Co to jest dripper i jak go używać?

Jeśli jesteś prawdziwym miłośnikiem kawy, a samo jej parzenie uważasz za ważny codzienny rytuał, na pewno wiesz, co to dripper. Ten popularny zaparzacz to doskonała alternatywa dla drogich ekspresów do kawy – nie tylko tańsza, ale i wyjątkowo prosta w obsłudze. Dziś przyjrzymy się mu nieco bliżej i podpowiemy, jak prawidłowo go używać…

Dripper – co to takiego?

Dripper to nic innego jak niewielkie urządzenie w postaci stożkowatego naczynia służące do parzenia kawy – z pewnością widziałeś je niejeden raz. Wraz z nim wykorzystuje się specjalne papierowe filtry. Nazwa przyrządu pochodzi od nazwy samego sposobu parzenia – drip (ang. kapać) to manualna metoda parzenia kawy przelewowej. Ze względu na materiał możemy wyróżnić kilka rodzajów dripperów – metalowe, szklane, porcelanowe czy te z tworzywa sztucznego. Ten ostatni stanowi idealny wybór na początek przygody z dripem, z kolei ceramiczny może dodatkowo zdobić kuchenną aranżację. Bez względu na to, który typ urządzenia wybierzesz, każdy z nich ma dokładnie takie samo przeznaczenie. Podstawowa wersja lejka do parzenia kawy umożliwia przygotowanie około 300 mililitrów kawowego napoju.

ręka z kawą
nalewanie do filtra

Dripper – kluczowe zalety

Dripper to niewielki przyrząd o wielu zaletach, który pokochasz już po jednym użyciu. Przede wszystkim, jest on znacznie tańszą opcją niż klasyczny ekspres do kawy ziarnistej. Jeśli więc nie chcesz wydawać dużo, aby każdego ranka móc cieszyć się idealną kawą, dripper okaże się idealnym wyborem. To dobre rozwiązanie zwłaszcza do kuchni, w których brakuje przestrzeni na duże urządzenia – stożkowate naczynie z powodzeniem schowasz w szufladzie lub szafce, nie zajmując cennego miejsca na blacie. Dużą zaletą przyrządu jest również to, że możesz z powodzeniem używać go wszędzie poza domem. Tak jak ekspresu nie zabierzesz ze sobą na piknik, kemping czy górską wyprawę, tak w przypadku drippera nic nie stoi na przeszkodzie – możesz rozkoszować się smakiem i aromatem ulubionej kawy, gdziekolwiek tylko jesteś! Co więcej, jeśli postawisz na dobrej jakości ziarna, parzenie kawy w dripperze wydobędzie z niej wszystko, co najlepsze – zarówno w kwestii smaku, jak i zapachu.

Dzbanek do zaparzania kawy lub herbaty Carat

281,00 zł

Dzbanek do zaparzania kawy lub herbaty Carat

Kinto
Dripper Sekki

134,00 zł

Dripper Sekki

Ferm Living
    Dripper Sekki

    134,00 zł

    Dripper Sekki

    Ferm Living
Dripper Zwilling do kawy

129,00 zł

Dripper Zwilling do kawy

Zwilling
Zaparzacz do kawy Leah

89,00 zł

Zaparzacz do kawy Leah

Bloomingville

Jak używać drippera?

Aby przygotować kawę w dripperze, potrzebujesz dodatkowo wspomnianych papierowych filtrów oraz wody w temperaturze ok. 90-95 stopni. Najlepiej, jeśli zostanie ona wcześniej przefiltrowana. Zanim przystąpisz do parzenia kawowego napoju, pamiętaj też o zmieleniu ziaren młynkiem.

