DARMOWA DOSTAWA na cały asortyment - tylko do końca dnia!

Świąteczne słodkości. Poznaj nasze ulubione przepisy!

Na świątecznym stole, tuż obok barszczu z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami czy karpia, nie może zabraknąć patery z wypiekami. Aromatyczne ciasta bożonarodzeniowe wspaniale smakują i umilają czas spędzany w gronie najbliższych, ale też pięknie prezentują się na stole, stanowiąc jego smaczną dekorację. Poznaj sprawdzone przepisy na pierniczki, ciasteczka i ciasta na Boże Narodzenie, które z łatwością samodzielnie przygotujesz w zaciszu swojego domu.

Tradycyjne, odświętne i aromatyczne wypieki na Boże Narodzenie

Czy wyobrażasz sobie święta Bożego Narodzenia bez domowych wypieków? Ciasta świąteczne wprowadzają wyjątkową, magiczną atmosferę, wypełniając cały dom niepowtarzalnymi zapachami. W tym czasie królują na naszych stołach przede wszystkim pierniki, makowce, keksy, serniki czy kruche ciasteczka. Unoszący się w powietrzu aromat korzennych przypraw, czekolady, miodu, bakalii podczas ich pieczenia wprowadzi każdego w świąteczny, błogi nastrój.

Święta Bożego Narodzenia to magiczny, cudowny czas spędzany w gronie bliskich nam osób, dlatego warto zadbać o to, by słodkości, które pieczemy, były równie magiczne i zachwycały nie tylko swym smakiem, ale także odświętnym, okazałym wyglądem. Najprostszym sposobem na to, by ciasto pięknie prezentowało się na stole, jest jego ozdobienie. To nic trudnego w szczególności, jeśli mamy pod ręką akcesoria do pieczenia i dekorowania słodyczy, ułatwiające ozdabianie bożonarodzeniowych słodkości. Z pomocą przychodzą również formy i foremki świąteczne, które uatrakcyjnią wygląd wypieków. Jakie ciasta przygotować na święta Bożego Narodzenia? Sprawdź nasze propozycje pysznych, a jednocześnie pięknych, świątecznych smakołyków. 

    Wykrawacze do lukru Śnieżynki 3 szt.
    Forma do ciasta choinka 3D Birkmann

Przepis na makowiec, czyli tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe

Ciastem,...

bez którego większość z nas nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia, jest makowiec – wilgotny, długo zachowujący świeżość, po prostu pyszny! Sekret wyśmienitego smaku makowca tkwi w masie makowej, którą warto przygotować samemu, wykorzystując składniki wysokiej jakości. 

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • ¾ szklanki letniego mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 6 żółtek
  • 150 g roztopionego i ostudzonego masła
  • ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii

Składniki na masę makową:

  • 500 g maku
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 100 g rodzynków
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6 białek
    Forma do ciastek Christmas Magic

Przygotowanie:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i mleko. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn z drożdży, cukier, sól, żółtka, ziarenka wanilii i masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, przełóż ją do miski obsypanej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
  • Przygotuj masę makową. Mak zalej wrzącą wodą i odstaw do ostudzenia. Odsącz z nadmiaru wody i dwukrotnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  • Do maku dodaj cukier, miód, masło, rodzynki, orzechy włoskie, skórkę pomarańczową, aromat migdałowy i cynamon. Wymieszaj. 
  • Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj w masę makową. 
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj na prostokątne placki o wymiarach 30 x 35 cm. Na każdy placek nałóż masę makową, zachowując około 2 cm wolnego brzegu. Zwiń w roladę, zlep ze sobą brzegi i przełóż każdego makowca na papier do pieczenia. Każdy z makowców zawiń dwukrotnie w papier do pieczenia wysmarowany olejem, pozostawiając około 1,5 cm wolnej przestrzeni między ciastem a papierem. Strucle makowe przełóż na blachę do pieczenia i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Ciasta wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut – do uzyskania złotego, lekko brązowego koloru.
  • Gotowe, jeszcze ciepłe makowce polukruj i posyp suchym makiem.

Aromatyczny i najeżony bakaliami – keks

Keks to wspaniale pachnące ciasto biszkoptowe z dużą ilością suszonych i kandyzowanych owoców oraz orzechów. Pyszny i wyrazisty w smaku oraz niezwykle prosty w przygotowaniu. Do wypieku tego ciasta doskonale sprawdzi się podłużna forma, która w końcu nie bez powodu potocznie nazywana jest keksówką. Jak przygotować keks świąteczny?

Składniki:

  • 1 ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 350 g bakalii, np. rodzynki, suszona żurawia, daktyle, orzechy, owoce kandyzowane

Przygotowanie:

  • Białka oddziel od żółtek.
  • Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawaj stopniowo żółtka. 
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj.
  • Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj w ciasto. 
  • Bakalie pokrój na mniejsze kawałki, obtocz w mące, dodaj do ciasta i wymieszaj.
  • Ciasto przełóż do podłużnej, metalowej lub silikonowej formy do pieczenia keksa.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 50 minut.

Piernik – symbol świąt bożonarodzeniowych

Tradycyjny piernik to wyśmienite ciasto będące symbolem świąt Bożego Narodzenia. Niesamowity aromat unoszący się w domu w trakcie jego pieczenia to zasługa dużej ilości przypraw korzennych, takich jak: cynamon, imbir, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa czy anyż. Piernik, podobnie jak keks, możesz przygotować w keksówce lub formie prostokątnej, jednak do upieczenia tego ciasta możesz z powodzeniem wykorzystać jedną z proponowanych przez nas form do ciasta 3D, np. w kształcie choinki, piernikowego domu czy wieńca adwentowego. Tak przygotowany piernik zachwyci Twoich gości nie tylko wybornym smakiem, ale też pięknym, oryginalnym wyglądem.

