5 pomysłów na zdrowe (i szybkie!) śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Odpowiednio skomponowane i zbilansowane dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. W dzisiejszym Magazynie przekonujemy, że zdrowe nie znaczy nudne i pozbawione smaku – przedstawiamy 5 pomysłów na pełnowartościowe śniadania, które swym smakiem i wyglądem skuszą każdego.

Śniadanie – zjedz je po królewsku!

Śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak.

To stare przysłowie, zawierające w sobie dużo mądrości. Śniadanie to pierwszy posiłek dnia, który gwarantuje nam solidną dawkę energii na co najmniej kolejne 3-4 godziny, pobudza szare komórki do pracy, przyspiesza metabolizm, zapobiega napadom głodu i sięganiu po niezdrowe przekąski, ale też sprawia, że dobre samopoczucie nie opuszcza nas przez cały dzień. Śniadanie powinno stać się Twoim codziennym, smacznym rytuałem. I choć w natłoku porannych obowiązków ciężko znaleźć wolną chwilę to warto, między prysznicem a suszeniem włosów, zatrzymać się przynajmniej na 15 minut, usiąść przy stole i bez wykonywania żadnych czynności w międzyczasie – zjeść sycący i pełnowartościowy posiłek.

    kawa cukier pojemniki kuchenne

Kawa - biała, czarna, z cukrem czy bez - dla wielu z nas stanowi pierwszy posiłek dnia :) Warto zmienić ten nawyk.

Najpopularniejszy sposób na śniadanie – kanapki

Kanapka to zdecydowanie najpopularniejsze rozwiązanie śniadaniowe cechujące się przede wszystkim prostotą i szybkością przygotowania. Jeśli nie zdążymy jej zjeść w domu, bez problemu możemy zabrać ją ze sobą do pracy, szkoły czy na uczelnię. By nie zgniotła się w plecaku lub torebce, zaopatrz się w pojemnik na lunch i kanapki, będący idealnym miejscem do ich przenoszenia. Pamiętaj jednak, by komponować ją tak, by była nie tylko pyszna, ale też pełna zdrowych dodatków. Sprawdź, jak przyrządzić pełnowartościową kanapkę, by kusiła zarówno swym smakiem, jak i wyglądem.

Jak skomponować zdrową kanapkę?

  1. Po pierwsze węglowodany, czyli dobrej jakości pieczywo. Najlepsze, bo najzdrowsze, jest pieczywo razowe na zakwasie, pełnoziarniste, orkiszowe bądź czystoziarniste, które jest doskonałym źródłem węglowodanów i zawiera duże ilości błonnika pokarmowego korzystnie
    wpływającego na funkcjonowanie układu pokarmowego. Jeśli chcesz przez długi czas cieszyć się świeżym, pachnącym i chrupiącym chlebem, wyposaż swoją kuchnię w pojemnik na pieczywo, będący najlepszym miejscem na przechowywanie chleba i bułek.
  2. Po drugie białko – świetnym źródłem białka na kanapki są: sery, jaja, dobrej jakości wędliny, delikatne ryby, takie jak makrela czy łosoś, pasty rybne i warzywne, ale też orzechy i pestki.
  3. Po trzecie tłuszcz, który jest niezbędny do wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dlatego pamiętajmy, by na naszej kanapce zawsze znajdował się dodatek tłuszczowy w postaci, np. prawdziwego masła, dla którego idealnym miejscem jest maselniczka, chroniąca masło przed niekorzystnymi warunkami zewnętrznymi i gwarantująca jego świeżość przez długi czas, jak również oliwy z oliwek, oleju rzepakowego lub lnianego, masła orzechowego czy pasty sezamowej.
  4. I po czwarte warzywa – nadające kanapkom apetycznego wyglądu i podkreślające smak pozostałych składników. Pomidor, ogórek, sałata, rukola, roszponka, szpinak, jarmuż, koper, szczypiorek, a może cebula, rzodkiewka lub papryka? Do wyboru, do koloru!

Pamiętaj o dodawaniu świeżych ziół do kanapek, które świetnie podkreślają ich smak. Dlatego warto stworzyć w swoim zaciszu domowym ziołowy miniogródek, by zawsze je mieć na wyciągniecie ręki i każdego poranka móc rozsmakowywać się w kanapkach przyprawionych aromatycznymi
ziołami.

    kubek sandrine śniadanie
    śniadanie na stole kubek paula

Z czym przygotować zdrową kanapkę?

