Sałatka z truskawkami na 5 sposobów [PRZEPISY]

Truskawki… któż z nas ich nie uwielbia? To bezsprzecznie królowe lata, wyśmienite nie tylko na surowo, ale i w wypiekach czy koktajlach. Zobacz, jakie są ich właściwości i poznaj 5 przepisów na sałatki, w których truskawki odegrają główną rolę!

Truskawki – co warto o nich wiedzieć?

Wartości odżywcze truskawek

Truskawki to nie tylko jeden z ulubionych przysmaków letniego okresu, ale także źródło wartości odżywczych oraz witamin, m.in. C, B2, B3, A i E. Znajdziesz w nich krzem i fosfor, niezbędne dla zdrowej skóry, kości i włosów, a także cynk. Truskawki zawierają również magnez, potas, wapń i żelazo.

Te wspaniałe owoce łagodzą stany zapalne w organizmie, dodatkowo go odkwaszając. Obniżają one także ciśnienie, zmniejszają ryzyko chorób serca i regulują poziom cukru we krwi. Spożywając truskawki, usprawniasz swój system odpornościowy i chronisz się przed chorobami nowotworowymi!

Ciekawostka na słodko

Czy wiesz, jaka odmiana truskawek jest najsłodsza? Za najsłodsze truskawki na rynku, uznaje się te o wdzięcznej nazwie „lambada”! Smakują one idealnie zarówno na surowo, jak również w ciastach czy koktajlach.
truskawki
dania z truskawkami

Jak przechowywać truskawki?

Zastanawiasz się, jak przechowywać truskawki, aby zachowały świeżość i wszystkie właściwości? Najlepiej pozostawić je na zewnątrz, jeżeli jednak nie masz takiej możliwości, przełóż truskawki do miski, przykryj i umieść na najniższej półce w lodówce. To właśnie tam panują najkorzystniejsze warunki. Warto pamiętać, żeby nie wkładać do lodówki umytych truskawek – płuczemy je dopiero przed spożyciem. Można je również mrozić, aby zimą móc cieszyć się ich wyjątkowym smakiem oraz zachowanymi wartościami odżywczymi.

Czy truskawki są kaloryczne?

A ile kalorii mają truskawki? Zaledwie 30-35 kcal w 100 gramach owoców! Co można zrobić z truskawek, skoro nie trzeba ograniczać się do spożycia kilku dziennie? Wspaniały koktajl, kruche ciasto, słodkie przetwory, truskawkowy kompot… Możesz wykorzystać je także do fondue! Możliwości jest wiele – wybierz tę ulubioną i ciesz się niepowtarzalnym smakiem lata.

Truskawkowe orzeźwienie

Lato to idealna pora na lodowe desery – a te będą smakować jeszcze lepiej, jeśli przygotujesz je sam! W Magazynie FF znajdziesz przepisy na domowe, naturalne lody ze świeżych truskawek: Lody truskawkowe na kilka sposobów.

Niezawodna suszarka do sałat

Jeżeli zależy Ci na tym, aby sałata, którą podajesz, była zawsze krucha i smakowita, zaopatrz się w suszarkę do sałat. Dzięki niej przygotowywanie posiłków, w których ważną rolę odgrywa dobra sałatka, może okazać się znacznie łatwiejsze. W miskach nie będzie już zbierać się woda, a liście będą czyste, chrupiące i lekkie. Suszarka pozwoli Ci także zaoszczędzić cenny w trakcie gotowania czas.

Wybór suszarek do sałat jest wyjątkowo duży. Ich miski wykonywane są nie tylko z tworzywa sztucznego, ale i ze stali – z pewnością więc znajdziesz tę idealną dla siebie. Pomimo nazwy, sugerującej przeznaczenie wyłącznie do sałaty, z powodzeniem wysuszysz w nich również inne warzywa liściaste, jak szpinak, roszponka, rukola, jarmuż… a nawet ulubione zioła! Suszarki do sałat wyposażone są w pokrywki, które umożliwiają także przechowywanie warzyw w lodówce. To niezawodne rozwiązanie do każdej kuchni!