Sam proces zaparzania kawy przebiega następująco:
1. Włóż papierowy filtr do drippera w taki sposób, aby dobrze przylegał do ścianek lejka.
2. Przepłucz filtr gorącą wodą, aby w przygotowanej kawie nie był wyczuwalny smak papieru.
3. Do drippera wsyp zmieloną kawę i ustaw go na ulubionym kubku.
4. Wolnymi, kolistymi ruchami wlej do drippera ok. 50 ml wody – tak, aby kawa nasiąknęła nią z wszystkich stron.
5. Poczekaj ok. 30 sekund – w tym czasie proces „preinfuzji” otworzy i przygotuje ziarna do kolejnych etapów parzenia.
6. Pozostałą część wody z czajnika wlej do drippera w dwóch lub trzech partiach, również wykonując wolne, okrągłe ruchy – dolewaj ją co ok. 15-20 sekund, jednocześnie delikatnie mieszając kawę w lejku.
7. W momencie, gdy kawa zakończy przelewać się do kubka, wyjmij filtr i wyrzuć go do kosza.
8. Opłucz dripper wodą… i gotowe – możesz cieszyć się niezwykłym smakiem i aromatem swojej kawy!

Cały proces zaparzania kawy w dripperze zajmuje ok. 3-4 minut – o ile mówimy o standardowej porcji naparu. Klasyczne drippery przeznaczone są do przygotowania jednego kubka lub filiżanki. Jeśli zależy Ci na możliwości przyrządzania kilku porcji kawy jednocześnie – np. dla całej rodziny – lepiej od razu postawić na dripper większych rozmiarów, którego bez trudu użyjesz w połączeniu  z dzbankiem. W tym przypadku wydłuży się jedynie czas parzenia kawy – proporcjonalnie do jej porcji.

woda z dzbanka
japońska czarka

Wybierz dripper idealny!

Jeśli bez kawy nie wyobrażasz sobie nawet dnia, lecz wciąż nie jesteś przekonany co do zakupu ekspresu, dripper to dla Ciebie rozwiązanie idealne. Przygotowywana w nim kawa okaże się zdecydowanie smaczniejsza niż ta zalewana wrzątkiem bezpośrednio w kubku, a codzienna obsługa urządzenia będzie wyjątkowo szybka i prosta. W asortymencie Fabryka Form dostępne są różne modele dripperów – zarówno te wykonane ze stali nierdzewnej, jak i te bardziej eleganckie, z porcelany czy z kamionki. Nie tylko zaparzysz przy nich wyśmienity kawowy napój, ale i dodasz charakteru wnętrzu swojej kuchni. W naszej ofercie nie zabrakło również dripperów w wersji turystycznej, które zdadzą egzamin w każdych warunkach. Złap ulubiony kubek, zainwestuj w dobrej jakości kawowe ziarna i spróbuj kawy z dippera, a już nigdy nie zaparzysz jej w inny sposób. Przelewowa metoda parzenia kawy to gwarancja maksymalnej wygody i wyjątkowych odczuć smakowych – każdy miłośnik tego aromatycznego napoju powinien mieć dripper w swojej kuchni!

Jaka kawa do drippera?

Wybierając kawę do parzenia w dripperze, warto zwrócić szczególną uwagę na jakość ziaren. Najlepszym wyborem okaże się ta jasno palona – zmielone ciemne ziarna mogą sprawiać, że zaparzony napar staje się zwyczajnie gorzki. Metoda drip uwydatnia bowiem negatywne cechy smakowe ciemnego wypalania. Oprócz stopnia wypalenia niezwykle ważna jest również sama świeżość wypalenia. Im świeższa jest kawa, tym lepsze aromaty dripper jest w stanie z niej wydobyć. Duże znaczenie ma również stopień zmielenia ziaren – nie powinny być one ani zbyt drobne, ani za duże. Dobrze, jeśli kawa ma wielkość drobinek cukru lub grubszego piasku. W przypadku drobno zmielonej kawy napar parzy się dłużej, a w efekcie robi się mętny i zbyt intensywny w smaku. Jeżeli natomiast kawa jest zmielona zbyt grubo, woda przepływa przez nią, nie wypłukując odpowiedniej ilości substancji ze zmielonych ziaren.

A który gatunek kawy okaże się najlepszym wyborem?