Poniżej przedstawiamy garść pysznych, kanapkowych inspiracji. Jesteśmy przekonani, że któraś z propozycji trafi w Twoje gusta i podniebienie smile

  • Z jajkiem na twardo, pomidorem i rukolą – przygotowanie kanapki zacznij od ugotowania jajek na twardo. W tym celu wlej do garnka wodę, posól ją, włóż jajka i postaw na kuchenkę. Kiedy woda się zagotuje, nastaw minutnik na 8 minut – dokładnie tyle powinny gotować się
    jajka na twardo. Po tym czasie wylej z garnka gorącą wodę, za to wlej chłodną, by zatrzymać proces gotowania. Następnie złóż swoją kanapkę: posmaruj pieczywo masłem, połóż rukolę, pokrojone jajka na twardo, plastry pomidory, a całość posyp szczypiorkiem, pieprzem i
    odrobiną soli.
  • Z jajkiem sadzonym, szynką i pomidorem – do przygotowania tej pysznej i zdrowej kanapki z pewnością przyda Ci się patelnia do jajek z nieprzywierającą powłoką. Wystarczy, że rozgrzejesz na niej odrobinę masła klarowanego, po czym rozbijesz jajko i poczekasz do momentu aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne. Na talerzu ułóż kolejno: pieczywo, sałatę, szynkę, pomidora i jajko – posyp je szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.
  • Z pastą twarogową – by przygotować pastę twarogową, wymieszaj ze sobą twaróg, świeżo wyciśnięty czosnek, jogurt naturalny, odrobinę koncentratu pomidorowego i kilka kropel oliwy z oliwek. Przygotowane smarowidło połóż na pieczywo. Idealnym dodatkiem do tak przygotowanej pasty będzie czerwona papryka i ogórek kiszony. Mniam!
  • Z białym serem, rzodkiewką, ogórkiem, czosnkiem, koperkiem i listkami świeżej mięty.
  • Z szynką parmeńską, pomidorem, mozzarellą, oliwkami, bazylią i oliwą z oliwek.
  • Z makrelą, sałatą, ogórkiem konserwowym i szczypiorkiem.
  • Z wędzonym łososiem, roszponką, zielonymi oliwkami i parmezanem.
  • Z serkiem twarogowym o ulubionym smaku, grubym plastrem pomidora i szczypiorkiem.

Świeże pieczywo każdego ranka?

To możliwe! Sprawdź w naszym Magazynie jak przechowywać pieczywo, aby jak najdłużej było świeże.

Mości Hrabia... Kanapka

Kanapka w kształcie, jaką znamy dziś to zasługa czwartego hrabiego Sandwicha, Johna Montagu, żyjącego w XVIII w., będącego miłośnikiem gier karcianych, który w trakcie jednej z rozgrywek poczuł głód, ale nawet na chwilę nie chciał odrywać się od karcianego stołu, dlatego poprosił lokaja o
podanie mu solonej wołowiny włożonej między dwie kromki chleba. Dzięki temu John Montagu mógł dalej grać, nie brudząc przy tym talii kart. To właśnie od tytułu hrabiego wywodzi się angielska i znana na całym świecie nazwa tego posiłku.

Kremowa, aksamitna, z rozmaitymi zdrowymi dodatkami – owsianka

Owsianka, czyli danie przygotowywane z płatków owsianych i mleka bądź wody to świetny sposób na pyszne, pożywne i pełnowartościowe śniadanie, które dostarczy Ci solidnej dawki energii na długi czas i wielu cennych dla organizmu składników odżywczych. Dlaczego warto jeść na śniadanie owsiankę? Zalety płynące z jej spożywania wynikają z bogactwa składników zawartych w płatkach owsianych.

Owies to bogactwo witaminy B6 wspomagającej pamięć i koncentrację, witaminy B1 – przeciwdziałającej zmęczeniu, rozdrażnieniu i nadmiernej nerwowości, a także witaminy E, będącej jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, spowalniającym procesy starzenia się i chroniącym organizm przed rozwojem wielu chorób. To jednak nie wszystko. Płatki owsiane w swym składzie zawierają też nienasycone kwasy tłuszczowe wspierające pracę układu krążenia, a także rozpuszczalny błonnik skutecznie regulujący procesy przemiany materii. To również dobre źródło łatwostrawnego białka i minerałów: magnezu, potasu, żelaza, selenu, wapnia i jodu.

