Sałatka z truskawkami na 5 sposobów [PRZEPISY]
Truskawki… któż z nas ich nie uwielbia? To bezsprzecznie królowe lata, wyśmienite nie tylko na surowo, ale i w wypiekach czy koktajlach. Zobacz, jakie są ich właściwości i poznaj 5 przepisów na sałatki, w których truskawki odegrają główną rolę!
Truskawki – co warto o nich wiedzieć?
Wartości odżywcze truskawek
Truskawki to nie tylko jeden z ulubionych przysmaków letniego okresu, ale także źródło wartości odżywczych oraz witamin, m.in. C, B2, B3, A i E. Znajdziesz w nich krzem i fosfor, niezbędne dla zdrowej skóry, kości i włosów, a także cynk. Truskawki zawierają również magnez, potas, wapń i żelazo.
Te wspaniałe owoce łagodzą stany zapalne w organizmie, dodatkowo go odkwaszając. Obniżają one także ciśnienie, zmniejszają ryzyko chorób serca i regulują poziom cukru we krwi. Spożywając truskawki, usprawniasz swój system odpornościowy i chronisz się przed chorobami nowotworowymi!
Ciekawostka na słodko
Czy wiesz, jaka odmiana truskawek jest najsłodsza? Za najsłodsze truskawki na rynku, uznaje się te o wdzięcznej nazwie „lambada”! Smakują one idealnie zarówno na surowo, jak również w ciastach czy koktajlach.

Jak przechowywać truskawki?
Zastanawiasz się, jak przechowywać truskawki, aby zachowały świeżość i wszystkie właściwości? Najlepiej pozostawić je na zewnątrz, jeżeli jednak nie masz takiej możliwości, przełóż truskawki do miski, przykryj i umieść na najniższej półce w lodówce. To właśnie tam panują najkorzystniejsze warunki. Warto pamiętać, żeby nie wkładać do lodówki umytych truskawek – płuczemy je dopiero przed spożyciem. Można je również mrozić, aby zimą móc cieszyć się ich wyjątkowym smakiem oraz zachowanymi wartościami odżywczymi.
Czy truskawki są kaloryczne?
A ile kalorii mają truskawki? Zaledwie 30-35 kcal w 100 gramach owoców! Co można zrobić z truskawek, skoro nie trzeba ograniczać się do spożycia kilku dziennie? Wspaniały koktajl, kruche ciasto, słodkie przetwory, truskawkowy kompot… Możesz wykorzystać je także do fondue! Możliwości jest wiele – wybierz tę ulubioną i ciesz się niepowtarzalnym smakiem lata.
Truskawkowe orzeźwienie
Lato to idealna pora na lodowe desery – a te będą smakować jeszcze lepiej, jeśli przygotujesz je sam! W Magazynie FF znajdziesz przepisy na domowe, naturalne lody ze świeżych truskawek: Lody truskawkowe na kilka sposobów.Niezawodna suszarka do sałat
Jeżeli zależy Ci na tym, aby sałata, którą podajesz, była zawsze krucha i smakowita, zaopatrz się w suszarkę do sałat. Dzięki niej przygotowywanie posiłków, w których ważną rolę odgrywa dobra sałatka, może okazać się znacznie łatwiejsze. W miskach nie będzie już zbierać się woda, a liście będą czyste, chrupiące i lekkie. Suszarka pozwoli Ci także zaoszczędzić cenny w trakcie gotowania czas.
Wybór suszarek do sałat jest wyjątkowo duży. Ich miski wykonywane są nie tylko z tworzywa sztucznego, ale i ze stali – z pewnością więc znajdziesz tę idealną dla siebie. Pomimo nazwy, sugerującej przeznaczenie wyłącznie do sałaty, z powodzeniem wysuszysz w nich również inne warzywa liściaste, jak szpinak, roszponka, rukola, jarmuż… a nawet ulubione zioła! Suszarki do sałat wyposażone są w pokrywki, które umożliwiają także przechowywanie warzyw w lodówce. To niezawodne rozwiązanie do każdej kuchni!
Sałatka z rukoli i truskawek
Lekka sałatka z truskawek i rukoli to idealna propozycja na szybki i zdrowy lunch, pełen witamin
i składników odżywczych!
Składniki:
- 100 g truskawek
- 250 g rukoli
- łyżka octu balsamicznego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- orzechy włoskie
Przygotowanie:
- Wlej do słoiczka lub specjalnego shakera ocet balsamiczny oraz oliwę i dokładnie nim potrząśnij, w celu utworzenia emulsji stanowiącej dressing.
- Rukolę opłucz i osusz – możesz użyć w tym celu suszarki do sałat.
- Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki lub w plasterki.
- Umieść wszystkie składniki w szerokiej misce.
- Polej całość dressingiem, na końcu dodaj orzechy włoskie i pomieszaj – przydatne mogą się okazać specjalne łyżki do sałaty.
- Sałatka gotowa!
Sałatka z truskawkami i fetą
Sałatka z truskawkami z orzeźwiającą nutą mięty, to połączenie stworzone na upalny dzień. Lekki, ale jednocześnie sycący posiłek, pozwoli Ci poczuć prawdziwy smak lata!
