Słodki prezent od serca – domowa konfitura
Zastanawiasz się, co podarować bliskiej osobie na prezent? Mamy dla Ciebie propozycję – wykonaj upominek sam! DIY to najlepszy pomysł na prezent dla najbliższych. Samodzielnie wykonany podarunek z pewnością sprawi obdarowanemu większą przyjemność, niż produkt kupiony w sklepie. Naszą propozycją na prezent DIY jest domowa konfitura. Sprawdź, jakich akcesoriów potrzebujesz do jej przygotowania oraz poznaj 4 sprawdzone przepisy na konfitury.
Prezent DIY – niebanalny pomysł na podarunek od serca
Choć sklepowe półki uginają się pod ciężarem rozmaitych produktów, które doskonale sprawdziłyby się w roli prezentu dla bliskiej osoby, my proponujemy Wam własnoręczne przygotowanie upominku. Dlaczego? Przy tworzeniu prezentu dla bliskiej osoby myślimy tylko o niej, bierzemy pod uwagę jej gusta, preferencje i potrzeby. Trudno znaleźć bardziej dedykowany prezent podarowany od serca, niż właśnie ten wykonany własnoręcznie. DIY prezent wymaga od nas czasu, pracy, zaangażowania, czasem dużych pokładów cierpliwości, co czyni go wyjątkowym i bezcennym drobiazgiem. Bez wątpienia prezent „zrób to sam”, w realizację którego wkłada się dużo serca i zaangażowania, są oryginalne i jedyne w swoim rodzaju i mają znacznie większą wartość, niż te kupione w sklepie.
Słodki prezent
Proponowanym przez nas pomysłem na słodki prezent DIY jest domowej roboty konfitura, do przygotowania której potrzebujesz szeregu akcesoriów oraz pięknych słoików, by domowe przetwory zachwycały nie tylko swym smakiem, ale też wyglądem. Opatrzone etykietą, zapakowane w kolorowy papier i ozdobione szykowną wstążką z pewnością przyniosą niesamowitą radość osobie obdarowanej. Smakowita konfitura w połączeniu z płynącą prosto z serca dedykacją to doskonały pomysł na prezent na walentynki, Dzień Mamy, Dzień Babci, Dzień Chłopaka czy inne rozmaite okazje.



Niezbędne akcesoria do przygotowywania domowych konfitur
Przyrządzanie domowych konfitur na prezent nie będzie możliwe, jeśli nie zaopatrzysz się w słoiki i akcesoria do przetworów. Poniżej prezentujemy listę potrzebnych rzeczy.
- Słoiki na przetwory – domowe konfitury będą się pięknie prezentować, jeśli włożysz je w dekoracyjne słoiki weki. Do wyboru mamy słoiki Weck oraz marki Kilner.
- Etykiety na słoiki – słodki prezent nabierze wyjątkowego i osobistego charakteru, jeśli umieścimy na nim życzenia. By to uczynić, warto wyposażyć się w ozdobne, samoprzylepne etykiety, na których oprócz kilku ciepłych słów skierowanych do solenizanta możemy również umieścić opis produktu znajdującego się wewnątrz słoika oraz datę jego produkcji.
- Drylownica – to niezastąpiony sprzęt podczas przygotowywania konfitury z wiśni, czereśni czy jabłek. Przy jego pomocy w szybki i wygodny sposób usuniemy pestki z rozmaitych owoców.
- Lejek do słoików – dzięki specjalnej budowie lejka i wyposażeniu go w szeroki otwór, przelewanie konfitur z garnka do słoików już nigdy nie będzie problemem.
- Garnek do smażenia konfitur – szeroka średnica garnka pozwala na szybkie odparowanie wody i uzyskanie pożądanej konsystencji konfitury. Zapobiega również przywieraniu i przypalaniu się domowych przetworów.
- Chwytak do słoików – niezastąpiony gadżet podczas pasteryzowania słoików pozwalający na bezpieczne wyciąganie gorących słoików z garnka.
Dowiedz się więcej!
Więcej na temat podstawowych akcesoriów do przygotowywania przetworów w postaci słoików Weck i typu twist, a także drylownic, lejków czy otwieraczy do słoików dowiesz się z Magazynu FF: Weki na wieki. Zakręć lato w słoiku.4 sprawdzone receptury na domowe konfitury
1. Konfitura morelowa z Amaretto
Aromatyczna konfitura na bazie moreli z dodatkiem likieru migdałowego Amaretto to doskonały pomysł na słodki upominek dla dziewczyny, mamy, siostry, babci lub nietypowy prezent dla chłopaka DIY z okazji walentynek czy Dnia Chłopaka.
Składniki:
- 1 kg moreli
- 0,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1/3 szklanki likieru migdałowego Amaretto
Przygotowanie:
- Morele umyj, wyjmij z nich pestki i przekrój na ćwiartki.
- Owoce wrzuć do garnka przeznaczonego do smażenia konfitur, zalej wodą i sokiem z cytryny. Zasyp cukrem, umieść na kuchence i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj bez pokrywki przez kilka godzin, na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż morele zaczną się rozpadać i odparuje tyle wody, że konfitura zgęstnieje. Na sam koniec gotowania dodaj Amaretto i wymieszaj.
- Konfiturę przelej do wyparzonych słoików i poddaj pasteryzacji.
2. Konfitura z rabarbarem i imbirem
Lekko kwaśna konfitura rabarbarowa z dodatkiem imbiru i skórki cytrynowej to oryginalny pomysł na własnoręcznie przyrządzony prezent.
Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 300 g cukru
- 1 łyżka startego imbiru
- skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowanie:
- Rabarbar umyj, pokrój na niewielkie kawałki i zasyp cukrem. Pozostaw na kilka godzin do czasu, aż puści sok.
- Do rabarbaru dodaj imbir i skórkę z cytryny.
- Garnek z rabarbarem postaw na kuchence i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę.
- Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików, zamknij i zapasteryzuj.