Jak widzisz, płatki owsiane to prawdziwa bomba odżywcza. Ponadto porcja owsianki to bardzo dobre źródło przyswajalnych węglowodanów złożonych, dlatego jest to idealna propozycja na zdrowe, pyszne i pożywne śniadanie. Owsiankę uwielbiamy również za to, że z łatwością i szybkością można ją przygotować oraz podawać z rozmaitymi dodatkami, dzięki czemu każdego poranka będzie smakować inaczej!

    miska sandrine owsianka śniadanie
    śniadanie na stole bloomingville

Jak ugotować pyszną owsiankę? Poniżej prezentujemy podstawowy przepis.

Najważniejszym składnikiem są oczywiście płatki. Najlepiej wybrać płatki owsiane zwykłe lub górskie, które wytwarza się z całych ziaren owsa, dzięki czemu zachowują one cenne wartości odżywcze.

By owsianka była kremowa, a jednocześnie lekka, najlepiej gotować ją na mieszance tłustego mleka z wodą. Stosunek płatków do płynu powinien wynosić 1 porcja płatków do 3 porcji płynu. I wreszcie – gotowanie! Owsianka będzie miękka i aksamitna, jeśli zalejesz płatki wodą już wieczorem. Wystarczy, że rano dolejesz do nich mleko i doprowadzisz do wrzenia. Ten trik sprawi, że płatki szybciej się ugotują, a dodatkowo, dzięki zwiększeniu swej objętości, zaspokoją głód na długo. Owsiankę gotuj do momentu, aż płatki osiągną odpowiednią miękkość, a większość płynu się wchłonie, co będzie trwało mniej więcej 10-12 minut. Podczas gotowania mieszaj owsiankę, najlepiej drewnianą łyżką, rozcierając płatki o dno i ścianki garnka.

Uwaga! Pamiętaj, by po ugotowaniu płatków dodać do nich szczyptę soli! To właśnie sól wydobywa z płatków ich wyjątkowy, zbożowy smak.

Łyżka kuchenna Innovative Kitchen 3 w 1

33,00 zł

Łyżka kuchenna Innovative Kitchen 3 w 1

Mason Cash
Łyżka kuchenna UT101

60,00 zł

Łyżka kuchenna UT101

Alessi
Rondel emaliowany Vappu Pimiä

99,00 zł

Rondel emaliowany Vappu Pimiä

Muurla
Rondel Dressed

335,00 zł

Rondel Dressed

Alessi
    Rondel Dressed

    335,00 zł

    Rondel Dressed

    Alessi

Z jakimi dodatkami podawać owsiankę? Oto nasze smaczne propozycje!

  1. Z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem – do owsianki dodaj pokrojone w kostkę jabłko, łyżeczkę miodu i łyżkę rodzynek, wymieszaj, a gotową porcję zdrowego posiłku posyp cynamonem i szczyptą kardamonu. Jeśli uwielbiasz szarlotkę – musisz jak najszybciej wypróbować ten przepis!
  2. Z konfiturą oraz prażonym słonecznikiem i pestkami dyni – porcję płatków wymieszaj z łyżką ulubionych konfitur, a całość posyp uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i pestkami dyni.
  3. Ze śliwkami – do ugotowanych płatków dorzuć kilka drobno pokrojonych śliwek węgierek i garść posiekanych orzechów włoskich. Połącz ze sobą wszystkie składniki, a gotową owsiankę posyp płatkami migdałowymi.
  4. Z bananami – to bardzo prosta, ale jednocześnie pyszna wersja owsianki. Wystarczy, że do ugotowanych płatków dodasz pokrojonego w plasterki banana i podgrzejesz całość. Po przełożeniu do miseczki możesz do smaku dorzucić jeszcze łyżkę rodzynek bądź żurawiny.
  5. Z orzechami – do posłodzonej miodem owsianki dodaj 2 łyżki masła orzechowego i garść posiekanych orzechów włoskich. Gwarantujemy, że smak orzechowej owsianki pozytywnie Cię zaskoczy.
  6. Z kakao, bananami i orzechami włoskimi – w czasie gotowania owsianki dodaj do niej łyżeczkę miodu i dwie łyżeczki kakao. Po ugotowaniu do porcji płatków dorzuć pokrojone w plastry banany i orzechy włoskie uprażone na suchej patelni. To prawdziwa bomba energetyczna!
  7. Z musem owocowym - wystarczy, że ulubione owoce zblendujesz na mus i dodasz do owsianki wraz z garścią świeżych owoców.
  8. Z ananasem i kiwi– do owsianki dorzuć pokrojonego w kostkę świeżego ananasa i kiwi, łyżkę płatków kokosowych, całość skrop sokiem z cytryny i od samego rana rozkoszuj się smakiem tropikalnych owoców zatopionych w zdrowej owsiance.
  9. Z mango i mandarynkami – do miski owsianki dołóż pokrojone w kostkę mango, cząstki mandarynki, a całość posyp wiórkami kokosowymi i ulubionymi orzechami.
  10. Z dynią i marchewką – do ugotowanej owsianki dodaj garść startej marchewki, odrobinę miąższu z upieczonej dyni, garść rodzynek, podprażonych orzechów laskowych, łyżkę miodu i odrobinę cynamonu. Tak przygotowana owsianka to doskonały pomysł na jesienne śniadanie.