Sałatka z rukoli i truskawek

Lekka sałatka z truskawek i rukoli to idealna propozycja na szybki i zdrowy lunch, pełen witamin
i składników odżywczych!

Składniki:

  • 100 g truskawek
  • 250 g rukoli
  • łyżka octu balsamicznego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • orzechy włoskie

Przygotowanie:

  1. Wlej do słoiczka lub specjalnego shakera ocet balsamiczny oraz oliwę i dokładnie nim potrząśnij, w celu utworzenia emulsji stanowiącej dressing.
  2. Rukolę opłucz i osusz – możesz użyć w tym celu suszarki do sałat.
  3. Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki lub w plasterki.
  4. Umieść wszystkie składniki w szerokiej misce.
  5. Polej całość dressingiem, na końcu dodaj orzechy włoskie i pomieszaj – przydatne mogą się okazać specjalne łyżki do sałaty.
  6. Sałatka gotowa!
truskawki orzechy
truskawki sałata

Sałatka z truskawkami i fetą

Sałatka z truskawkami z orzeźwiającą nutą mięty, to połączenie stworzone na upalny dzień. Lekki, ale jednocześnie sycący posiłek, pozwoli Ci poczuć prawdziwy smak lata!

Składniki:

  • 250 g truskawek
  • 60 g sera feta
  • garść rukoli lub mix sałat
  • garść borówek amerykańskich (opcjonalnie)
  • 3 łyżki świeżej, posiekanej mięty
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • garść orzechów (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj oliwę, miód, sok z cytryny i 1 łyżkę mięty.
  2. Rukolę/mix sałat opłucz, osusz i umieść w misce.
  3. Umyj i pokrój truskawki na ćwiartki lub w plasterki, borówki opłucz.
  4. Zmiel czarny pieprz za pomocą młynka do soli i pieprzu.
  5. Pokrój ser w kostkę, a następnie obtocz jego kawałki w pieprzu i pozostałych 2 łyżkach mięty.
  6. Wszystkie składniki umieść w misie, dopraw solą i pozostałym pieprzem, polej dressingiem i dokładnie wymieszaj.
  7. To wszystko – smacznego!
Młynki do pieprzu i soli David

105,90 zł

Młynki do pieprzu i soli David

AdHoc (1)
Shaker do dressingów MyFlavour

184,00 zł

Shaker do dressingów MyFlavour

Eva Solo
Suszarka do sałaty Turby

199,90 zł

Suszarka do sałaty Turby

Moha
feta truskawki
truskawki sałatka

Sprawdź także inne przepisy!

Sezon grillowy w pełni, a do idealnego grilla potrzebna jest pyszna sałatka! Więcej oryginalnych propozycji znajdziesz w Magazynie FF: Przepyszne sałatki na lato – 5 zdrowych przepisów.

Sałatka z truskawkami i serem pleśniowym

Sałatka z dodatkiem sera pleśniowego to wyjątkowo elegancka kompozycja smaków, idealna na letnią kolację przy świecach.

Składniki:

  • 250 g truskawek
  • 150 g sera pleśniowego
  • 2 większe gruszki (twarda i dojrzała) lub brzoskwinie
  • mix sałat/roszponka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, pół łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie:

  1. Do octu balsamicznego dodaj zioła i przyprawy (według uznania). Mieszając, dolewaj oliwę z oliwek, w celu utworzenia dressingu.
  2. Sałatę opłucz, wysusz i umieść w misie.
  3. Posiekaj natkę pietruszki.
  4. Truskawki umyj i pokrój na plastry lub ćwiartki.
  5. Obierz gruszki/brzoskwinie – proces będzie dużo łatwiejszy przy użyciu specjalnej obieraczki do warzyw – a następnie umyj je, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny – dzięki temu nie ściemnieją.
  6. Ser pleśniowy pokrój w kostkę – krojenie ułatwią Ci specjalne noże do sera.
  7. Umieść wszystkie składniki w misce, polej dressingiem i dokładnie wymieszaj.
  8. Smacznego!
ser
składniki