Składniki:

  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki

Przygotowanie:

  • W garnku roztop masło, dodaj cukier, miód, powidła śliwkowe, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Cały czas mieszając, podgrzewaj masę na najmniejszej mocy palnika, uważając, by jej nie zagotować. Zdejmij masę z ognia i dodaj do niej sodę, mleko i roztrzepane jajka. Wszystkie składniki szybko ze sobą wymieszaj łyżką. Ciągle mieszając dodaj przesianą mąkę. 
  • Powstałą masę przelej do formy do pieczenia uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut.
  • Gotowe ciasto możesz udekorować polewą czekoladową.

Sprawdzony przepis na pierniczki świąteczne

Pierniki nieodłącznie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Wykrawane foremkami w kształcie choinki, bombki, czy renifera będą stanowiły piękną, jadalną ozdobę domu. Do ich wykrawania i dekorowania warto zaangażować najmłodszych domowników. Wspólne przygotowywanie pierniczków z pewnością przyniesie im wiele frajdy i radości. Poznaj nasz sprawdzony przepis na pierniki i przekonaj się, jakie proste i przyjemne jest ich pieczenie!

Składniki na pierniczki:

  • 2 szklanki mąki
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 150 ml miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

Składniki na lukier do pierników:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wrzątku

Przygotowanie:

  • Masło wymieszaj z mąką, cukrem pudrem i miodem. Dodaj proszek do pieczenia, jajko, cukier waniliowy i przyprawę do piernika. Ciasto zagnieć, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
  • Ciasto wyjmij z lodówki i grubo rozwałkuj, na około 0,5 cm. Przy pomocy świątecznych foremek do ciastek wykrawaj pierniczki.
  • Pierniczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 12 minut. 
  • Z cukru i wrzątku utrzyj lukier. Jeśli będzie zbyt rzadki, dodaj odrobinę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty – dolej wrzątku.
  • Gotowym lukrem udekoruj upieczone pierniczki.

Przeczytaj!

Pierniczki i kruche ciasteczka to jeden z wielu sposobów na świąteczną dekorację domu. Więcej pomysłów na bożonarodzeniowe ozdoby znajdziesz w Magazynie FF: Dostawa bożonarodzeniowych nowości od FF! Święta 2019.
    Foremka do ciastek Sterne 2 szt.
    Forma do ciasta 2 domki z piernika
    Forma do wykrawania ciasteczek Puzzle Choinka

Jak zrobić kruche ciasteczka świąteczne?

Niesamowicie kruche i maślane ciasteczka, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a pięknie ozdobione będą stanowiły dodatkową dekorację świątecznego, suto zastawionego stołu.

Składniki:

  • 180 g masła
  • 350 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Masło posiekaj z mąką, dodaj cukier puder, jajko, żółtko i szczyptę soli. Krótko wyrób. Uformuj kulę, ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut. 
  • Po wyjęciu z lodówki, odrywaj kawałki ciasta i wałkuj na grubość 3 mm. Wykrawaj dowolne kształty.
  • Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 12 minut.
  • Gotowe ciasteczka udekoruj, np. kolorowym lukrem i cukrowymi perełkami.

Przepis na babeczki choinki

Ozdobne babeczki w kształcie choinek to słodka propozycja na świąteczny stół, która każdego wprawi w zachwyt, zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Składniki na babeczki:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g brązowego cukru
  • 4 małe jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 120 g mąki

Składniki na zielony krem budyniowy:

  • 1,5 szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 350 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka zielonego barwnika w żelu

Przygotowanie:

  • Przygotuj babeczki. Roztop masło, dodaj posiekaną czekoladę i odstaw na bok na 2 minuty. Wymieszaj i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
  • Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ekstrakt, wymieszaj. Dodaj masło z czekoladą i mąkę. Połącz ze sobą wszystkie składniki.
  • Foremki do muffinek wyłóż jednorazowymi formami do pieczenia (papilotkami), pozostawiając 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu. 
  • Foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Babeczki pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj krem budyniowy. Szklankę mleka zagotuj z cukrem. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką. Dodaj do wrzącego mleka i cały czaj mieszając gotuj około 2 minut, aż budyń zgęstnieje. Budyń odstaw do ostudzenia. 
  • Miękkie masło utrzyj na puszystą masę i cały czas miksując, dodawaj stopniowo zimny budyń. Na końcu dodaj zielony barwnik spożywczy, wymieszaj. Krem wstaw na około 30 minut do lodówki.
  • Dekoruj babeczki kremem wyciskając go przy pomocy rękawa cukierniczego. Możesz je dodatkowo ozdobić kolorową posypką, np. w kształcie gwiazdek.

Dowiedz się!

Po więcej przepisów na małe słodkości w postaci muffinek i babeczek zapraszamy Cię do Magazynu FF: Muffinki, babeczki, ciastka… 5 przepisów na małe słodkości.

Jak widzisz przygotowanie świątecznych wypieków wcale nie jest takie trudne i czasochłonne, jak mogłoby się wydawać! Wystarczy jedynie trochę chęci, kilka prostych składników, świąteczne formy do pieczenia i akcesoria do dekorowania słodkości, by wyczarować pyszne i zjawiskowe babeczki, ciasteczka i ciasta na Boże Narodzenie.

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 150 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 13 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii, m.in. w celu zaprezentowania treści najbardziej odpowiadających zainteresowaniom użytkowników, a także w celach statystycznych i reklamowych. Więcej informacji w Polityce Prywatności