Jak zrobić kawę mrożoną? Poradnik w trzech krokach (+ przepisy)
Nic tak dobrze nie pobudza i nie stawia na nogi jak dobra kawa. Ale kto ma ochotę na filiżankę gorącego napoju kawowego, kiedy żar leje się z nieba? Na szczęście mamy na to sposób! To chłodząca, orzeźwiająca i dodająca energii kawa mrożona, która jest prosta i szybka w przygotowaniu.
Stop! Kawowe promocje w wersji na lato
Do kawy mrożonej
Sprawdź nasze aktualne promocje na akcesoria do robienia kawy mrożonej. Znajdziesz je tutaj.➔ Zobacz wszystkie kawowe promocje tutaj.
Mocny, aromatyczny, świeżo parzony napar kawowy to podstawa dobrej kawy mrożonej!
Podstawą esencjonalnej, aromatycznej, orzeźwiającej kawy mrożonej jest dobra baza, czyli odpowiednio mocny i intensywny napar kawowy przygotowany z najwyższej jakości, świeżo mielonych ziaren. Istnieje kilka sposobów na przygotowanie intensywnego, głębokiego i odpowiednio gęstego naparu kawowego. Na dalszym etapie przyrządzania napoju mrożonego, mocny napar zostaje złagodzony rozpuszczającymi się kostkami lodu, mlekiem czy cukrem. Dzięki temu finalnie otrzymujemy pobudzającą, energetyzującą i idealnie wyważoną w smaku kawę mrożoną.
Zastanawiasz się, w jaki sposób przygotować napar kawowy? Z pomocą przychodzą zaparzacze do kawy, które pozwalają wydobyć ze świeżo mielonych ziaren możliwie jak najwięcej smaku i aromatu. Spośród nich dużą popularnością cieszy się zaparzacz do kawy tłokowy, zwany inaczej french press, przy pomocy którego w szybki i prosty sposób zaparzysz dobrą kawę. Jak to zrobić? Otwórz pojemnik na kawę, odmierz ziarna, zmiel je w młynku do kawy, a następnie wyjmij tłoczek z zaparzacza, wsyp do niego kawę i zalej ją gorącą wodą. Przykryj zaparzacz do kawy pokrywką i odstaw go na bok, na około 3 minuty. Po tym czasie opuść tłok z sitkiem, by docisnąć fusy do dna urządzenia. I gotowe!
Kawę możesz również przygotować w urządzeniu, jakim jest dripper, który pozwala na przelewowe parzenie kawy. Drip kawa zachwyca swym ciekawym smakiem. Można w niej wyczuć delikatne nuty owocowe, kwiatowe, orzechowe czy karmelowe. Napar przygotowywany w ten sposób z pewnością wzbogaci smak domowej kawy mrożonej.
Zaparzacze to popularne, choć nie jedyne sposoby parzenia kawy. Idealną bazę do kawy mrożonej uzyskasz również przy pomocy kawiarki. Zarówno kawiarka aluminiowa, jak i kawiarka stalowa pozwoli Ci przygotować pyszne i gęste espresso. Jest to możliwe, dlatego że kawiarka włoska działa na zasadzie ciśnienia, które pod wpływem wysokiej temperatury wytwarza się w dolnej części urządzenia. Kawę w kawiarce przygotujesz zarówno na kuchence gazowej, elektrycznej, a nawet na płycie indukcyjnej. Kawiarka na indukcję to urządzenie, które również znajdziesz w Fabryce Form.
Ekspresy do kawy to kolejne urządzenia, dzięki którym przyrządzisz aromatyczną i intensywną w smaku bazę. Popularnym rodzajem ekspresu do kawy jest ekspres ciśnieniowy, wykorzystujący do parzenia kawy wysokie ciśnienie. Na uwagę zasługuje również bardzo prosty w obsłudze ekspres przelewowy. Proces przygotowywania kawy przy pomocy tego urządzenia trwa dość długo, jednak warto chwilę poczekać, by móc rozkoszować się bogatym i ciekawym w smaku napojem kawowym.
To ciekawe!
Więcej na temat sposobów parzenia kawy bez konieczności użycia ekspresu, dowiesz się z Magazynu FF: Jak parzyć kawę bez ekspresu? Oto 3 proste sposobyJak zrobić kawę mrożoną? Poznaj nasze sprawdzone przepisy!
Kawę mrożoną można przygotować na wiele sposobów. Najważniejsza jest baza, czyli świeżo parzony, mocny i esencjonalny napar kawowy przygotowany w zaparzaczu tłokowym, kawiarce czy ekspresie. Reszta dodatków zależy od naszego gustu, smaku i preferencji. Dowiedz się, jak zrobić mrożoną kawę.