Składniki:
- 250 g truskawek
- 60 g sera feta
- garść rukoli lub mix sałat
- garść borówek amerykańskich (opcjonalnie)
- 3 łyżki świeżej, posiekanej mięty
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
- garść orzechów (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Wymieszaj oliwę, miód, sok z cytryny i 1 łyżkę mięty.
- Rukolę/mix sałat opłucz, osusz i umieść w misce.
- Umyj i pokrój truskawki na ćwiartki lub w plasterki, borówki opłucz.
- Zmiel czarny pieprz za pomocą młynka do soli i pieprzu.
- Pokrój ser w kostkę, a następnie obtocz jego kawałki w pieprzu i pozostałych 2 łyżkach mięty.
- Wszystkie składniki umieść w misie, dopraw solą i pozostałym pieprzem, polej dressingiem i dokładnie wymieszaj.
- To wszystko – smacznego!
Sprawdź także inne przepisy!
Sezon grillowy w pełni, a do idealnego grilla potrzebna jest pyszna sałatka! Więcej oryginalnych propozycji znajdziesz w Magazynie FF: Przepyszne sałatki na lato – 5 zdrowych przepisów.Sałatka z truskawkami i serem pleśniowym
Sałatka z dodatkiem sera pleśniowego to wyjątkowo elegancka kompozycja smaków, idealna na letnią kolację przy świecach.
Składniki:
- 250 g truskawek
- 150 g sera pleśniowego
- 2 większe gruszki (twarda i dojrzała) lub brzoskwinie
- mix sałat/roszponka
- pół pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz, pół łyżeczki ziół prowansalskich
Przygotowanie:
- Do octu balsamicznego dodaj zioła i przyprawy (według uznania). Mieszając, dolewaj oliwę z oliwek, w celu utworzenia dressingu.
- Sałatę opłucz, wysusz i umieść w misie.
- Posiekaj natkę pietruszki.
- Truskawki umyj i pokrój na plastry lub ćwiartki.
- Obierz gruszki/brzoskwinie – proces będzie dużo łatwiejszy przy użyciu specjalnej obieraczki do warzyw – a następnie umyj je, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny – dzięki temu nie ściemnieją.
- Ser pleśniowy pokrój w kostkę – krojenie ułatwią Ci specjalne noże do sera.
- Umieść wszystkie składniki w misce, polej dressingiem i dokładnie wymieszaj.
- Smacznego!
Sałatka ze szparagami i truskawkami
Szukasz dobrego źródła potasu, magnezu i wapnia, zamkniętego w smakowitym warzywie? Sięgnij po szparagi – to prawdziwa bomba witaminowa! Włączając je do diety, dostarczasz organizmowi ogromną dawkę niezbędnych składników odżywczych. Sałatka z truskawkami i szparagami to naprawdę wyjątkowe połączenie!
Składniki:
- pół pęczka zielonych szparagów
- niewielka główka sałaty
- 250 g truskawek
- 100 g sera, np. feta, koziego lub camembert
- 2 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- płatki migdałowe/pestki słonecznika
- grubo zmielony pieprz czarny, sól morska
Przygotowanie:
- Sałatę opłucz, osusz i porwij na drobne kawałki.
- Umyj szparagi i odłam z nich zdrewniałe końcówki, następnie pokrój na kawałki długości 2 cm.
- Przygotowane szparagi gotuj na parze przez 2-3 minuty. Gotowanie na parze ułatwią Ci przystosowane do tego naczynia – warzywa nie stracą dzięki temu cennych wartości.
- Zahartuj ugotowane szparagi pod zimną wodą i odcedź.
- Truskawki umyj i pokrój w plasterki lub na ćwiartki, ser pokrój w kostkę.
- Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i przyprawami.
- Umieść wszystkie składniki w misce, wymieszaj, polej dressingiem.
- Posyp sałatkę płatkami migdałów lub pestkami słonecznika. Gotowe!
Nasze inspiracje
Brakuje Ci pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie do pracy lub szkoły? Zajrzyj do Magazynu FF: Wiosenna sałatka w słoiku – 5 przepisów, gdzie znajdziesz kilka doskonałych inspiracji!Sałatka: truskawki i szpinak
Szpinak uznawany jest za jedno z najzdrowszych warzyw liściastych. Jego regularne spożywanie chroni nawet przed rozwojem nowotworów. W połączeniu z truskawkami, staje się coraz bardziej popularny – sałatka składająca się z tych składników to ogromna dawka witamin!
Składniki:
- 2 garście szpinaku baby
- 250 g truskawek
- 1 awokado
- pestki słonecznika
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki miodu
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód i przyprawy – w miseczce lub za pomocą shakera do dressingu.
- Szpinak opłucz i wysusz – najlepiej sprawdzi się do tego suszarka do sałat.
- Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki, awokado skrój w kostkę.
- Przełóż wszystkie składniki do miski na sałatkę, posyp pestkami słonecznika.
- Polej sałatkę dressingiem. Gotowe!
Ciesz się smakiem lata w postaci słodkich truskawek i dbaj o zdrowie swoje oraz swoich bliskich, włączając te wartościowe owoce do codziennej diety – nie tylko w okresie letnim, ale przez cały rok!