Chcąc uzyskać kawowy napar o delikatnym, słodszym smaku, postaw na mieszanki z Brazylii czy Gwatemali. Jeżeli z kolei preferujesz kawę o nieco owocowym posmaku, dobrym wyborem będzie kawa z Tanzanii, Rwandy czy Etiopii. Ziarna pochodzące z tych krajów doskonale pasują do przelewowej metody parzenia kawy.

stelton dzbanek
blat kuchenny

Młynek do kawy – podstawa dobrze zmielonych ziaren

Wiesz już, że kluczem do sukcesu w przypadku drippera są świeżo zmielone ziarna o średniej grubości. Oprócz samego lejka, filtrów i kawowych ziaren, musisz więc zaopatrzyć się w dobrej jakości młynek. Możesz postawić na wariant ręczny, który idealnie wpisze się w cały rytuał parzenia kawy, lub ułatwić sobie sprawę, wybierając młynek elektryczny. Wariant ręczny sprawdzi się także poza domem – jeśli więc planujesz zabierać dripper na biwaki i wycieczki, lepiej zdecydować się właśnie na niego. Jeżeli jednak zazwyczaj pijesz kawę wyłącznie w domowym zaciszu, warto wybrać młynek w wersji automatycznej.

Poszukując idealnego modelu, zwracaj uwagę przede wszystkim na to, jaki stopień zmielenia ziaren pozwala on uzyskać – w końcu w przypadku drippera ma to duże znaczenie. W Fabryka Form czeka na Ciebie wiele modeli popularnych marek takich jak Smeg, La Pavoni, czy KitchenAid.

Szukaj wszystkich naszych produktów w sekcji MŁYNKI DO KAWY

To dopiero początek...

Dripper to jedna z metod parzenia kawy, prosta i przyjemna, ale na niej prawdziwi kawosze nie poprzestają. Gdy spytamy ich o metody przygotowania aromatycznej filiżanki kawy, możemy zapomnieć na kilka godzin o innych zadaniach, bo gdy zaczną nam opowiadać, to nie będzie końca...
Aby przybliżyć Wam tę tematykę, zajrzyjcie na naszą stronę i sprawdźcie, jakie produkty dla Was przygotowaliśmy, byście mogli delektować się kawą przyrządzoną w profesjonalny sposób!

EKSPRESY DO KAWY

ZAPARZACZE DO KAWY

KAWIARKI CIŚNIENIOWE

DZBANKI DO PARZENIA KAWY

Poczytaj koniecznie przy kawie...

Wiemy, że czytanie przy parującej kawie to duża przyjemność, więc pozwólcie, że zaproponujemy Wam kilka przyjemnych lektur do kawy... o kawie właśnie.

  1. Tutaj znajdziecie informacje o innych metodach parzenia kawy, by była naprawdę znakomita! Wiecie czym jest french press, parzenie po turecku albo idea slow coffee? Dowiecie się z tego magazynu "Jak parzyć kawę? Od surowego ziarna do aromatycznego espresso".
  2. Jeśli chcesz błysnąć w towarzystwie kawoszy (albo i zwykłych śmiertelników) jakąś zaskakującą anegdotką o kawie, to tutaj zebraliśmy kilka naprawdę fajnych! "10 rzeczy, których nie wiesz o kawie"
  3. W zależności od tego czy czytasz ten magazyn w środku upalnego lata czy chłodnej jesieni, to mamy dla Ciebie przepisy na idealne kawki na każdą porę roku "Jak zrobić kawę mrożoną?   oraz "Pierniczkowa, czekoladowa, pikantna... Przepisy na zimowe kawy"

 

Masz ochotę na kawę?

Mamy szczerą nadzieję, że po tym artykule nie tylko poszerzysz swoją wiedzę o kawie i metodach jej przyrządzania, ale spojrzysz w inny sposób na te czarne niepozorne ziarenka, które kryją w sobie wiele zaskakujących i ciekawych historii oraz smaków!
 
zielony termos
ręka z filtrem

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Korzystamy z plików cookie, aby nasza strona działała niezawodnie i bezpiecznie. Możemy dzięki temu mierzyć jej skuteczność oraz lepiej dopasowywać jej działanie i reklamy do Twoich potrzeb. Polityka prywatności