Owsianka to przepis na piękną cerę, nienaganną figurę i świetną sprawność umysłową oraz fizyczną, dlatego na stałe powinna zagościć w Twoim śniadaniowym menu.

Angielskie korzenie owsianki

Czy wiesz, że już w średniowieczu jednym z głównych produktów śniadaniowych była owsianka? To pyszne danie największą popularnością cieszyło się w Anglii, gdzie stanowiło istotny element angielskiego śniadania dla klas wyższych, ale też było popularnym pożywieniem dla pracowników fizycznych i górników. Słynną, angielską owsiankę uznawano za idealny posiłek na śniadanie, dający uczucie sytości, energię i siłę do wykonywania ciężkiej pracy.
    owsianka słoiki szklane śniadanie

Puszyste, miękkie, rozpływające się w ustach – naleśniki

Czy jest ktoś, kto potrafi oprzeć się puszystym, pachnącym, świeżo wysmażonym naleśnikom? Naleśniki to idealna propozycja na smaczne i sycące śniadanie, która da nam mnóstwo energii do działania. Można przyrządzić je na słodko i wytrawnie, jeść na ciepło lub zimno, z farszem lub bez. Każdy znajdzie wersję dla siebie. Nadziane pysznymi i zdrowymi dodatkami to świetny sposób na doskonałe rozpoczęcie dnia.

O czym musimy pamiętać robiąc naleśniki? Co zrobić, by placki smażyły się równo, bez przywierania i przypalania oraz na piękny złocisty kolor? Gwarancją pysznego smaku placków jest dobrze przygotowane ciasto, dlatego poniżej przedstawiamy kilka uniwersalnych porad, które sprawią, że usmażone przez Ciebie naleśniki będą zachwycały swym smakiem.