Przeczytaj!
Wielu osobom pasteryzacja domowych przetworów spędza sen z powiek. Odwiedź Magazyn FF: Pasteryzacja słoików Weck w 6 krokach i przekonaj się, jakie to proste!3. Czekowiśnia czyli konfitura wiśniowa
Pyszna konfitura z wiśni z dodatkiem rumu i kakao, będzie stanowiła idealny dodatek do rozmaitych deserów.
Składniki:
- 1 kg wiśni
- 350 g cukru
- 35 g kakao
- 1 łyżka rumu
Przygotowanie:
- Wydryluj wiśnie, przełóż je do garnka z grubym dnem i zasyp cukrem. Zagotuj. Wiśnie gotuj na małej mocy palnika do czasu, aż woda odparuje, a konfitura osiągnie odpowiednią konsystencję. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka.
- Kakao wymieszaj z rumem w ¼ szklanki wody. Dokładnie wymieszaj i dodaj do konfitury. Gotuj jeszcze około 15 minut. Gorącą konfiturę przełóż do suchych, wyparzonych słoików i poddaj procesowi pasteryzacji.
4. Konfitura cytrynowa z kiwi
Zaskocz pomysłowością bliską osobę i podaruj jej w prezencie smakowitą, egzotyczną konfiturę cytrynową z dodatkiem zmiksowanych owoców kiwi.
Składniki:
- 600 g cytryn
- 4,5 szklanki wody
- 800 g kiwi
- 5,5 szklanki cukru
Przygotowanie:
- Cytryny umyj i sparz. Przekrój na ćwiartki, usuń pestki i większe błonki. Pokrój na cienkie plasterki, przełóż do szklanej miski, zalej wodą i odstaw na noc.
- Następnego dnia przelej wodę z cytryną do garnka i gotuj przez około 15 minut.
- Kiwi obierz i zmiksuj blenderem. Kiwi i cukier dodaj do cytryn i zagotuj.
- Zmniejsz moc palnika i gotuj około 3 godzin, od czasu do czasu mieszając.
- Konfiturę przełóż do uprzednio wyparzonych słoików, zamknij i zapasteryzuj.


Ciekawe
Pyszny sok pomidorowy zakręcony w butelce, a może sos pomidorowy do makaronu lub pizzy? Odwiedź Magazyn FF: Sprawdzone przepisy na pomidorowe przetwory, by poznać sprawdzone i pyszne receptury na pomidorowe przetwory, dzięki którym nawet w środku zimy będziesz mógł cieszyć się intensywnym smakiem aromatycznych pomidorów.Letni sezon to doskonały moment na przygotowanie zapasu domowych konfitur, którymi będziesz mógł obdarowywać swoich najbliższych przez cały rok. Pamiętaj jednak, by przed rozpoczęciem pracy zaopatrzyć się w słoiki ozdobne, etykiety i inne akcesoria do przetworów. Radość i satysfakcja solenizanta z otrzymania oryginalnego, własnoręcznie wykonanego prezentu – gwarantowana!