Zupy na upały, czyli 5 przepisów na pyszne chłodniki
Upały nie sprzyjają gotowaniu, jednak nawet w najgorętsze dni należy się prawidłowo odżywiać. Dlatego przygotowaliśmy dla Was 5 propozycji na pyszne zupy na zimno. Sprawdź, jak zrobić chłodnik!
Chłodnik, czyli zupa na zimno
Kiedy żar leje się z nieba, mało kto myśli o jedzeniu gorących i treściwych potraw. Dlatego w upalne, letnie dni postaw na chłodnik – zupę na zimno, którą można przygotować na wiele rozmaitych sposobów, na słodko i na słono. Chłodniki są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe, a to wszystko za sprawą składników w nich zawartych, tj. świeżych warzyw lub owoców będących źródłem wielu witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Doskonale chłodzą, orzeźwiają i gaszą pragnienie, dzięki czemu pomagają przetrwać nawet największe upały. Ich przygotowanie jest naprawdę ekspresowe i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Chłodniki można serwować tradycyjnie, tj. wykorzystując miseczki na zupę, głębokie talerze, ale także szklanki – podane w ten sposób doskonale się sprawdzą jako przystawka.
Chłodnik litewski
Smaczny, zdrowy i łatwy w przygotowaniu – chłodnik z buraków to idealne danie na letnie, upalne dni. Podstawę chłodnika litewskiego stanowi gotowana botwina z buraczkami, połączona z kefirem lub zsiadłym mlekiem. Znajdziemy tu również pyszne dodatki, takie jak: świeży ogórek, koperek i szczypiorek. Chłodnik z botwiny podany z ugotowanym na twardo jajkiem smakuje naprawdę doskonale!
Składniki:
- 1 pęczek botwiny
- 500 ml rosołu
- 500 g zsiadłego mleka
- 400 g kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 ogórki gruntowe
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu
- przyprawy: sól i pieprz
Przygotowanie:
- Botwinę umyj, odetnij buraczki, obierz je i pokrój w drobną kostkę. Łodygi i liście także drobno posiekaj.
- Zagotuj rosół, dodaj buraki i łodygi, gotuj przez około 15 minut aż buraczki będą miękkie. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj liście. Wywar pozostaw do ostudzenia.
- Do zimnego wywaru dodaj zsiadłe mleko, kwaśną śmietanę, 2 łyżki koperku, 2 łyżki szczypiorku, 2 obrane i starte na tarce ogórki.
- Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i octem. Wymieszaj i wstaw do lodówki.
- Gotowy chłodnik przelej do głębokich talerzy. Podawaj z jajkiem na twardo, pozostałym ogórkiem startym na tarce, koperkiem i szczypiorkiem.
Dowiedz się!
Do przygotowania pysznego chłodnika litewskiego potrzebny jest aromatyczny rosół. O tym, jak przygotować doskonały, klarowny rosół, dowiesz się z Magazynu FF: Jak przygotować idealny domowy rosół? Nasze wskazówki krok po krokuGazpacho
Gazpacho...
to pyszny i orzeźwiający chłodnik wywodzący się z Hiszpanii, a dokładnie – z Andaluzji. Jego głównym składnikiem są aromatyczne, najlepiej bardzo dojrzałe i miękkie pomidory, obok których znajdziemy również paprykę, zielonego ogórka, oliwę z oliwek, ocet i czosnek. Gazacho to świetny sposób na upały! Doskonale smakuje podany z drobno pokrojonymi warzywami i grzankami.
Składniki:
- 500 g pomidorów
- 1 ogórek gruntowy
- 0,5 papryki
- 0,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka świeżej papryczki chili
- 0,5 szklanki miąższu z białego pieczywa
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kromka białego chleba
- przyprawy: sól i pieprz
Przygotowanie:
- Pomidory sparz wrzątkiem i obierz. Gniazdo nasienne z jednego pomidora włóż do blendera, a miąższ pokrój w drobną kostkę. Pozostałe pomidory pokrój na większe kawałki i włóż do blendera.