Patelnia do naleśników WMF

Nowa cena:239,00 zł
Stara cena:299,00 zł Rabat:-20%

Patelnia do naleśników WMF

WMF
Zestaw prezentowy do naleśników Mastrad

234,00 zł

Zestaw prezentowy do naleśników Mastrad

Mastrad (1)
Patelnia do naleśników Classic

389,00 zł

Patelnia do naleśników Classic

Scanpan
  • Zanim dodasz mąkę do ciasta, przesiej ją przez sitko, wówczas naleśniki będą delikatniejsze.
  • Do przygotowania naleśników warto użyć mąkę nieobciążającą ciasta. Doskonałym wyborem jest mąka tortowa.
  • Dodatek wody gazowanej do ciasta nada naleśnikom lekkości i puszystości.
  • Ciasto na naleśniki należy dobrze wymieszać, tak by nie było w nim grudek. Nie zaleca się jednak używać miksera, ponieważ ciasto traci swą puszystość. Co zrobić, by idealnie połączyć ze sobą składniki na placki? Z pomocą przychodzą pomysłowe gadżety kuchenne, które usprawniają codzienne przygotowywanie posiłków. Jednym z nich jest shaker do naleśników. Wystarczy do niego włożyć wszystkie składniki, założyć pokrywkę, mocno potrząsnąć i gotowe. Gwarantujemy, że wszystkie składniki będą odpowiednio ze sobą połączone! A dzięki specjalnemu otworowi, możemy z shakera dozować ciasto bezpośrednio na patelnię.
  • Przed smażeniem, daj ciastu odpocząć – odstaw je przynajmniej na 30 minut. Oczywiście nie jest to koniecznie, w końcu dobrze wiemy, że każda minuta o poranku jest na wagę złota, ale w leniwą sobotę lub niedzielę warto ten patent wykorzystać. Dzięki odpoczynkowi składniki dobrze się ze sobą zwiążą, ciasto uzyska idealną konsystencję, a usmażone naleśniki będą rozpływały się w ustach. Zwróć uwagę na konsystencję ciasta, która przed wlaniem na patelnię powinna przypominać lekko rozcieńczoną śmietanę.
  • Tajemnicą dobrych naleśników jest odpowiednia patelnia! Do smażenia placków stosuj patelnie do naleśników, które usprawniają i ułatwiają ich smażenie. Niska, płytka patelnia z nieprzywierającą powłoką to gwarancja równomiernie usmażonych placków bez przypaleń, a
    przewracanie placków na drugą stronę to pestka!
  • Naleśniki smaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Najlepiej każdorazowo przed wylaniem ciasta posmaruj patelnię odrobiną oleju przy pomocy pędzelka kuchennego. Dobrym wyborem do smażenia naleśników jest też masło klarowane. Możesz też usmażyć placki bez tłuszczu –wystarczy, że dodasz do ciasta dodać odrobinę oleju lub roztopionego masła.
  • Kiedy zauważysz, że brzegi zaczynają odstawać od patelni, a ciasto nie jest już płynne, możesz obrócić naleśnika na drugą stronę. Z pewnością to zadanie ułatwi Ci łopatka do naleśników. Przydatne wskazówki dotyczące ciasta i smażenia naleśników już znasz, zatem przyszedł czas na przedstawienie sprawdzonego przepisu na ciasto naleśnikowe. Nie martw się, jeśli pierwszy naleśnik wyląduje w koszu – to normalne!
Shaker do naleśników Crepy

84,00 zł

Shaker do naleśników Crepy

Moha (4)
Szpatuła do naleśników Easy

58,00 zł

Szpatuła do naleśników Easy

Rig-Tig
Shaker do mąki Baker Lane

39,00 zł

Shaker do mąki Baker Lane

Mason Cash
    patelnia do naleśników scanpan
    patelnie do naleśników serduszka

Naleśniki – przepis podstawowy

- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- szczypta soli

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj i odstaw na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie na patelni do naleśników rozgrzej kilka kropel oleju i wlej odpowiednią ilość ciasta. Przewróć naleśnika na drugą stronę, gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów, a smażona strona naleśnika uzyska złocisty kolor. Placki wybornie smakują samodzielnie, jednak ich smak doskonale podkreślają rozmaite dodatki. Naleśniki na śniadanie możesz zjeść w wersji zarówno na słodko, jak słono.

By uzyskać pyszne śniadanie na słodko, podaj naleśniki z...

- dżemem, konfiturą lub świeżymi owocami
- nadzieniem twarogowym lub jogurtem naturalnym
- miodem lub syropem klonowym
- masłem orzechowym
- owocowym musem lub sosem

Starożytne naleśniki

Czy wiesz, że naleśniki przygotowywano już w starożytności? Pierwsze placki, nazywane wówczas placenta przyrządzali starożytni Rzymianie i spożywali je jako zamiennik chleba. Natomiast w antycznej Grecji naleśniki robiono z mąki, mleka, miodu, oliwy i serwowano na śniadanie.

Z kolei w wersji wytrawnej naleśniki możesz zaserwować z...

- serkiem paprykowym, salami, rukolą i garścią czarnych oliwek
- serkiem czosnkowym, fetą, szynką i roszponką
- serkiem śmietankowym z dodatkiem chrzanu i wędzonego łososia
- pesto bazyliowym, suszonymi pomidorami i orzeszkami piniowymi

I chociaż przygotowanie naleśników wymaga nieco czasu i wprawy, warto je przyrządzać, by móc rozkoszować się ich wspaniałym smakiem i po prostu dobrze rozpocząć dzień!

    patelnia scanpan naleśnik z owocami

Kolorowe, apetyczne i chrupiące – sałatki

Kto je sałatki, ten jest piękny i gładki! I zapewniamy, że nie ma w tym zdaniu żadnej przesady. Zawarte w tym pysznym daniu warzywa są źródłem wielu składników odżywczych, które doskonale wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Odświeżające, lekkostrawne i łatwe do przygotowania sałatki to świetny sposób na zdrowe, pożywne i energetyczne śniadanie. Pokrojone warzywa lub owoce z pysznymi dodatkami i skropione wyśmienitym dressingiem rozpalą kubki smakowe i podbiją niejedno, nawet najbardziej wyszukane podniebienie.

