Świąteczne słodkości. Poznaj nasze ulubione przepisy!
Na świątecznym stole, tuż obok barszczu z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami czy karpia, nie może zabraknąć patery z wypiekami. Aromatyczne ciasta bożonarodzeniowe wspaniale smakują i umilają czas spędzany w gronie najbliższych, ale też pięknie prezentują się na stole, stanowiąc jego smaczną dekorację. Poznaj sprawdzone przepisy na pierniczki, ciasteczka i ciasta na Boże Narodzenie, które z łatwością samodzielnie przygotujesz w zaciszu swojego domu.
Tradycyjne, odświętne i aromatyczne wypieki na Boże Narodzenie
Czy wyobrażasz sobie święta Bożego Narodzenia bez domowych wypieków? Ciasta świąteczne wprowadzają wyjątkową, magiczną atmosferę, wypełniając cały dom niepowtarzalnymi zapachami. W tym czasie królują na naszych stołach przede wszystkim pierniki, makowce, keksy, serniki czy kruche ciasteczka. Unoszący się w powietrzu aromat korzennych przypraw, czekolady, miodu, bakalii podczas ich pieczenia wprowadzi każdego w świąteczny, błogi nastrój.
Święta Bożego Narodzenia to magiczny, cudowny czas spędzany w gronie bliskich nam osób, dlatego warto zadbać o to, by słodkości, które pieczemy, były równie magiczne i zachwycały nie tylko swym smakiem, ale także odświętnym, okazałym wyglądem. Najprostszym sposobem na to, by ciasto pięknie prezentowało się na stole, jest jego ozdobienie. To nic trudnego w szczególności, jeśli mamy pod ręką akcesoria do pieczenia i dekorowania słodyczy, ułatwiające ozdabianie bożonarodzeniowych słodkości. Z pomocą przychodzą również formy i foremki świąteczne, które uatrakcyjnią wygląd wypieków. Jakie ciasta przygotować na święta Bożego Narodzenia? Sprawdź nasze propozycje pysznych, a jednocześnie pięknych, świątecznych smakołyków.
Przepis na makowiec, czyli tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe
Ciastem,...
bez którego większość z nas nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia, jest makowiec – wilgotny, długo zachowujący świeżość, po prostu pyszny! Sekret wyśmienitego smaku makowca tkwi w masie makowej, którą warto przygotować samemu, wykorzystując składniki wysokiej jakości.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 50 g drożdży
- ¾ szklanki letniego mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 6 żółtek
- 150 g roztopionego i ostudzonego masła
- ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
Składniki na masę makową:
- 500 g maku
- ¾ szklanki brązowego cukru
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka miękkiego masła
- 100 g rodzynków
- 50 g orzechów włoskich
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 6 białek
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i mleko. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn z drożdży, cukier, sól, żółtka, ziarenka wanilii i masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, przełóż ją do miski obsypanej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
- Przygotuj masę makową. Mak zalej wrzącą wodą i odstaw do ostudzenia. Odsącz z nadmiaru wody i dwukrotnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
- Do maku dodaj cukier, miód, masło, rodzynki, orzechy włoskie, skórkę pomarańczową, aromat migdałowy i cynamon. Wymieszaj.
- Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj w masę makową.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj na prostokątne placki o wymiarach 30 x 35 cm. Przyda się do tego stolnica z miarką. Na każdy placek nałóż masę makową, zachowując około 2 cm wolnego brzegu. Zwiń w roladę, zlep ze sobą brzegi i przełóż każdego makowca na papier do pieczenia. Każdy z makowców zawiń dwukrotnie w papier do pieczenia wysmarowany olejem, pozostawiając około 1,5 cm wolnej przestrzeni między ciastem a papierem. Strucle makowe przełóż na blachę do pieczenia i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Ciasta wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut – do uzyskania złotego, lekko brązowego koloru.
- Gotowe, jeszcze ciepłe makowce polukruj i posyp suchym makiem.
Aromatyczny i najeżony bakaliami – keks
Keks to wspaniale pachnące ciasto biszkoptowe z dużą ilością suszonych i kandyzowanych owoców oraz orzechów. Pyszny i wyrazisty w smaku oraz niezwykle prosty w przygotowaniu. Do wypieku tego ciasta doskonale sprawdzi się podłużna forma, która w końcu nie bez powodu potocznie nazywana jest keksówką. Jak przygotować keks świąteczny?
Składniki:
- 1 ¾ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 350 g bakalii, np. rodzynki, suszona żurawia, daktyle, orzechy, owoce kandyzowane
Przygotowanie:
- Białka oddziel od żółtek.
- Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawaj stopniowo żółtka.
- Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj.
- Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj w ciasto.
- Bakalie pokrój na mniejsze kawałki, obtocz w mące, dodaj do ciasta i wymieszaj.
- Ciasto przełóż do podłużnej, metalowej lub silikonowej formy do pieczenia.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 50 minut.
Piernik – symbol świąt bożonarodzeniowych
Tradycyjny piernik to wyśmienite ciasto będące symbolem świąt Bożego Narodzenia. Niesamowity aromat unoszący się w domu w trakcie jego pieczenia to zasługa dużej ilości przypraw korzennych, takich jak: cynamon, imbir, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa czy anyż. Piernik, podobnie jak keks, możesz przygotować w keksówce lub formie prostokątnej, jednak do upieczenia tego ciasta możesz z powodzeniem wykorzystać jedną z proponowanych przez nas form do ciasta 3D, np. w kształcie choinki, piernikowego domu czy wieńca adwentowego. Tak przygotowany piernik zachwyci Twoich gości nie tylko wybornym smakiem, ale też pięknym, oryginalnym wyglądem.
