Zupy na upały, czyli 5 przepisów na pyszne chłodniki

Upały nie sprzyjają gotowaniu, jednak nawet w najgorętsze dni należy się prawidłowo odżywiać. Dlatego przygotowaliśmy dla Was 5 propozycji na pyszne zupy na zimno. Sprawdź, jak zrobić chłodnik!

Chłodnik, czyli zupa na zimno

Kiedy żar leje się z nieba, mało kto myśli o jedzeniu gorących i treściwych potraw. Dlatego w upalne, letnie dni postaw na chłodnik – zupę na zimno, którą można przygotować na wiele rozmaitych sposobów, na słodko i na słono. Chłodniki są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe, a to wszystko za sprawą składników w nich zawartych, tj. świeżych warzyw lub owoców będących źródłem wielu witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Doskonale chłodzą, orzeźwiają i gaszą pragnienie, dzięki czemu pomagają przetrwać nawet największe upały. Ich przygotowanie jest naprawdę ekspresowe i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Chłodniki można serwować tradycyjnie, tj. wykorzystując miseczki na zupę, głębokie talerze, ale także szklanki – podane w ten sposób doskonale się sprawdzą jako przystawka.

Chłodnik litewski

Smaczny, zdrowy i łatwy w przygotowaniu – chłodnik z buraków to idealne danie na letnie, upalne dni. Podstawę chłodnika litewskiego stanowi gotowana botwina z buraczkami, połączona z kefirem lub zsiadłym mlekiem. Znajdziemy tu również pyszne dodatki, takie jak: świeży ogórek, koperek i szczypiorek. Chłodnik z botwiny podany z ugotowanym na twardo jajkiem smakuje naprawdę doskonale!

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny
  • 500 ml rosołu
  • 500 g zsiadłego mleka
  • 400 g kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu
  • przyprawy: sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Botwinę umyj, odetnij buraczki, obierz je i pokrój w drobną kostkę. Łodygi i liście także drobno posiekaj.
  • Zagotuj rosół, dodaj buraki i łodygi, gotuj przez około 15 minut aż buraczki będą miękkie. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj liście. Wywar pozostaw do ostudzenia.
  • Do zimnego wywaru dodaj zsiadłe mleko, kwaśną śmietanę, 2 łyżki koperku, 2 łyżki szczypiorku, 2 obrane i starte na tarce ogórki.
  • Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i octem. Wymieszaj i wstaw do lodówki.
  • Gotowy chłodnik przelej do głębokich talerzy. Podawaj z jajkiem na twardo, pozostałym ogórkiem startym na tarce, koperkiem i szczypiorkiem.
chłodnik litewski 1
chłodnik litewski 2

Dowiedz się!

Do przygotowania pysznego chłodnika litewskiego potrzebny jest aromatyczny rosół. O tym, jak przygotować doskonały, klarowny rosół, dowiesz się z Magazynu FF: Jak przygotować idealny domowy rosół? Nasze wskazówki krok po kroku

Gazpacho

Gazpacho...

to pyszny i orzeźwiający chłodnik wywodzący się z Hiszpanii, a dokładnie – z Andaluzji. Jego głównym składnikiem są aromatyczne, najlepiej bardzo dojrzałe i miękkie pomidory, obok których znajdziemy również paprykę, zielonego ogórka, oliwę z oliwek, ocet i czosnek. Gazacho to świetny sposób na upały! Doskonale smakuje podany z drobno pokrojonymi warzywami i grzankami.

Składniki:

  • 500 g pomidorów
  • 1 ogórek gruntowy
  • 0,5 papryki
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka świeżej papryczki chili
  • 0,5 szklanki miąższu z białego pieczywa
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kromka białego chleba
  • przyprawy: sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Pomidory sparz wrzątkiem i obierz. Gniazdo nasienne z jednego pomidora włóż do blendera, a miąższ pokrój w drobną kostkę. Pozostałe pomidory pokrój na większe kawałki i włóż do blendera.
  • Ogórka obierz ze skórki – 1/3 warzywa pokrój w kostkę, resztę włóż do blendera.
  • Paprykę oczyść – 1/3 papryki pokrój w kostkę, pozostałą część włóż do kielicha blendera.
  • Do pojemnika blendera dodaj również obraną cebulę, czosnek, chili, pieczywo, sok z limonki, ocet winny i oliwę z oliwek. Całość dokładnie zmiksuj.
  • Zmiksowany chłodnik przetrzyj przez sitko. Dopraw solą i pieprzem. Zupę wstaw do lodówki na kilka godzin, by dobrze się schłodziła.
  • Kromkę chleba pokrój w kostkę i przygotuj na patelni grzanki.
  • Schłodzoną zupę przelej do miseczek. Podawaj z pokrojonymi wcześniej warzywami i grzankami.
Talerz głęboki Grand Cru 19 cm