Poniżej przedstawiamy 3 przepisy na wyśmienite zdrowe, kolorowe i sycące sałatki, które pobudzą i dodadzą sił na dalszą część dnia. Podane w przepisach ilości składników wystarczą na przygotowanie dwóch porcji sałatki.

Sałatka z wędzonym łososiem, awokado i jajkiem w koszulce

Składniki:
- 2 duże garści mixu sałat
- 100 g wędzonego łososia
- dojrzałe awokado pokrojone w kostkę lub paski
- pół czerwonej cebuli
- sok z cytryny
- koperek
- sól i pieprz
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka octu winnego

Składniki na dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- pieprz i sól

Sałatkę rozpocznij od przygotowania jajka w koszulce. Do garnka wlej wodę na wysokość około 8-10 cm. Dodaj sól i ocet. Wbij jajko do miseczki. Po zagotowaniu się wody ostrożnie wlej jajko i gotuj przez około 3 minuty aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Wyjmij je z wrzątku i tak samo postępuj z drugim jajkiem. Przygotowanie jajka w koszulce będzie szybsze i prostsze, jeśli zaopatrzysz się w zestaw lub foremki do gotowania jajek w koszulce. Przygotuj dressing. W miseczce lub w shakerze do dressingów wymieszaj miód, oliwę i sok z cytryny, po czym dodaj odrobinę soli i pieprzu. Opłucz mix sałat, osusz i wyłóż na talerze, a następnie polej przygotowanym sosem. Na sałatę ułóż kawałki pokrojonego łososia. Pokrojone awokado skrop sokiem z cytryny i dodaj do sałatki. Całość obsyp posiekaną w piórka czerwoną cebulą i przypraw solą oraz pieprzem. Na wierzchu ułóż jajko w koszulce i posyp koperkiem.

    obieraczka do awokado joseph joseph

Obieraczka do awokado to jeden z tych gadżetów bez których można żyć... ale zdecydowanie łatwiej jeśli jest pod ręką :)

Sałatka z szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą

Składniki:
- 2 garści rukoli
- 6 plastrów szynki parmeńskiej
- mozzarella mini
- garść zielonych oliwek
- około 15 pomidorków koktajlowych

Składniki na dressing miodowo – musztardowy:
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz

Rukolę opłucz, osusz i rozłóż na talerze. Na niej połóż plasterki oliwek, przekrojone na pół kulki mozzarelli i plasterki szynki parmeńskiej zwiniętej w rulonik. Na wierzch połóż połówki pomidorków koktajlowych i jeszcze kilka listków rukoli. Przygotuj miodowo-musztardowy sos. Do shakera do dressingów wrzuć wszystkie potrzebne składniki, energicznie potrząśnij i gotowe! Sałatkę polej przygotowanym sosem.

Shaker do dressingów PopSome Flavour

32,00 zł

Shaker do dressingów PopSome Flavour

Tomorrows Kitchen (1)
Shaker do dressingów MyFlavour

176,00 zł

Shaker do dressingów MyFlavour

Eva Solo
Shaker do dressingów Rig-Tig

103,00 zł

Shaker do dressingów Rig-Tig

Rig-Tig

Sałatka z kuskusem, granatem i kozim serem

Składniki:
- 0,5 szklanki kuskusu
- 0,5 szklanki wrzącego bulionu
- 3 garście rukoli
- 5 łyżek orzeszków piniowych
- 0,5 granatu
- 15 czerwonych winogron
- 50 g sera koziego
- 4 łyżki świeżo startego parmezanu po jednej łyżeczce posiekanej świeżej bazylii i natki pietruszki

Składniki na miodowy dressing:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie sałatki rozpocznij od sosu. Wszystkie składniki wrzuć do shakera do dressingów, energicznie wstrząśnij i gotowe! Kuskus zalej wrzącym bulionem, przykryj i odstaw na około 10 minut – powinien wchłonąć płyn i stać się sypki. Do kuskusu dodaj posiekane zioła, przypraw solą i pieprzem. Następnie do kuskusu dodaj opłukaną, osuszoną i porwaną na mniejsze kawałki rukolę. Na suchej patelni podpraż orzeszki piniowe. Obierz owoc granatu i wyłuskaj z niego ziarenka. Winogrona przekrój na połówki i wyjmij z nich pestki. Orzeszki, granat, winogrona oraz pokruszony ser kozi dodaj do sałatki i wymieszaj. Polej sałatkę miodowym dressingiem i posyp parmezanem.