Sałatka ze szparagami i truskawkami

Szukasz dobrego źródła potasu, magnezu i wapnia, zamkniętego w smakowitym warzywie? Sięgnij po szparagi – to prawdziwa bomba witaminowa! Włączając je do diety, dostarczasz organizmowi ogromną dawkę niezbędnych składników odżywczych. Sałatka z truskawkami i szparagami to naprawdę wyjątkowe połączenie!

Składniki:

  • pół pęczka zielonych szparagów
  • niewielka główka sałaty
  • 250 g truskawek
  • 100 g sera, np. feta, koziego lub camembert
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • płatki migdałowe/pestki słonecznika
  • grubo zmielony pieprz czarny, sól morska

Przygotowanie:

  1. Sałatę opłucz, osusz i porwij na drobne kawałki.
  2. Umyj szparagi i odłam z nich zdrewniałe końcówki, następnie pokrój na kawałki długości 2 cm.
  3. Przygotowane szparagi gotuj na parze przez 2-3 minuty. Gotowanie na parze ułatwią Ci przystosowane do tego naczynia – warzywa nie stracą dzięki temu cennych wartości.
  4. Zahartuj ugotowane szparagi pod zimną wodą i odcedź.
  5. Truskawki umyj i pokrój w plasterki lub na ćwiartki, ser pokrój w kostkę.
  6. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i przyprawami.
  7. Umieść wszystkie składniki w misce, wymieszaj, polej dressingiem.
  8. Posyp sałatkę płatkami migdałów lub pestkami słonecznika. Gotowe!
Suszarka do sałaty Vitalita

379,00 zł

Suszarka do sałaty Vitalita

WMF
Shaker do dressingów MyFlavour

184,00 zł

Shaker do dressingów MyFlavour

Eva Solo
Nóż do sera miękkiego Cheesy Copenhagen

44,90 zł

Nóż do sera miękkiego Cheesy Copenhagen

Boska
truskawki szparagi
szparagi

Nasze inspiracje

Brakuje Ci pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie do pracy lub szkoły? Zajrzyj do Magazynu FF: Wiosenna sałatka w słoiku – 5 przepisów, gdzie znajdziesz kilka doskonałych inspiracji!

Sałatka: truskawki i szpinak

Szpinak uznawany jest za jedno z najzdrowszych warzyw liściastych. Jego regularne spożywanie chroni nawet przed rozwojem nowotworów. W połączeniu z truskawkami, staje się coraz bardziej popularny – sałatka składająca się z tych składników to ogromna dawka witamin!

Składniki:

  • 2 garście szpinaku baby
  • 250 g truskawek
  • 1 awokado
  • pestki słonecznika
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód i przyprawy – w miseczce lub za pomocą shakera do dressingu.
  2. Szpinak opłucz i wysusz – najlepiej sprawdzi się do tego suszarka do sałat.
  3. Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki, awokado skrój w kostkę.
  4. Przełóż wszystkie składniki do miski na sałatkę, posyp pestkami słonecznika.
  5. Polej sałatkę dressingiem. Gotowe!
sałatka z tryskawkami
truskawki z orzechami

Ciesz się smakiem lata w postaci słodkich truskawek i dbaj o zdrowie swoje oraz swoich bliskich, włączając te wartościowe owoce do codziennej diety – nie tylko w okresie letnim, ale przez cały rok!

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 250 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 17 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Korzystamy z plików cookie aby nasza strona działała niezawodnie i bezpiecznie oraz aby mierzyć jej skuteczność i zapewnić lepsze spersonalizowanie doświadczeń zakupowych i personalizację reklam. Polityka Prywatności