- Ogórka obierz ze skórki – 1/3 warzywa pokrój w kostkę, resztę włóż do blendera.
- Paprykę oczyść – 1/3 papryki pokrój w kostkę, pozostałą część włóż do kielicha blendera.
- Do pojemnika blendera dodaj również obraną cebulę, czosnek, chili, pieczywo, sok z limonki, ocet winny i oliwę z oliwek. Całość dokładnie zmiksuj.
- Zmiksowany chłodnik przetrzyj przez sitko. Dopraw solą i pieprzem. Zupę wstaw do lodówki na kilka godzin, by dobrze się schłodziła.
- Kromkę chleba pokrój w kostkę i przygotuj na patelni grzanki.
- Schłodzoną zupę przelej do miseczek. Podawaj z pokrojonymi wcześniej warzywami i grzankami.
Chłodnik z awokado
Doskonały przepis na chłodnik z awokado z dodatkiem świeżych ogórków i liści szpinaku. Zielona porcja pełnej zdrowych składników, sycącej, zimnej zupy świetnie sprawdzi się w roli lekkiego, letniego obiadu.
Składniki:
- 3 sztuki awokado
- 3 ogórki gruntowe
- garść liści szpinaku
- garść mięty
- garść kolendry
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 mała czerwona cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z połowy limonki
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka miodu
- przyprawy: sól i pieprz
- 3 szklanki zimnej wody mineralnej
Przygotowanie:
- Awokado obierz, przekrój na pół i usuń pestkę. Miąższ przełóż do pojemnika blendera.
- Ogórki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do awokado. Dodaj także liście szpinaku, mięty, kolendry, jogurt grecki, czerwoną cebulę, oliwę z oliwek, sok z limonki, ocet, miód i sól. Dodaj 3 szklanki zimnej wody i zmiksuj.
- Zupę na zimno z awokado wstaw na kilka godzin do schłodzenia.
- Gotowy chłodnik przelej do szklanek. Wierzch posyp posiekaną miętą, kolendrą i świeżo mielonym pieprzem.
Chłodnik arbuzowo – truskawkowy
Przepis na chłodnik arbuzowo – truskawkowy doskonale sprawdza się w gorące dni. By chłodnik był gotowy do jedzenia od razu po jego przygotowaniu, warto na kilka godzin przed przystąpieniem do jego przyrządzania włożyć arbuza i truskawki do lodówki.
Składniki:
- 600 g miąższu arbuza (bez pestek)
- 200 g truskawek
- 4 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżeczka drobno startego, świeżego imbiru
- ser feta
Przygotowanie:
- Truskawki umyj i odszypułkuj.
- Arbuza, truskawki, sok z limonki, miód, miętę oraz imbir włóż do pojemnika blendera i zmiksuj na gładki mus.
- Gotowy chłodnik przelej do miseczek. Podawaj z pokruszonym serem feta.
Tarator – bułgarski chłodnik ogórkowy
Chłodnik z Bułgarii
Tarator to przepis na chłodnik wywodzący się z Bułgarii. To delikatna zupa na zimno sporządzana na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem ogórków, koperku, czosnku i posiekanych orzechów włoskich. Przygotowanie chłodnika jest banalnie proste – wystarczy jedynie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Prosto, lekko i pyszne!
Składniki:
- 4 ogórki gruntowe
- 400 g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- kilka kostek lodu
- przyprawy: sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ogórki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
- Do dużej miski przełóż jogurt, dodaj ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, oliwę. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Schłodzoną zupę przelej do porcelanowych talerzy, dodaj kilka kostek lodu, posyp orzechami oraz posiekanym koperkiem.
Przeczytaj!
Po pysznym chłodniku zapraszamy na deser! Propozycje smakowitych przepisów na ekspresowe desery w szklance podawane na zimno znajdziesz w Magazynie FF: Deser w szklance. 5 prostych przepisów.Upały dają Ci w kość? Nie zastanawiaj się dłużej i pędź do kuchni, aby wypróbować jeden z proponowanych przez nas przepisów na chłodnik – sycącą i zdrową zupę niezastąpioną w trakcie upałów.