Jeszcze więcej pomysłów na sałatki znajdziesz w...

...Magazynie FF poświęconym przepisom na pyszne sałatki na lato (i nie tylko!).
    pojemniki na sałatę i sałatki
    pojemnik na przekąski do auta

Bakaliowa, orzechowa, a może czekoladowa? Domowa granola

Granola to mieszanka płatków zbożowych, bakalii i orzechów pieczona z dodatkiem miodu i tłuszczu, dzięki czemu przyjemnie chrupie w czasie jedzenia i ma słodką glazurę. Brzmi pysznie prawda? Domowa granola to doskonały składnik zdrowego śniadania. Zjedzona z mlekiem czy jogurtem naturalnym, rozbudzi Cię o poranku i naładuje pozytywną energią na wiele godzin!

Dlaczego wartość jeść na śniadanie granolę? Dzięki dużej ilości płatków zbożowych, orzechów i bakalii, ta chrupiąca pyszność to bogactwo błonnika, który zapewnia uczucie sytości na długi czas, nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnie wpływających na pracę układu krążenia, a także wielu minerałów i witamin pozytywnie oddziaływających na pracę całego organizmu. Tę pyszną śniadaniową propozycję przygotujesz na wiele sposobów, tworząc ulubione kompozycje smakowe. Możesz do niej dodać np. rodzynki, suszone morele, figi, daktyle, suszone banany, migdały, orzechy laskowe, włoskie, brazylijskie, pistacje czy nerkowce, a także kakao, czekoladę, kawę czy ulubione przyprawy, takie jak cynamon, wanilia bądź kardamon. Warto od razu zrobić większą porcję i przechowywać w pojemniku na żywność, by każdego poranka mieć pod ręką pyszną orzechowo-bakaliową mieszankę.

Pojemniki kuchenne Brabantia szklane 3 szt.

Nowa cena:99,00 zł
Stara cena:119,00 zł Rabat:-17%

Pojemniki kuchenne Brabantia szklane 3 szt.

Brabantia (3)
Pojemnik na miód Farm

114,00 zł

Pojemnik na miód Farm

WMF

Czekoladowa granola

Składniki:
- 2,5 szklanki płatków owsianych zwykłych lub górskich
- 1,5 szklanki mieszanki dowolnych orzechów i pestek, np. orzechy włoskie, ziemne, nerkowce i
- pestki słonecznika
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki oleju
- 2/3 szklanki płynnego miodu lub syropu klonowego czy z agawy
- łyżeczka cynamonu
- 75 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady

Do miski wrzuć płatki owsiane, grubo posiekane orzechy, pestki, kakao, cynamon, olej i syrop lub miód. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowaną mieszankę piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, co 5 minut ją mieszając. Granola jest gotowa, jeśli lekko się przyrumieni. Nie piecz jej zbyt długo, ponieważ stanie się gorzka i niesmaczna.

Zaraz po upieczeniu granola jest miękka. Staje się chrupiąca dopiero, gdy ostygnie. Po ostygnięciu wymieszaj chrupiący przysmak z posiekaną czekoladą i już możesz zajadać!

Jak odpowiednio przechowywać granolę?

A także inne produkty spożywcze? Sprawdź jakie są najlepsze pojemniki na żywność.
    śniadanie w słoiku owoce bakalie
    śniadanie granola pojemniki na bakalie

Dzień dobry!

Zdrowe śniadanie to pyszne, kolorowe i pożywne śniadanie! Wypróbuj nasze śniadaniowe propozycje, które wprawią Cię w pozytywny nastrój i sprawią, że będziesz pełen energii, a dzięki swej różnorodności nigdy się nie znudzą i trafią w gusta każdego. Do ich przygotowania wystarczy jedynie odrobina chęci i kreatywności. To co dziś zjesz na śniadanie? smile

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w 2 sklepach stacjonarnych gratis
ponad 150 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 13 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii, m.in. w celu zaprezentowania treści najbardziej odpowiadających zainteresowaniom użytkowników, a także w celach statystycznych i reklamowych. Więcej informacji w Polityce Prywatności