103,00 zł

Talerz głęboki Grand Cru 19 cm

Rosendahl
Miseczka 300 ml Taika niebieska

129,00 zł

Miseczka 300 ml Taika niebieska

Iittala
Miseczka All-Time

69,00 zł

Miseczka All-Time

A di Alessi (1)
    Miseczka All-Time

    69,00 zł

    Miseczka All-Time

    A di Alessi(1)

Chłodnik z awokado

Doskonały przepis na chłodnik z awokado z dodatkiem świeżych ogórków i liści szpinaku. Zielona porcja pełnej zdrowych składników, sycącej, zimnej zupy świetnie sprawdzi się w roli lekkiego, letniego obiadu.

Składniki:

  • 3 sztuki awokado
  • 3 ogórki gruntowe
  • garść liści szpinaku
  • garść mięty
  • garść kolendry
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • przyprawy: sól i pieprz
  • 3 szklanki zimnej wody mineralnej

Przygotowanie:

  • Awokado obierz, przekrój na pół i usuń pestkę. Miąższ przełóż do pojemnika blendera.
  • Ogórki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do awokado. Dodaj także liście szpinaku, mięty, kolendry, jogurt grecki, czerwoną cebulę, oliwę z oliwek, sok z limonki, ocet, miód i sól. Dodaj 3 szklanki zimnej wody i zmiksuj.
  • Zupę na zimno z awokado wstaw na kilka godzin do schłodzenia.
  • Gotowy chłodnik przelej do szklanek. Wierzch posyp posiekaną miętą, kolendrą i świeżo mielonym pieprzem.
chłodnik z awokado

Chłodnik arbuzowo – truskawkowy

Przepis na chłodnik arbuzowo – truskawkowy doskonale sprawdza się w gorące dni. By chłodnik był gotowy do jedzenia od razu po jego przygotowaniu, warto na kilka godzin przed przystąpieniem do jego przyrządzania włożyć arbuza i truskawki do lodówki.

Składniki:

  • 600 g miąższu arbuza (bez pestek)
  • 200 g truskawek
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżeczka drobno startego, świeżego imbiru
  • ser feta

Przygotowanie:

  • Truskawki umyj i odszypułkuj.
  • Arbuza, truskawki, sok z limonki, miód, miętę oraz imbir włóż do pojemnika blendera i zmiksuj na gładki mus.
  • Gotowy chłodnik przelej do miseczek. Podawaj z pokruszonym serem feta.
6 szt. Szklanka do wody Grand Cru 6 szt.

117,00 zł

Szklanka do wody Grand Cru 6 szt.

Rosendahl (5)
2 szt. Szklanki do wody Premium Glass 2 szt.

103,00 zł

Szklanki do wody Premium Glass 2 szt.

Rosendahl (1)
Miska Dressed

124,00 zł

Miska Dressed

Alessi
    Miska Dressed

    124,00 zł

    Miska Dressed

    Alessi
Miseczka 300 ml Taika

129,00 zł

Miseczka 300 ml Taika

Iittala
Miseczka Despina

311,00 zł

Miseczka Despina

Seletti (1)
    Miseczka Despina

    311,00 zł

    Miseczka Despina

    Seletti(1)

Tarator – bułgarski chłodnik ogórkowy

Chłodnik z Bułgarii

Tarator to przepis na chłodnik wywodzący się z Bułgarii. To delikatna zupa na zimno sporządzana na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem ogórków, koperku, czosnku i posiekanych orzechów włoskich. Przygotowanie chłodnika jest banalnie proste – wystarczy jedynie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Prosto, lekko i pyszne!

Składniki:

  • 4 ogórki gruntowe
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • kilka kostek lodu
  • przyprawy: sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Ogórki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
  • Do dużej miski przełóż jogurt, dodaj ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, oliwę. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Schłodzoną zupę przelej do porcelanowych talerzy, dodaj kilka kostek lodu, posyp orzechami oraz posiekanym koperkiem.
Talerz głęboki Cecilia

369,00 zł

Talerz głęboki Cecilia

Seletti (1)
Talerz głęboki Sofronia

369,00 zł

Talerz głęboki Sofronia

Seletti

Przeczytaj!

Po pysznym chłodniku zapraszamy na deser! Propozycje smakowitych przepisów na ekspresowe desery w szklance podawane na zimno znajdziesz w Magazynie FF: Deser w szklance. 5 prostych przepisów.

Upały dają Ci w kość? Nie zastanawiaj się dłużej i pędź do kuchni, aby wypróbować jeden z proponowanych przez nas przepisów na chłodnik – sycącą i zdrową zupę niezastąpioną w trakcie upałów.

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł