Czy nóż może być dziełem sztuki? Oczywiście, że może! Noże Chroma Type 301 wystawiane są m.in. w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Wiedniu czy w słynnym Museum of Modern Arts w Nowym Jorku. A jeśli do Stanów masz daleko, bez obaw – legendarne noże możesz mieć też w swoim domu.
Noże Chroma – japońska precyzja
Marka Chroma Cutlery to słynna japońska firma produkująca najwyższej jakości noże kuchenne. Przy odpowiedniej pielęgnacji noże Chroma będą Ci służyć przez wiele lat bez względu na to, czy jesteś domowym miłośnikiem gotowania, czy profesjonalnym kucharzem. W Fabryce Form dostępne są noże z kolekcji:
- Chroma Turbo
- Haiku
- Haiku Kurouchi
- Type 301
- Type 301 Hammered
Zostały wykonane z wysokowęglowej, niezwykle wytrzymałej stali nierdzewnej, a projektują je sławni projektanci. Ich proces produkcji jest wieloetapowy i częściowo ma charakter ręczny, dzięki czemu efekt jest tak spektakularny! Noże Chroma wyróżniają się lekkością, ostrością, wytrzymałością i wyjątkowymi kształtami, które sprawiają, że stały się nie tylko przedmiotami codziennego użytku, ale też prawdziwymi dziełami sztuki.
Type 301 – noże zaprojektowane przez F.A. Porsche
Noże Type 301 to połączenie japońskiej precyzji z najlepszym designem. Całą serię noży zaprojektował słynny inżynier Ferdinand Alexander „Butzi” Porsche (projektant samochodów Porsche 911 i Porsche 904) przy współpracy z szefem kuchni Jörge Wörtherem. Opływowe noże wyróżniają się niezwykłym, trójkątnym kształtem ostrza, które przypomina rekina. Doskonale leżą w dłoni i świetnie prezentują się w kuchni. W ich konstrukcji przemyślano każdy szczegół:

- połączenie ostrza i uchwytu jest bezszwowe dla zachowania większej higieny i dla wygody użytkowania;
- odpowiednio wyprofilowany uchwyt doskonale leży w dłoni;
- miejsce złączenia ostrza i rączki wyznacza charakterystyczna perła, która chroni przez omsknięciem się dłoni,
- noże są wyjątkowo lekkie i poręczne, ponieważ, jak twierdzą projektanci, to jakość, a nie ciężar odpowiada za ostrość noża,
- ich twardość w skali Rockwella HR wynosi ok. 57.
Uwielbiają je słynni kucharze z tego świata, m.in. Jean-Paul Bostoen, Serge Vieira, Franck Giovannini, czy Philippe Mille, a w Polsce m.in. Robert Makłowicz czy Kurt Scheller. To jeden z najczęstszych wyborów w restauracjach z gwiazdkami Michelin.
Jakie noże znajdują się w kolekcji Type 301?
W ofercie znajdziesz noże, które pozwolą Ci zmierzyć się z każdym kulinarnym wyzwaniem! Kolekcja obejmuje uniwersalne noże kucharza o ostrzach różnej długości, noże do obierania warzyw czy owoców, noże Santoku przeznaczone do siekania, noże do plastrowania, do wędlin, do steków, a także ząbkowane noże do pieczywa. Wszystkie noże możesz kupić osobno albo w zestawach. Linia Type 301 obejmuje też kamienie do ostrzenia, torbę do noży czy specjalne szyny, które ułatwiają ustawienie noża pod odpowiednim kątem podczas ostrzenia.
Jak dbać o noże Chroma Type 301?
Noże Chroma Type 301, jak wszystkie noże najwyższej jakości, wymagają odpowiedniego traktowania:

- nie należy myć ich w zmywarce!
- zalecane jest mycie ręczne pod bieżącą wodą natychmiast po użyciu i wytarcie w uchą ściereczkę;
- nie należy kroić nimi zamrożonych pokarmów, kości czy lodu;
- należy je przechowywać w oryginalnym pudełku lub w torbie do tego przeznaczonej;
- aby zachowały ostrość, wymagają regularnego ostrzenia.
Do ostrzenia noży Chroma Type 301 przeznaczone są specjalne kamienie ceramiczne – nie wolno używać do tego stalowych ostrzałek! Ostrze powinno być ułożone względem kamienia pod kątem 15-20°. Kamień przed ostrzeniem trzeba zmoczyć. Należy ostrzyć je regularnie na kamieniu dobrym do aktualnych potrzeb. Postaraj się nie dopuścić do stępienia się noża, a będziesz mógł się cieszyć idealnie ostrym nożem Type 301 przez wiele lat.