolem, stewią lub syropem z agawy.

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • około 1 szklanki cukru (dokładna ilość uzależniona jest od słodyczy owoców)
  • 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 3 łyżki wódki

Przygotowanie:

  • Truskawki umyj, osusz i odszypułkuj. Zadanie to będzie dużo łatwiejsze i przyjemniejsze, jeśli wyposażysz się w pomysłowy gadżet kuchenny, jakim jest szypułkownik.
  • Wszystkie składniki przełóż do kielicha blendera, dokładnie zmiksuj na gładką masę, po czym włóż do lodówki, do schłodzenia.
  • Schłodzone lody zmiksuj, przelej do pojemnika do lodów i włóż do zamrażarki.
  • Podczas chłodzenia, co około 30 minut, przez pierwsze 3 godziny miksuj masę. Dzięki temu nie wytworzą się kryształki lodu i sorbet będzie bardziej puszysty.
  • Domowy sorbet truskawkowy nałóż łyżką do lodów, do pucharków, po czym udekoruj deser listkami mięty, świeżymi owocami, np. borówkami, jeżynami czy poziomkami albo czekoladowym sosem.
truskawki
lody truskawkowe

Zajrzyj po więcej!

Więcej przepisów na lody truskawkowe znajdziesz w Magazynie FF: Lody truskawkowe na kilka sposobów.

Przepis na sorbet malinowy

Chłodzący, słodki, a jednocześnie lekko kwaskowaty sorbet malinowy to idealny deser na upalne dni! Jak zrobić domowe lody malinowe?

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 2 cytryny
  • 3 łyżki soku malinowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:

  • Jak zrobić lody w domu? To prostsze niż myślisz! W pierwszej kolejności przygotuj syrop cukrowy. Do małego garnka wlej wodę i wsyp cukier. Wymieszaj i podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do czasu całkowitego rozpuszczenia się cukru i lekkiego zgęstnienia syropu. Mieszankę pozostaw do ostudzenia.
  • Wyciśnij sok z cytryn.
  • Maliny zmiksuj blenderem. Owoce przetrzyj przez sitko, by pozbyć się pestek. Do malin dodaj sok z cytryn, sok malinowy i ostudzony syrop cukrowy. Wymieszaj.
  • Masę malinową włóż do lodówki na około 12 godzin, by dobrze się schłodziła.
  • Masę po wyjęciu z lodówki zmiksuj, przelej do pojemnika do lodów i włóż do zamrażarki. W czasie chłodzenia, co kilkadziesiąt minut miksuj lody, by nie powstały kryształki lodu.
  • Pyszne lody malinowe gotowe! Teraz nie pozostaje nic innego, jak wypełnić nimi pucharki do lodów i zajadać.
pojedyncze maliny
deser malinowy
Wyciskarka do cytryn Juicy Salif

374,00 zł

Wyciskarka do cytryn Juicy Salif

Alessi (163)
Wyciskacz do cytryn Pro-Inox

166,90 zł

Wyciskacz do cytryn Pro-Inox

Moha (10)
Rondel TechnIQ

849,00 zł

Rondel TechnIQ

Scanpan (1)
    Rondel TechnIQ

    849,00 zł

    Rondel TechnIQ

    Scanpan(1)

Sorbet arbuzowy – przepis na orzeźwiające lody domowe

Arbuzowe lody na patyku to idealne rozwiązanie na letnie dni, kiedy potrzebujemy odrobiny ochłody i wytchnienia. Domowe lody przygotowane na bazie soczystego i słodkiego arbuza są naprawdę wyśmienite. Lody arbuzowe nie dość, że zaskakują swym smakiem, to dodatkowo doskonale schładzają organizm i zaspokajają pragnienie.