Składniki:
- 125 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
Przygotowanie:
- W garnku roztop masło, dodaj cukier, miód, powidła śliwkowe, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Cały czas mieszając, podgrzewaj masę na najmniejszej mocy palnika, uważając, by jej nie zagotować. Zdejmij masę z ognia i dodaj do niej sodę, mleko i roztrzepane jajka. Wszystkie składniki szybko ze sobą wymieszaj łyżką. Ciągle mieszając dodaj przesianą mąkę.
- Powstałą masę przelej do formy do pieczenia uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut.
- Gotowe ciasto możesz udekorować polewą czekoladową.
Sprawdzony przepis na pierniczki świąteczne
Pierniki nieodłącznie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Wykrawane foremkami w kształcie choinki, bombki, czy renifera będą stanowiły piękną, jadalną ozdobę domu. Do ich wykrawania i dekorowania warto zaangażować najmłodszych domowników. Wspólne przygotowywanie pierniczków z pewnością przyniesie im wiele frajdy i radości. Poznaj nasz sprawdzony przepis na pierniki i przekonaj się, jakie proste i przyjemne jest ich pieczenie!
Składniki na pierniczki:
- 2 szklanki mąki
- 50 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- 150 ml miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka przyprawy do piernika
Składniki na lukier do pierników:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki wrzątku
Przygotowanie:
- Masło wymieszaj z mąką, cukrem pudrem i miodem. Dodaj proszek do pieczenia, jajko, cukier waniliowy i przyprawę do piernika. Ciasto zagnieć, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
- Ciasto wyjmij z lodówki i grubo rozwałkuj wałkiem na około 0,5 cm. Przy pomocy świątecznych foremek do ciastek wykrawaj pierniczki.
- Pierniczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 12 minut.
- Z cukru i wrzątku utrzyj lukier. Jeśli będzie zbyt rzadki, dodaj odrobinę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty – dolej wrzątku.
- Gotowym lukrem udekoruj upieczone pierniczki.
Przeczytaj!
Pierniczki i kruche ciasteczka to jeden z wielu sposobów na świąteczną dekorację domu. Więcej pomysłów na bożonarodzeniowe ozdoby znajdziesz w Magazynie FF: Dostawa bożonarodzeniowych nowości od FF! Święta 2019.Jak zrobić kruche ciasteczka świąteczne?
Niesamowicie kruche i maślane ciasteczka, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a pięknie ozdobione będą stanowiły dodatkową dekorację świątecznego, suto zastawionego stołu.
Składniki:
- 180 g masła
- 350 g mąki
- 200 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Masło posiekaj z mąką, dodaj cukier puder, jajko, żółtko i szczyptę soli. Krótko wyrób. Uformuj kulę, ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
- Po wyjęciu z lodówki, odrywaj kawałki ciasta i wałkuj na grubość 3 mm. Wykrawaj dowolne kształty.
- Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 12 minut.
- Gotowe ciasteczka udekoruj za pomocą narzędzi do lukru, np. kolorowym lukrem i cukrowymi perełkami.
Przepis na babeczki choinki
Ozdobne babeczki w kształcie choinek to słodka propozycja na świąteczny stół, która każdego wprawi w zachwyt, zarówno smakiem, jak i wyglądem.
Składniki na babeczki:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g brązowego cukru
- 4 małe jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 120 g mąki
Składniki na zielony krem budyniowy:
- 1,5 szklanki mleka
- ¾ szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 350 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka zielonego barwnika w żelu
Przygotowanie:
- Przygotuj babeczki. Roztop masło, dodaj posiekaną czekoladę i odstaw na bok na 2 minuty. Wymieszaj i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ekstrakt, wymieszaj. Dodaj masło z czekoladą i mąkę. Połącz ze sobą wszystkie składniki.
- Foremki do muffinek wyłóż jednorazowymi formami do pieczenia (papilotkami), pozostawiając 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu.
- Foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Babeczki pozostaw do ostudzenia.
- Przygotuj krem budyniowy. Szklankę mleka zagotuj z cukrem. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką. Dodaj do wrzącego mleka i cały czaj mieszając gotuj około 2 minut, aż budyń zgęstnieje. Budyń odstaw do ostudzenia.
- Miękkie masło utrzyj na puszystą masę i cały czas miksując, dodawaj stopniowo zimny budyń. Na końcu dodaj zielony barwnik spożywczy, wymieszaj. Krem wstaw na około 30 minut do lodówki.
- Dekoruj babeczki kremem wyciskając go przy pomocy rękawa cukierniczego. Możesz je dodatkowo ozdobić kolorową posypką, np. w kształcie gwiazdek.
Dowiedz się!
Po więcej przepisów na małe słodkości w postaci muffinek i babeczek zapraszamy Cię do Magazynu FF: Muffinki, babeczki, ciastka… 5 przepisów na małe słodkości.Jak widzisz przygotowanie świątecznych wypieków wcale nie jest takie trudne i czasochłonne, jak mogłoby się wydawać! Wystarczy jedynie trochę chęci, kilka prostych składników, świąteczne formy do pieczenia i akcesoria do dekorowania słodkości, by wyczarować pyszne i zjawiskowe babeczki, ciasteczka i ciasta na Boże Narodzenie.