1. Kawa frappe, czyli grecka kawa mrożona
Kawa frappe to najbardziej popularny i znany na całym świecie napój kawowy wywodzący się z Grecji, który przygotowuje się poprzez zmiksowanie czarnej kawy z kostkami lodu. Mrożona kawa frappe nie dość, że wyśmienicie smakuje i doskonale orzeźwia, to jeszcze świetnie się prezentuje. A to wszystko, dzięki efektownej piance powstałej podczas miksowania kawy.
Składniki:
- 1 filiżanka ostudzonego espresso
- 125 ml wody
- kostki lodu
Przygotowanie:
- Do przygotowania kawy frappe przyda Ci się blender kielichowy. Do kielicha urządzenia wlej espresso, dorzuć kilka kostek lodu i miksuj do czasu uzyskania gęstej piany.
- Pianę przelej do szklanki do latte, dopełnij zimną wodą i dorzuć jeszcze trzy kostki lodu. Wraz ze szklanką frappe nie zapomnij podać łyżeczki do kawy.
2. Przepis na mrożoną kawę z mlekiem i cukrem
Mrożona kawa z dodatkiem mleka i cukru to napój, który przyjemnie nas ochłodzi i orzeźwi, nawet w najbardziej upalny dzień.
Składniki:
- 1 filiżanka chłodnego espresso
- 100 ml mleka
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- kostki lodu
Przygotowanie:
- Kawę, mleko, wodę, cukier i lód umieść w kielichu blendera. Miksuj przez około 3 minuty – do momentu powstania sztywnej piany.
- Kawę mrożoną przelej do wysokiej szklanki w taki sposób, by piana oddzieliła się od reszty.
3. Kawa mrożona z lodami – przepis
Nic tak dobrze nie smakuje w letni upalny dzień, jak kawa mrożona z lodami, która nie dość, że doskonale chłodzi i pobudza, to dodatkowo może nam zastąpić klasyczny deser.
Składniki:
- 1 filiżanka mocnej kawy
- 125 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 gałka lodów, np. waniliowych, orzechowych, czekoladowych, pistacjowych
- kostki lodu
- bita śmietana
- kakao do posypania
Przygotowanie:
- W zaparzaczu tłokowym przygotuj mocny napar, dodaj do niego cukier, wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
- Kawę przelej do schłodzonej szklanki, dodaj mleko i kilka kostek lodu.
- Na wierzch napoju nałóż gałkę lodów i bitą śmietanę. Całość oprósz kakao.
- Wraz ze szklankami kawy mrożonej zaserwuj również łyżeczki do lodów.
Śmietanka lekka jak chmurka
Użyj spieniacza do mleka, aby było ono delikatniejsze i smaczniejsze.Wskazówka
Zajrzyj do Magazynu FF: 10 rzeczy, których nie wiesz o kawie, by poznać kilka ciekawostek dotyczących kawy.Pyszne dodatki, czyli sposób na urozmaicenie smaku i aromatu mrożonej kawy
Dużą rolę odgrywają dodatki do kawy mrożonej, które wpływają nie tylko na jej smak, ale też wygląd. Każdy przepis na kawę mrożoną możesz dowolnie zmieniać. By ją dosłodzić, zamiast białego cukru, dodaj cukier trzcinowy, muscovado, miód, różnego rodzaju syropy słodzące, np. klonowy czy daktylowy bądź naturalne słodziki, np. stewię czy ksylitol. Dla złagodzenia intensywnego smaku kawy dodaje się również mleko. Do napoju możesz wlać mleko krowie, ale też kokosowe, migdałowe, sojowe, owsiane czy z nerkowców. Możesz również wlać mleko skondensowane lub odrobinę śmietany kremówki lub dorzucić gałkę ulubionych lodów.
Domowa kawa mrożona będzie jeszcze pyszniejsza, jeśli udekorujesz ją bitą śmietaną, różnymi posypkami lub polewami. Doskonale sprawdzają się drobno posiekane orzechy, wiórki kokosowe lub czekoladowe, kakao, pokruszone ciasteczka i bezy, roztopiona czekolada, sos karmelowy czy solony karmel, ale też owoce dekorujące i urozmaicające mrożoną kawę, np. maliny, jeżyny, poziomki czy borówki. Smak kawy możesz wzbogacić poprzez dodanie do niej przypraw. Kawa mrożona idealnie smakuje w zestawieniu z wanilią, cynamonem, kardamonem, imbirem czy chili.
Zainspiruj się!
Kawa mrożona jest idealna na lato. Z kolei na okres jesienno-zimowy polecamy kawy rozgrzewające. Sprawdzone przepisy znajdziesz w Magazynie FF: Pierniczkowa, czekoladowa, pikantna… Przepisy na zimowe kawy.Eksperymentuj i baw się dodatkami, by każdego dnia móc cieszyć się innym smakiem orzeźwiającej i pysznej kawy mrożonej!