Składniki:

  • 1,2 kg miąższu z arbuza
  • 0,5 limonki
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • foremki do lodów na patyku

Przygotowanie:

  • Pozbawiony pestek miąższ arbuza wstaw do zamrażalnika na około 12 godzin.
  • Po upływie powyższego czasu miąższ arbuza przełóż do wysokiego naczynia, dodaj wyciśnięty sok z limonki oraz syrop z agawy. Całość zmiksuj na gładką masę.
  • Masę arbuzową przełóż do foremek do lodów, wypełniając je do ¾ wysokości. Wbij patyczek i zamrażaj przez około 3 godziny.
cząstki arbuza
lody arbuzowe

Sorbet mango – przepis na domowe lody naturalne

Szukasz pomysłu na domowe lody owocowe? Wypróbuj nasz przepis na tropikalne, lekkie lody mango o wspaniałym kolorze i aromacie, którym nikt się nie oprze! Znajdujący w deserze cukier możesz zastąpić miodem, syropem z agawy lub golden syrupem, a zamiast soku z limonki, dodać sok z cytryny.
Składniki:

  • 1kg owoców mango
  • 1 limonka
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki cukru

Przygotowanie:

  • Owoce mango umyj, obierz przy pomocy obieraczki do warzyw i owoców, po czym pokrój w kostkę.
  • Miąższ z mango zmiksuj blenderem na gładką pulpę.
  • Wyciśnij sok z limonki.
  • Do rondelka wlej wodę, dodaj cukier i sok z limonki. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika i gotuj syrop przez około 20 minut – do lekkiego zgęstnienia.
  • Do syropu dodaj zmiksowane mango. Całość zagotuj, po czym pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Gotową masę przełóż do pojemnika do lodów i wstaw do zamrażalnika. W trakcie mrożenia kilka razy przemieszaj masę, by rozbić kryształki lodu.
  • Kiedy masa stężeje przełóż lody do pucharków. Z pomocą przychodzi łyżka do lodów, dzięki której uformujesz równe lodowe kulki. Domowy deser udekoruj skórką otartą z limonki i świeżymi listkami mięty.
  • Obok pucharka z pysznym sorbetem nie zapomnij położyć stylowej, długiej łyżeczki do lodów.

pokrojone mango
kulki sorbetu mango

Prosty przepis na sorbet bananowy

Kiedy za oknem świeci mocne słońce, a temperatury osiągają wysokie wartości, warto ochłodzić się pysznymi, naturalnymi lodami. Z pomocą przychodzi przepis na gęste, aksamitne i kremowe lody bananowe, które nie zawierają w swym składzie żadnych substancji słodzących. Dowiedz się, jak zrobić sorbet bananowy.
Składniki:

  • 5 mocno dojrzałych bananów
  • 1 cytryna
  • 0,5 szklanki wody

Przygotowanie:

  • Banany obierz ze skórki, pokrój w plasterki, przełóż do pojemnika, zamknij i wstaw na około 4 godziny do zamrażalnika.
  • Wyciśnij sok z cytryny.
  • Zamrożone banany przełóż do kielicha blendera, dodaj sok z cytryny i mocno schłodzoną wodę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na gładką masę.
  • Masę przełóż na kilka godzin do zamrażarki, a następnie rozłóż do pucharków. Lody bananowe już po 3 godzinach są gotowe do jedzenia!
banany
sorbet o smaku bananowym
Wyciskacz do cytrusów Eva Solo

132,00 zł

Wyciskacz do cytrusów Eva Solo

Eva Solo (2)
Łyżka do lodów Koki

216,00 zł

Łyżka do lodów Koki

Alessi
3 szt. Łyżeczki Armilla 3 szt.

284,00 zł

Łyżeczki Armilla 3 szt.

Seletti

To ciekawe!

Zastanawiasz się, jak prawidłowo jeść i podawać lody? Garść praktycznych porad znajdziesz w Magazynie FF: Słodki savoir vivre. Jak jeść desery?

Domowe lody sorbetowe to soczysty, pobudzający i mocno owocowy deser – idealny na letnie, upalne dni!

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł