Mała czarna czy caffe latte, czyli jak podawać kawę
Włosi twierdzą, iż czarne, gorzkie i mocne espresso to jedyna "prawdziwa" kawa - ale nie każdy się z tym zgadza. Właśnie na bazie espresso powstaje większość rodzajów kawy. Przygotowanie każdej z nich to prawdziwa sztuka, wymagająca nie tylko umiejętności, ale i określonych akcesoriów oraz rytuałów podawania. Każdy koneser kawy powinien je poznać - podpowiadamy jak serwować kawę!
Mała czarna, czyli espresso
Espresso to "matka" wszystkich kaw
To podstawa i kwintesencja kawy.Jej cechą charakterystyczną jest crema, czyli gęsta piana o orzechowej barwie. Istnieją także różne wariacje na temat kawy espresso:
- Doppio to podwójna porcja espresso.
- Lungo to kawa z większą ilością wody, wypełniająca całą filiżankę.
- Ristretto to wyjątkowo mocne espresso o dwa razy mniejszej ilości wody.
- Macchiato ozdobione jest mleczną pianą.
- Corretto zawiera dodatek grappy, brandy lub likieru.
Jak podawać espresso?
W każdym z tych przypadków espresso podawane powinno być w specjalnych filiżankach do espresso o pojemności 70 ml, które klasyczne espresso wypełnia tylko do połowy. Ważne jest, by filiżanka była z grubej porcelany, najlepiej uprzednio podgrzana. Gwarantuje to wysoką temperaturę naparu, a dzięki temu pełnię smaku i aromatu.
Niektórzy twierdzą, że najlepsze espresso zaparza się w kawiarce ciśnieniowej. Kawiarki, nazywane także makinetkami/moka/kafetierkami, są proste w obsłudze. Nie potrzebują prądu, jedynie kuchenki – jeśli masz płytę indukcyjną koniecznie wybierz kawiarkę na indukcję. Niektóre z najpopularniejszych włoskich kawiarek zostały nawet docenione za oryginalny design!
Kawa z pianką - cappucino
Skąd nazwa cappucino?
Podstawą tej kawy jest puszysta pianka
Nazwa tego rodzaju kawy wzięła swój początek od brązowego odcienia habitów mnichów kapucynów. Faktycznie jednak klasyczne cappuccino posiada nieco jaśniejszy odcień. Podobnie jak w przypadku espresso, istnieje także kilka odmian cappuccino:
- Cappuccino scuro posiada ciemniejszy odcień, zawiera bowiem mniej mleka.
- Cappuccino chiaro przyrządza się z większej ilości mleka, jest więc jaśniejsze.
- Cappuccino freddo to po prostu zmrożone, słodkie cappuccino, doskonałe na upały.
Receptura kawy z pianką
Cappuccino składa się w 1/3 z kawy espresso, 1/3 mleka i 1/3 mlecznej piany. Elementem kluczowym jest tutaj właśnie piana. Zgodnie z włoskimi normami, powinna osiągać grubość 1-2 cm i całkowicie kremową konsystencję bez widocznych pęcherzyków powietrza. Uzyskać ją możemy na dwa sposoby. Przede wszystkim pamiętać trzeba, by mleko, które spieniamy, było pełnotłuste i schłodzone - tylko wtedy efekt spieniania będzie satysfakcjonujący.
Spieniacze do mleka
Pierwszy sposób uzyskania mlecznej piany to wykorzystanie spieniacza, będącego częścią każdego dobrego ciśnieniowego ekspresu elektrycznego. Gorąca para wodna, wydobywająca się z dyszy pod dużym ciśnieniem, nadaje mleku lekką, puszystą konsystencję. Równie dobre efekty osiągnąć możemy za pomocą ręcznych spieniaczy do mleka. Szczególnie praktyczne są spieniacze elektryczne, które dzięki wysokim obrotom pozwolą łatwo i szybko uzyskać gęstą mleczną pianę. Fabryka Form poleca spieniacz do mleka Rapid marki AdHoc, o eleganckim kształcie, wykonany ze stali nierdzewnej.
Idealne cappucino z ekspresu
Marzysz o cappucino, które za każdym razem wychodzi i zawsze jest tak samo pyszne? Postaw na ekspres do kawy. W Fabryka Form znajdziesz designerskie urządzenia kultowych marek AGD takich jak Smeg czy KitchenAid. Do wyboru jest kilka rodzajów ekspresów, m.in. ekspres ciśnieniowy i ekspres przelewowy.
Jak podawać cappucino?
Powinno być podawane w filiżankach do cappuccino o pojemności ok 150 ml. Do tego celu zaprojektowane zostały filiżanki z kolekcji Taika marki Iittala (z tej kolekcji wybrać możemy także ciekawy mlecznik, talerzyki i kubki). Filiżanki z pięknie malowanej porcelany łączą tradycję i nowoczesność, funkcjonalność i fantazję.
Z odrobiną mleka... latte macchiato
Jest to rodzaj kawy z gorącym, spienionym mlekiem. W tym wypadku jednak ważny jest sposób przygotowania - do naczynia z gorącym, spienionym mlekiem wlewane jest ostrożnie espresso. Jeśli wykona się to odpowiednio precyzyjnie, otrzymać powinniśmy trzy warstwy: dolną z mleka, środkową z espresso, a górną z mlecznej piany.
Jak podajemy latte macchiato?
Aby zaprezentować efektowny wygląd napoju, podaje się go w wysokich przezroczystych szklankach o pojemności 200-250 ml. Fabryka Form proponuje Państwu szklanki do latte macchiato z łyżeczką marki Zack. Do spożywania tego rodzaju kawy niezbędna jest też specjalna łyżeczka Utilo o długim trzonku marki Blomus.
Mleczna caffe latte
Latte można przyrządzić również z mlekiem roślinnym, np. sojowym
Ten rodzaj kawy, mylony często z latte macchiato, różni się od niej zarówno proporcjami mleka i kawy, jak i sposobem przygotowania. Przeważnie ilość espresso lub kawy z zaparzacza równa jest ilości mleka, choć akceptowane są także proporcje 1/3 kawy i 2/3 mleka.
Sekret dobrego latte...
Do naczynia z kawą dolewane jest po prostu gorące spienione mleko - dlatego też nie tworzą się warstwy, ale kawa przybiera jednolity, jasnobrązowy kolor. Mleczna piana jest tu delikatna i nie tak wysoka, jak w cappuccino - o wysokości maksymalnie 5 mm. Ten rodzaj kawy spożywany jest przeważnie rano, do śniadania.
Szklanki do serwowania latte
Caffe latte podawana może być zarówno w szklankach, jak i filiżankach, choć ten drugi sposób jest popularniejszy. Filiżanki do tego rodzaju kawy są przeważnie większe niż do Cappuccino, o pojemności nawet do 350 ml. Fabryka Form poleca szklanki do latte Grand Cru marki Rosendahl.
Kawa i czekolada... Caffe mocha
Jest to "czekoladowa" odmiana caffe latte, gdzie do mleka dodane jest kakao lub syrop o smaku czekoladowym. Kawa taka często dekorowana jest posypką z cynamonu, kakao lub czekolady. Caffe mocha podawana powinna być w wysokich szklankach, podobnie jak latte macchiato, lub w specjalnej szklance na niskiej nóżce.
Rodzaje kawy i jej właściwości
Oczywiście, poza wymienionymi wyżej rodzajami kawy istnieją setki ich odmian, często będące specjalnościami różnych kawiarni. Spotkać możemy kawę z dodatkiem whisky, brandy czy likieru, kawę z kremem czekoladowym, bitą śmietaną, a nawet kawę z owocami. W Hiszpanii popularne są kawy café cortado i café bombón. Jak je przyrządzić? Oto krótkie przepisy:
Café cortado
To espresso z odrobiną spienionego mleka - które nie zakłóca intensywnego kawowego aromatu, lekko łagodząc goryczkę. Do małej szklanki lub filiżanki wlewamy espresso i dodajemy spienione mleko. Jeśli chcemy, by powstały warstwy, należy najpierw wlać do naczynia spienione mleko, a następnie dodać kawę, lejąc ją delikatną stróżką po ściankach.
Café bombón
To kawa ze słodkim mlekiem skondensowanym - idealna dla miłośników słodkości! Mleko skondensowane (w ilości ok. 3 łyżek na porcję espresso) wlewamy do niewielkiej szklanki. Następnie delikatnie dodajemy do niego porcję kawy. Dodatkowo można podać spienione mleko. Gotowe!
Wszystkie te kawy możesz zaserwować w filiżankach do kawy. Czasami smak kawy urozmaicany jest też rozmaitymi przyprawami. Wszystkie te odmiany powstają jednak na bazie wymienionych wyżej rodzajów kawy - jeśli opanujemy tajniki ich przygotowania, przyrządzić możemy każdy kawowy napój, kierowani wyłącznie własnym wyczuciem i fantazją. Warto jednak zacząć od nauki parzenia kawy - sprawdź jak parzyć kawę na różne sposoby w innym wpisie w naszym Magazynie.
Kawa na wynos? Proszę bardzo!
Nie zawsze mamy ten luksus, by spokojnie zasiąść do filiżanki espresso czy szklanki macchiato - wówczas warto mieć ze sobą kubek termiczny lub zwykły kubek do kawy na wynos, który pozwoli na delektowanie się napojem zarówno podczas drogi na tramwaj, jak i w metrze.
A co z kawą nie tyle na wynos, co... pod namiotem w środku lasu? Skąd w takim miejscu wziąć dobrą kawę? I na to jest sposób! Wystarczy spakować do torby dripper do kawy, który pozwoli Ci się cieszyć pysznym, aromatycznym naparem nawet w leśnych ostępach!
Chyba większość z nas nie wyobraża sobie dziś poranka bez boskiego naparu, jakim jest kawa. Filiżanka mocnego espresso, aromatycznej kawy z mlekiem czy delikatnego cappuccino sprawia, że budzimy się do życia i nabieramy energii do działania. Docenić trzeba nie tylko smakowe i pobudzające właściwości kawy.